Лунният календар на семената за юли 2019 г.

Топлият юли, популярен с прякор „върховете на лятото“, позволява на собствениците на крайградски зони да си поемат дъх. Аварийните насаждения приключват, основната реколта тепърва предстои. Внимавайте, така че плевелите да не запълват лехите, но не забравяйте да поливате, разхлабвате, захранвате зелените домашни любимци, колкото е необходимо, това са всички грижи. Отговорният летен жител обаче винаги ще намери какво да направи на любимите си стотина квадратни метра, а лунният календар на градинаря и градинаря за юли 2019 г. ще ви каже къде и кога да положите усилия, за да получите богата реколта.

Лунният календар на семената за юли 2019 г.

Реколта от ягоди

 • Дата: 1 юли.
  Лунен ден: 27-28.
  Фаза: намаляваща луна.
  зодия Близнаци

Денят е неблагоприятен за работа в градината, която по някакъв начин може да наруши целостта на растението. Фокусирайте усилията си да се отървете от излишъка: събирайте издухани плодове и сухи клони под дървета, предприемайте действия срещу вредители и болести - по-специално, третирайте картофите и доматите с течност от Бордо или друг препарат, съдържащ мед, за да предотвратите появата на късната болест. Можете да опитате да се справите с образуването на мигли от краставици и грозде, но с повишено внимание.

 • Дата: 2 юли.
  Лунен ден: 28-29-1.
  Фаза: Новолуние.
  Зодия: Рак

Време за почивка - всякакви манипулации с корени, клони и пръст са нежелани. Оставете растенията да почиват в леглата си и да си почивате.

 • Дата: 3 юли.
  Лунен ден: 1-2.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Рак

Нарастващата луна и началото на новия месец отварят широко поле за градинари. Можете да плевите, разрохквате, подхранвате, косите тревата, мулчирате почвата и напоявате лехите, докато изсъхнат. Освен това през юли се засаждат отново някои култури: репички, цвекло, моркови, краставици, чушки, червено зеле, тиквички, тикви, спанак, зелен лук и бобови растения, а в цветната градина се засяват трайни насаждения. Ако вашият район има мек климат и късна есен, има смисъл да засаждате домати, но в този случай бъдете готови да наблюдавате зорко появата на първата слана и да разпространявате откъснатите плодове, за да узреят на закрито.

 • Дата: 4 юли.
  Лунен ден: 2-3.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Лъв.

Активно растящите растения изискват поливане и подхранване, но друга работа на земята днес е не по-малко търсена - всички те ще помогнат за увеличаване на добива. Ако картофените храсти все още не са пораснали, избършете ги, ако цвеклото и морковите са тесни в лехите, направете изтъняване. Можете да продължите да засаждате вчера, като добавите ранни сортове зеле към изброените култури.

 • Дата: 5 юли.
  Лунен ден: 3-4.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Лъв.

Всички манипулации с растения ще станат успешни, с изключение на резитбата. Вода и фураж, засаждане и презасаждане, плевене на плевели. Всичко, което ще бъде премахнато от леглата, занесете в компостните купчини върху хумуса - сега е моментът за това. Можете да започнете да прибирате сено за зимата.

Купчета сено

 • Дата: 6 юли.
  Лунен ден: 4-5.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Дева.

Лунният календар за сеитба за 6 юли 2019 г. дава пълна свобода на действие - правете всички необходими манипулации с почвата и растенията. Корените на повечето зелени домашни любимци са достатъчно силни, за да издържат на трансплантация, но няма да бъдат възпрепятствани от торене с минерални торове и кислород, което ще осигури разхлабване.Дърветата и храстите могат да се размножават чрез резници, но резитбата, както формираща, така и санитарна, ще стане ненужна.

 • Дата: 7 юли.
  Лунен ден: 5-6.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Дева.

Денят е добър за прибиране: плодовете, взети от лехите и клоните днес, ще бъдат особено сочни, семената ще поникнат добре, лечебните билки ще натрупат максимум полезни вещества. Освен това можете да продължите да прибирате сено за добитък, да извършвате различни градински работи, да засаждате и пресаждате трайни насаждения, коренови резници и да размножавате ягоди с мустаци.

 • Дата: 8 юли.
  Лунен ден: 6-7.
  Фаза: нарастваща луна.
  Везни.

Нарастващата луна изпълва със сила надземните части на растенията. Възползвайте се от удобното време за засаждане на друга партида зеленчуци и горски плодове, като предпочитате култури с къдраво стъбло, мустаци или висок храст: краставици, дини, пъпеши, чушки, патладжан, ягоди. Позволено е засяване на маруля и билки. Поливането според нуждите, храненето и прибирането на реколтата ще бъде подходящо.

 • Дата: 9 юли.
  Лунен ден: 7-8.
  Фаза: нарастваща луна.
  Везни.

Умерете градинарския си плам: растенията навлизат в период на покой. Въпреки това е твърде рано да поставите градински инструменти в ъгъла, защото днес е възможно да се въоръжите с ножици за подрязване и да направите санитарна резитба на дървета, да приготвите резници от ягодоплодни храсти и веднага да започнете да ги вкоренявате, да започнете да оформяте краставични мигли и храсти от домати. . Ако все още не сте завършили плана си за засаждане, имайте предвид, че катерещите растения все още са приоритет: грах, боб, тикви, дини, тикви.

 • Дата: 10 юли.
  Лунен ден: 8-9.
  Фаза: нарастваща луна.
  Везни.

Денят преминава под знака за трансплантация, бране и размножаване: многогодишни цветя - чрез разделяне на грудката; ягоди и ягоди - мустаци; ягодоплодни и декоративни храсти - чрез резници. Не се препоръчва сеитбата, но можете да разхлабите почвата на запълнени лехи, да премахнете плевелите и щедро да напръскате храстите от домати с инфузия на чесън или дървесна пепел, за да предотвратите късна болест.

Торене на домати

 • Дата: 11 юли.
  Лунен ден: 9-10.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Скорпион.

Добър период за грижа за растенията: поливане, подхранване, разхлабване. Продължете да пресаждате и размножавате онези култури, които се нуждаят от тях, прибиране на реколтата. Засейте освободените лехи със зелена тор за по-нататъшното им включване в почвата. Засаждането на зеленина (копър, магданоз), киселец, салати, многогодишни цветя и двугодишни растения ще бъде успешно.

 • Дата: 12 юли.
  Лунен ден: 10-11.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Скорпион.

Изкопайте празни лехи и сейте зелено торене, разрохквайте, плевете и поливайте заетите насаждения. Време е да започнете да събирате киселец, който традиционно се нарязва и замразява за зимата, и зимен чесън, чиято готовност може да се определи чрез изсушаване на стъблата и пухкавите глави. Подготовката на семена за бъдещо засаждане и сено за добитък е в разгара си.

 • Дата: 13 юли.
  Лунен ден: 11-12.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Стрелец.

Ден без ясен знак плюс или минус. Бавно, без излишно усърдие, подредете онова, което не сте успели да завършите, било то плевене, подрязване или изтъняване. Особено се препоръчва само размножаване чрез резници и мустаци, всички останали работи зависят от вас. Можете да засадите маруля, зеленина, да продължите с прибирането на реколтата.

 • Дата: 14 юли.
  Лунен ден: 12-13.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Стрелец.

Растенията стават по-силни от ден на ден, усърдно издърпвайки хранителни вещества от почвата - помогнете им, като проведете сесия за превръзка на корени или поливате домашните любимци с топла вода, вливаща се на слънце. Тиквите, тиквите и зелето, които не са в състояние да се развият без изобилие от влага в почвата, особено се нуждаят от това. Ако е необходимо, не се страхувайте да трансплантирате, прищипвате и правите прищипване, днес всички тези видове работа са разрешени.

 • Дата: 15 юли.
  Лунен ден: 13-14.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Козирог.

Повечето препоръки от предходните дни остават непроменени: вода и фураж активно набиращи сила растения, трансплантация, размножаване чрез резници, събиране на плодове, семена и билки. Времето изтича, подходящо за засаждане на краставици, сладки чушки, червено зеле - ако искате да видите тези култури в лехите си през есента, вземете момента. Отрежете мъртвите цветя в лехата, така че да не пречат на по-нататъшния растеж и цъфтеж на растенията.

Подрязване на рози

 • Дата: 16 юли.
  Лунен ден: 14-15.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Козирог.

Справете се с почвата плътно, като плевите плевелите и ограждате храсти от домати, късно засадени картофи и други култури. Все още има възможност да съберете добра реколта, ако имате време да засеете тиквички, грах, боб, рано узряващи сортове дини и пъпеши, маруля, зеленина на леглата. Запълнете празните места в цветните лехи с едногодишни цветя, окосете тревата и след това подхранете.

 • Дата: 17 юли.
  Лунен ден: 15-16.
  Фаза: пълнолуние.
  Зодия: Козирог.

Не се препоръчват всякакви градински дейности. Подарете си цял почивен ден и ако все пак искате да сложите ръка на нещо, поправете оранжериите, подгответе опори за дървета, така че клоните да не се отчупят под тежестта на плодовете, завържете стъблата на делфиниумите и гладиолите в цветна градина.

 • Дата: 18 юли.
  Лунен ден: 16-17.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Водолей.

Намаляващата луна измества фокуса на вниманието от надземната част на растенията към подземната. Разгледайте лехите с кореноплодни култури: изредете наскоро счупените разсад от втората сеитба, изкопайте реколтата от ранните насаждения. В същото време можете да берете ягоди, горски ягоди, касис, цариградско грозде и малини - в зависимост от географската ширина, на която живеете. Нахранете освободените от сладкия товар храсти с минерални торове, поливайте пътеките на ягодовите лехи, добавете хумус. В същото време откъснете излишните мустаци и изрежете безплодните издънки на малина, за да не се губи силата на растението.

 • Дата: 19 юли.
  Лунен ден: 17-18.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Водолей.

Денят не е подходящ за активна работа. Бавно плевете растения с плодно дъно, наторявайте с органични торове и компост. Но в градината не само корените очакват вашето внимание. В дърветата активният соков поток се възобновява до средата на юли, така че присаждането, особено бутонирането, отново става актуално. Ако планирате да разширите площта, отредена за ягодоплодни храсти, започнете да маркирате местата за засаждане.

 • Дата: 20 юли.
  Лунен ден: 18-19.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Риби.

Растенията не са много склонни да се грижат за вас, затова е най-добре да се съсредоточите върху прибирането на реколтата. Съберете зрели плодове, отстранете плодовете от храстите, окосете тревната трева и я използвайте за мулчиране на почвата. Започва нов кръг на засаждане в кореноплодни култури: сейте репички, дайкон, моркови, цвекло, корен магданоз.

Засаждане на магданоз

 • Дата: 21 юли.
  Лунен ден: 19–20.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Риби.

Ще бъде успешно: работа с надземната част на растенията (резитба, присаждане); обогатяване на почвата с минерални и органични торове, включително зелено торене; прибиране на кореноплодни култури; контрол на вредителите; пресаждане на овощни дървета и храсти. Можете да започнете да подготвяте лехите за есента и да засаждате различни видове лук - палка, лук. За да не провокирате загниване на корените, ограничете поливането.

 • Дата: 22 юли.
  Лунен ден: 20-21.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Риби.

Изчакайте малко с плевене и разрохкване, всичко, което е под нивото на земята - корени, грудки, луковици - днес изисква най-деликатното боравене. Но можете да направите сесия за коренна превръзка или да насочите вниманието си към празни лехи, които са време за подготовка за есенно засаждане.Работете по-свободно с горните части на растенията: оформете корони, храсти и камшици, изрежете излишните издънки, отстранете част от листата от обраслите стъбла на тикви и тикви.

 • Дата: 23 юли.
  Лунен ден: 21-22.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Овен.

Денят е идентичен с предишния: подхранете долните части на растенията, изрежете и оформете горните. Борбата с вредителите и болестите ще бъде ефективна. Например, струва си да се изследват дървета в търсене на дъвка, изстъргване на повредени участъци от кората, лечение на рани с меден сулфат и покриване със смола. Опрашвайте градинските растения с пепел, за да ги предпазите от вредители.

 • Дата: 24 юли.
  Лунен ден: 22-23.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Овен.

Време е да изкопаете лука, чесъна и ранните картофи и да наторите освободените лехи, като добавите хумус към почвата. Между другото, уверете се, че през следващата година няма да имате проблеми с органичните торове, като направите компост. Препоръчително санитарно почистване на мястото, събиране на доброволци, косене на трева, която след това може да се използва за мулчиране на почвата или като основа за хранителен разтвор за бъдещо торене.

Тор за зелени плевели

 • Дата: 25 юли.
  Лунен ден: 23-24.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Телец.

Работата със земята и растенията е в разгара си: плевене, разрохкване, торене - включително торене на дървета с лопен след прибиране на плодовете. Изкопайте лехите, предназначени за есенно засаждане, и нанесете хумус върху почвата. Борете се с вредителите с помощта на специални препарати, народни средства или просто отърсване от насекоми от храсти върху парче бял плат. Подрязването, разделянето на трайни насаждения, пресаждането са разрешени, но трябва да се въздържате от поливане.

 • Дата: 26 юли.
  Лунен ден: 24.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Телец.

Не е забранено да се занимавате с каквато и да е работа на земята, но засаждането на моркови от ранен период на узряване, както и цвекло и лук, обещават да бъдат особено успешни. Освен тези култури, заемете се с ягоди и ягоди, които могат да се размножават с мустаци. Добър период за разделяне на трайни насаждения продължава в цветната градина.

 • Дата: 27 юли.
  Лунен ден: 24-25.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия Близнаци.

Събирането на реколтата и борбата с вредителите са в челните редици на този ден. Важно: в разгара на битката за градината и зеленчуковата градина не забравяйте да огледате цветното легло и особено розите, които в края на юли често биват атакувани от листни въшки. Можете да продължите да подготвяте лехи за есенни насаждения, да прилагате органични и минерални торове върху почвата, да отрязвате сухи, болни, избледнели части на растенията. Поливането е изключително умерено.

 • Дата: 28 юли.
  Лунен ден: 25-26.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия Близнаци.

Обработвайте земята по-смело: поливайте, сгушете се, разхлабете, наторете, копайте и орайте. Възможен е контрол на вредителите и болестите, въпреки че формиращата и санитарна резитба, премахването на свръхрастежа или прищипването ще бъдат по-полезни. Например гроздето трябва да се освободи от тежестта на ненужните гроздове и в същото време да се отрежат листата, които са твърде близо до плодовете, и да се покрият от слънцето и да се изтънят обилните доведени деца.

Лоза

 • Дата: 29 юли.
  Лунен ден: 26-27.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия Близнаци.

Ден на реколтата и лежерен, медитативен труд на земята. Извадете плевелите, наторете земята, напойте растенията. Добър резултат ще дадат усилията, насочени към формирането на мигли от краставици и грозде, храсти от домати, сладки чушки, патладжани. Позволена е сеитба на кореноплодни и луковични култури - репички, дайкони, лук, както и компостиране и приготвяне на органични торове от окосена трева.

 • Дата: 30 юли.
  Лунен ден: 27-28.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Рак.

Наближаващото новолуние отслабва силата на растенията, което прави повечето градинарски дейности нежелани. Почистете района, съберете доброволци и изсушете клони, проверете надеждността на опорите под клоните на овощните дървета. Компостирането все още е разрешено.Но за сеитбата е по-добре да се ограничите до сидерати.

 • Дата: 31 юли.
  Лунен ден: 28-29.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Рак.

Не се препоръчва сеитбата, въпреки че морковите, цвеклото, пролетен лук, магданоз и репички могат да бъдат щастливо изключение. Въпреки това ще спечелите повече, като инвестирате време за почистване на мястото от органични отпадъци, листа, мъртви части от растения, сухи върхове и вредители. Ако не се изисква почистване, прекарайте деня в поправяне и заточване на градински инструменти или просто си починете от спретнатото място.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.