Къпини: списък с успешни сортове и хибриди на къпина

Все повече летни жители на Русия, Украйна и Беларус засаждат сладко-кисели черни плодове в градините си - къпини. Развъдчиците по целия свят изобретяват различни и уникални сортове: без шипове, ремонтантни и дори закрити.

Такива различни къпини

В природата на Русия и Европа има два вида диви къпини:

 1. Rubus caesius - сива къпина. Този храст, който има мастилено оцветени плодове с характерен синкав цвят, може да достигне 1,5 м височина. Характерна особеност на вида е и влакнесто стъбло с малки тръни.
 2. Rubus fruticosus - храстовидна къпина. Това име крие набор от видове диви къпини, които се характеризират с общи черти:
  • набраздяване на продълговато стъбло,
  • бордо-лилав цвят на леторастите,
  • дълги извити бодли,
  • сферична форма на плода.

Градинските къпини са разделени на 2 разновидности: kumaniku и dewberry.

Разлики между куманик и роса, нюансите на засаждане и пресаждане:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/posadka-ezheviki-vesnoy.html

Куманика

Куманика е храстовидно растение с прави, изправени издънки. Kumanika има недостатък - необходимостта от резитба. Градинарите често отглеждат този сорт, използвайки решетки.

Най-често срещаните сортове:

 • Класически пример за куманика е Дароу. Бушът е изправен, с 2-метрови издънки. Започва да дава реколта 2-3 години след засаждането. Той е изключително устойчив на ниски температури, но с възможност за безснежна зима, изисква задължително подслон.

  Къпина Дароу

  Къпината на Дароу дава богата реколта

 • Apache се превърна в малко нестандартна разновидност на куманика. Изправен и мощен храст дава до 5 кг реколта. Сортът е отгледан наскоро, неговите предимства и недостатъци все още се проучват.

  Blackberry Apache

  Най-важното предимство на къпината Apache е липсата на шипове.

 • Loughton. Сортът къпина е изправен, има бодли. Недостатъкът на това растение е удълженият му период на узряване.

  Blackberry Loughton

  Храстите от сорта Loughton ще зарадват не само с големи вкусни плодове, но и с обилна реколта

 • Абанос. Високодобивен сорт (дава повече от 10 кг на храст). Бушът има прави, вертикално насочени клони.

  Blackberry Ebony

  Сладката абаносова къпина е известна със своя аромат

 • Гай. Сорт, който се появи сравнително наскоро (на пазара от 2006 г.). Правите издънки достигат 3 метра височина. Заводът трябва да е сигурен, че реже миглите.

  Blackberry Guy

  Гайските плодове са с малки размери, но необичайният им синкаво-черен цвят и кисел вкус представляват интерес за градинарите.

Росяника

Храстите на това растение се пълзят и се носят, така че капката роса не се нуждае от подкрепа. Размножава се чрез апикалните пъпки. Чрез изобилието от реколта той печели над куманика, но росата трева не е адаптирана към студеното време.

 • Най-често срещаният пълзящ сорт е изобилен. Стъблата са покрити с незабележими тръни.Предимствата на сорта са възможността за гъсто засаждане и висока устойчивост на замръзване.

  Къпина изобилна

  Мастилено зрънце с тегло 6 g има кисел вкус с приятни сладки нотки

 • Китатини. Мощните храсти от сорта имат пълзящи стъбла с абсолютно отсъствие на тръни. Плодовете са големи, с тегло до 15 г, имат приятна сладост и имат десертен вкус.

  Къпина Китатини

  Плодовете на Kitatini растат 2-3 на клон, така че този храст дава на градинарите невероятни добиви, понякога почти 20 kg на растение

 • Къпина. Бушът има 3-метрови стъбла, пълзящи по земята със средно големи тръни.

  Къпина къпина

  Плодовете на къпината са дълги и масивни, с тегло до 15 г, имат лека сладост и кисел послевкус

На базата на Blackberry е отгледан сортът Black Butte, който се различава от своя родител по по-елегантен вид плодове.

Blackberry Black Butte

Плодовете Black Bute имат приятен сладко-захарен вкус и могат да издържат на дълго транспортиране без никакви проблеми

Пълзяща къпина

Съвременните животновъди успешно кръстосват роса и куманик, получавайки все повече и повече нови сортове с пълзящи стъбла:

 • Класически пример за такава къпина е сортът Enchantress. Растение с пълзящо стъбло, което е украсено с малки тръни. Синкавите черни плодове имат лилав оттенък.
 • Тройна корона. Това е нестандартен пример за този сорт, тъй като в зависимост от метеорологичните условия и почвените условия той може да бъде изправен или пълзящ храст. Цветът на клоните е наситено изумруден. Стъблото има характерна назъбеност. Може да нарасне до 3 м дължина.

  Тройна корона на къпина

  Вкусът на Blackberry Triple Crown е сравним с черешата

Списък на успешните и интересни къпинови хибриди

Животновъдите смятат, че собствеността им е ежемалина или хибриди от къпини и малини:

 • Тексас. Изключително плодовит сорт, дори при непоследователни грижи, дава средно 6-7 кг. Но максималната плодовитост на храста е 10-12 кг. Тексаските стъбла са светлокафяви, с дължина до 3 м. Храстите не дават излишни издънки (коренови издънки).

  Ежемалина, Тексас

  Средното тегло на плодовете на Texas jessalina е 10 g

 • Тейбъри. Отличителна черта на сорта са неговите пурпурни пълзящи издънки с масивни бодливи клони. Растението има среден добив (5 кг).

  Ежемалина Тейбъри

  Плодовете от бургундски Tayberry изненадват летните жители със сладкия аромат на сладкиши

 • Silvan е подобен на Tayberry по външния си вид, единствената разлика на първата стоманена четка, при която броят на плодовете може да достигне 12. Теглото на плодовете е доста голямо - до 14 g

  Ежемалина Силван

  Плодове Yazhmalina Silvan - синьо мастило, с красив блясък и сладък послевкус

 • Blackberry Cumberland. Ако сортът Tayberry по своите характеристики е по-скоро като малина, тогава Cumberland е като къпина. Плодове с мастилен цвят, тегло - 2-3 g. Растението е енергично и много бодливо. Бушът се състои от масивни голи издънки. Къмбърленд не може да расте без подкрепа.

  Blackberry Cumberland

  Къмберлендските къпини имат вкус на черница

 • Boysenberry (или Boysenberry). За уникалната комбинация от качество на горски плодове с техния вкус и аромат, сортът Boysenberry заслужено се счита за най-доброто хибридно творение на животновъдите. Когато е било отгледано за първи път, растението е имало голям брой тръни. Но след известно време Boysenberry беше подобрен и сега той радва градинарите с липсата на тръни.

  Зрънцето на Бойсен

  Плодове Бойзенбери - лилаво-бордо, с тегло до 12 g

Най-непретенциозните сортове

Що се отнася до засаждането и избора на място за къпини, всички градинари бързат да търсят светли места в градината. Но няма толкова много от тях и трябва да засадите не само къпини. Решението на проблема са сортове, устойчиви на сянка.

Сенки, устойчиви на сянка

Loch Tei се счита за един от устойчивите на сянка сортове, но дългите му, пълзящи, пълзящи стъбла изискват опора или решетка.

Къпина Loch Tei

Синьо-черните плодове на къпината Loch Tei с тегло 8 g примамват с аромата на плодове

Сортът Black Prince се превърна в най-обичащата сянка къпина. Растението се отличава с прави, вертикални издънки с неразвити бодли. Самият храст е много компактен.

Blackberry Черен принц

Плодовете на Черния принц с тегло до 10 г имат деликатен сладникав вкус и приятен десертен послевкус

Топ 5 сортове къпини, устойчиви на замръзване

Студената зима изисква издръжливи сортове, които могат да издържат на замръзване:

 • На последно място по устойчивост на замръзване е сортът Arapakho, издържащ до -24 ° C. Бушното растение има вертикално насочени стъбла с дължина до 1,5 м.

  Къпина Арапахо

  Лилаво-черните плодове Arapaho се отличават със синкав блясък

 • Четвъртото място в горната част заема Cacanska Bestrna, която е в състояние да издържи на ниски температури до -26 ° C. Растението е без тръни, пълзящо, с 3-метрови стъбла.

  Къпина Cacanska Bestrna

  Плодовете от сорта Чачанска бесна са едри, с тегло до 14 g

 • Споделено с предишния сорт, четвъртото място е сортът Честър, който може да издържи на температури до -26 ° C. Растението се отличава с 2-метрови пълзящи издънки без шипове, тоест изисква опора. Сортът е много плодороден, може да даде до 20 кг на храст.

  Къпина Честър

  Плодовете Честър са с малки размери, с тегло до 8 г, вкус сладък с фина киселина

 • На трето място по зимоустойчивост е Polar - сорт, който може да издържи на студове до -30 ° C. В безснежна зима изисква подслон. Храст с вертикално насочени клони с височина до 2,5 м. Несъмненият плюс на сорта е пълната липса на тръни.

  Къпина полярна

  Мастилено синьо ароматен плод Polara сладък и голям

 • Вече описаният сорт Дароу е устойчив на температурни спадове до -35 ° C и се нарежда на второ място в горната част.
 • На почетно първо място беше сортът Flint, който не само ще издържи на студове до -40 ° C, но и ще устои на заплахата от вредители и гъбични заболявания. Кремъкът е растение с изправени, изправени издънки, които са с дължина приблизително 3 м. Тръните са малко.

  Къпинов кремък

  Плодовете на Флинт са малки, тежат само 5-7 г, но са толкова сладки, че дори малините не могат да се сравнят с тях

Класове без шипове

Кога грижа за къпинови храсти тръните причиняват най-много трудности. Следователно животновъдите по целия свят се занимаваха активно със сортове, които няма да имат този недостатък. И първият успешен пробив бяха сортовете от групата Thornless - всички сортове, които нямаха шипове, бяха комбинирани в нея.

Стана неудобно да се казва Thornless през цялото време и да се добавя името на сорта, така че сега повечето от известните сортове без thorn нямат този префикс.

Популярни сортове без шипове:

 • Ouachita (или Voshito). Растение със здрави, изправени стъбла, които нямат шипове.

  Ouachita Blackberry

  Плодовете на Ouachita са малки по размер, тежат 6-7 g, но имат свой несравним вкус

 • Smutstem. Първият сорт без шипове, който американските учени са разработили през 60-те години на XX век. Бушът има пълзящи стъбла с дължина 3 метра. Сортът е много плодовит, като произвежда около 17 кг на храст.

  Blackberry Smutstem

  Плодовете на Smutstem са с лъскав мастилен цвят, сладникави с приятен кисел вкус

 • Натчез. Един от най-известните сортове без шипове. 3-метрово растение с прави висящи издънки. Бушът се нуждае от подкрепа. Плодовитостта на сорта е висока, до 20 кг на храст.

  Blackberry Natchez

  Плодовете на Natchez са големи, с тегло от 10 до 12 g, сладко-захарен вкус

 • Лох Нес. Добре е не само за липсата на тръни, но и за високата плодовитост на храстите, която може да достигне 25 кг. Пълзящите издънки на сорта се отглеждат на опори или решетки, тъй като стъблата му могат да достигнат 4 м дължина.

  Къпина Лох Нес

  Плодовете на Лох Нес с тегло 5-8 g вкус възможно най-близо до естествения вкус на къпини

 • Blackberry Thornless Evergreen. Той е без шипове, но основната характеристика на сорта е, че той не отделя листата си през есента и затова градинарите могат да се насладят на красив изумруден цвят през пролетта. Растението, разпространяващо се по земята, може да достигне 6 м дължина.

  Blackberry Thornless Evergreen

  Малки плодове от Thornless Evergreen с тегло до 5 g радват с приятно кисел вкус с деликатен сладък послевкус

 • Blackberry Osage. Един от най-новите сортове без шипове, отличаващ се със своите силни и мощни клони.

  Blackberry Osage

  Особеността на плодовете Osage е специална комбинация от приятна миризма на къпина и нестандартен вкус.

 • Дойл. Смята се за най-плодотворния сорт без шипове, който дава до 7 кофи плодове. Растение с вертикално ориентирани стъбла с дължина до 6 м. По-добре е този храст да се отглежда на опори или решетки.

  Къпина Дойл

  Средно големите плодове Doyle имат необичаен кисел послевкус

Най-добрите сортове къпини без шипове и особеностите на тяхното отглеждане:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/sorta-ezheviki-besshipnoy.html

Сортове къпини за различни региони

Всеки регион има свои климатични характеристики и това трябва да се вземе предвид при избора на растителен сорт.

За централна Русия

Къпините за централна Русия трябва да са силно устойчиви на студено време, както и висока устойчивост на суша. Следните сортове ще бъдат добри за този регион:

 • Rushay (или Stream). Сорт, който не дава свръхрастеж и се отличава с енергични, мощни, без тръни стъбла.

  Blackberry Stream

  Потокът дава мастилени, лъскави, не много големи плодове

 • Чероки. Растението е енергично, без бодли. В безснежна зима изисква подслон. Изключително плодовит сорт - до 15 кг на храст.

  Чероки от къпина

  Плодовете на чероки не са големи, с тегло до 10 g, синьо-черни, много ароматни, с вкус на захар

Градинарите в централна Русия също ще се интересуват от:

 • Black Bute,
 • Orcan,
 • Гай,
 • Лох Тей,
 • Полярен,
 • Natchez,
 • Апаши,
 • Aropajo.

За региона на Москва

Тъй като всъщност Московският регион е част от централната зона на Русия, климатичните условия са сходни. Следователно летните жители на района на Москва ще харесат сортове, които са устойчиви на всякакви метеорологични условия:

 • Балсам. Бушът има вертикално насочени силни издънки. Растенията се нуждаят от подкрепа. Несъмнено предимство на сорта е липсата на тръни.

  Балсам от къпина

  Плодовете от сорта Балсам са малки, с тегло около 8 g, имат деликатен сладникав вкус

 • Колумбийска звезда. Малко известен поради скорошното му появяване в разсадниците. Той има енергични (до 5 м дължина) издънки, разпространяващи се по земята. Радва пълната липса на тръни.

  Blackberry Columbia Star

  Някои плодове на Columbia Star тежат 15 g

Също така добре за региона на Москва:

 • Уолдо,
 • Апаши,
 • Къмбърленд,
 • Дароу,
 • Дойл.

За Твер и Тверския регион

Градинарите в Твер със сигурност ще харесат следните сортове:

 • Bestberry, макар и бодлив, но плодовете му са големи и миришат много вкусно. Бушът има дълги стъбла, пълзящи по земята.
 • Киова (или Киова) е известна с високите си добиви (почти 30 кг на храст). Растението се характеризира с 2-метрови вертикални издънки, които поради своята дължина се нуждаят от опора.

  Къпина Киова

  Масата на отделните плодове на Kiova достига 15 g

Градинарите на Твер също ще оценят сортовете:

 • Полярен,
 • Дароу,
 • Флинт,
 • Честър,
 • Чачанска Бестрна.

За Украйна

Подходящ за климатичните условия на Украйна:

 • Насолода. Полулегнал храст със силни издънки без бодли.

  Къпина Насолода

  Плодовете от сорта Nasoloda са малки, до 4 g, цвят на мастилото с характерен блясък

 • Рая може да почака. Сортът се характеризира с вертикално ориентирани стъбла с дължина до 2,5 м. Основното предимство е вкусът на плодовете - несравним постепенно разкриващ сладникав вкус с пронизваща финална нотка на киселост.

  Blackberry Heaven може да почака

  Плодовете от сорта Heavenly могат да изчакат с тегло от 4 до 6 g, лъскаво мастило, събрано в спретнати четки

А също така жителите на Украйна ще оценят:

 • Астерин,
 • Лох Нес,
 • Градан,
 • Лох Мери,
 • Лох Тей.

За района на Харков

Харковска област на Украйна се отличава със специален северозападен климат. И изисква специални сортове. Например:

 • Thornfree. Известен е с дългия си живот (до 30 години) и невероятен вкус на горски плодове.

  Blackberry Thornfree

  Плодовете от къпина без тръни са големи, събрани в големи гроздове

 • Jumbo. Компактните храсти привличат градинари с високи и силни издънки и абсолютно отсъствие на тръни.

  Blackberry Jumbo

  Blackberry Jumbo има изключително големи сладки плодове с тегло до 25 g

Градинарите от района на Харков също могат да обърнат внимание на сортовете:

 • Астерина,
 • Дароу,
 • Дойл,
 • Апаши,
 • Изобилен,
 • Тройна корона.

За Северозападния регион на Русия

Северозападният регион на Русия се характеризира със суха, студена зима, така че всички къпинови растения, отглеждани в този регион, се нуждаят от подслон. Подходящи са следните сортове:

 • Уолдо. Сорт, който дава не само обилни реколти, но и неизискващ към формирането на храст. Растението има 2-метрови издънки без шипове, които се разпространяват по земята.

  Blackberry Waldo

  Уолдо къпините са малки, с тегло 6-7 г всяка

 • Dirksen. Известен е не толкова с отсъствието на тръни по вертикалните си 3-метрови издънки, колкото с гъвкавостта на използването на плодове. Плодовете са еднакво добри както пресни, така и в различни препарати, печени изделия, желе.

  Blackberry Dirksen

  Плодовете на синьото мастило на Dirksen имат добър сладникав вкус.

За градинарите от Северозапад също ще бъде интересно:

 • Апаши,
 • Полярен,
 • Къмбърленд,
 • Дароу,
 • Честър.

За Ленинградска област

В Ленинградска област градинарите със сигурност ще харесат сорта Brzezina, отличителна черта на който е правилният сладък вкус на плодове и пълното отсъствие на растеж. Растението прилича на храст с вертикално ориентирани 3-метрови издънки.

Къпина Бжезина

Плодовете от сорта Brzezina имат тъмно виолетово-мастилен цвят с характерни отражения на синьото

Сортът Тейлър е енергичен, слабо бодлив храст с вертикални издънки.

Тейлър от къпина

Сочните плодове на Тейлър имат деликатен сладникав вкус

Летните жители на Ленинградска област ще зарадват:

 • Aropajo,
 • Чачанска Бестрна,
 • Киова,
 • Евъргрийн без шипове.

За Урал и Сибир

Сибир и Урал изискват сортове, които ще могат да издържат на техните климатични условия. Можете да избирате между Дароу, Флинт, Полар, а също и:

 • Choctaw. 1,5-метров вертикално ориентиран храст, покрит с малки бодли и малки плодове, чието тегло не надвишава 5 g.

  Blackberry Choctaw

  Плодовете на Choctaw са оформени като кутия

 • Bronco Delicato (или Brombo Delicato). За сорта са характерни прави шипове.

  Деликатни плодове от бронко

  Плодове Bronco Delicato със синкаво-мастилен цвят, ясно блестящи на слънце

 • Намирам. Стъблата на пълзящия по земята сорт могат да дадат повече от 6 кг плодове. Плодовете са средно големи, с тегло до 10 g.

  Къпина Находка

  Плодовете от сорта Nakhodka имат красив цвят на мастилото с необичаен люляков блясък и деликатен сладко-кисел вкус.

За Беларус

Климатичните особености на Беларус карат градинарите да търсят подходящи сортове. Подходящ:

 • Лох Мери (или Лох Мари). Известен е не само с високите си търговски качества, но и с красивите си нежни цветя. Именно заради тях сортът често се използва за дизайнерски и декоративни цели.

  Blackberry Loch Merry

  Плодовете на мастилото от къпина Loch Merry имат силна примамлива миризма и необичаен захарен вкус с приятен кисел послевкус

 • Астерина. Различава се не само в своята компактност, но и в повишената сладост на плодовете. Бушът има вертикални, абсолютно не-бодливи издънки.

  Къпина Asterina

  Четки от плодове Asterina - лъскаво мастило, със специален сладникав изискан аромат

 • Градан. Пълзящо растение с 2-метрови израстъци без шипове.

Също така градинарите на Беларус ще се интересуват от сортове:

 • Jumbo,
 • Лох Тей,
 • Лох Нес,
 • Orcan,
 • Силван.

За региона на Волгоград

За сухия климат в степите на Волгоградската област са необходими къпини, които са устойчиви на продължителна топлина. Това изискване е изпълнено от:

 • Хималаите. Сортът има изправени стъбла, които се извиват към земята и поради това се нуждаят от опора.

  Къпина хималаи

  Плодовете от сорта Хималаи са много сходни по своите характеристики с малини, само разликата в цвета на синьото мастило е разликата

 • Шеф Йосиф. Енергичен храст с без шипове, разперени издънки изисква редовно подрязване.

  Плодове от сорт къпина Главен Йосиф

  Плодове от мастило на къпина Главният Йосиф се откроява с добрата си плътност, която е важна за транспортирането на плодове

 • Хелън. Пълзящо растение с мощни 2-метрови стъбла.

  Blackberry Helen

  Характеристика на сорта Helen е вишневият вкус на плодове, чието тегло може да достигне 10 g

А също така летните жители на Волгоград ще се интересуват от следните сортове:

 • Smustem,
 • Киова,
 • Черен принц,
 • Астерина,
 • Уачита.

Къпинов ремонтант

Поправените къпини ще ви позволят да се насладите на плодовете два пъти - през юли и август. За региони, където повтарящите се студове са чести и студът започва рано, по-добре е да не се използват ремонтантни сортове.

Подрязване на ремонтантни къпини, кога и как най-добре да се направи:https://flowers.desigusxpro.com/yagody/obrezka-ezheviki-kogda-i-kak-pravilno-ee-delat.html

Образуване на храсти от ремонтантни къпини

Правилната грижа за ремонтантните къпини ще ви позволи да получите две култури за едно лято

 • Градинска наслада.1,5-метровите храсти без шипове от този сорт не се нуждаят от решетка и ще представят на собствениците си гъсти сладки плодове до края на септември.
 • Свобода на Prime-Ark. Името на този сорт често се съкращава, съкратено като Freedom. Това внася объркване, създавайки впечатлението, че има две разновидности. За Prime-Arc Freedom са характерни 2-метрови храсти с пълно отсъствие на тръни на прави издънки. Този сорт може да се похвали с високи добиви и големи захарни плодове. Свободата е слабо устойчива на замръзване.
 • Рубен (Рубен). Средно големите издънки от сорта Рубен са покрити с тръни. Но добрата новина е, че при температура от -15относноПокритото растение ще запази реколтата без загуби.
 • Черна магия (Black Magic). На правите 1,5-метрови издънки от сорта Black Magic, малък брой тръни ще се опитат да предотвратят събирането на 7-10 грама плодове. Този сорт не понася добре замръзване и затова се нуждае от подслон. В жегата и сушата Black Magic продължава да радва с изобилие от плодове.
 • Prime Arc 45. Горещите и сухи лета с добри грижи няма да са пречка за получаването на вкусни плодове. Изправените храсти леко ще се разстроят с наличието на тръни и голяма нужда от подслон през зимата.
 • Пътешественик (Prime-Ark Traveller). Той дойде при нас сравнително наскоро от Америка, така че все още е малко известен в Русия. 7-8 грама плодове радват със сладко-кисел вкус, а стъблата - отсъствие на тръни.

Видео: Blackberry Repair Prime-Arc Freedom

Уникален балконски сорт къпина

Благодарение на съвременните постижения в развъждането, къпините вече могат да се отглеждат директно в апартамента. Запознайте се с Black Cascade - разнообразие от стайни (или балконски) къпини, което се характеризира с ампелен растеж на леторастите. Стъблата нямат тръни и през есента храстът ще демонстрира своите яркочервени листа пред екзотични любители.

Къпини Черна каскада

Създателят на сорта Джон Кларк уверява, че всеки може да отглежда апетитно захарно зрънце на балкона си

Отзиви за градинари

Къпините са предимно вкусно зрънце. А полезните свойства на къпините са не по-малко силни от тези на малините, просто традиционно се смята, че малините са по-вкусни и по-сладки. Зрелите къпини също могат да се видят веднага, плодовете в началото са червени, след това потъмняват, стават напълно тъмни - узрели. Къпините са не само вкусни, много здравословни, казват, че са естествен заместител на аспирина и може би са. Във всеки случай, сладкото от къпини, подобно на сладкото от малини, винаги е в къщата не само деликатес, но и малко лекарство. Те използват всичко в него: листа, клонки и плодове. Бери нормализира кръвното налягане, чай от листа се използва като успокоително средство при различни нервни разстройства. А листата, които имат стягащи свойства, се използват и при лошо храносмилане, ето такъв домашен лекар. Thornfree е къснозреещ, без шипове сорт, храстите трябва да се подпират повече от веднъж, за да не загубят зрънцето. Издънките от този сорт са дебели, твърди до 5–3 cm, тъмнозелени, фасетирани в основата, без бодли, нарастващи до 5–6 m. Ако засадите къпини по оградата, като я използвате като опора, тясна ивица земя ще бъде достатъчна за растението и освен това ще имате допълнителна защита срещу нежелано проникване. Къпините с големи тръни обикновено могат да се използват за създаване на жив плет, всеки има различни съседи.

inola gei от територията на Ставрополhttp://otzovik.com/review_1098017.html

В нашите условия узрелите зрънца Черен сатен са сладки и много продаваеми - продаваме по няколко десетки кг на ден. Има доста голям избор от по-ранни сортове сладки ягоди за прохладни, влажни летни региони.

Марина от Уфаhttp://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=4856&start=150

От ремонтниците имам Black Magic, Prime Arc 45 и Prime Freedom. Първите две през първата година дадоха отлична реколта от много голямо вкусно зрънце. Те дадоха около 60% от реколтата, но това е първата година, освен това пролетта и началото на лятото бяха дъждовни и студени. Надяваме се, че ще има повече връщания през следващата година. Но за северните региони може би това не са съвсем подходящи сортове, особено след като има много ранни.

Надежда от Белгородhttps://www.forumhouse.ru/threads/7082/page-86

Сортът Agavam е непретенциозен. Да видим как ще преживее тази зима. Предишните бяха много меки. Дава много вкусни плодове, когато не се очакват други (цял септември). Някои недостатъци: силна закръгленост (работа с ръкавици), желанието да се завземе цялата "вкусна" земя (желателно е да се ограничи).

Анатолий от Санкт Петербургhttps://www.forumhouse.ru/threads/7082/page-86

Всъщност засадих къпина без шипове и след три години тя даде реколта и беше осеяна с горски плодове, но беше толкова късно, че успях да опитам около десет плода, а останалите озелениха през зимата. Беше толкова обидно. Очевидно при моите условия е необходимо нещо по-рано. Вече се съгласявам с бодливи сортове. Но че поне през август те започнаха да узряват.

Олга от Москваhttp://www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php?topic=7509.0

Има много разновидности на къпини и всеки от тях е индивидуален и необичаен. Когато избирате градинар, трябва да разчитате на вашите предпочитания и условия на региона. Дори ако изискванията са високи и метеорологичните условия са сурови (например в централна Русия, Урал, в северозападната част на страната), със сигурност ще има подходящ сорт. Някои ентусиасти дори отглеждат къпини в апартамента си.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.