5 причини, поради които разсадът на пипер пада

Пиперът е много популярна, но капризна култура в отглеждането. Семената на това растение се отличават със своята плътност и покълналите разсад могат да умрат, ако не се грижат правилно. За да отглеждате здрави разсад, трябва да спазвате основните правила на селскостопанската технология.

Сеитба в засегнатата почва

Ако почвата, която се използва за разсад на пипер, е взета от открита земя, има вероятност тя да е замърсена. Тази почва е дом на много микроорганизми. Някои от тях са полезни, докато други са причинители на различни заболявания. Бактериите, които унищожават здравето на зрелите растения, опустошават новоизлюпените разсад.

Fusarium е често срещано заболяване, засягащо разсад. Тази гъба започва да атакува растенията с появата на разсад. Листата пожълтяват и отпадат, а стъблото се изчерпва и потъва надолу. Фиданките бързо умират в такава почва и ако се вкоренят, дават лоша реколта. С малка лезия те могат да бъдат лекувани със специални лекарства (ахат-25К, фитоспорин). Ако обаче това не помогне, по-добре е да трансплантирате здрави растения и да се отървете от заразените.

За да не заразите разсад с патогенни микроорганизми от открита почва, третирайте го старателно преди сеитба на семена. Още по-добре, купете в магазина готов субстрат.

Засаждане на празни семена

Отнема много време, за да поникнат семената на пипера. Ето защо не трябва да го харчите за засаждане на празни семена, които определено няма да поникнат. И ако го направят, няма да могат да се развиват нормално. Преди сеитбата трябва да проверите качеството на семената.

По време на предварителна визуална проверка изхвърлете потъмнелите и натрошени семена. След това трябва да разделите останалите по размер. Малките семена отнемат повече време, за да покълнат, отколкото големите. Ето защо е по-добре да ги засадите отделно.

След това трябва да се отървете от дефектните празни семена, които не могат да бъдат открити чрез визуална проверка. За целта разредете 1 супена лъжица сол в 500 мл вода и разбъркайте добре. Семето се потапя в получения разтвор и се оставя за 5-7 минути. След това семената трябва да се смесят. Излезлите екземпляри са празни и няма да покълнат. А тези, които потъват на дъното, могат да бъдат засадени.

Прекомерно предлагане на торове

Достатъчно е да се хранят разсад от чушки само два пъти преди засаждане на открито: скоро след поникване и след гмуркане. Някои градинари обаче се страхуват да не "хранят" разсада и започват да злоупотребяват с торове. В резултат на това те започват да „угояват“. Отначало растенията активно изграждат зелена маса в ущърб на образуването на цветни пъпки. След това се покланят до земята.

Ако забележите, че вашите разсад страда от излишно оплождане, предприемете стъпки за възстановяването им. Необходимо е да се спре храненето и да се намали количеството поливане. Може да се наложи да трансплантирате в нова почва.

Удебелени насаждения

Най-добре е първоначално да засадите растенията в отделни контейнери, така че да не си пречат точно помежду си. Ако разсадът трябва да съществува едновременно, уверете се, че насажденията не са твърде плътни. Растенията трябва да имат достатъчно място за нормално развитие на корените. Така те няма да се "бият" помежду си за територията и ще получат хранителните вещества, необходими за нормалното развитие от земята.

Удебеляването на насажденията също не си струва, защото обраслите разсад ще се покрият помежду си с листа от слънцето. Поради липсата на светлина растенията ще се разтягат и отслабват, след което ще се огъват на своя страна. Земята, на която растат, ще бъде в постоянна сянка. Водата от него ще се изпарява слабо, което ще създаде благоприятна среда за развитието на мухъл.

Грешна температура

Чушките трябва да се държат на умерен огън за нормален растеж. Прекалено високите или твърде ниските температури водят до бързо изсъхване на разсад. Когато поставяте растения на перваза на прозореца, трябва да се има предвид, че от прозореца може да духа студен вятър.

Най-големи щети причиняват студът и внезапните промени в температурата на младите разсад. В кореновата система на растенията метаболитните процеси се инхибират, те отслабват и изсъхват. Оптималната температура за разсад на чушки е от +16 до +25 ° C.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.