Как да спасим иглолистните дървета от болести и вредители през пролетта

За да се насладите на красотата на иглолистните дървета, трябва предварително да се погрижите за тяхното здраве. Дори такива непретенциозни култури могат да заразят болести и вредители. Следващите 5 начина могат да помогнат за спасяването на иглолистни дървета.

Запарка от чесън и лук

Ефективен е срещу смърчовата листна въшка. След нанасянето върху старите игли се образуват жълти петна, а след известно време иглите падат. За да приготвите запарката, трябва да излеете суровините (по 1 чаша лук и чесън) с 10 литра вода. Настоявайте за 24 часа, филтрирайте и използвайте за пръскане.

Медни препарати

Продуктите са ефективни за лечение на ръжда от борови иглички. Освен това те могат да се използват за профилактика.

Ръждата е гъбично заболяване, което засяга иглите през пролетта. Жълтите мехурчета се напукват с течение на времето и спорите се разпространяват в съседни култури.

Следните лекарства са подходящи за лечение:

  • "Hom";
  • "Cuprikol";
  • Блитокс и Золтосан.

"Hom" има широк спектър на действие. Предлага се под формата на прах, който трябва да се разрежда с вода. Може да се използва за лечение и профилактика на заболявания. "Hom" ефективно се справя с различни гъбички, но е по-добре да го използвате на ранен етап от развитието на болестта. "Kuprikol" е контактно лекарство на основата на меден оксихлорид. Ефективен срещу гъбични заболявания. Частиците на разтвора са малки, така че е по-стабилен от аналозите. Blitox и Zoltosan са ефективни, но по-малко популярни лекарства.

Захващащи колани

Те се използват срещу пеперудата монахиня. Тя яде напълно иглите, но най-вече обича късите игли. Има няколко начина да направите колан за улавяне.

За лентата с лепило ще ви трябва плат или пергамент. Избраният материал трябва да бъде увит около багажника на височина 40-60 см от земята. Нанесете лепило Acryl или Pestefix с ширина 10 cm.

Вторият метод е двустранен колан с фуния. Такова устройство може да бъде направено много бързо и предпазва от вредители, които се движат в две посоки наведнъж. Необходимо е да нанесете инсектицид върху парче плат с ширина 30-40 см и след това да увиете материала около багажника на растението. Прикрепете центъра на плата към багажника с канап и запълнете свободните „джобове“, които се появиха отгоре и отдолу, с глина. Веднага след като вредителите се окажат в района, наситен с инсектицид, те ще умрат.

В допълнение към ловните колани можете да събирате и унищожавате яйца от насекоми, отводки от гъсеници и женски пеперуди.

Фунгициди

Препаратите са ефективни за борба с кафявата снежна плесен. Високата влажност и пренебрегването на насажденията могат да повлияят на развитието на болестта.

За превантивни цели корените на младите растения трябва да се накиснат в препарати като:

  • "Максим";
  • "Бактофит";
  • "Vitaros".

С развитието на симптомите на заболяването се препоръчва да се полива почвата с едно от следните решения:

  • Фитоспорин-М;
  • Алирин-В;
  • "Gamair".

Храненето с имуностимуланти и микроелементи също е ефективно.

Сапунен разтвор

Използва се срещу ролки от смърчови листа. Този вредител оплита иглите с паяжини, а ларвите му изяждат листата. С леко поражение болните игли могат да бъдат отстранени.

Ефективен е разтвор на сапунена емулсия, за приготвянето на която трябва да смилате 150-300 г сапун за пране на ренде и да излеете 10 литра гореща вода. След като течността се охлади, трябва да се уверите, че в нея не са останали твърди частици.Те могат да причинят изгаряния на растенията, затова е най-добре разтворът да се филтрира през тензух.

Можете да третирате иглите с калиев сапун. За да направите това, разтворете 40-100 g продукт в кофа с вода. След един ден разтворът е готов за употреба. Не могат да се извършват повече от 3 процедури.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.