Как да засаждате и отглеждате малини в тяхната лятна вила

Малина е ягодова култура, много разпространена в Русия. Вкусът и ползите му са известни на всички от детството. В същото време растението е доста агресивно, бързо се разпространява върху мястото, улавяйки нови територии. Ето защо не всеки беден на земя летен жител решава да го засади у дома. С културната агресия трябва да се борим и като цяло малините изискват грижи и грижи от градинаря, което, разбира се, ще бъде възнаградено с добра реколта от сладки и ароматни плодове.

Отглеждане на малини в страната

Малината е многогодишен храст с особености в развитието: коренищата й живеят много дълго, а надземната част - само две години. През първата година на младите издънки се образуват цветни пъпки, от които през следващата година се появяват цветя и плодове, а след това стъблата отмират. Кореновата система е плитка (около 30 см), така че културата изисква системно поливане и подхранване. Малиновото дърво не винаги понася добре зимата, ако не е подготвено за него. Всичко това свидетелства за факта, че след като засадите малини в себе си, човек трябва да се подготви за трудна постоянна работа.

Малини

Отглеждането на малини отнема много време, но вкусът и ползите от зрънцето оправдават всички усилия

Дати на кацане

По принцип малини могат да се засаждат от пролетта до есента, но всяка климатична зона има свой собствен оптимален срок:

 • в средната лента и региони с подобен климат, най-надеждното засаждане на малини се случва в края на септември - началото на октомври. Оставащото време до истински студове е достатъчно, за да разсадът пусне корени. Не си струва да правите това твърде рано: на корените трябва да се образуват заместващи пъпки;
 • в горещия юг есенното засаждане също е за предпочитане, а пролетното засаждане обикновено е рисковано: разсад, който не е имал време да пусне корени, може да умре от ранното сухо време;
 • на север е по-добре да се засажда през пролетта: през есента е възможно ранно пристигане на студове. Необходимо е само да имате време да извършите процедурата, преди листата да започнат да цъфтят (обикновено през пролетта малини се засаждат през втората половина на април).

  Засаждане на малини през пролетта

  Пролетното засаждане на малини трябва да се извърши преди почистване на пъпките

Избор на място за засаждане на малини

Смята се, че малините обичат слънчевата светлина, но в гората растат по краищата, където прекарват част от времето на сянка. Така и в страната: важно е да го засадите на осветено място, но не и на самото слънце. Ако около обяд, когато слънцето е прекалено жарко, тя може да се скрие на сянка, това ще бъде идеално. Ветрените зони също не са подходящи за нея.

Орлови нокти, калина, жасмин добре предпазват малините от ветровете.

Под малините трябва да има постоянно влажна почва, но не и блатиста.Застоялата вода, образувана от топящ се сняг или от обилни дъждове, е вредна за корените на малината. Но местоположението на подпочвените води обикновено не е пречка за засаждането на малини.

Това означава, че самото място на малините е близо до ниска ограда, която я предпазва от течение, а периодично - от силна слънчева радиация. Мястото при оградата също е удобно от гледна точка на продължителността на престоя на малини на площадката: ние ги засаждаме на постоянно място за поне 5-6 години. Важно е само да оградите малиновото дърво от съседите, като изкопаете шисти или метални листове с дълбочина до половин метър в земята близо до оградата, така че растежът да не се премести на мястото на някой друг.

Малини до оградата

Малини, засадени покрай ограда на лятна вила, не винаги ще бъдат на слънце, но няма да страдат от студени ветрове

Не бива да засаждате малини веднага след картофи, домати, чушки, патладжани - поне няколко години. Ягодите също са лош предшественик. Най-добре е преди това в градината да растат зелени култури, бобови растения, лук или чесън. Най-добрият вариант е да засадите сидерата пред малините: билки, които се косят, без да се чака да цъфтят. Това са овес, фия, фацелия, лупина, горчица и др.

От страна на състава на почвата изискванията са значителни, основното е високо плодородие, наличие на голямо количество хумус. Почвата трябва да е неутрална или по-добре - слабо кисела, с рН около 6 (но не и кисела: наличието на хвощ или киселец показва необходимостта от дезоксидация чрез варуване). Най-добрите почви са леки пясъчни глинести или глинести. Пясъчните са подходящи при прилагане на високи дози торове и систематично поливане. Малина се чувства зле на глина.

Пясъчна глинеста почва

Пясъчна глинеста почва, идеална за малини

Подготовка на почвата

За да се получат добри добиви от малина, струва си да се определи по-точно киселинността на почвата. Ако рН е по-голямо от 7,0, е необходимо да се добави още ниско разположен черен торф за изкопаване (до 2 кофи на 1 m2), а ако е по-малко от 5,8 - постепенно варете почвата с креда или гасена вар. Необходимо е предварително копаене с внимателно отстраняване на коренища от многогодишни плевели. Ако почвата е глинеста, се добавя пясък (най-малко кофа на 1 m2).

Изкопаване на почвата

При копаенето е особено важно да се премахнат коренищата на житна трева, корените на глухарчето и други злонамерени многогодишни плевели

При непрекъснато копаене добавете за всеки квадратен метър 1,5-2 кофи компост или хумус, както и 50 g калиев сулфат и 80 g суперфосфат (хлоросъдържащите съединения не са за малини!). Дървесната пепел също няма да навреди - поне литър на 1 м2... В допълнение към калий и фосфор, той съдържа много микроелементи. В хумуса има достатъчно азот, така че не трябва да добавяте и минерални азотни торове - корените на разсада ще растат слабо, но ще има много зеленина.

В района на Чернозем има традиция в почвата да се добавят люспи от елда или слънчоглед: това подобрява въздухопропускливостта на почвата.

С щитове, вкопани в земята, струва си да оградите малини не само от съседите, но и от вашите зеленчукови лехи.

Малина, оградена с шисти

Старият шисти ще служи като трайна ограда за малини.

Обикновено не е необходимо да се издига малиновото дърво над нивото на земята, като се подреждат високи лехи, с изключение на онези региони, където това традиционно се прави поради обилни валежи, когато водата буквално стои в браздите.

Подготовка на разсад

Малини могат да бъдат засадени дори с парчета корени, но е по-безопасно, особено за начинаещ летен жител, да купувате готови разсад. Те трябва да бъдат избрани според състоянието както на корените, така и на стъблата. Диаметърът на стъблото трябва да бъде между 5 и 10 мм, а кореновата система трябва да съдържа голям брой малки, тънки, но здрави корени. Те трябва да се огъват лесно, но не и да се чупят, 15–20 см дължина е достатъчна. Ако някои от корените са сухи, най-добре е да ги отрежете.

Разсад от малина

Добрият разсад от малина има много влакнести корени.

Преди засаждане разсадът трябва да се накисне добре, като се потопи напълно във вода за поне един ден. При липса на голямо корито се накисват само корените. Преди да спуснете разсада в земята, корените се потапят в каша от лопен и глина (1: 1), като се използва такъв обем вода, за да се получи кремообразна смес.

Засаждане на малини

Има много възможности за засаждане на малини, но най-често се използват следните:

 • в отделни ями за кацане;
 • в непрекъснати дълги бразди (окопи).

Останалите методи се използват по-рядко, в ситуации, различни от стандартните.

При метода на ямата засаждането на малини е подобно на засаждането на други ягодоплодни храсти и се извършва в предварително подготвени ями за засаждане с диаметър около половин метър и дълбочина 40–45 cm. Между ямите е оставено разстояние от 80-100 см, между редовете - до 1,5 м. С внимателно запълване на почвата с торове, едва ли можете да ги добавите в ямата, но шепа пепел в никакъв случай няма да навреди. Ако по време на копаенето се добави малко тор, тогава извадената от ямата почва се смесва с кофа с добър хумус.

Кацащи ями

Когато засаждат дупка за всеки разсад от малина, изкопават своя дупка

Когато засаждате малини, е важно да вземете предвид следното:

 • отсечете стъблото през есента, оставяйки 20-25 см, през пролетта - 35-40 см;
 • кореновата шийка в резултат трябва да е малко над нивото на земята: разсадът се поставя, оставяйки 3-4 см над почвата, но след това леко се изтегля във влажната почва;
 • всеки разсад се полива с поне две кофи вода и почвата трябва да се мулчира с тънък слой хумус.

Във всяка дупка можете да засадите не един разсад, а 2-3, но няма много смисъл в това: в плодородна почва малините растат бързо и след няколко години във всяка дупка за засаждане ще се появи храст от 6-8 стъбла растат.

Методът на изкопа включва засаждане в непрекъснати дълги бразди с ширина до половин метър и дълбочина 40–45 cm, разстоянието между които трябва да бъде най-малко един метър. Засаждането се извършва по същия начин, както в ямите, но по различна схема: между храстите остават около 50 см.

Кацащ изкоп

При изкопаване на малини копаят непрекъснати дълги бразди

Тъй като този метод обикновено се практикува при отглеждане на малини в решетка, когато се формират млади издънки, така че малини да растат в тясна ивица, е по-добре да се ориентират браздите от север на юг.

Видео: как да засадите малини

Грижа за малина

Грижата за растенията включва поливане, подхранване, разхлабване, превантивни лечения, жартиера, резитба, подслон за зимата.

Поливане, подхранване, мулчиране

Поливането изглежда просто: малините се нуждаят от много вода. Ако обаче го поливате в централна Русия по същия начин, както в сухия юг на страната, корените просто ще изгният. В сухите райони летните жители, пристигащи на мястото, отварят крана на контейнер с вода, загрята от слънцето, и добра половина от този контейнер се изсипва в малина: в противен случай плодовете не могат да бъдат получени. В средната лента се случва поливането да не се изисква седмици, ако вали. Съответно всеки летен жител трябва да свикне да полива храстите, като се фокусира върху климата и текущото време.

Поливането се изисква, ако земята е суха на дълбочина около 5 cm. Изисква се и зимно поливане, което обикновено се извършва в края на октомври.

Препоръчително е почвата да се разхлабва след всяко поливане и обилен дъжд, но корените на малини са много близо до земята, така че е рисковано да се разхлабят дълбоко и най-често летни жители заменят процедурата с добро мулчиране на почвата. Под 4–6 cm слой мулч, направен от хумус или нарязана слама, влагата остава дълго време и не се образува коричка; повечето плевели също не покълват.

Мулчиране на малини със слама

Мулчиране на малини със слама е удобно, ако този материал е наличен, но за зимата е препоръчително да го замените с торф или хумус, тъй като мишките могат да зимуват в сламата, които са в състояние да гризат малиновите стръкове

По-безопасно е да се премахват плевелите на ръка, като се изваждат от корените.

Малините поемат голямо количество хранителни вещества от почвата; храненето е задължително за нея. И ако торовете, приложени по време на засаждането, са достатъчни за 2-3 години за подхранване с фосфор и калий, тогава азотът трябва да се дава на следващата година след засаждането. За тази цел малините се поливат през пролетта с инфузия на лопен във вода (1:10).През лятото е препоръчително да се хранят растенията с фосфорни и калиеви торове (шепа костно брашно на 1 м2). В края на лятото или началото на есента насажденията са обилно поръсени с дървесна пепел и плитко вградени в почвата.

Костно брашно

Костното брашно съдържа калций и фосфор, които са от съществено значение за узряването на малини, както и микроелементи магнезий, натрий, желязо, мед, цинк, манган, кобалт, йод

Жартиера и подстригване

Има сортове малини, които растат в ниски храсти и не се нуждаят от опора, но повечето високодоходни сортове лежат на земята без жартиера, така че стъблата трябва да бъдат вързани за решетки или колове. При отглеждането на изкопи, решетките са оборудвани, с храст вътре в храста, се забиват здрави колове с височина най-малко един метър. При необходимост завържете малините със здрав канап.

Жартиера на малина

Без жартиера високите и тънки малинови стъбла не могат да издържат тежестта на листата и плодовете

Те идват с резачка до малиновото дърво след прибиране на реколтата, но през лятото има смисъл незабавно да се премахне излишния растеж и твърде слабите млади издънки. Основната резитба се извършва в края на лятото и есента. След плододаването е препоръчително да изрежете издънките от миналата година възможно най-скоро, за да не поемат храна върху себе си. В същото време младите издънки също могат да бъдат леко подрязани, ако вече са израснали над главата. По-добре е да изгорите всичко нарязано веднага: само с пълна увереност в отсъствието на болести и вредители стъблата могат да бъдат нарязани на ситно и оставени като мулч.

Подрязване на малина

Плодните издънки се разпознават лесно - те са лигнирани, кафяви на цвят

През есента, 2-3 седмици преди настъпването на слана, се извършва задълбочена ревизия на малиновото дърво. Във всеки храст през зимата трябва да се оставят не повече от 10 млади здрави стъбла (и за предпочитане 6-8). Когато се отглеждат в решетка, между всеки издънок остават 15–20 cm, т.е. получават се около 6 парчета на течащ метър от един ред. Всички останали се изрязват, без да се оставя коноп. На първо място, под ножа се допускат болни и счупени стъбла, след това слаби и усукани стъбла. Ако нов растеж е пробил между храстите, той също се отстранява.

Ако липсва посадъчен материал, силен растеж може внимателно да се изкопае с корените и да се засади на желаното място.

Последният щрих при есенната резитба е скъсяване на леторастите, останали през зимата. Ако те не са много дълги, не е необходимо да правите това, но за тези, които са пораснали до 1,5–2 м, върховете се отрязват с 15–20 см. Обикновено те узряват слабо и пак няма да оцелеят през зимата.

Описаният характер на резитбата изобщо не се отнася за ремонтантни сортове: там техниката е различна. През последните години все по-често се използва технология, при която в края на есента, след бране на плодове, надземната част се отрязва напълно от ремонтанти, а реколтата за следващата година се събира само от едногодишни издънки.

Подрязване на ремонтантни малини

Всички издънки на ремонтантната малина се отрязват в корена

Подготовка за зимата

Веднага след събирането на последните плодове, храстът трябва да се подхранва, така че младите издънки почти да не растат, но да се приготвят за зимата. За това се използва калиев сулфат (1 супена лъжица на 1 m2) или дървесна пепел (шепа за същата площ). В края на септември върху храста се нанася кофа хумус и леко се влага в почвата, оставяйки малко като мулч. Веднъж на 3 години, вместо хумус, на малини се дават 50-60 g суперфосфат и 30-40 g калиев сулфат на 1 m2добавяйки към тях няколко грама манганови и цинкови торове с микроелементи.

Малко преди замръзване малините се напояват добре в размер на 2-3 кофи вода на 1 m2, но първо старателно го почистете от всички растителни остатъци. Опаднали листа, извадени плевели, резници от стъбла се грабят и изгарят. След това стъблата се напръскват профилактично с 3% течност от Бордо.

В повечето региони има достатъчно сняг, за да защити малини от замръзване, ако падне навреме и в точното количество. Поради това те създават условия за задържане на сняг, разпръскване на клони от дървета, полагане на иглолистни смърчови клони. Малиновите дръжки се опитват да се огъват възможно най-ниско, като се връзват по двойки или на гроздове.Важно е да не ги чупите и да не ги приковавате по земята по никакъв начин. Когато има проблеми със снега, препоръчително е да увиете малините в нетъкани материали. Но това не може да се направи преди време, тъй като затихването е не по-малко страшно от замръзването.

Подслон за малини

В региони с малко сняг малините не само се огъват през зимата, но и подреждат дъги за изолационен материал

Размножаване на малини

Има много начини за възпроизвеждане на малини и само, може би, семена и микроклонални (отглеждане на селективни разсад на малини с височина около 1,5 см в специална хранителна среда) не се използват от обикновените градинари: първият може да доведе до промяна в сортови черти, втората се прилага само в специализирани лаборатории. Подходящи методи за летни жители - чрез коренови смукатели, части от корени (коренови резници), разделяне на храст; зелените резници се използват много по-рядко.

Коренно потомство

Коренно потомство (популярно - "коприва") - част от майчиното растение, което вече има собствена коренова система. В много разновидности на такова потомство се образува достатъчен брой и те са разположени толкова далеч от храста, че е лесно да се изкопаят и трансплантират на ново място.

Коприва

Копривата расте в изобилие в повечето сортове малина и може да се засажда през лятото

За да бъде потомството жизнеспособно, през лятото най-слабите екземпляри се отстраняват безмилостно, а силните се гледат: поливат се, разхлабват се, плевят. Желателно е тези потомци да са на не по-малко от 25-30 см от майчиния храст. През есента те могат да бъдат засадени на подготвено място.

Не можете да чакате есента, но изкопайте потомство с буца земя през лятото в състояние на "коприва" За да стане много, цветята систематично се отрязват от майчините храсти. Тогава "копривата" е готова за засаждане още през юни с растеж от 12 см. Първо, те се настаняват на отделно легло, където расте до есенното засаждане.

Видео: лесен начин за размножаване на малини с "коприва"

Корени резници

Ако няма достатъчно потомство, можете да използвате парчета от корените на здраво растение за възрастни през есента. Част от корените се изкопават внимателно, за да не се навреди много на майчиния храст. Трябват ни корени с диаметър от 5 до 20 мм, които се нарязват на парчета с дължина 15–20 см. Погребват се хоризонтално в плодородна почва на дълбочина 3–5 cm и се покриват с фолио. През пролетта, след появата на кълновете, филмът се отстранява и разсадът се гледа (полива, разхлабва, плеви). Фиданките са готови до края на лятото.

Резници от малинов корен

Ако по някаква причина малиновите коренови резници не могат да бъдат засадени веднага, те могат да бъдат запазени, като се поставят във влажен мъх.

Чрез разделяне на храста

Те прибягват до разделяне на храста, когато няма потомство, трудно е да стигнете до корените, без да нарушите състоянието на храста, а самият храст е нараснал значително. Нещо повече, той трябва да е напълно здрав. Бушът се разделя през есента или началото на пролетта, в период на относително покой. Стъблата се изрязват предварително, оставяйки около 20 см, а при копаене се опитват да не повредят корените.

Размножаване чрез разделяне на храста

При умножаване на малини чрез разделяне на храста, стъблата се изрязват на височина около 20 cm

Изкопаният храст понякога се разпада сам, в противен случай се използва нож или резачка. Важно е храстът да се раздели на такива части, всяка от които би имала 2-3 мощни издънки и развита коренова система. Получените разсад веднага се засаждат на постоянно място.

Защита на малините от вредители и болести

Предотвратяването на заболяванията започва с поддържане на растението малина чисто: въпреки факта, че то се изпраща обработено през зимата, ревизията се повтаря през пролетта. Може би някои от издънките не са презимували и са изсъхнали - те се изрязват и изгарят. В началото на пролетта можете да повторите обработката на стъблата с течност от Бордо, докато почвата около храстите също се напръсква (ако пъпките вече са зелени, използвайте 1% разтвор). Лявите стъбла са завързани за опори.

Ако се открият заболявания, е необходимо да се диагностицира и да се избере правилното лекарство.Болести с вирусен произход (вещица, венец и мозайка) практически не се лекуват, ще трябва да се разделите с храстите. Гъбичните заболявания (антракноза, ръжда, зацапване) се лекуват с препарати, съдържащи мед.

Дидимела, или лилаво малиново петно

Когато дидимелата е засегната в началото на лятото, на младите малинови издънки се образуват малки светло лилави петна

Основните вредители на малините са малиновият бръмбар, стъблената муха, малиновата мушица и листните въшки. За да се борите с тях, трябва да използвате инсектициди - от стария, добре познат Karbofos до доста токсичния Actellik. Използването на такива лекарства трябва да се извършва само в краен случай и при спазване на всички предпазни мерки.

Малиново стъбло, засегнато от малинова жлъчка

Появата на кръгли израстъци на малиновите стъбла показва поражението на растението от малинова жлъчка

Съвместимост на малина с други култури

Малините се чувстват най-добре без съседи, но в лятна вила това е нереалистично. И въпросът тук често не е, че някои растения ще потискат малини, а обратното. Ето защо проникването на корените му в ширина се предотвратява от механични бариери.

Киселецът, който съдържа различни видове киселини, добре предотвратява разпространението на малини в района. Ако е засадено по периметъра на малиновото дърво, появата на растежа ще бъде значително намалена.

Киселец

Засаждането на киселец по периметъра на малиновото дърво помага на много градинари да се справят с растежа на храстите.

Има растения, които отделят вещества, които инхибират растежа на малини: магданоз, репички, невен, настурция. Жасминът, морски зърнастец, бъз имат лошо влияние върху малините. Разбира се, те не го засаждат до растения с мощни корени и силно изчерпващи почвата (орехи, кайсии, грозде).

Малините споделят едни и същи болести и вредители с ягоди, ягоди, къпини, боровинки, така че те също са лоши съседи за това. Непожелателни са близките череши и сливи, които дават не по-малък растеж от малините.

По-добре е да не засаждате изброените култури по-близо от 7 м до малиновото дърво. Тогава какво да кажем за бедните на земя летни жители? За щастие има култури, които живеят нормално до малини. И така, ябълковото дърво предпазва малините от гъбични заболявания, а малините защитават ябълковото дърво от струпясване. Копърът действа добре на малини и повечето зеленчуци, ако ги оградите от свръхрастежа, ще бъдат напълно неутрални по отношение на квартала с малини.

Видео: съвети за отглеждане на малини

Отглеждане на малини в страната по различни начини

В съответствие с методите за засаждане (храст и изкоп), малини най-често се отглеждат или като отделни храсти, или в ленти (панделки) с различна ширина. Съществуват обаче и други, по-малко традиционни методи.

Във високо легло

В ниско разположени блатисти райони, както и в студен климат, малини трябва да се засаждат на по-високи височини. За да направите това, постъпете по следния начин:

 1. Изкопават дълбок (до 50 см) изкоп.
 2. На дъното му различни органични отпадъци (дървени стърготини, стърготини, битови отпадъци, плевели) се поставят в слой до 40 cm.

  Подготовка на високо легло за малини

  Растителните остатъци се поставят в изкопания изкоп

 3. Върху него се полага почвата, извадена от изкопа, смесена с торове.
 4. Разлейте добре с вода.
 5. Разсадът се поставя върху полученото легло почти изравнено с повърхността на земята, корените се покриват с плодородна почва и се образува хребет с помощта на помощни материали (дъски или шисти).
 6. Почвата е мулчирана.

  Малини на повдигнато легло

  Когато засаждате малини на високо легло, отстрани могат да се направят канали, за да се подобри допълнително отводняването

С този подход рискът от преовлажняване на малиновите корени е сведен до минимум.

Разположението на топлите легла изглежда подобно, но те не са направени под формата на хребет, а под формата на традиционен висок хребет с ширина около 80 см. Топлината се генерира поради факта, че голямо количество органични материята се поставя в голяма предварително изкопана дупка, която затопля корените на малини при гниене. Въпреки че топлите лехи ви позволяват да събирате плодове няколко седмици по-рано от обикновено, те са непопулярни за отглеждането на малини.

В контейнери

При недостиг на място в страната, можете да засадите няколко храста в големи контейнери, които могат да бъдат поставени навсякъде, дори на асфалт и на места за отпадъци. Важно е контейнерът да има дренажни отвори в дъното.

 1. Стандартна 200-литрова цев се нарязва на 3 части (тъй като корените на малини са къси, те не се нуждаят от дълбок съд).
 2. Изрязаната част е заровена в земята.
 3. Напълнете с плодородна почва.
 4. Малини са засадени.
Малини в бъчва

Цевта се нарязва на 3 части, задълбочено заровена в земята за стабилност и се пълни с плодородна почва, в която са засадени малините

Малина на решетка

Когато отглеждате малини на редове или панделки, те винаги предварително оборудват решетка, към която са завързани издънки в целия ред. Когато има няколко реда, те подреждат своя собствена решетка за всеки.

Не е трудно да направите сами решетка. За това:

 1. В краищата на реда се вкопават здрави стълбове от всякакъв материал (често се използват стари метални тръби). Височината на стълба над земята е 1,5–2 м. Ако редът е дълъг, ще са необходими няколко стълба: между съседните не може да има повече от 3–4 м.
 2. Между стълбовете се изтегля жица с достатъчна якост (с диаметър най-малко 4 mm). В този случай долният слой е разположен на 30–40 см от земята, горният - 1,5 м, в средата обикновено е достатъчен още един. Но ако издънките са мощни и добивът е висок, телта се поставя по-често.

  Решетъчна тел, опъната върху стълбове

  Тел с диаметър най-малко 4 mm се изтегля между стълбовете на 2-3 нива

 3. Тъй като младите издънки растат, те се привързват към всеки слой тел с всеки здрав канап. Издънките се поставят върху решетката, така че да има разстояние най-малко 10 cm между тях, и за предпочитане 15–20 cm.
Малинова решетка

Решетката може да бъде направена от всякакъв подръчен материал, но трябва да е здрава и да обвързва стъблата редовно

Вместо тел, можете да използвате всяка здрава метална или пластмасова мрежа с големи отвори (от 15 × 15 см), като я поставите вертикално.

Метод на Буш

С метода на храста те се опитват да обвържат всички издънки в храста с един забит в средата кол или с няколко, ако храстът е много обемен.

Особености на отглеждането на малини в страната в различни региони

Мястото за малиновото дърво се избира в зависимост от района на отглеждане:

 • в Сибир и Урал е важно да се намери място, което е по-топло и без силен вятър, вероятно жертва на слънчева светлина;
 • в района на Москва трябва да се вземат предвид честите зимни размразявания, след които сланите могат да увредят малиновото дърво. Следователно те избягват онези места, където се натрупва топяща се вода;
 • на юг често е необходимо малиновото дърво да се скрие в полусянка, за да не изгори.

  Малина в полусянка

  В южните региони трябва да осигурите поне частична сянка на малините, за да не избледняват.

Грижите за малина варират в зависимост от региона малко повече от засаждането. Така че, в средната лента, огъването на издънките към земята за зимата е абсолютно необходимо, в Сибир те са покрити със смърчови клони или спанбонд или дори покривен материал, а на юг дори не знаят какъв подслон за зимата е.

Подслон от малини със смърчови клони

В районите, където честите ветрове могат да отнесат целия сняг, малините са покрити със смърчови клони за зимата.

В повечето от южните райони на Русия и в по-голямата част от Украйна има различен проблем: летни горещини, а на места и суша. Ето защо, тук малини се държат под добър слой мулч през цялата година и те се опитват да организират капково напояване.

Капково напояване на малини

Капковото напояване на малини е много удобно за индустриално отглеждане.

В Беларус, напротив, рядко трябва да се притеснявате за поливане и поради високата влажност е необходимо да се вземат мерки за предотвратяване на гъбични заболявания: изтъняване на насажденията, извършване на превантивно пръскане.

Особеностите на отглеждането на малини в Крим се дължат на високите летни температури и недостатъчните валежи. Топлината идва рано, дори през пролетта, когато времето в средната лента е напълно комфортно за малини. Следователно те засаждат малини в Крим през есента, не по-рано от края на октомври. Ако направите това през пролетта, разсадът няма да има време да пусне корени, тъй като до края на април температурите до 30 относноОТ.

Малините в Крим трябва да се засаждат не само на полусянка, но почти на сянка: между сгради, близо до стените на къщите и т.н. В края на май всички млади издънки, които са се появили, се отстраняват, а нови издънки за следващата година се отглеждат от тези, които се появяват по-късно. Останалата част от селскостопанската технология е подобна на общоприетата.

Малини на сянка

Малините в Крим трябва да се засаждат не само на полусянка, но почти на сянка, за да се предпазят от прекалено ярко слънце

Малините в летните вили са добре дошъл плод, но отнема много време. Не е трудно да го засадите, но трябва постоянно да се уверите, че той не запълва цялата градина, а изразходва енергия за плододаване на отреденото му място. Няма нищо необичайно в грижите за малини, но определена работа трябва да се свърши през цялата година.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.