Лунният календар на градинаря и градинаря за март 2019г

Променливият март е трудно да се побере в календар. Той е твърде непредсказуем: той ще мани със слънцето, ще намали със слана, ще запълни размразените петна с нови снежни преспи, два пъти по-високи от предишните. Но няма да навреди да се очертае схематичен план за действие за ентусиазирани градинари-градинари, защото кога иначе да започне активна подготовка за бъдещи насаждения, ако не през първия месец на пролетта? Лунният календар за сеитба за март 2019 г. ще ви каже благоприятни дати и работа за всеки ден.

Лунният календар на градинаря и градинаря за март 2019г

Дървен материал, сняг и иглики

Време е да събудим пролетни иглики

 • Дата: 1 март
  Лунен ден: 24-25
  Фаза: намаляваща луна
  Зодия: Козирог

Ден за почистване и планиране. Проверете кутиите за разсад, калцинирайте или замразете почвата, нанесете минерални и органични торове върху почвата. В градинската зона разчистете пътеките, напълнете съдовете, приготвени за топене на вода, със сняг, проверете състоянието на оранжериите - с една дума, подредете територията. Стайните цветя могат да бъдат отстранени от сухи и развалени листа; не се препоръчва само да се нарушават корените на растенията.

 • Дата: 2 март
  Лунен ден: 25-26
  Фаза: намаляваща луна
  Зодия: Козирог

Не трябва да извършвате работа, свързана с унищожаване на нещо, например подрязване или плевене. Можете обаче да поливате, торите, да предприемате превантивни мерки срещу болести и вредители. Подходящо време за накисване на семена с плътна обвивка: краставици, домати, цвекло.

 • Дата: 3 март
  Лунен ден: 26-27
  Фаза: намаляваща луна
  Зодия: Водолей

Лош ден. Всичко, което е засадено днес, ще започне да покълва късно, вяло и неудобно. Но с издънките, които вече са се появили, се отнасяйте с тях по-смело, като плевите, хълмате, прищипвате и изтънявате, както желаете. Третирайте растенията от вредители и болести, но се откажете от храненето - сега полезни вещества няма да се използват. Обилното поливане също е противопоказано, корените ще започнат да гният.

 • Дата: 4 март
  Лунен ден: 27-28
  Фаза: намаляваща луна
  Зодия: Водолей

Все още си струва да се отложи храненето, въпреки че е разрешено умерено поливане. Всяко нарушение на целостта на растенията също е забранено, така че в плановете ви не трябва да има подрязване или прищипване. Но подготовката на почвата за засаждане ще бъде успешна.

 • Дата: 5 март
  Лунен ден: 28-29
  Фаза: намаляваща луна
  Зодия: Риби

Капацитетът на кълняемост на посевите, засети на този ден, е малко вероятно да бъде впечатляващ, но най-нетърпеливите могат да започнат да сеят кореноплодни култури (репички, репички, цвекло, моркови, дайкони) и магданоз върху корена. Кокетното подмладяващо и формиращо подрязване няма да навреди на стайните цветя. Когато размразяването не е под + 5 ° C, инспектирайте дърветата в градината за повреди от замръзване, гризачи и лишеи, почистете раните по стволовете, дезинфекцирайте с разтвор на меден сулфат и обработете с градинска смола. В същото време извадете замръзналите клони до здраво дърво и също така обработете разфасовките.

Изчистване на ствол на дърво от лишеи

Препоръчително е да почистите стволовете от лишеи

 • Дата: 6 март
  Лунен ден: 29-30-1
  Фаза: Новолуние
  Зодия: Риби

Ден за почивка за растения и градинари. Погрижете се за планирането на вашата градина, проверете дали трябва да поправите градинските си инструменти, напълнете хранилки за птици на сайта.

 • Дата: 7 март
  Лунен ден: 1–2
  Фаза: нарастваща луна
  Зодия: Риби

Наближава благоприятното време за засаждане.Можете бавно да започнете активна работа с почвата: разхлабете, сгушете се, плевете, внесете торове (особено се препоръчва минерално торене). Краставици, звънец, червено и бяло зеле, грах, фасул и други бобови култури се засяват в оранжерии с подгрята почва и съдове на первазите. Подходящо време за засаждане на картофи за покълване и луковични цветя за насилване. На лятната вила можете да изрежете резници за присаждане и да ги поставите във вода. Не поливайте растенията.

 • Дата: 8 март
  Лунен ден: 2-3
  Фаза: нарастваща луна
  Зодия: Овен

Добър период. Всякакъв вид работа е разрешена, с изключение на прищипване и подрязване - растенията растат и вашата недвусмислена намеса може да ги повреди. Също така, бъдете внимателни с поливането; излишната вода ще повреди корените. Но лечението от вредители и болести ще бъде подходящо. Стайните растения могат да презасаждат и да заменят почвата в саксии.

 • Дата: 9 март
  Лунен ден: 3-4
  Фаза: нарастваща луна
  Зодия: Овен

На практика няма забрани. Можете да правите всичко - от плевене и изсичане до бране и презасаждане. Единственото нещо е, не прекалявайте с храненето, за да не изгорите растенията. В лятна вила в региони с ранна пролет покрийте леглата с посеви преди зимата с филм върху телена рамка, така че земята да се затопли по-бързо, или поръсете торф и хумус - всичко това ще ускори топенето на снега.

 • Дата: 10 март
  Лунен ден: 4-5
  Фаза: нарастваща луна
  Зодия: Телец

Разхлабването, поливането и храненето, както и пресаждането са на дневен ред. Други видове работа обаче също ще бъдат успешни; трябва само да се въздържате от резитба. Сейте домати и патладжани, едногодишни цветя върху разсад; гмурнете февруарските разсад в отделни контейнери. В градината отърсете снега от клоните, а в случай на размразяване избелвайте стволовете, за да ги предпазите от слънчеви изгаряния - слънчевите лъчи, отразени от снежните преспи, представляват много по-сериозна опасност, отколкото изглежда.

Варосване на дървета

Варосването ще предпази не само от вредители, но и не по-малко опасни слънчеви лъчи

 • Дата: 11 март
  Лунен ден: 5-6
  Фаза: нарастваща луна
  Зодия: Телец

Растенията активно черпят влага и хранителни вещества от почвата - използвайте това за напояване и хранене. За сеитба на разсад се препоръчват краставици, домати, патладжани, червено зеле, бобови растения, хрян, моркови, репички, слънчоглед. Засадете лук върху ряпа, пащърнак на корен, магданоз на корен и билки. Посейте многогодишни цветя.

 • Дата: 12 март
  Лунен ден: 6-7
  Фаза: нарастваща луна
  Зодия: Телец

Луната расте и младите издънки се опитват да я издържат. Подкрепете ги с поливане, подхранване и нежно плевене, което не докосва корените. По-добре е да не докосвате самите растения: всяка травмираща процедура може да забави развитието им, така че също отложете резитбата до по-добри времена. Погрижете се за накисване на семената, засяване на патладжан, тиквички, тикви, чушки, зеле (бяло зеле, червено зеле, пекинско зеле) и различни видове зеленчуци и билки - маруля, спанак, целина, магданоз за билки, босилек, кантарион за разсад.

 • Дата: 13 март
  Лунен ден: 7-8
  Фаза: нарастваща луна
  Зодия: Близнаци

Препоръките от този ден не се различават много от предишния. Растенията все още усърдно набират сила и сила, което понякога дори вреди, така че не забравяйте да инспектирате посевите си, за да ги изтъните и плевите навреме. Можете да засадите всички култури, изброени в предишния параграф, с възможно изключение на пикантни билки: смята се, че те няма да имат подчертан аромат и вкус. Сред цветята идва времето за пълзящи, висящи и пълзящи растения. Помислете кои бихте искали да видите в цветното си легло през лятото и се захващайте за работа. В лятната вила, прибиране на резници и колани за улов на насекоми за бъдеща употреба, напълнете хранилките.

 • Дата: 14 март
  Лунен ден: 8-9
  Фаза: нарастваща луна
  Зодия: Близнаци

Въпреки че луната продължава да наддава бързо, зелените домашни любимци започват да изостават от нея. Заделете семената и се откажете от идеята за гмуркане и презасаждане, това в момента не е най-добрият вариант. Изключение правят само пълзящи и „мустакати“ култури - грах, боб, а в южните райони дини, пъпеши и тикви. Концентрирайте се върху разрохкването на почвата, изхвърлянето и прилагането на органични торове, вашите субекти все още се нуждаят от хранителни вещества.

 • Дата: 15 март
  Лунен ден: 9-10
  Фаза: нарастваща луна
  Зодия: Рак

Топката продължава да се управлява от култури за катерене и тъкане: краставици, пъпеши, тикви, тикви, бобови растения. Можете да маркирате за принуждаване и засаждане на луковични и грудкови цветя. Поливането и храненето все още са актуални, най-важното е да не ги доведете до фанатизъм, така че едната половина от кълновете да не изгори, а другата да не изгние. Ако времето позволява, инспектирайте ягодоплодните храсти в района и изрежете сухи и засегнати от акари клони.

Пъпка на клони

Ето как изглежда този вредител по клоните на овощните дървета и храстите (вдясно, болен клон)

 • Дата: 16 март
  Лунен ден: 10-11
  Фаза: нарастваща луна
  Зодия: Рак

Дайте свободно време на домашните насаждения, като се фокусирате върху крайградската зона. Освободете пътеките и пътеките, освободете клоните на дърветата и храстите от полепналия сняг, загребете го в подготвени контейнери. Можете да поръсите района с хумус или пепел, за да ускорите топенето на снега, но не прекалявайте: в северните райони по това време студовете са дори повече от възможни, така че няма нужда да карате топенето на сняг тук. По време на размразяване тези, които не са правили това преди, трябва да почистят раните и засегнатите от лишеи участъци по стволовете на дърветата, да дезинфекцират, да покрият участъците със смола.

 • Дата: 17 март
  Лунен ден: 11-12
  Фаза: нарастваща луна
  Зодия: Лъв

Предстоящият период не е особено плодороден. Можете да работите на земята, да торите и да пресаждате добре вкоренени растения, но правите всичко това с най-голямо внимание. Ако сте подготвили празни почви за засаждане, започнете да засаждате цветя. Къдравите, луковичните, грудковите трябва да започнат добре. Освен това слънчогледите и билките са включени в списъка на разрешените култури.

 • Дата: 18 март
  Лунен ден: 12-13
  Фаза: нарастваща луна
  Зодия: Лъв

Забавете с торене и поливане, рискувате да "прехраните" кълновете, които не са в състояние да поемат с достатъчна скорост всичко, с което ще ги насладите. Разхлабете почвата, сгушете се, плевете. Има ли празни кутии за разсад? Посейте в тях домати, краставици, чушки, патладжани, тиквички, репички, моркови, цвекло, пъпеши, бобови растения, хрян, чесън, лук от ряпа, слънчоглед или билки.

 • Дата: 19 март
  Лунен ден: 13-14
  Фаза: нарастваща луна
  Зодия: Дева

Страхотен ден за бране на отглежданите разсад в отделни контейнери, а в южните райони - в земята на подготвени оранжерии с затоплена почва. Не боли да прегледате отново дърветата на площадката, за да отстраните сухите и излишни клони преди началото на соковия поток и в същото време да излеете вряла вода върху касисовите храсти. Трансплантирайте стайни растения в нови саксии.

 • Дата: 20 март
  Лунен ден: 14-15
  Фаза: нарастваща луна
  Зодия: Дева

Всички видове работа с пръст, поливане, минерална превръзка са добре дошли. Дайте предпочитание на декоративните култури днес: сейте едногодишни и презасаждайте трайни насаждения. Във вашата лятна вила разчупете кората над ягодо-ягодовите лехи, за да предотвратите прегряване на растенията и проветрете цветята, които са били защитени през зимата.

Рози подслон

Ако времето позволява, можете да отворите рози и шипки

 • Дата: 21 март
  Лунен ден: 15-16
  Фаза: пълнолуние
  Зодия: Везни

Почивен ден. Починете си от притесненията или направете нещо, което не изисква директен контакт с растенията: съберете няколко къщички за птици, за да привлечете птици на вашия сайт, заточете инструмента, подгответе колчета за връзване.

 • Дата: 22 март
  Лунен ден: 16-17
  Фаза: намаляваща луна
  Зодия: Везни

На намаляващата луна фокусът на вниманието се насочва към грудковите цветя, корени и билки: сеене, засаждане, грижи. Бъдете изключително деликатни с въздушната част на домашните любимци, резитбата ще ги повреди повече, отколкото в други дни. Стайните цветя могат да се пръскат срещу болести и вредители, градинските дървета и храсти могат да се третират с разтвор на карбамид или да се опушват.

 • Дата: 23 март
  Лунен ден: 17-18
  Фаза: намаляваща луна
  Зодия: Скорпион

Любимите на Луната са все още корени, грудки и луковици - моркови, цвекло, репички, хрян, чесън, лук, магданоз и картофи. Можете обаче да направите и „върхове“, например да направите санитарна и формираща резитба, но с ограничения: ако потокът сок вече е започнал по дърветата, той ще трябва да бъде отменен.

 • Дата: 24 март
  Лунен ден: 18-19
  Фаза: намаляваща луна
  Зодия: Скорпион

Можете да плевите, изтънявате разсад, да пресаждате разсад и стайни цветя, но правете това с най-голямо внимание: растенията са уязвими и може да бъде трудно да възприемете вашите манипулации с тях. Борбата с вредители и болести ще бъде по-успешна. В дачата е време да започнете да правите канали и канали, за да се отцеди излишната стопена вода.

Младо дърво в земята и саксия

Работете с насаждения възможно най-внимателно и ако не можете, е по-добре да откажете работа на този ден

 • Дата: 25 март
  Лунен ден: 19
  Фаза: намаляваща луна
  Зодия: Стрелец

Препоръчват се действия, насочени към подобряване на производителността на почвата. Хранете разсад и стайни цветя и разпръсквайте азотни торове върху мястото директно върху снега над лехите - веднага щом се разтопи, земята ще получи необходимите вещества. Идеята обаче губи смисъла си, ако снежните преспи, които бяха високи през зимата, все още не са започнали да потъват под слънцето. След като се разтопят заедно, те ще носят тора заедно с потоците вода. Денят е подходящ за засаждане на тиквички и патладжан, аспержи и зеле, слънчоглед, кореноплодни зеленчуци, грудкови и луковични цветя.

 • Дата: 26 март
  Лунен ден: 19–20
  Фаза: намаляваща луна
  Зодия: Стрелец

Погрижете се за надземната част на растенията. Препоръчва се да се подрязват и отрязват излишъците с повишено внимание, тъй като зелените домашни любимци все още са твърде уязвими, но лечението от болести и вредители ще бъде полезно. Поливането ще стане излишно, но при необходимост може да се подхрани. По отношение на засаждането на първо място са растенията с плодна надземна част. На първо място, това са нощници (патладжани, чушки, домати), всякакви зеленчуци и цветя.

 • Дата: 27 март
  Лунен ден: 20-21
  Фаза: намаляваща луна
  Зодия: Стрелец

Почистете района: съберете клони, които започват да се появяват изпод снега, разчистете пътеките, проверете браздите, за да се отцеди разтопената вода от ниско разположените места. Възможно е нежно формиращо подрязване на дървета и лозя, ако растенията са в покой, в противен случай времето му е изтекло. Разсадът и стайните растения могат да се поливат, подхранват, разхлабват, третират срещу вредители, а цветята също могат да се размножават чрез резници. През този период те започват да яровизират картофи, засаждат слънчеви, пикантни и лечебни билки, лук, чесън, цветя с къдрави стъбла.

 • Дата: 28 март
  Лунен ден: 21-22
  Фаза: намаляваща луна
  Зодия: Козирог

Изключително плодороден ден, той почти не налага забрани за градинарите. Трябва да ограничавате пламъка си само при поливане, за да не провокирате гниене на корените; всичко останало: обработка на почвата, формиране на корона, контрол на вредителите, пресаждане и претоварване е по ваша преценка. Ревизирайте разсада и правете каквото сметнете за добре.

 • Дата: 29 март
  Лунен ден: 22-23
  Фаза: намаляваща луна
  Зодия: Козирог

И отново можете да правите почти всички дейности в градината, но засаждането е приоритет. Царевица, цвекло, репички, моркови, магданоз за корена, лук за ряпа, нощници, бобови растения, пъпеши и билки ще виреят добре. Контролът на вредителите е ефективен.

Засаждане за пролет в саксии

Не бъдете мързеливи и започнете да засаждате семена от любимите си зеленчуци и билки.

 • Дата: 30 март
  Лунен ден: 23-24
  Фаза: намаляваща луна
  Зодия: Водолей

Времето за почивка наближава, следователно активната работа с повечето култури трябва да бъде намалена - периодът е успешен, с изключение на засяването на кореноплодни култури, зеленина и размножаване на цветя чрез резници. Участвайте в спокойно разрохкване на почвата, внасяне на минерални торове, изтъняване на леторастите.

 • Дата: 31 март
  Лунен ден: 24-25
  Фаза: намаляваща луна
  Зодия: Водолей

Спокоен ден, благоприятен за спокойна, медитативна работа със земята. Разхлабете, наторете, сгушете, плевете, изтънете издънките и напойте. Напръскайте дърветата в градината си с контрол на вредителите. Препоръчва се за засаждане: цвекло, репички, дайкон, моркови, магданоз и пащърнак за корена, грах, фасул, целина, царевица, домати, краставици, чушки, дини, пъпеши, хрян, лук, чесън, маруля, швейцарска манголд, билки , грудкови и луковични цветя. Ако все още не сте завършили плана си за кацане, попълнете празните места.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.