Присаждане на касис на ново място: описание стъпка по стъпка

Касисът е чест посетител на летните вили. Понякога се случва мястото, където е засадено, да не е най-доброто. Има и други причини, поради които трябва да трансплантирате възрастен храст. Не е трудно да направите това, но трябва да изберете правилното време, място и да извършите самата операция.

Присаждане на касис на ново място

По правило е лесно да се трансплантира млад храст (на 2-3 години). Няма смисъл да се пресажда стара, която е на повече от 10–12 години; в този случай малко парче може да бъде отделено от храста и засадено на ново място. В други случаи трябва да работите усилено. Има няколко причини, поради които трябва да прибягвате до трансплантация на касис:

 • преустройство на сайта;
 • грешка при първоначалния избор на местоположението на храста;
 • изчерпване на почвата;
 • удебелено засаждане в случай на няколко храста;
 • липса на слънчева светлина;
 • често замразяване на касис;
 • много обрасъл храст, почиващ на ограда или съседни растения.

Във всеки случай, за възрастен храст трансплантацията е стресова ситуация, поради което те прибягват до нея само при спешна нужда: дори при правилната процедура касисът ще боли известно време. Те се опитват да трансплантират в период на относително покой: в началото на пролетта, когато пъпките са в покой, или в края на есента, когато храстът вече е без листа. Лятната трансплантация е най-болезнената и крайно нежелана.

Технология, време и схема на засаждане на червено френско грозде:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/smorodina/posadka-krasnoy-smorodiny.html

Подготовка на яма за засаждане

За да не бъдете сбъркани втори път, трябва да подхождате отговорно към избора на местоположението на храста при пресаждането. Предпочитанията за касис в този смисъл зависят от неговото разнообразие. Така че, най-устойчивата на студ е касисът, тя е и най-малко капризна към условията на отглеждане. Тя харесва места, които винаги са мокри, но няма очевидна стагнация на водата. Червеното френско грозде и всички негови сортове понасят по-добре суша и за тях са добре приподняти, добре осветени места.

Всяко касис се нуждае от защита от студени ветрове и зимен подслон със сняг, така че се чувства добре в близост до прекъснати огради или дървесни насаждения. Съставът на почвата може да бъде всякакъв, но оптимален - средно глинести или песъчливи глинести, добре обработени и оплодени. Почвата трябва да има реакция на средата, близка до неутрална; кисели почви вар. Внимателното отстраняване на всички многогодишни плевели се извършва предварително: по-късно ще бъде по-трудно да се направи това.

Касис храсти на оградата

Удобно и надеждно е да поставите касис близо до оградата

Ако има запас от време, избраната зона се изкопава предварително предварително най-малко до дълбочината на байонета на лопатата, като се въвеждат обичайните дози торове (кофа тор, литър консерва пепел и 150 г азофоска на 1 м2). Още по-добре е, ако е много преди есенно засаждане на касис на това място ще бъдат засети зелени торове с последващото им заравяне в почвата.При подготовката на дупки за засаждане в тях допълнително се внасят приблизително същите дози торове.

Ако трансплантацията на касис е планирана за пролетта, тогава костилките се приготвят през есента, ако през есента - не по-късно от 2-3 седмици преди трансплантацията. Параметрите на ямата зависят от размера на трансплантирания храст: той може да бъде оценен по периферията на клоните. Храстът ще трябва да бъде изкопан, ако е възможно, с буца земя, опитвайки се да нарани кореновата система възможно най-малко. Следователно дължината и ширината на ямата трябва да бъдат поне 20 см по-дълги от съответните параметри на храста. Дълбочината, в случай на 2-3-годишно растение, е най-малко 60 см. А за 6-8-годишен храст от касис тези стойности могат да бъдат дори по-големи.

Ако се трансплантират няколко храста едновременно, разстоянието между центровете на дупките трябва да се поддържа най-малко 1,5 m.

Технологията за изкопаване на дупки е обичайна: горният плодороден почвен слой се сгъва в една купчина, долният - в друга, след което се изнася от площадката. Торовете се добавят към плодородната част, като се смесват старателно със земята. (По-добре е да оставите поне половин кофа пръст без торове, за запълване на корените при пресаждане на храст). Ако се използва оборски тор, той не трябва да е пресен.

Кацаща яма

Когато подготвяте дупката за засаждане, долният слой (глина) трябва да бъде отстранен от мястото

Почвата с торове се изсипва в ямата и се полива с 2-3 кофи вода. Трябва ли да запълня дупката до върха? Това няма смисъл: може би по време на трансплантация ще трябва да извадите част от сместа от ямата: в края на краищата те са склонни да трансплантират всякакви храсти със земна буца!

Подготовка на храст за пресаждане

Най-лесният начин е да трансплантирате млад храст, в който всички издънки, ако се грижат правилно, са пълноценни, те трябва да бъдат запазени. Само при наличие на ясно удебеляващи или болни клони трябва да се режат. Подрязването преди есенната трансплантация се извършва в началото на пролетта или, обратно, 2-3 седмици преди изкопаването на храста, преди пролетта е препоръчително да се направи през есента.

Когато подрязвате възрастни храсти, трябва да вземете предвид възрастта на съществуващите клони: те са най-продуктивни не повече от пет години, така че всичко, което е по-старо, може безопасно да бъде изрязано заедно със слабите, счупени, растящи в ненужна посока, и т.н. Повечето клони трябва да бъдат съкратени, оставяйки около половин метър. Ако не извършите сериозна резитба, храстът на новото място може да няма достатъчно храна: в края на краищата, когато копаете, колкото и да се опитвате, много корени ще бъдат загубени.

Отличителни черти при засаждането на черно, червено и златисто френско грозде:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/smorodina/posadka-smorodinyi-vesnoy.html

Подрязване на храст

За да се улесни копаенето, храстът трябва да се отреже предварително.

Бушът се вкопава от всички страни, отклонявайки се от проекцията на короната с още 10-15 см: не повече, корените на касис не се разпространяват много широко. Копаенето трябва да става бавно: колкото повече корените могат да бъдат запазени, толкова по-добре. В дълбочината под храста трябва да ходите с лопата най-малко до 40 см. След това те се опитват да извадят храста от земята заедно с буца пръст. Това трябва да се направи заедно: колкото повече почва остава върху корените, толкова по-добре. Бушът се поставя върху брезент или чул и се транспортира на ново място. Само най-младите храсти могат да бъдат изкопани без земна кома: те така или иначе най-вероятно ще пуснат корени.

Ако отчупените корени стърчат от земната кома, те трябва да бъдат отрязани с остър резач. Ако се открият болни или разлагащи се корени, те се подрязват до здрави зони, като евентуално се отстранява почвата в процеса. В този случай, преди засаждането, корените се дезинфекцират чрез поставяне на храста в голям съд с розов разтвор на калиев перманганат за 15–20 минути.

Видео: копаене на храсти от касис

Засаждане на храст в подготвена дупка

В зависимост от това дали е възможно да се извлече храст с буца пръст или не, засаждането се извършва малко по-различно. Ако в ръцете се оказа храст с голи корени, засаждането му практически не се различава от засаждането на млад разсад:

 1. В ямата за засаждане се образува могила, полива се добре и върху нея се поставя изкопан храст.Корените се разпределят равномерно по повърхността на могилата, като не им позволяват да се пресичат и да се огъват неестествено. Те се опитват да се уверят, че кореновата шийка е на няколко сантиметра под нивото на земята.

  Местоположение на коренната яка

  Както при засаждането на разсад, при пресаждането на храсти кореновата шийка е леко задълбочена

 2. Малко по малко корените са покрити с чиста плодородна почва, останала след изкопаване на дупка. За това е възможно да се използва почва с торове, но не си струва: оборският тор и селитрата могат да изгорят млади и подрязани корени. Трябва да се опитаме да не оставяме празни, неподдържани места, за които храстът периодично се разклаща.

  Корени за засипване

  За да може храстът да се вкорени добре, между корените не трябва да има кухини.

 3. Земята се набива на ръка, след това с крак, като я запълва в необходимото количество. Оформя се страна, така че водата за напояване да не изтече.

  Дупка за поливане

  Направена е дупка за поливане, оградена с брони

 4. Поливайте храста, изразходвайки поне две кофи вода. Дупката се мулчира с торф или сухи листа, след което се изсипват още 1-2 кофи вода. Ако няма дъжд, поливането се повтаря през ден в продължение на 2 седмици.

Ако храстът е бил изкопан с буца земя, всичко е по-лесно. Бучката се поставя в подготвена дупка, така че храстът да е на същата дълбочина, както преди разсаждането, или 2-3 см по-ниско. Цялото свободно пространство в ямата е покрито с плодородна почва, след което храстът се напоява добре и дупката се мулчира. Повторете поливането, ако е необходимо.

Видео: засаждане на касис на ново място

Грижа за трансплантиран храст

След пресаждането на касис, освен често поливане, накисване на земята на дълбочина 50-60 см, се изискват и други прости мерки. След поливане трябва да разхлабите почвата, като осигурите правилен обмен на въздух. При самите издънки дълбочината на разхлабване е не повече от 5 см, до краищата на дупката за засаждане - три пъти повече. Борбата с плевелите също е наложителна.

Ако трансплантацията е била извършена през пролетта, поливането продължава след изтичане на двуседмичния период. Времето сигнализира за тяхната нужда, а състоянието на почвата показва: земна бучка, взета от храст в юмрук, не трябва да се рони, когато разгъва юмрук. Ако те са били трансплантирани през есента, тогава, като правило, след карантинното време дъждовете вече започват и също няма топлина, така че е необходимо рядко поливане.

Подхранване през първата година не е необходимо, но може да се наложи пръскане срещу болести и вредители: след трансплантацията храстът е отслабен и поради намален имунитет може лесно да вземе раната. Поради това касисът се наблюдава постоянно и при необходимост се използват определени фунгициди (от гъбични заболявания) или инсектициди (в случай на вредители).

Как да се справим с болести и вредители от касис и как да извършим профилактика:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/smorodina/bolezni-smorodinyi-opisanie-s-fotografiyami-i-sposobyi-lecheniya.html

Бордоска смес

Независимо от състоянието на храста, за зимата си струва да се третира с фунгициди

Независимо от периода на трансплантация, храстите през първата година са внимателно подготвени за зимата. За да направите това, премахнете всички растителни остатъци, добавете мулчиращ слой торф или зеленина до височина 15–20 cm и, независимо от състоянието на храста, извършете превантивно пръскане с 1% течност от Бордо. Полезно е да се разпръснат иглолистни смърчови клони на върха на мулчиращия слой и за да може храстът да се покрие със сняг по-бързо и по-надеждно, леко завържете клоните му в свободен сноп с канап. Веднага след като падне първият сняг, ако е възможно, го избутайте до храста.

Характеристики на трансплантацията на сортове касис

Техниката на копаене на храсти от всякакви сортове касис е една и съща, но изборът на ново място, както и самото засаждане, са малко по-различни. И така, между храстите на червеното (и бялото) френско грозде можете да оставите малко по-малки разстояния, отколкото в случая на черното: те стават по-слаби в страни. Касисът може да расте добре на полусянка, но червеното и всички негови сортове трябва да бъдат засадени на слънце.

Храсти от червено френско грозде

Червеното френско грозде толерира временна суша, но не обича сянката

Червеното френско грозде има по-мощни корени, което по-специално обяснява по-ниската нужда от влага. Но в това отношение ямата за кацане копае с десет сантиметра по-просторна във всички посоки. С трансплантацията на червено френско грозде през пролетта ситуацията е по-проста: пъпките й се събуждат 10-15 дни по-късно, отколкото в черно. В тази връзка има повече време за процедурата, няма нужда да бързате да работите с много мокра почва след зимата.

Когато пресаждате касис, трябва да излеете много повече вода под храста: дори ако изглежда, че вече е създадено цяло блато, това е добре за ново трансплантирано касис. Червеното френско грозде не понася излишната вода. И ако през първите седмици поливането също трябва да бъде изобилно, то за да се елиминира евентуално преовлажняване в бъдеще, на дъното на ямата често се поставя дренажен слой, особено в тези райони, където вали често.

Характеристики на пресаждането на касис през различни сезони

Смята се, че оптималното време за пресаждане на касис е есента: в края на краищата е по-лесно да се работи със земята, отколкото в началото на пролетта. При пролетна трансплантация трябва да се започне работа веднага щом земята се размрази и температурата леко надвиши положителните стойности. Подутите бъбреци са сигнал, че може би времето вече е загубено и е по-добре да отложите трансплантацията до есента. Освен това е невъзможно да се трансплантират касис, които вече са се появили пъпки: вероятността за оцеляване на такъв храст е близо до нула.

През пролетта е по-добре да трансплантирате млади храсти на възраст не повече от три години и по-стари само през есента. Пролетната трансплантация е добра с това, че почвата ще бъде главно върху корените, нейното проливане е по-малко, отколкото през есента. За да се улесни вкореняването, водата за поливане на трансплантирания храст трябва да бъде леко затоплена (до 15-20 градуса), въпреки ниската температура на околната среда. Най-вероятно храст, трансплантиран през пролетта, едва ли ще даде плод: няма да има достатъчно сила за това и цветята ще бъдат изпуснати.

Есенната трансплантация се извършва най-късно, след падането на листата, когато сланите вече са чести, но все още не са настъпили стабилни отрицателни температури. В зависимост от терена това може да бъде както в края на октомври, така и в началото на ноември, а на север дори по-рано: около 3 седмици трябва да останат преди настъпването на истинските студове. Закъснението е изпълнено с факта, че храстът няма да има време да пусне корени, а с ранното засаждане пъпките могат да се събудят.

Пресадените през есента храсти трябва да бъдат покрити през зимата. Това може да бъде няколко кофи с компост или дори нетъкани материали, а в най-студените места - покривен материал. При изграждането на подслон трябва да се вземе предвид възможността от увреждане на касис от гризачи и разлагане на отровени примамки.

Подслон касис за зимата

Трансплантираният храст преди настъпването на зимата може просто да бъде „облечен“ в спанбонд

Възможно ли е да трансплантирате касис през лятото? Много е нежелателно да се прави това, но в краен случай младите храсти все още се трансплантират. Лятна трансплантация задължително се извършва с голяма буца пръст. Поливането на касис на ново място се извършва често и обилно. Ако върху него имаше плодове, те трябва да бъдат отрязани, на който и да е етап това да се случи: храстът няма да има силата да даде плод. Почти без проблеми през лятото можете да засаждате само разсад със затворена коренова система, които се продават в специални контейнери.

Пресаждането на възрастни храсти от касис на ново място винаги е стрес за растението, но ако се извърши навреме и правилно, успехът на присаждането е почти гарантиран. Това трябва да се прави по време на период на относителна почивка, внимателно и след пресаждането да се обърне максимално внимание на храстите.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.