Баба ме научи как да спася ябълково дърво, ако гризачите дори повредят корените.

Всяко лято посещавах баба си в селото. Летните ваканции бяха истинска награда за мен след година на училище. Засадихме растения в градината и ги гледахме. Баба ми ме научи как да правя домакинската работа правилно и по пътя ми разказа всичките си тайни на богата реколта.

С възрастта си придобих и лятна вила. И на първо място, тя засади любимите си ябълкови дървета - цели 10 разсада, които вече трябваше да започнат да дават плодове през следващата година. Презимуваха под прикритие и през пролетта една ябълка започна да пада. Веднага разбрах, че кореновата й система е силно повредена и не може да се направи нищо, което да й помогне.

За да не загубя останалите дървета, започнах внимателно да ги разглеждам в търсене на скрити щети. В още две ябълкови дървета корените бяха изядени от гризачи, но тъй като стволовете бяха равномерни, бях уверен, че ще се възстановят.

Благодаря на баба ми, която подкани и ме научи как да помагам на такива дървета. За целта излагам кореновата система и третирам всеки корен със специално съединение - "Хетероауксин". Той стимулира растежа на дърветата и ускорява заздравяването на дефекти. Можете да си купите такова лекарство без особени затруднения във всеки специализиран магазин.

След обработката щедро поръсвам с пепел всички корени. И когато засаждам растение обратно в земята, изсипвам смес от земя, суперфосфат и същата пепел в дупката. След това е наложително да се уплътни почвата в близост до стволовата зона и да се завърже дървото за стълба, за да стане по-стабилно.

Тъй като гъстата корона на ябълковото дърво отнема хранителни вещества и вода от растението, които използва за образуване на пъпки, листа и плодове, отрязах много голяма част от клоните - оставям не повече от една трета от дължината им. Освен това ще облекчи стреса върху багажника и все още слабите корени.

Но баба ми каза, че ако отглеждате малък брой тънки клонки, върху които вече са залегнали пъпки, кореновата система на растението ще се възстанови много по-бързо. След извършване на тази процедура е по-добре да се въздържате от допълнително хранене на ябълковото дърво с всякакви минерали.

След една седмица обикновено повтарям действието, но този път само заравям в почвата корените, покрити с пепел. Ако при премахване на дърво видях здрава коренова система, тогава вече не я отварям, а само внасям торове.

Вземайки предвид съветите на баба ми, отглеждах цяла ябълкова градина на моя сайт. Възползвайте се от нейните препоръки и приберете богата реколта възможно най-скоро.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.