Болести и вредители от касис: превантивни мерки и методи за борба

Популярна ягодова култура - касис - е податлива на много болести и вредителите я обичат. За да отгледа здрав храст и да получи прилична реколта, градинарят трябва да знае признаците на основните заболявания и да може да идентифицира вредните насекоми. Има различни начини за лечение на касис.

Профилактиката е в основата на здравето на касис

Както при всички овощни култури, превенцията играе решаваща роля в борбата срещу болестите и вредителите за касис. Ако градинарят редовно и навреме извършва определени превантивни процедури, тогава най-вероятно няма да се наложи да се изправи пред необходимостта от лечение на болести или унищожаване на вредители. Тези процедури са основно унифицирани и са общи за всички растения в градината.

Таблица: превантивни мерки срещу болести и вредители от касис

ДатидейностКак се провеждаПостигнат ефект
Есен, след края на падането на листатаСъбиране и изхвърляне на паднали листаВсички паднали листа в градината се събират на купчини и се изгарятУнищожават се спорите на патогени на гъбични заболявания и вредители, зимуващи в зеленина и клонови пукнатини. Получената пепел се използва като тор
Санитарна резитбаИзрежете стари, сухи издънки, както и болни и повредени. След резитбата те се изгарят
Късна есенИзкопаване на почвата около храстите на дълбочина 20-30 см с преобръщане на слоеветеВредители и спори на гъбички, презимуващи в почвата, ще бъдат издигнати на повърхността и ще умрат от излагане на ниски температури
Третиране на храсти с 3% разтвор на меден сулфатПръскане с градинска пръскачкаПрофилактика на гъбични заболявания и вредители
Ранна пролет
Пречистване на вряща водаИзвършва се преди обработка с меден сулфат чрез попарване на храстите с гореща вода при температура 80-85 ° C
ПролетТретиране с фунгициди и инсектицидиПръска се с препарати в размер на три пъти:

 • преди цъфтежа;
 • след цъфтежа;
 • 1-2 седмици след второто пръскане

В моята лятна вила (Източна Украйна) има пет храста от касис, както и червено, бяло и златисто. Нашето семейство обича френско грозде, затова се стараем да се грижим за него особено внимателно. Трябва да отбележа, че прилагането на описаните по-горе превантивни мерки в продължение на няколко години ми позволява да отглеждам здравословно касис, без да съм засегнат от болести и вредители. Искам да поясня, че за пролетни лечения използвам резервоарна смес от Хорус и Децис, а през лятото прекарвам няколко спрея с Фитоспорин-М.

Болести на касис

Подобно на много градинарски култури, черното френско грозде е податливо главно на гъбични заболявания. За тяхното лечение и профилактика се използват специални препарати, обединени в група от така наречените фунгициди. По принцип фунгицидите са ефективни срещу всички или повечето гъбични заболявания, но някои са селективни.

Брашнеста мана

Това е гъбично заболяване, причинено от гъбички от рода Sphaerotheca. Признак за началото на болестта е белезникаво-сиво покритие по листата и върховете на леторастите, което обикновено се появява в началото на лятото. Отначало може да се изтрие или отмие, но с течение на времето става кафяво и вече не се отмива.

Брашнеста мана по касис

Брашнестата мана се причинява от гъбички от рода Sphaerotheca

Благоприятни условия за развитието на гъбичките са висока влажност и температура на въздуха в рамките на + 28-30 ° C. Когато плодовете са повредени, те стават неподходящи за храна и при значителни щети по листата и издънките растението отслабва и не понася зимните студове. Ако се открият признаци на заболяване, първо си струва да се прилагат щадящи народни методи - обработка с инфузии и разтвори:

 • пепел (2 литра дървесна пепел в кофа с вода настояват за един ден);
 • сапун и сода (100 г сапун за пране се втрива върху ренде, добавя се 100 г калцинирана сода и се разтваря в 10 литра гореща вода);

  Приготвяне на разтвор от сапун и сода

  За да приготвите разтвора, разтрийте сапуна на грубо ренде

 • йод (50 ml на 10 l вода).

В напреднали случаи е необходимо да се прибегне до химически обработки (фунгициди) като Horus, Quadris, Strobi и др. Поради факта, че фунгицидите предизвикват пристрастяване към гъбичките, тяхното използване е ефективно не повече от три пъти на сезон (за лекарства със същата активна съставка). Интервалът на лечение на тежки увреждания е 7-10 дни. През лятото е добре да използвате биофунгицида Fitosporin-M за пръскане - той може да се използва неограничен брой пъти. Освен това е безопасно и плодовете могат да се ядат веднага след обработката.

Реколтата може да умре, ако не предприемете мерки за премахване на брашнестата мана, а още по-добре е да извършите профилактика навреме:https://flowers.desigusxpro.com/bolezni-rasteniy/muchnistaya-rosa.html

Антракноза

Това е и гъбично заболяване. Спорите на патогена зимуват в паднали листа, освен това те могат да влязат в растението с помощта на насекоми и вятър. Болестта се среща по-често в райони с влажен климат и засяга преди всичко отслабените растения. През сухо лято заразяването е практически невъзможно. Високата киселинност на почвата и липсата на фосфор и калий в нея също са благоприятни фактори. Първите симптоми на антракноза се появяват в средата на лятото под формата на буцисти кафяви петна с тъмни граници по долните листа.

Антракноза от касис

Антракнозата с касис е по-разпространена в райони с влажен климат

След известно време петната се сливат и листата изсъхват. До края на юли те могат да се рушат, а върху леторастите се образуват депресирани кафяви петна с продълговата форма.

Обикновено описаните по-горе превантивни мерки са достатъчни за предотвратяване на проблема. Но ако болестта все още не е била избегната, тогава трябва да се приложи фунгицидно лечение. Най-бързото действие се осигурява от Strobi, Quadris, Horus.

Септория (бяло петно)

Развитието на това гъбично заболяване се улеснява и от висока влажност, лошо осветление и гъсти насаждения. Септория може да се разпознае по появата на малки кафяви петна по листата (диаметърът им е 2-3 мм). Към средата на лятото краищата на петна стават кафяви, а средата им става бяла. Засегнатите листа и издънки трябва да се отстранят, а храстите да се третират с фунгициди.

Листа от касис, засегнати от септория

Към средата на лятото краищата на петна от септория стават кафяви, а средата става бяла

Ръжда

Има два вида ръжда по касиса:

 • бокал - образуването на жълти издутини от долната страна на листа, наподобяващи брадавица по форма;

  Листа от касис, засегнати от чаша ръжда

  Признак на чаша ръжда е образуването на жълто-оранжеви брадавици от долната страна на листа.

 • колонен - ​​характерна особеност на това заболяване са малки петна по листата с кафеникаво-оранжев цвят.

  Листа от касис, засегнати от стълбовидна ръжда

  Характерна особеност на колонообразната ръжда са малки петна по листата с червеникав цвят.

Ако не предприемете действия навреме, скоро листата и плодовете започват да падат. Методите за предотвратяване и лечение на ръжда са общи за всички гъбични заболявания - отстраняване на засегнатите части на растенията, третиране с фунгициди и др.

Тери

Това заболяване е вирусно. Различни насекоми (кърлежи, листни въшки, жлъчни мушици и др.) Носят вируси в храста и разсадът също може да бъде заразен при засаждане. Освен това е възможно замърсяване с резитба, ако се използва необработен режещ инструмент. Симптомите на заболяването не се появяват скоро - 1-2 години след инфекцията. Единственото нещо, което инфекцията може да издаде в началото, е изчезването на характерната миризма на касис.

Първите визуални знаци се появяват през пролетта. Има доста от тях:

 • цъфтежът на листата и цъфтежът се забавят;
 • вместо петделни листа се оформят трилопастни листа с големи редки дентали по краищата;
 • цветята стават делими, докато в здрави храсти те са слети;
 • вместо бели, цветята стават лилави;

  Цветя от касис, засегнати от хавлиени

  Цветята на заразените храсти от касис стават делими и лилави на цвят

 • четките за цветя се удължават и също стават лилави или мръсно розови;
 • образуват се малко плодове и те имат грозна форма;
 • появяват се голям брой къси и тънки издънки;
 • листа се навиват.

Заболяването се развива бавно, симптомите му се усилват с времето. Не може да се лекува - болният храст трябва да бъде изкоренен и изгорен. На негово място не може да се засажда касис в продължение на пет години.

Мерки за превенция на тери:

 • използвайте само здрави разсад от надеждни доставчици;
 • обеззаражете режещия инструмент преди поведение на подстригване;

  Дезинфекциране на резачката преди поведение на резитба

  Преди да подрязвате касис, можете да третирате резачката с керосин или алкохол

 • борба с вредителите;
 • за отглеждане на сортове, които са имунизирани срещу хавлиени:
  • Памет на Мичурин;
  • Дубровская;
  • Бинар;
  • Нара;
  • Шампион на Приморски;
  • Лия е плодородна;
  • Желателни и други.

Маргинална некроза на листата

Болестта е неинфекциозна и се причинява от излишък на хлор в почвата. Появява се до края на лятото. По краищата на листата се образува широка суха ивица от пепеляво-сив цвят. Между тази лента и здравата тъкан има добре дефинирана граница. Ако такива симптоми се открият през следващия сезон, е необходимо два пъти (през пролетта след подуване на пъпките и след края на цъфтежа) да се подхранва с урея (нормата е 20-30 g / m2).

Листа от касис, засегнати от пределна некроза

Маргиналната некроза на листа от касис има добре очертана граница

Ако сухата лента има по-тъмен цвят и нейната граница е размита, това показва калиев глад. Съответно, през следващия сезон в началото на лятото трябва да добавите разтвор на калиев монофосфат към почвата - добавете 20 g тор в кофа с вода и поливайте храстите (нормата е 20 g / m2).

Опитните летни жители знаят, че след зимата много вредители започват да се проявяват и с повишаване на температурата започват да пируват с касис:https://flowers.desigusxpro.com/bolezni-rasteniy/obrabotka-smorodiny-ot-bolezney-i-vrediteley-vesnoy.html

Вредители от касис

Тази ягодова култура често е атакувана от различни вредни насекоми и кърлежи.

Листни въшки

Застреляйте листни въшки от цариградско грозде обикновено се утаяват върху касис. Лесно е да го намерите - листата, на чиято вътрешна страна се е заселила колония от насекоми, се свиват в тръба. Листните въшки се хранят със сок от млади листа и издънки. Стига до растението, излюпвайки се от яйца, положени през миналия сезон под кората на едногодишните издънки.А също мравките го внасят, за да се хранят впоследствие със сладките секрети на листни въшки (т.нар. Медена роса).

Листа, заразени с листни въшки

Листата от касис, от вътрешната страна на които се е заселила колония листни въшки, се навиват на тръба

Стандартните превантивни мерки значително намаляват вероятността от атака на листни въшки, но ако тя все още бъде открита, тогава храстите трябва да бъдат третирани с инсектициди (това е името на лекарствата за борба с насекоми), например, Nitrafen, Decis, Iskra и други. През лятото е по-добре да използвате биологични препарати като Iskra-Bio, Fitoverm и др. В допълнение към химикалите се използват народни средства, например:

 • 500 грама тютюнев прах се разтварят в кофа с вода и се вливат в продължение на 3-4 дни, след което се добавят 50 г сапун за пране, настърган на едро ренде, за да се подобри адхезията на разтвора към листата;
 • 500 г лукови люспи се заливат с гореща вода и се настояват за един ден;
 • чесън в количество от 500 г се натрошава на ситно и се изсипват 5 литра вода за един ден. След това се филтрира и се използва за пръскане;
 • 1 супена лъжица сода се добавя към кофа с вода (10 л), в която се разтваря 1 чаша нарязан лук.

Можете да засадите наблизо растения, които отблъскват листни въшки (невен, чесън, лук, кориандър, копър, горчица и други), а също така трябва да се борите с мравките на мястото.

Стъклопроизводител

Стъклената пеперуда има прозрачни крила, на които дължи името си. Размахът на крилата е 25–28 мм.

Стъклопроизводител

Стъклената пеперуда има прозрачни крила, на които дължи името си.

Ларвите причиняват значителна вреда на растението: касисовите издънки почерняват отвътре и изсъхват, тъй като ларвите ги изгризват, оставяйки следи от жизнената им дейност. Борбата е най-ефективна по време на полета на пеперудата, който обикновено започва в края на юни, около две седмици след цъфтежа на черната касис. За да не пропуснете този момент, в близост до храстите се поставят купички с ферментирало сладко от касис. Веднага щом пеперудите започнат да летят върху него, трябва незабавно да напръскате храстите с инсектициди. След една седмица лечението се повтаря.

Касис издънки, засегнати от стъкло

Стъклените ларви причиняват значителна вреда на растението, изгризвайки издънките отвътре

Тъй като е трудно да се справим с този вредител, трябва своевременно да се вземат превантивни мерки:

 • купувайте здрави разсад от доверени продавачи. Разсадниците гарантират защита срещу вредители за 4-5 години;
 • Преди засаждане покрийте разсада с пясък за 72 часа, който се навлажнява с разтвори на биологични препарати Nemabakt и Antonem-F. Нематодите, съдържащи се в разтвори, са естествени врагове на ларвите. Температурата по време на обработката не трябва да бъде по-ниска от +25 ° C;
 • провеждайте редовни инспекции през вегетационния период. Намерените повредени издънки трябва да се отрежат в корена и да се изгорят;
 • по време на периода на какавидиране на ларвите (от май до края на юни), трябва периодично да разхлабвате почвата около храста. Добавянето на смес от пепел, тютюнев прах (по 300 г), смлян пипер, махорка и горчица (по една супена лъжица) помага добре.

Златна рибка с касис с тясно тяло

Това е 9 мм дълъг бръмбар с тясно зелено тяло с метален блясък. Самите бръмбари се хранят с листа, а ларвите изгризват стъблата, изяждайки тяхната сърцевина, което кара издънките да изсъхнат. Дължината на проходите може да достигне 40 см, пространството им е запълнено с кафяви екскременти на златната рибка. На тази основа е възможно да се разграничат стъблата, повредени от златната рибка, от подобни наранявания от стъклената ларва, при които стъблата обикновено са полупразни и черни.

Ботаническа рисунка на касис златни рибки

Бръмбарите от касис златни рибки се хранят с листа, а ларвите гризат стъблата, изяждайки сърцевината им

Те се борят със златните рибки по същия начин, както със стъклото. Освен това можете да приложите още такива методи:

 • подредете купища пресни дървесни остатъци в близост до касисовите храсти, които са примамка за бръмбари. До есента обикновено в такива купчини се натрупват голям брой вредители - остава само да се изгорят;
 • бръмбарите летят само в горещо време на ярка слънчева светлина. През останалото време те се крият под листа от касис. Използвайки тази функция, можете да се отърсите от бръмбарите върху кърпата, разпространена под храстите, и след това да ги унищожите.

Бъбречен акар

Много малко (до 0,2–0,3 mm) арахноидно членестоного животно заразява пъпките на касиса. В един засегнат бъбрек могат да зимуват до хиляда индивида. Можете да откриете кърлеж, като промените формата на бъбреците - те се закръгляват и увеличават размера си.

Ранните пролетни обработки с вряща вода, както беше посочено по-рано, допринасят за унищожаването на вредителя.

Здрави и бъбречни акари засегнаха пъпките на касис

От здравите (вляво) бъбреците, засегнати от акар (вдясно), се различават по увеличен размер и закръглена форма

Понякога вместо вряща вода се използва обработка с огън. За да направите това, пламъкът на горелка бързо се пренася по клоните 2-3 пъти на разстояние 10-15 см. Тъй като здравите бъбреци имат твърди люспи, пламъкът няма да има време да ги повреди. Заразените бъбреци имат хлабава структура, така че акарите лесно се унищожават от огън.

За борба с кърлежите има специални препарати - акарициди. Например Akarin и Fitoverm ще помогнат да се справят с кърлежите през лятото, тъй като те имат период на изчакване от само два дни. В допълнение, съдържащите сяра препарати са ефективни: за превенция касисът се напръсква два пъти с Karbofos (75 g на кофа вода) или колоидна сяра (10 g на кофа вода), а първата обработка се извършва по време на цъфтежа и втората - след нейното завършване.

Градинарите признават най-доброто народно лекарство като запарка от чесън, приготвена съгласно правилата, посочени по-горе.

Храстът, удрян от касис пъпка изглежда неестествено: той е слаб, издънките са извити, има малко цветя и плодове, те се рушат преди време:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/smorodina/pochkovyy-kleshch-na-smorodine-mery-borby-vesnoy.html

Видео: как правилно да се справим с бъбречен акар върху касис

Паяк акари

Фактът, че на касис се е появил паяк, може да се определи в ранните етапи от появата на жълти точки по листата. Освен това засегнатите листа стават като че ли „мраморни“, изсъхват и падат и върху растението се появяват гнезда, заплетени в паяжини.

Паяк на листа

Паякът е много малък паякообразен

Методите за контрол и профилактика са подобни на описаните по-горе в раздела за бъбречните акари. Освен това можете да препоръчате акарицид Sunmite. Той влиза в сила 15 минути след лечението и запазва защитния си ефект до 1,5 месеца. И също така паякът може просто да се измие листата с вода от маркуч под налягане.

Жлъчна листна въшка

Появата на червени изпъкнали петна по листата е знак за нападение от жлъчна листна въшка. Това насекомо с дължина 2 мм от бледо зелено-жълт цвят често се заселва по листата на червеното, бялото и други "цветни" касис, при черните касиси се наблюдава рядко, тъй като листните му плочи са по-плътни и по-трудни за пробиване от насекоми. Когато жлъчната листна въшка изсмуче сока от листата на касиса, върху храста се образува израстък - жлъчка (оттук и името на листната въшка).

Жлъчна листна въшка върху касис

По правило жлъчната листна въшка засяга най-горните нежни листа на касис.

За да унищожите жлъчната листна въшка, трябва:

 • обработвайте с вряща вода, докато листата цъфтят;
 • напръскайте храста с отвара от тютюнев прах (250-350 g на 10 литра вода, оставете да заври, покрийте с капак и оставете за 3 дни);
 • в случай на тежка инфекция, използвайте Aktelik (2 ml на 1,3 l вода, пръскайте два пъти на седмични интервали през вегетационния период) или Confidor Maxi (1 ml на 10 l вода).

През сезона се раждат няколко поколения листни въшки, така че обработката трябва да се извършва два пъти: преди отварянето на пъпките и след прибирането на реколтата.

Хруш и мечки

Вредители по почвата като бръмбари (ларви на бръмбари) и бръмбари могат да хибернират под корените на касис и да ги повредят. Срещу тях се използват лекарства на базата на диазинон, например Medvetox.

Медведка

Медведката е хищно насекомо от реда Orthoptera - гризе корените на растенията, когато копае в земята

Проблеми без болести и вредители

Вредители и болести могат да увредят цветя, яйчници и издънки на касис, но като цяло този храст е непретенциозен в грижите, расте почти навсякъде и дълго време, не изисква специална земеделска технология. Понякога обаче с него възникват проблеми, които не са свързани с болести и вредители.

Касисът не дава плодове

Този проблем може да има няколко причини:

 • грешно място за кацане. Дълбоката сянка или парещото, знойно слънце са неприемливи условия за развитието на касис. Предпочитат светлата полутенка с добра осветеност;
 • подкиселени почви - оптималното ниво на киселинност е рН 6–7;
 • отглеждане на незонирани сортове;
 • измръзване на цветни пъпки в резултат на повтарящи се студове. За да се предотврати този проблем, в онези нощи, когато се очакват пролетни слани, в градината се изгарят огньове, използват се димни бомби;

  Огън в градината

  При изгаряне на стари клони в градината се постига двоен ефект - защита на храсти и дървета от замръзване и образуване на пепел - отличен тор

 • недостатъчно поливане. Касисът е влаголюбива култура и при липса на влага в горещите дни може да изхвърли всички яйчници;
 • удебеляване на храсти със стари издънки. Необходимо е редовно да се извършва изтъняване на резитба, както и прищипване (преследване) на младите растежи.

Касисът изсъхва след зимата

Най-често изсушаването на леторастите се причинява от увреждане на кореновата система. Това от своя страна може да се случи поради гниене на корените, причинено от застояла влага и заблатени участъци, освен това корените могат да бъдат повредени от бенки.

За да се предотврати загниването на корените, трябва да бъде засаждане на касис през есента поставете дренаж на дъното на ямата и в началото на пролетта, навреме, за да изтласкате снега от основата им, като не позволявате да се натрупва стопена вода.

Срещу бенки можете да използвате акустични устройства ("Krotopug", "Antikrot", "Krotogon"). Те излъчват ултразвук, който симулира сигнал за опасност. А също котка или котка (ако имате такава) ще ви помогне в борбата срещу тези вредители.

Устройство Antikrot

Устройството Antikrot ефективно отблъсква вредителите от мястото

Ако увреждането на корените е значително или храстът е стар (10 години или повече), препоръчително е да го замените с нов.

Видео: защо храстите от касис изсъхват

Изброихме само основните вредители и често срещани болести на касис. Борбата срещу тях не винаги завършва с победа - често има случаи на смърт на растенията. Затова без навременна и редовна профилактична поддръжка е трудно да разчитате на положителен резултат.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.