Засаждане на ремонтантни малини: методи, етапи, време, избор на място и подготовка на почвата

Ремонтираните малини стават интересни за много градинари: с относително проста грижа можете да получите реколта от вкусни плодове до замръзване. Засаждането му не се различава много от засаждането на обикновени сортове, но към избора на мястото и подготовката на почвата трябва да се подхожда по-отговорно. Има много методи за засаждане и всеки градинар го избира въз основа на климата, терена и личните предпочитания.

Етапи на засаждане на ремонтантни малини

За да може ремонтантната малина да расте много години и постоянно да радва с обилни реколти, тя трябва да бъде засадена навреме и правилно. От голямо значение са:

 • правилният избор на датата на кацане;
 • местоположението на малиновото дърво в градината;
 • квалифицирана подготовка на почвата за засаждане;
 • избор и подготовка на разсад;
 • правилният избор на технология за засаждане (на равна повърхност, билото, високото било и др.);
 • точно изпълнение на реалното засаждане на разсад;
 • грижи за разсад след засаждане.

Трябва да се разбере, че малините ще живеят и плододават на едно място в продължение на много години, така че няма нужда да бързате с избора на място, подготовката му и реално засаждането на ремонтантни малини. Грижата за ремонтантните сортове се различава значително от грижата за обикновените малини, но самото засаждане се извършва по приблизително същия начин като засаждането на повечето ягодоплодни храсти.

Дати за засаждане на ремонтантни малини

Ремонтираните малини, като обикновените, се засаждат както през пролетта, така и през есента: съответно от самото начало на пролетните работи в градината до края на април и от самия край на лятото до средата на октомври. Оптималното време за засаждане се определя главно от климата на региона. Пролетното засаждане е типично за тези райони, където през септември са възможни силни студове, а истинската зима идва рано.

В допълнение, те често се опитват да засаждат малини през пролетта, когато времето е твърде сухо през есента, а през пролетта запасите от почвена влага са значителни: например регионите на Средната и Долна Волга, както и някои региони на Урал. В други региони есенният вариант е за предпочитане.

Пролетното засаждане се извършва, когато настъпи стабилна относителна топлина, т.е. спиране на значителни студове и уверен преход на средните дневни температури в района на положителните стойности. По-добре е дневните температури по това време да са в диапазона от + 10 ... + 15 относноОТ. Засаждането трябва да бъде завършено преди пъпките на малини. Но подготовката на сайта, разбира се, се извършва предварително, през есента.

Листа на издънки

Ако листата вече започват да се разгръщат, пролетните дати за засаждане отдавна са пропуснати.

Есенното засаждане трябва да завърши около 20 дни преди първата сериозна слана, следователно засаждането в средната лента продължава от началото на септември до 5-10 октомври. На юг засаждането на малини често е възможно до средата на ноември. Забавянето на засаждането през есента е изпълнено със замръзване на кореновата система поради непълно вкореняване на растенията и последващата им смърт.

По този начин и пролетното, и есенното засаждане имат своите плюсове и минуси; и в двата случая както започването на работа твърде рано, така и закъснението са опасни. Физически е по-лесно да засаждате малини през есента, но в сухи и мразовити райони е по-безопасно да правите това през пролетта.

Млади разсад със затворена коренова система, които се продават в изобилие през последните години, могат да бъдат засадени почти по всяко време, но това е нежелателно през пика на летните горещини. По-добре е да завършите засаждането дори на разсад с добър земен бук не по-късно от средата на юни и да започнете есенното засаждане не по-рано от средата на август.

Избор на място за малини

Ремонтираните малини могат да плододават през цялото лято (от края на юни до самата слана). В същото време много градинари предпочитат да го отглеждат по различна технология, така че да дава една, но голяма реколта в края на лятото и есента. Повечето ремонтантни сортове не изискват опрашители, така че няма нужда да се притеснявате за засаждането на няколко сорта едновременно.

По правило издънките на ремонтантните малини са много по-високи от обикновените, което оставя отпечатък върху избора на място и организация на насаждението: устройството с решетки или други опори за връзване в повечето случаи е необходимо. Дългосрочното плододаване изисква по-плодородна почва, организирането на възможността за постоянно поливане, както и по-добро осветяване на мястото, отколкото при летните сортове.

Що се отнася до местоположението на подпочвените води, това не е най-важният фактор за малините: корените не проникват по-дълбоко от 40 см, следователно появата на вода на метър дълбочина няма да им пречи, само ясно блатистите райони са неподходящи.

В допълнение към факта, че мястото за малиновото дърво трябва да бъде добре осветено и затоплено от слънчевите лъчи, е необходимо да се създадат условия за отсъствие на течение. Тъй като засаждането на дървета не е подходящо за това (те създават сянка), опитайте се да засадите малини по ниски огради или близо до редици храсти като орлови нокти или цариградско грозде.

Касисът се счита за нежелан съсед за малини поради наличието на общи вредители.

В особено горещ климат е по-добре леко да жертвате светлина и да засаждате малини на полусянка: изсушаването на почвата за ремонтантни сортове е по-разрушително от намаленото количество светлина. Но ако храстите са на сянка повече от половината от деня, добивът ще спадне драстично и плодовете ще станат малки и кисели.

Малини до оградата

Ремонтираните малини обичат слънцето, но могат да бъдат защитени от ветровете с ниска ограда

Малините обикновено са придирчиви към съседите си. По-скоро, напротив, си струва да се помни, че малиновото дърво расте бързо, в резултат на което може да запълни лехите със зеленчуци. Много градинари се борят с това явление, като копаят в дълбоки шисти или железни листове, за да предпазят корените от малина да не се разпространяват.

Препоръчително е да засадите наблизо различни миризливи растения, които отблъскват вредителите: чесън, невен, риган и др.

Идеалната реакция на почвен екстракт е близка до неутрална. Слабо киселите почви са подходящи за малини, но ако хвощът или живовлякът са се заселили на мястото, тогава почвата е твърде кисела. Не е трудно да се справите с кисели почви: когато копаете, добавете креда, гасена вар или доломитово брашно (до литър буркан на 1 m2).

От гледна точка на състава на почвата, оптимални са леките глинести или пясъчни глинести. Можете дори да имате песъчливи почви, но трябва да прилагате увеличени дози торове и да ги поливате често. Ако има време, една година преди засаждането на малини, си струва да се засее зелено торене (горчица, овес, лупина и др.) В избраната зона. Можете да направите това дори в началото на това лято, ако сайтът е безплатен.Преди изкопаването на почвата, в края на лятото, тревите, които още не са цъфнали, се косят и погребват в земята: те служат като добър тор, лекуват почвата и подобряват нейната структура.

Подготовка на почвата за засаждане на ремонтантни малини

В допълнение към коригирането на киселинността, много трябва да се направи с почвата преди засаждането на малини. Особено, ако е много глинест или влажен: в такива случаи по време на копаенето на всеки квадратен метър се добавя до кофа речен пясък. Със заплахата от преовлажняване количеството дренаж се увеличава: в допълнение към смесването на пясък към почвата, на дъното на дупките за засаждане или изкопите се полага слой камъчета или счупена тухла.

В черноземните райони е обичайно да се добавят корпуси от слънчогледови семки или елда в почвата: те значително подобряват въздушната пропускливост.

Всички торове са подходящи за малина, но е нежелателно да се използват хлорсъдържащи. При изкопаване на почвата основните хранителни вещества се въвеждат под формата на органични торове, те отнемат много: 3-4 кофи хумус на 1 m2... В региони, където няма проблеми с торфа, той е подходящ и за малина. Дървесна пепел при засаждане се взема около литър буркан на 1 m2, при липса на естествени торове, те увеличават количеството минерални торове. Но дори чаша суперфосфат и калиев сулфат се добавят към хумуса.

Култивирането на ремонтантни малини е невъзможно без наличието на голямо количество органични вещества: годишно, преди зимуване, хумусът е покрит със слой до 10-15 см около храстите, а през пролетта той е вграден в почвата. Що се отнася до действителното засаждане, дълбоко изкопаване на мястото с торове се извършва 2-3 седмици преди есенното засаждане и по всяко есенно време, ако засаждането е планирано за пролетта.

Хумус

Ако получаването на добър хумус е проблематично, може да не си струва да се ангажирате със засаждането на ремонтантни малини

Въпреки че самият разсад е заровен по време на засаждането и не много (кореновата шийка е спусната само на няколко сантиметра под нивото на земята) и преди засаждането те изкопават дупки или траншеи, почвата трябва предварително да се изкопае дълбоко. Това се прави поне на байонет с лопата, за да се преместят торовете на достатъчна дълбочина и да се разпределят по цялата площ на избраната зона. Факт е, че малините много бързо ще пуснат корени, така че ще запълнят цялата плантация практически без проходи и навсякъде се нуждаят от плодородна почва.

Избор и подготовка на разсад

Има много начини за размножаване на малини, а готовите разсад не винаги са на разположение. Можете дори да засадите малини с парчета корени - коренови резници. Но е по-безопасно, особено за неопитен градинар, все пак да купува разсад. Те трябва да са здрави и силни. Това означава, че стъблото в основата трябва да бъде с диаметър 5–8 mm, но най-важното е, че се изисква добре развита коренова система.

В допълнение към основните корени, малините трябва да имат мощна система от влакнести корени: тънки, здрави, които лесно се огъват, но не се чупят. Те не трябва да са дълги, 18–20 см са достатъчни, но трябва да има много малки смукателни корени. Малко количество изсушени корени не е фатално, но е по-добре да ги отрежете с остър резач.

Разсад от малина

Добрият разсад има коренова система - като гъста брада

Преди засаждането разсадът се потапя напълно във вода за 1-2 дни. Ако няма голям капацитет, поне корените се накисват. Непосредствено преди засаждането в почвата е препоръчително да потопите корените в глинена каша. Приготвя се от равни пропорции лопен и глина и достатъчно вода, за да се получи кремообразна консистенция.

Методи за засаждане на ремонтантни малини

Технологията на по-нататъшните действия зависи от много фактори, но главно от параметрите на сайта и желанията на собственика. Има много начини за засаждане на ремонтантни малини, като най-известните от тях са следните:

 • кацане в отделни ями;
 • засаждане в бразди;
 • кацане на траншея (лента);
 • кацане в контейнер;
 • метод на храста.

Всички тези методи се различават в относителното положение на разсад по отношение един на друг и всички те могат да бъдат приложени както на хоризонтална повърхност, разположена на едно ниво със земята на цялата градина, така и на коти: хребети или хребети. Като правило повишението се изисква в случаите, когато подземните води са близо или климатът на района се характеризира с прекомерни валежи (въпреки че малините изискват много влага, но корените не трябва да стоят във водата), или в студени райони, където е високо леглата се правят топли.

Засаждане на малини по билата

Засаждането на хребети е отнемащ време метод, към който трябва да се прибегне в случай на тежки почви или блатисти райони. За такова кацане направете следното.

 1. Изкопават дълбок, но не широк изкоп (дълбочина около 80 см, ширина - както се оказва, дължина - според нуждите). Различни органични отломки се изсипват на дъното на слой от 30–40 cm, чиято основа са дървесни отпадъци: дървени стърготини, стърготини, кора, изрезки от малки клони.
 2. Земята, извадена от изкопа, се смесва с хумус (3 кофи на 1 m2), добавете 150-200 g суперфосфат и го върнете в изкопа на върха на боклука, оставяйки част от сместа за запълване на корените на разсад. В същото време изкопът е почти напълно прикрит, което го прави изравнен със земята. Поливайте добре, за да накиснете цялото му съдържание с вода.
 3. Разсадът се засажда в един ред на разстояние най-малко 50 см един от друг, като разсадът се поставя върху плодородната смес. Поръсете корените с приготвената смес от пръст с торове, така че кореновата шийка да е покрита с не повече от 1-2 см. Използвайте лопата, за да оформите гребен.
 4. По краищата на образуваното било, за да не се срути, се вкопават парчета шисти или широки дъски, като се прави ограда с височина около 30 см.

  Малина на билото

  Дори билото да не е много високо, то трябва да бъде оградено, за да се осигури целостта му.

 5. Поливайте насажденията, изразходвайки най-малко 5 литра вода на разсад и мулчирайте добре с дървени стърготини, торф или слама.

Засаждане на малини в топли лехи

Методът е подобен на предишния, но дори отнема повече време. От съществено значение при студен климат и много ранни реколти, ако желаете. Леглото се счита за „топло“, тъй като почвата се затопля поради гниещи органични вещества, внесени в големи количества в самото дъно на леглото, директно под корените на храста. Дължината на леглото може да бъде всякаква, широчината традиционно се поддържа около 80 см. Подгответе леглото много преди засаждането.

 1. Те копаят окопи с ширина, равна на ширината на бъдещото легло и дълбочина около метър. Оградите са направени от шисти, като се има предвид, че леглото ще се издигне над земята с поне 60-80 см. Изсипете няколко кофи дървени стърготини на дъното за всеки метър от изкопа, разлейте ги със слаб разтвор на калиев перманганат.
 2. Стърготини (слой 10–15 cm) се покриват със същия височинен слой изкопана почва, предварително смесена с хумус или компост в съотношение 1: 1.
 3. Освен това в същия слой се натрупват различни органични боклуци, паднали листа на дървета, малки клонки, поръсват се с минерални торове (по 100 g / m калиев сулфат и суперфосфат) и се излива инфузия на лопен. Поръсете с малък слой почва.
 4. Слоевете органична материя и земята се редуват в необходимото количество до избраната височина, но най-горният слой е торф, примесен с обелки и хумус. Поливайте градината добре, като харчите поне 5 кофи вода на метър. Когато гниещите органични вещества се развият правилно, в градината ще бъде много топло.
 5. Засаждането започва не по-рано от 2-3 седмици след подреждането на градината. Технологията на засаждане на малини е обичайна: те правят дупки с необходимия размер, леко задълбочават разсад, покриват ги с почвена смес, вода и мулч.

С узряването си леглото постепенно ще се утаи, така че периодично е необходимо към него да се добавя пръст, или по-добре - сместа му с хумус или торф.

Малини в топла градина

Топлото легло е цяла инженерна структура

Кацане в отделни ями

Метод, който не включва изкопаване на големи траншеи, се използва в случай на леки плодородни почви, както и когато разсадът се засажда на значително разстояние един от друг. Като правило те държат най-малко 1,5 м между редовете малини и 70–90 см между разсад в един ред.

Изкопайте дупки с размери 40 см във всички размери. В ямата се внася малко количество местен тор (не повече от половин кофа компост и шепа дървесна пепел). Малините се засаждат с минимално задълбочаване, добре се поливат и мулчират. В бъдеще растенията се формират на редове, разпределяйки изникващите издънки към съседните.

Обикновен метод или засаждане в бразди

Всъщност методът е модификация на предишния и се прилага в същите случаи. Просто на някои градинари им е по-лесно да изкопаят обща бразда с ширина и дълбочина около 40 см, отколкото отделни дупки. На дъното на браздата се изсипва малко компост и пепел и малини се засаждат по същия начин, както при засаждането в ямата, като се поставят разсадът на еднакво разстояние, в един ред.

Засаждане на бразда

Обща бразда замества серия от близко разположени отделни ями

Кацане на лента

Засаждането на колан или засаждането в широк изкоп рядко се използва на лични парцели, тъй като отнема много време (точно както в случая с изграждането на топли лехи, трябва да изкопаете широк дълбок изкоп). Традиционно тази техника се използва при индустриалното отглеждане на плодове. Той е особено ефективен върху песъчливи почви. Методът е добър с това, че в изкопа се поставя голямо количество тор, което означава, че веднъж изготвен, изкопът служи дълги години.

Траншеи с дълбочина около половин метър се изкопават месец преди засаждането, насочвайки ги от север на юг. Дължината е според изискванията, а ширината може да бъде различна. По-често при този метод малините се засаждат с панделка в два реда, което означава, че ширината трябва да се поддържа около метър. На самото дъно слагат чист изгнил оборски тор или добър хумус със слой около 15 см, като го поръсват с дървесна пепел, суперфосфат и калиев сулфат. След това се изсипва слой отстранена почва, смесва се с хумус, а на самия връх - чиста почва.

Кацащ изкоп

В изкопа се поставят на слоеве голям брой различни торове, които ще продължат дълго време

Малините се засаждат почти без задълбочаване, изкопавайки дупки с необходимия размер и разстилайки добре корените, след което се поливат и мулчират. Разстоянието между разсад в един ред е около 70 см, между редовете в лента - 50-60 см. Ако е необходимо да се подредят няколко колана, между окопите се оставят около един и половина метра.

Засаждане в контейнер

Стана модерно да се използват ненужни бъчви, кофи, торби и други контейнери за засаждане на различни растения в летните вили. В края на краищата тези контейнери могат да бъдат поставени навсякъде, дори на асфалт, което означава, че могат да спестят място. Малините понякога се засаждат по същия начин, ако са необходими само няколко храста. В контейнера отстранете или силно перфорирайте дъното, заровете го плитко в земята и го напълнете с плодородна почва, след което разсадът се засажда, един по един в кофа или цев.

Малини в кофа

Ако капацитетът за засаждане е сладък, малиновият храст ще украси мястото

Метод на Буш

За разлика от лентовото или обикновеното засаждане, когато плодоносна малина изглежда като една страна или стена, в която стъблата са разположени само на 1-2 реда, при отглеждането на храсти малините изглеждат като отделно разположени храсти, включително 10-12 близо до всеки други издънки. Това означава, че при разсада остават големи разстояния между разсад: обичайната схема е (1,0-1,2) x (1,5-2,0) m. Втулките също могат да бъдат разположени на шах.

На избраните места се приготвят ями за засаждане с размери от 50 см в дълбочина, дължина и ширина, добре ги напълнете с торове и засадете по един разсад във всеки по обичайния начин. След 2-3 години храстите вече стават възрастни, състоят се от много издънки и плододават добре.

Малинови храсти

Когато малините растат, храстите почти ще се слеят помежду си.

Подреждане на пергола

По-голямата част от ремонтантните сортове малини се нуждаят от жартиера, тъй като техните издънки са дълги, не много дебели и когато реколтата е натоварена, те падат на земята. С отглеждането на храсти можете да забиете силен висок кол в центъра на дупката за засаждане още при засаждането и след това да завържете издънките към него. В повечето случаи е по-удобно да се оборудва обща решетка по ред площадки.

За решетката в земята се забиват плътни стълбове или метални тръби. Разстоянието между тях е 3-4 м. Височината на колоната над земята е най-малко един и половина метра. Между стълбовете се изтегля здрава тел с диаметър 4–5 mm. Броят на редовете тел зависи от вида на малина, но не по-малко от три. Долната жица е разположена на височина 30–40 см от земята, следващата е 1 м, а горната е 1,5 м. Ако сортът е високодоходен, препоръчително е по-често да се дърпа жицата.

Поправена малина на решетка

Когато отглеждате решетка, е по-удобно да не създавате храсти, а да подреждате издънките в един ред

Всяко издънка, докато расте, се завързва за всяка жица, опитвайки се да ги подреди така, че да има поне 10 см между стъблата.

Нюанси на пролетно и есенно засаждане

Има два много различни начина за отглеждане на ремонтантни малини:

 • при традиционния метод реколтата се получава през лятото: първо на издънките от миналата година, а до есента - на едногодишните;
 • с метода, който се използва все по-често, през есента се изкосяват всички издънки, оставяйки растенията да зимуват само с малки пънове. Всички сили на малиновото дърво имат право да получат една, обилна реколта от едногодишни издънки.

Въпреки това, независимо от предвидения метод на отглеждане, пролетното и есенното засаждане са малко по-различни. По-точно резитбата на засадените храсти се различава. Така че, по време на пролетното засаждане с разсад, те действат почти по същия начин, както при обикновените сортове малини. Миналогодишните издънки с 2-3 пъпки са останали над повърхността на земята, тоест с височина до 20 см. Тъй като корените растат и разсадът пуска корени, от тези пъпки ще се появят листа, а след това от земята, а по-близо до есента (и за много сортове вече през юли) можете да опитате плодовете.

Видео: засаждане на ремонтантни малини през пролетта

В противен случай пролетното засаждане не се различава много от есенното. Освен ако не можете да внесете повече азотни торове (по-специално хумус) през пролетта, отколкото през есента, и следете по-внимателно влажността на почвата: снежната влага има тенденция бързо да свършва. През есента обикновено се изисква по-малко поливане.

През есента, веднага след засаждането, цялата въздушна част се отрязва с остър секатор, оставяйки коноп 1–2 cm висок. Това е необходимо, за да се предотврати евентуалното пробуждане на пъпките по време на есенното затопляне и в резултат на това смъртта на издънките в резултат на последващи студове. При засаждане през есента почвата се мулчира с по-дебел слой и по-близо до зимата се вземат мерки за задържане на сняг върху малиновото дърво: лошо установените млади храсти се нуждаят особено от топлина, а снегът е най-надеждната изолация.

Характеристики за кацане в различни региони

Принципите на засаждане на ремонтантни малини се различават малко в зависимост от региона, но времето, както и височината на леглата, се различават: в студен климат е за предпочитане изграждането на високи топли лехи. В средната лента и още повече в южната част това не е необходимо, освен ако подземните води не са близо.

Сроковете на плододаване на един и същ сорт ремонтантни малини на юг и на север от нашата страна могат да се различават с 3-4 седмици, което трябва да се вземе предвид при избора на времето за засаждане. Но във всеки случай на север и в Сибир това трябва да се направи през пролетта, а в други региони - по искане на градинаря.

Тези, които искат да засадят ремонтантни малини през средната лента през пролетта, могат да започнат да подготвят дупките за засаждане още в много ранна пролет, ако не могат да го направят през есента.Тук, и по-специално в Московска област, действителното засаждане може да се извърши приблизително от 25 март до 20 април, въпреки че, разбира се, няма нужда от една година.

Московският регион се отличава с голям брой влажни зони, както и непредсказуемо време през зимата, когато студовете се редуват с размразяване. Следователно, въпреки относително мекия средногодишен климат, тук се предпочита пролетното засаждане, за да не се рискува. Дренажът трябва да се постави в ямите за засаждане. Есенното засаждане в безпроблемни райони е възможно през целия септември. Всичко по-горе се отнася за по-голямата част от Беларус.

В Сибир и Урал основният проблем е да се избере най-топлата, не обдухана от вятъра зона. В същото време трябва да жертвате осветлението, да засаждате малини в сянката на къщите, близо до здрави надеждни стени. По-рано на 1-10 май се опитват да не засаждат малини: има голям риск от внезапно застудяване. Ако има нужда от есенно засаждане, те се опитват да го завършат преди 10 септември.

Видео: засаждане на малини в Сибир

В южните райони на Руската федерация, както и в по-голямата част от Украйна, както пролетното, така и есенното засаждане са еднакво популярни. През пролетта са възможни работи по засаждане през март, те приключват с началото на отваряне на пъпките, което може да се случи още през април. Не е нужно да бързате през есента, най-подходящият месец е октомври. В повечето южни региони не е нужно да се притеснявате за замразяване на малини, но трябва внимателно да наблюдавате влажността на почвата след засаждането, за да не изсушите корените на разсад, който все още не е пуснал корени.

Засаждането на ремонтантни малини е трудно, по-скоро физически: поради високия добив и мощността на храстите, това изисква много хранене, така че трябва да копаете големи дупки или траншеи. В противен случай няма проблеми със засаждането на разсад, но не трябва да се бърка с времето, направете правилния избор между пролетта и есента.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.