Да се ​​научим да подрязваме касис: съвети за начинаещи и др

Касисът, както и другите ягодоплодни храсти, се нуждае от резитба. Един начинаещ градинар отрязва всички растения според принципа: болните и слабите са надолу, а останалите растат. Но когато храстът е на повече от три години, трябва да се режат здрави, силни клони, за да се избегне удебеляване.

Защо да режете касис

Касисовият храст расте и дава плодове в продължение на 15–20 години. Но клоните растат интензивно през първите три години, след това още 2 години радват с реколтата, а след това остаряват. Премахвайки старите издънки, производителят стимулира появата на нови основни процеси. А подрязването на върховете на клоните подобрява растежа на страничните клони и по този начин увеличава добива. В края на краищата храстът полага цветни пъпки върху растежа на текущата година.

Освен това трябва да се отстранят болни, сухи, повредени от стъкло и счупени клони. Подрязването се извършва и когато храстът се сгъсти. Твърде много клони в храста са лоши. Листата нямат достатъчно светлина, плодовете са неподсладени на сянка.

Удебелен храст от касис

Когато храстът от касис е удебелен, листата нямат достатъчно светлина, плодовете на сянка са неподсладени

Можете да отрежете касис през есента и пролетта. По различно време на годината целите на това събитие са различни:

 • есенната резитба осигурява голям брой млади издънки за следващата година;
 • е необходима пролетна резитба, за да се поддържат храстите в състояние на активно плододаване.

Касисът е широко разпространена култура в нашето градинарство. За любителите на това зрънце съвременният вътрешен пазар представя повече от двеста разновидности. Днес ще говорим за касис от местна селекция с екзотичното име Пигмей:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/smorodina/smorodina-pigmey-opisanie-sorta.html

Есенна резитба

Те започват да режат веднага след като листата по касиса започнат да пожълтяват. Храстите с все още зелени листа не могат да бъдат отрязани - пъпките могат да цъфтят. Също така не си струва да се отлага, докато листата паднат, защото заедно с падналите листа, под храстите ще останат яйца от вредители и спори на гъбички. Процедурата за подрязване през есента е следната:

 1. Първо, клоните с черна или напукана кора се изрязват, изсъхват, извиват се.
 2. След това тези с по-малки пъпки от останалите клони на същия храст.
 3. Следващата стъпка е премахването на клоните, върху кората в основата на които има сиво-зелени израстъци на лишеи.
 4. След това клоните се проверяват за наличие на бъбречен акар: той се крие в бъбреци, които са кръгли, като топчета. Такива пъпки могат да се прищипят, ако на клон има 1-3 такива. В случай на тежка инфекция, клонът се изрязва на повърхността на почвата.

  Пъпки от касис, засегнати от акари

  Бъбречен акар се крие в пъпки от касис, които са кръгли като топки

 5. След това върховете на клоните, повредени от брашнеста мана или листни въшки, се подрязват, криви и тънки, без да се улавят здрави дървета.
 6. Резниците веднага се поставят в кофа, без да се оставят под храстите.

Всички клони се изрязват, без да се оставя коноп, разфасовките веднага се поръсват с прахообразни въглища - на таблетки или от огън (една таблетка е достатъчна за 6-7 клона).

Всички здрави стъбла в храста се оставят през есента, оставяйки изтъняване в началото на пролетта.

Видео: как правилно да отрежете касис

Пролетна резитба

Обикновено пролетната резитба започва, когато снегът се стопи, но почвата все още е замръзнала. След пъпкането е невъзможно храстите да се режат, раните заздравяват по-дълго и растенията са беззащитни срещу болести и вредители.

Старите и болните се отстраняват през есента, през пролетта краищата, които са замръзнали през зимата, се отрязват и излишъкът се отстранява. Последователността на действията за пролетна резитба е следната:

 1. Снегът все още не се е стопил напълно (но около храста вече са се образували размразени петна), храстът се разлива с вряща вода от вредители и характерни касис болести.
 2. Всички паднали листа се отстраняват от храста.
 3. Клоните на третата година (с много разклонения) се изрязват, което вече няма да дава плодове.
 4. В храста с касис остават 10-12 клона, от които 5-6 първата година (без разклоняване) и 5-6 миналогодишната (с малък брой странични и горни клони).

Някои градинари оставят 15 клона. Добивът е малко по-висок, но размерът на плодовете намалява. Ако за червено и бяло френско грозде, които се събират с четки, е възможен компромис, то за черното и златното френско грозде, от което всяко зрънце се бере отделно, удебеляването е само вредно. Освен това има клони на дву- и тригодишни клони, а храстът ще страда от липса на светлина в централната част и ще полага плодни пъпки само по върховете.

Видео: как да отрежете касис през пролетта

Характеристики на резитбата на бяло и червено френско грозде

Най-продуктивните клонове касис със светли, прозрачни плодове (червени, бели, розови) са на пет години. Плодовите пъпки са разположени в централната и горната част на летораста, но те растат на големи групи в краищата.

Бяло касис

Най-продуктивните клонове на бялото френско грозде са на пет години

Следователно здравите краища без замръзване не се режат. Но ако е необходимо - изрежете страничните клони. Клоните се оставят настрана до шестгодишна възраст.

Разлики и характеристики на засаждането на касис, черен, червен и златист:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/smorodina/posadka-smorodinyi-vesnoy.html

Подрязване на разсад при засаждане

Разсадът от касис, засаден през есента, се подрязва през пролетта. За пролетно засаждане е по-удобно да направите това непосредствено преди процедурата. В този случай над земята не са останали повече от пет пъпки. Ако обаче на разсада има само 6 или 7 от тях, тогава върхът не се отрязва.

резитба касис за 5 пъпки

Първият път, когато касисът се реже през пролетта: непосредствено преди засаждането или преди храстът да се събуди, ако е бил засаден през есента

Замръзналите краища на клоните се отстраняват с улавяне на здрава дървесина с 1 cm.

Образуване на млади храсти

Когато формират млади храсти от касис, те преследват следните цели:

 • причиняват растежа на младите издънки;
 • предотвратяват заразяването, изсушаването или повреждането на врезанията от вредители;
 • премахнете ненужните клони: стари или слаби.

През втората година след засаждането храстите на касис растат много активно, младите клони достигат височина от 80 см или повече, в зависимост от сорта. За да се провокира растежа на страничните издънки, едногодишните издънки от корена се подрязват с 1/3 от височината.

Клон от касис след резитба

Подрязването на младите касисови издънки стимулира растежа на нови пъпки

Клоните от издънки, които са израснали на клони, заровени в почвата по време на засаждането, не се съкращават. Разграничаването им е лесно: печалбата върху тях е значително по-слаба.

Важно е да подрязвате клона правилно. Ако над пъпката остане голям пън, разрезът ще расте бавно и може да изгние. Срязване твърде близо до пъпката - тя ще страда от липса на влага и хранене, а вредителите ще атакуват издънката, която расте от нея. Клонът трябва да бъде отрязан под ъгъл, 5 mm над мястото на растеж на пъпките.

Подрязване на касис растеж

Важно е правилно да отрежете клона над пъпката: не твърде близо до него и не твърде далеч

Слабите, счупени клони се изрязват на нивото на почвата. И също така растат близо до земята, ако те не са планирани да бъдат използвани за получаване на резници.

резитба касис за 5 пъпки

Клоновете, растящи ниско и близо до земята, трябва да бъдат премахнати, с изключение на петгодишните на червено френско грозде - в края на краищата те са най-продуктивните

В допълнение към резитбата, изскубването на излишните издънки се извършва в началото на растежа.

Характеристики на трансплантацията на касис на ново място през различните сезони на годината:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/smorodina/peresadka-smorodinyi-vesnoy-na-novoe-mesto.html

Поправяне на стари и занемарени кошери

Касисът се подмладява по различни начини. Ето един начин:

 1. Бушът е разделен психически наполовина и в една част се изрязват всички клони, по-стари от една година, оставяйки 3-4 от най-силните млади издънки.
 2. От другата страна на храста са останали само най-добрите от тези, които са на 2-3 години.

  Възрастта на клоните се определя от цвета на кората в долната част на стъблото - тя е кафява, а не сива или черна.

 3. На следващата година, ако храстът е здрав и балансиран, дава реколта от големи плодове, от него се изрязват само изсушени и болни клони.

Не си струва да вземате резници за вкореняване и още повече да разделяте касиса на части и да ги засаждате. За още 4-5 години този храст ще радва с реколтата.

Ако имате много пренебрегвани, дълго неизрязани храсти, направете това:

 1. През първата година през пролетта се изрязват всички клони, по-стари от две години, както и тези, които са силно наклонени към земята.
 2. През май ще започне активен растеж на младите клони от почвата. Когато пораснат 12-15 см, те избират 3-4 най-силни издънки.
 3. Останалата част от растежа внимателно се разчупва или изрязва възможно най-ниско.
 4. На следващата година на храста се оставят трите най-силни тригодишни издънки, а младите - 4. Останалите се изрязват.

Видео: подмладяване на храста от касис

Използват се отпадъци

Трябва да изрежете резници за размножаване от силни, продуктивни храсти. Клонът трябва да е на една година, без разклоняване. Едногодишно увеличение се взема от двугодишен клон. Резниците не се отрязват от тригодишни клони, дори много силни.

Засаждане на касис през есента трябва незабавно да поставите резниците в училището, където те ще растат през следващата година. Резниците, получени по време на пролетната резитба, се вкореняват в буркан с вода. След засаждането в земята те ще изискват внимание и своевременно поливане, а понякога и засенчване.

Касисови резници

През пролетната резитба касисовите резници се вкореняват в буркан с вода

Специален случай: касис на багажник

Някои високи сортове касис, по-често червени, по-рядко златисти, се образуват под формата на дърво. За това:

 1. През пролетта в храста се избира една силно развита млада издънка, а останалите се изрязват.
 2. В края на юни - началото на юли, прищипете короната. Бушът произвежда странични клони, чиито краища се подрязват на следващата пролет.
 3. Удебеляващи се клонки, повредени от вредители, се изрязват, формата на короната се подрязва.
 4. Всички основни издънки редовно се отстраняват.
касис на багажник

Касисът на багажника изисква задължително закрепване към опората

Касисът на багажника е много декоративен. Вярно е, че добивът е значително по-нисък от храст от същия сорт с конвенционална резитба. Но в клъстера има повече плодове, самите клъстери са по-дълги, а плодовете са по-големи и по-сладки.

Недостатъкът на такава красота е крехкостта: 4-5 години и клонът старее... Можете да отрежете багажника и през следващата година да започнете отново да оформяте дърво от млада издънка.

Подрязването на касис е обезпокоително, но е необходимо. Правилно оформените храсти ще служат като декорация за градината, ще радват с високи добиви и ще дават плодове по-дълго от необрязаните.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.