Лунният календар за засяване на градинаря и градинаря за май 2019 г.

През май времето за засаждане приключва, но работата на градинарите и градинарите не намалява. Младите издънки са застрашени от последните студове и първите вредители, "ходещите" лехи и размразените цветни лехи очакват своите жители и времето за присаждане на овощни дървета бързо изтича. В последния месец на пролетта трябва да се направи много, така че нека съставим план за действие, запретнем ръкави и започнем. Лунният календар за сеитба за май 2019 г. за градинаря и градинаря ще ви каже кои дати на работа ще бъдат по-успешни.

Лунният календар за засяване на градинаря и градинаря за май

Засаждане на мястото през пролетта

 

 • Дата: 1 май.
  Лунен ден: 25-26.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Риби

Туберкулозните и луковичните култури са на дневен ред. Засаждайте в оранжерии и на открито - в зависимост от метеорологичните условия - моркови, цвекло, лук, лук и, разбира се, картофи. Можете да плевите лехите, покрити с първите издънки, но с повишено внимание: днес не трябва да нарушавате корените. Ако през нощта във вашия район все още се появява слана, разсадът трябва да бъде покрит с хартиени капачки или отрязани и обърнати пластмасови бутилки. В градината обърнете внимание на надземната част на растенията, като третирате дървета и храсти от вредители. Същото важи и за стайни цветя.

 • Дата: 2 май.
  Лунен ден: 26-27.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Овен.

Погрижете се за почвата: разрохквайте, обработвайте, плевете, сгушете, прилагайте минерални торове. Можете да засадите картофи и кореноплодни зеленчуци. Ако все още не сте изкопали кръговете на ствола на дървото в градината, направете го сега, като в същото време берете плевели от земята и засявате почвата с настурция - за да изплашите листните въшки - или я покривате с неорганичен мулч ( чакъл) за декоративни цели. Дръжте се на разстояние от багажника, докато работите, за да избегнете увреждане на корените. Днес обикновено трябва да се избягват всякакви операции, които могат да наранят растенията, така че прищипването и подрязването ще са излишни. Ако някое от стайните цветя се нуждае от подмяна на почвата, пресадете ги в други саксии, но ако не бързате, изчакайте до края на месеца.

 • Дата: 3 май.
  Лунен ден: 27-28.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Овен.

Времето не е благоприятно за засаждане и грижи за растенията. Поливайте леглата в градината и оранжерията, нанасяйте органични торове върху почвата и полагайте компост. На мястото огледайте клоните на касиса в търсене на пъпка и проверете младите дървета, засадени през есента - важно е кореновата шийка да не е твърде дълбоко в земята.

 • Дата: 4 май.
  Лунен ден: 28-29.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Телец.

Грудкови и луковични (картофи, репички, дайкон, лук), към които се добавят корени: корен магданоз, хрян, остават приоритет за засаждане. Разхлабването се препоръчва, без да се засяга коренната зона, умерено поливане.

 • Дата: 5 май.
  Лунен ден: 29–1–2.
  Фаза: Новолуние.
  Зодия: Телец.

По време на новолунието е по-добре да ограничите активната работа в градината и зеленчуковата градина. Отпуснете се, проверете отново състоянието на вашето градинарско оборудване и почистете района. Събраните растителни остатъци могат да се оформят в димни купчини, за да предпазят разсада от замръзване.

Изгаряне на миналогодишната зеленина

 

 • Дата: 6 май.
  Лунен ден: 2-3.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия Близнаци.

Пролетта набира сила, растенията активно растат и всякакъв вид работа се приветства на мястото, от които най-популярните днес ще бъдат разрохкване, плевене и торене на почвата. Можете да засадите моркови, магданоз на корена, салата. Благоприятното време за присаждане на ябълки и круши е на път да приключи на градинския парцел, не го пропускайте. По-добре е да не докосвате стайни растения без специална нужда, умереното поливане е единственото нещо, от което се нуждаят.

 • Дата: 7 май.
  Лунен ден: 3-4.
  Фаза: нарастваща луна.
  зодия Близнаци

Растенията се нуждаят от сила, за да растат активно, така че поливането и торенето са първите в списъка със задачи днес. Освен това можете да плевите, да се гушите, да разхлабвате, да изкопавате лехите, да разреждате разсад и да се борите с вредители и болести. Добро време за сеитба и засаждане на пълзящи, висящи и катерещи цветя. Но трансплантацията и пикирането най-вероятно ще приключат неуспешно, въздържайте се от тях.

 • Дата: 8 май.
  Лунен ден: 4-5.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Рак.

Идват същите тези златни дни на пролетта, които „хранят годината“. Засадете и презасадете: краставици, чушки, тиквички, тикви, пъпеши и бобови растения. Многогодишните цветя могат да се засяват, трансплантират и размножават чрез разделяне на храсти и грудки. В допълнение към тях, докато пъпките започнат активно да цъфтят, засаждайте овощни дървета и ягодоплодни храсти на градинския парцел, а след това обилно поливайте и мулчирайте почвата в близките стволови кръгове. Хранете стари дървета с карбамид.

 • Дата: 9 май.
  Лунен ден: 5-6.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Рак.

Младите кълнове изискват хранителни вещества и влага и с благодарност приемат всякакви грижи. Нахранете и напойте, разхлабете почвата, за да осигурите достъп на кислород до корените, изредете разсад и трансплантирайте. Засадете маруля, домати, патладжани, а ако времето е топло, тогава различни видове зеле - бяло зеле, червено зеле, карфиол. Постепенно идва времето за засаждане на топлолюбиви растения в цветната градина: бегония, циния, ароматен тютюн, далии, петунии. Разсадът обаче трябва да се втвърди преди това, оставяйки ги на открито за няколко часа в продължение на 1-2 седмици.

 • Дата: 10 май.
  Лунен ден: 6-7.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Рак.

Всяка работа с растения е благоприятна: изтъняване, бране, засаждане в земята, поливане, хранене. Засадете краставици и маруля, патладжан и чушки, спанак и аспержи, магданоз за билки и корен, карфиол и бяло зеле, дини и пъпеши, целина, копър, слънчоглед. В цветното легло преобладават трайни насаждения, които могат да бъдат засадени или разделени. В северните райони, където пролетта идва късно, все още можете да имате време да присадите овошки.

Присаждане на ябълково дърво в цепнатината

 

 • Дата: 11 май.
  Лунен ден: 7-8.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Лъв.

Неблагоприятен ден за засаждане, както и за работа, пряко свързана с растенията. Разхлабете почвата в лехите, опитвайки се да държите инструментите на разстояние от корените, внимателно сгушете насажденията и нанесете минерални торове върху почвата. Позволено е умерено поливане. Ако температурата на въздуха сутрин не се повиши над + 10 °, опитайте се да изтръскате бръмбари от овощни дървета и храсти върху разпръснато леко платно в градината, за да избегнете третирането с пестициди.

 • Дата: 12 май.
  Лунен ден: 8-9.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Лъв.

Не се препоръчва да се нарушава целостта на растенията: отсечете клони, премахнете издънките, прищипете. Но можете спокойно да се включите в изтъняване на разсад, плевене, торене, засаждане и презасаждане. На първо място, това се отнася за репички, лук и билки. В градината си огледайте лехи с ягоди и ягоди за наличие на сухи листа и голи корени и ги подредете. Също така си струва старателно да разресвате тревата с гребло, да пробивате почвата и да подхранвате тревата с минерален тор за по-добър растеж.

 • Дата: 13 май.
  Лунен ден: 9-10.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Дева.

Днес всички растения растат особено активно и се простират нагоре, включително плевелите в лехите, така че действайте по-решително: изкоренете плевелите, засадете полезни култури. Нискорастящите дървета и декоративни храсти за градинския парцел (берберис, хортензия, японска керия) заслужават първото ви внимание, но само ако няма измръзване. Освен тях ягодите, ягодите и едногодишните цветя очакват насаждения.

 • Дата: 14 май.
  Лунен ден: 10-11.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Дева.

Отделете ден за подобряване на качеството на почвата: внасяне на минерални и органични торове, полагане на компост, накисване на тревата за по-нататъшно приготвяне на хранителни смеси за зелени домашни любимци. Разрешават се плевене, изтъняване на разсад, премахване на младите растежи. За засаждане се препоръчват катерещи се и пълзящи растения: декоративни цветя, бобови и пъпеши, ягоди с ягоди. Размножаването чрез наслояване ще бъде успешно, както и разделянето на храсти и грудки от многогодишни цветя.

 • Дата: 15 май.
  Лунен ден: 11-12.
  Фаза: нарастваща луна.
  Везни.

Добър ден за засаждане на разсад от домати, сладки чушки, патладжани, тиквички, червено зеле и кольраби, бобови растения и пъпеши в земята, засяване на едногодишни растения и разделяне на многогодишни цветя. Попълнете градинския парцел с нови екземпляри от овощни дървета и храсти, ягодоплодни и декоративни. Твърде рано е да се трансплантират стайни растения, но можете да започнете подготвителна работа, като закупите саксии с цветя, пръст и торове.

Саксии за пресаждане на стайни цветя

 

 • Дата: 16 май.
  Лунен ден: 12-13
  Фаза: нарастваща луна.
  Везни.

Най-доброто време за всички градински дейности от поливане до презасаждане. Изпратете разсад от краставици, маруля, билки по леглата; засадете луковични и грудкови цветя, коренови резници от рози. Показано е, че растенията се хранят и разхлабват. Но борбата с вредителите е малко вероятно да бъде ефективна.

 • Дата: 17 май.
  Лунен ден: 13-14
  Фаза: нарастваща луна
  Зодия: Скорпион.

Денят е идентичен с предишния - разрешена е всяка работа със земя и растения. Засаждането на домати, сладки чушки, патладжани, тиквички, тикви, тикви, пъпеши, дини, бяло зеле и карфиол, маруля, пикантни и лечебни билки ще бъде успешно. Сред цветята розите излизат на върха: започнете да вкоренявате резници и да пресаждате. Не трябва да се занимавате само с луковични и грудкови култури, резитба, обработка с пестициди.

 • Дата: 18 май.
  Лунен ден: 14-15
  Фаза: нарастваща луна
  Зодия: Скорпион.

Работете усърдно с почвата. Разхлабването, изхвърлянето и храненето ще позволят на засадените растения да растат по-бързо и да натрупват ресурси за щедра реколта. Продължете да засаждате бодливи (рози) и условно бодливи култури с дълго стъбло с твърди косми (тикви, пъпеши, краставици, тикви) - всичко това може да се гмурка и засажда. Сред стайните растения фикусите, паричните дървета и розмаринът ще оцелеят след трансплантацията.

 • Дата: 19 май.
  Лунен ден: 15-16.
  Фаза: пълнолуние.
  Зодия: Стрелец.

Ден за почивка. По време на пълнолуние е препоръчително да спрете всички градински работи.

 • Дата: 20 май.
  Лунен ден: 16-17.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Стрелец.

По време на намаляващата луна растенията с плодна долна част придобиват двойна сила за растеж. Възползвайте се от това, за да завършите засаждането на картофи и ерусалимски артишок, захарно цвекло, целина, чесън, хрян, лук за ряпа, магданоз за корена, както и засяване на лечебни билки. Погрижете се за вашата морава - проветрявайте, сейте билки, наторявайте.

Аераторни подложки за обувки

 

 • Дата: 21 май.
  Лунен ден: 17-18.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Козирог.

Кореноплодните култури остават приоритет. Засадете репички и дайкон, моркови и цвекло, различни видове лук. Времето е узряло, за да се отървете от вредители. Рано сутрин, докато насекомите са летаргични, изтръскайте ги от клоните на дърветата и храстите върху платно, разположено в корените, и поръсете леглата с дървесна пепел, тютюн, вратига.Проверявайте стайните растения за появата на паяк и други неканени гости; Измийте саксиите и первазите на прозорците с гореща вода, сода за хляб и сапун за пране.

 • Дата: 22 май.
  Лунен ден: 18.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Козирог.

Зает ден. Не безпокойте засаждането без спешна нужда, откажете се от разрохкването и плевенето, внимавайте с поливането. Можете обаче да се справите с върха на декоративните растения - например направете формираща резитба на рододендрон.

 • Дата: 23 май.
  Лунен ден: 18-19.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Козирог.

Ситуацията започва да се изравнява, почти цялата работа на сайта е разрешена отново. Разхлабете, плевете, борете се с вредители и болести - по-специално третирайте стволовете на овощните дървета с урея. Можете да засадите всички култури, чиято сила е концентрирана в корена: картофи, цвекло, моркови, репички, лук, хрян, коренова целина, магданоз върху корена. Стайните растения имат право да се трансплантират.

 • Дата: 24 май.
  Лунен ден: 19–20.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Водолей.

Погрижете се за обилно поливане на растенията, хранене, компостиране. Засаждането постепенно изчезва, но ако все още имате планове за картофи, засадете го днес - след 25-ти - 26-и, времето за тази култура ще бъде загубено. Можете да обработвате земята, да формирате камшикови краставици, да третирате растения от вредители и болести. Стайни цветя, предназначени за преместване през лятото на открито, време е да го изнесете на улицата.

Засаждане на разсад в земята

 

 • Дата: 25 май.
  Лунен ден: 20-21.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Водолей.

Добър период за работа с почвата, подхранване и поливане на растения, изтъняване на разсад, почистване на площадката. Освен това това е един от последните дни, подходящ за засаждане на картофи, но днес е по-добре да не се занимавате с други култури.

 • Дата: 26 май.
  Лунен ден: 21-22.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Риби.

Препоръчва се за засаждане на ряпа, репички, дайкон, лук и лук. Мерки, насочени към третиране на растенията от вредители и болести, както и поливане и разрохкване ще бъдат ефективни. Вкоренете ягодовите мустаци във вашата градина. В цветната градина разхлабете почвата около розите, завържете клематиса. Ако тревната трева е успяла да се разтегне повече от 10 см, няма да навреди да я косите.

 • Дата: 27 май.
  Лунен ден: 22-23.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Риби.

Подрязването на растенията е нежелателно, но всички други градински работи могат да се извършват без съмнение. Поливайте и наторявайте почвата, разрохквайте, засаждайте репички, цвекло, моркови, лук и зелен лук, магданоз върху корена и билки. Собствениците на оранжерии отдавна събират първите пролетни зелени - магданоз, копър, кориандър - от изолираните си лехи, а в края на месеца това може да се направи и на открито. Присаждането на стайни растения на улицата и озеленяването на балконите продължава. Сега тук можете да развъждате термофилни невенчета, петунии, настурции.

Невенчета в контейнер

 

 • Дата: 28 май.
  Лунен ден: 23-24.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Риби.

Засадете в лехите репички, моркови, цвекло, ягодови храсти и ягоди. Хранете силни растения и млади издънки, добавяйте хумус, но внимавайте с поливането: съществува риск от провокиране на гниене на корените от излишната влага. Събирайте зеленина от леглата, косете тревата на поляната.

 • Дата: 29 май.
  Лунен ден: 24-25.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Овен.

Ден с ниска плодовитост. Препоръчва се почистване на територията и работа по озеленяване на градината, борба с вредителите, торене на почвата. Можете да разхлабите, да се сгушите, да плевите, да изтъните разсада, да откъснете мустаците от ягодите, да замените почвата в саксиите. Подрязването на стайни растения ще спре растежа им.

 • Дата: 30 май.
  Лунен ден: 25-26.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Овен.

Подредете леглата. Разхлабете, изравнете, сгушете се, премахнете плевелите и се борете с вредителите. Можете да сеете билки като кориандър, копър или кимион за в бъдеще.В цветната градина завършете последното засаждане на луковични и грудкови декоративни култури и размножете розите чрез резници.

 • Дата: 31 май.
  Лунен ден: 26-27.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Телец.

Активността на растенията е намалена, но земните работи, по-специално плевенето, разрохкването и умереното поливане, ще им бъдат от полза, най-важното е да не докосвате коренната област. Заемете празни лехи с корен магданоз, лук, хрян. Погрижете се за образуването на мигли от краставици и грозде.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.