Подрязване на ягоди през есента: споделяне на тънкостите на технологиите

Ягодите се считат за капризна култура - добивът им е пряко пропорционален на времето, отделено му и качеството на грижите. Без подходящи грижи, производителността на храстите и имунитетът им към болести намаляват. Опитните градинари знаят, че резитбата на ягоди през есента е важна част от поддръжката на растенията.

Грижа за ягоди: всички плюсове и минуси на резитбата през есента

Подрязване на ягоди

Когато подрязвате ягоди, е важно да следвате инструкциите внимателно, за да не навредите на растението.

Няма еднозначни мнения относно есенната резитба на културите. Поддръжниците и противниците на подобна стъпка обосновават своите виждания по следните аргументи.

Плюсове и минуси на процедурата: таблица

професионалистиМинуси
Укрепване на кореновата система. В същото време има натрупване на хранителни вещества в подземната част на растението.Подрязаните растения започват да плододават няколко седмици по-късно, увеличавайки зелената маса през пролетта.
Ниско излагане на студено време през зимата. Нарязаните през есента храсти са по-способни да издържат на замръзване, тъй като повечето хранителни вещества остават в корените.Случайно отстраняване на генеративни пъпки е възможно при недостатъчен опит, което се отразява на производителността на повредения храст
Обновяване на надземната част на растението. Това увеличава периода на плододаване.Това е голям стрес за растенията, в резултат на което слабите храсти търпят загуби в добива.

Реакцията на реколтата на резитбата през есента може да зависи от характеристиките на сорта ягодоплодни.... При липса на такава информация може да се проведе експеримент - изпратете няколко растения за зимуване, без да отстранявате листа и през пролетта сравнете добива им с нарязани екземпляри.

Как да отрежете ягодови храсти: инструкции със снимки

Процедурата се провежда в края на август или началото на септември. Необходимо е всеки храст да пусне още няколко млади листа и да отиде с тях за зимата. Използва се добре заточена резачка, тъй като премахването на листа и мустаци с ръце може да повреди растенията. Най-добре е да правите това при сухо време сутрин или вечер, като избягвате яркото дневно слънце.

Последователност на рязане:

 1. Отстранете повредените, изсушени и болни части. Те трябва да бъдат изгорени, за да се предотврати разпространението на патогени. Ако храстът е повреден от гъбични заболявания, е разрешено да се премахнат всички листа.
  Премахване на сухи и болни листа

  Отървете се от увредените зелени, за да спрете разпространението на заболяванията

 2. Оставете стъблата с дължина 10 см. В този случай точката на растеж остава гарантирано непокътната.
  Подрязване на ягодови стъбла

  Не можете да оставяте твърде къси стъбла: това може да унищожи растението

 3. Премахнете излишните мустаци, ако не планирате да възпроизвеждате растението. Оставете 2-3 първи издънки от майчиния храст.
  Подрязване на ягодовите мустаци

  Сега хранителните вещества ще останат в корените на растението

 4. Растенията се сгушват - тази стъпка ви позволява да увеличите добива.
  Хълбови ягодови храсти

  Hilling позволява на всички ягодови корени да контактуват с почвата

 5. Растенията се третират с препарати "Oxyhom", "Horus", "Topaz", за да се предотврати развитието на болести и да се хранят с хранителни вещества. Прочетете повече за времето и методите на есенното хранене.
  Хранене на растенията

  Подхранването помага за увеличаване на добива на ягоди

 6. Ремонтираните сортове не се подрязват напълно, тъй като това значително намалява тяхната продуктивност.Само късни дръжки и листа, повредени от болести, могат да бъдат премахнати.
  Ремонт на ягода

  Ремонтираните ягоди могат да дадат плодове преди настъпването на слана

Правилно подрязване на ягоди: видео

Процедурата трябва да се извършва само когато е необходимо. Например, много храсти са повредени от вредители и болести. Или ако през зимата по-голямата част от вегетативната маса замръзне, което през пролетта трябва да бъде събрано, и няма нужда да се берат плодове твърде рано.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.