Лунният календар за август 2019 г. за градинари и фермери на камиони

Плевенето вече не е толкова важно, засаждането има тенденция към нула и дори лехи, клони на дървета и ягодоплодни храсти радват окото с обилна реколта. Но краят на работата все още е далеч. Необходимо е да предпазваме отглежданите с любов култури от суша и вредители, постепенно да подготвяме градината и зеленчуковата градина за есента и, разбира се, да береме заслужените плодове от нашия труд. Едва ли е възможно да бъдете мързеливи през този период, но съветите на лунния календар за август 2019 г. ще помогнат на градинарите и градинарите да вземат решение за най-ефективните действия за всеки ден.

Лунният календар за август 2019 г. за градинаря и градинаря

Дете, което държи реколта от градината в кошница

 • Дата: 1 август.
  Лунен ден: 29-30-1.
  Фаза: Новолуние.
  Зодия: Лъв.

Първият ден на август, падайки на новолунието, не спомага за повишен растеж на растенията. Откажете се от сеитбата, изсичането и разрохкването, но можете да инспектирате дървета и живи плетове в търсене на съединители на вредни насекоми и да третирате градината и зеленчуковата градина със специални средства: култури, които остават няколко седмици преди прибиране на реколтата - химически, готови за узряване - народни (пепел , тютюн, пелин).

 • Дата: 2 август.
  Лунен ден: 1-2.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Лъв.

Позволена е по-голямата част от работата на земята: плевене, разрохкване, поливане, подхранване, копаене. Берете и засявайте освободените лехи със сидерати - горчица или ръж, но се въздържайте от резитба и други процедури, които нараняват растенията.

 • Дата: 3 август.
  Лунен ден: 2-3.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Дева.

Колкото повече време минава след новолунието, толкова по-широк става кръгът на разрешените творби. Можете да копаете, орете, сгушвате, поливате и торите, прищипвате върховете на някои растения (например домати), за да ограничите растежа им. Няма да навреди да се справите с градината, като присадите или засадите нови дървета и храсти на мястото.

 • Дата: 4 август.
  Лунен ден: 3-4.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Дева.

В този ден няма забранени работи, но тези, които се отнасят до надземната част на растенията, остават в приоритет. Събирайте плодове и плодове, прищипвайте и тъй като растенията продължават енергично да изтеглят хранителни вещества от почвата, не пренебрегвайте поливането и храненето. Денят е добър за размножаване на храсти чрез резници и наслояване и ягоди и ягоди с мустаци.

 • Дата: 5 август.
  Лунен ден: 4-5.
  Фаза: нарастваща луна.
  Везни.

Ден на прибиране на реколтата. Берете семена и плодове от надземната част на растенията за зимата, изкопавайте картофи, след косене и отстраняване на върховете от полето, съхранявайте кореноплодни растения. Оплодете почвата върху празните лехи, изкопайте и използвайте за засаждане на репички, ряпа, репички, ранозреещ грах, боб, спанак, кресон, копър, лук, хрян и ако нищо от горното не е в плановете ви, засяйте зелено торене .

Засаждане на чесън

 • Дата: 6 август.
  Лунен ден: 5-6.
  Фаза: нарастваща луна.
  Везни.

Продължете да събирате семена и плодове, които през този период са пълни с витамини и имат добро качество на съхранение, засадете всички култури, изброени по-горе. Поливането и торенето, изкопаването и оранта, полагането на компост, присаждането (пъпкуването), размножаването чрез резници ще бъдат подходящи. Нежелателно е да се нарушават корените на растенията, но може да се направи изключение за трайни насаждения, на които е позволено да се разделят и трансплантират.

 • Дата: 7 август.
  Лунен ден: 6-7.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Скорпион.

Поставете на пауза активната работа на почвата и преминете изцяло към растенията в градината: подхранвайте ябълковите дървета с лопен или птичи тор, напоявайте храстите и дърветата. Вземете мърша от земята, за да избегнете разпространението на болести и изрежете дъвката от стволовете, като обработите почистените места с меден сулфат или вар. Косете тревата и я компостирайте.

 • Дата: 8 август.
  Лунен ден: 7-8.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Скорпион.

Подгответе лехите за есенно засаждане, прекопаване и наторяване на почвата, но не бързайте да сеете градински култури, сега не е подходящият момент за това. Продължете поливането и торенето - по-специално дърветата, които вече са пуснали стари култури и формират плодни пъпки за нова, както и подрязването и почистването на засегнатите участъци по стволовете.

 • Дата: 9 август.
  Лунен ден: 8-9.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Стрелец.

Реколтата и борбата с вредителите са на дневен ред. Берете зрели плодове от касис и цариградско грозде от храстите, като едновременно премахвате и унищожавате усуканите листа, засегнати от листни въшки. Копайте под старите дървета, обръщайки слоевете пръст, за да се отървете от черешовата муха. Третирайте растенията със специални формулировки от вредители. Можете постепенно да добавяте липсващи дървета и храсти към мястото или да подготвите дупки за есенно засаждане.

 • Дата: 10 август.
  Лунен ден: 9-10.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Стрелец.

Природата дава зелена светлина за всяка работа в градината и градината, с изключение на резитбата: в растенията има активен поток от сок, така че увреждането на клоните или кората ще ги отслаби сериозно. Но можете да плевите, разрохквате, изкопавате, оплождате почвата и сеете зелено торене. Също така не е забранено събирането на картофи и продължаването на събирането на плодове и семена.

Берете млади картофи в торба

 • Дата: 11 август.
  Лунен ден: 10-11.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Козирог.

Денят е подобен на предишния. Съберете плодове и зеленчуци, подгответе почвата за нови насаждения, разрохкайте, обработвайте, поливайте, плевете, трансплантирайте - предимно храсти и трайни насаждения - и инокулирайте. Освен това наближава времето за проветряване и дезинфекция на избите, предназначени за съхранение на събраната реколта.

 • Дата: 12 август.
  Лунен ден: 11-12.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Козирог.

Луната набира сила и заедно с нея земните растения се втурват в растеж. Използвайте това, за да засеете маруля, спанак, рукола, пикантни билки (босилек, копър, магданоз), моркови и репички. Засетите и поникнали култури се нуждаят от подхранване и поливане, разрохкване на почвата, плевене и пръскане срещу вредители.

 • Дата: 13 август.
  Лунен ден: 12-13.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Козирог.

Разрешени са всички видове работа, с изключение на тези, които водят до увреждане на целостта на растенията - подрязване, прищипване, премахване на излишните издънки. Но трансплантацията и брането могат да се извършват практически без ограничения, хранене и поливане - също. Времето е идеално за събиране и обработка на култури: ферментация, осоляване и други методи за събиране.

 • Дата: 14 август.
  Лунен ден: 13-14.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Водолей.

Увеличете засаждането си до растеж. Разрохкайте добре почвата, за да осигурите на корените кислород, плевелите, така че да не пречат на развитието на културните растения, осигуряват щедро поливане. Опитайте се обаче да не увреждате корените от вашите манипулации и все пак не прибягвайте до резитба. Но реколтата може да бъде събрана без ограничения, прибиране на кореноплодни растения, надземни плодове и зеленчуци за зимата.

 • Дата: 15 август.
  Лунен ден: 14-15.
  Фаза: пълнолуние.
  Зодия: Водолей.

Ден на почивка и почивка. В идеалния случай трябва да се прекара в релаксация и медитативно съзерцаване на вече направеното, но тези, които усещат прилив на енергия, могат да продължат да подготвят избата за полагане на зеленчуци и плодове, да проверят опорите под клоните на овощните дървета, огъвайки се от прибиране на реколтата и почистване на района.

Зрели червени ябълки на клон

 • Дата: 16 август.
  Лунен ден: 15-16.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Риби.

Не си струва засаждане и поливане. Отделете време за борба с плевелите, плевене на градината и изпращане на разкъсаната трева в ями за компост, а в същото време се грижете за вредителите, като обезпрашите лехите с пепел или ги напръскате със специални препарати. Можете да продължите да копаете, разрохквате, оплождате почвата, но не се препоръчва да се занимавате с дейности, които могат да увредят корените или върховете на растенията.

 • Дата: 17 август.
  Лунен ден: 16-17.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Риби.

Тънки летни моркови и цвекло чрез изпращане на млади зеленчуци, извадени от градината на масата. Изстържете почвата от лука, подготвяйки ги за копаене. Косете тревата и използвайте тревата за компостиране или мулчиране. Можете да формирате гроздови камшици, да берете плодове и да берете вино, но не е препоръчително да се занимавате със засаждане, вкореняване, поливане и прибиране на резници и прищипване.

 • Дата: 18 август.
  Лунен ден: 17-18.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Риби.

Върнете се към насажденията, като предпочитате зеленина и растения с плодна подземна част. Растителни репички, репички и дайкони за съхранение през зимата; магданоз, копър, рукола, кресон - за храна; горчица и грах - като сидерати, през есента, за да ги вградите в почвата. И накрая, можете да направите санитарна резитба на дървета и храсти, както и да ги презасадите: корените на растенията на намаляващата луна са пълни със сила и са в състояние да издържат на промяна на местоживеенето без особени затруднения. Обилното поливане, придружено от разрохкване и мулчиране, не е забранено с цел задържане на влага в почвата.

 • Дата: 19 август.
  Лунен ден: 18-19.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Овен.

Справете се с премахването на излишъка във въздушните части на растенията: отрежете излишните пасинки и долните листа на доматите, безполезни мустаци и дръжки от ягоди и ягоди, странични издънки и върхове на тиквени лози, жълти яйчници и листа от краставици, малки глави на слънчогледите. Провеждайте санитарна резитба на храсти и дървета, присаждане, поливане. В цветна градина е време за трансплантация и разделяне на делфиниум, ириси, лилии, божури, флокс.

 • Дата: 20 август.
  Лунен ден: 19–20.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Овен.

Въздържайте се от поливане и работа, която може да увреди корените на растенията. Изрежете и откъснете сухи клони, листа, доведени деца, камшици, избледнели цветя в цветното легло; присаждане и вкореняване на резници, изкопайте и наторете лехите, предназначени за есенно засаждане. Позволено е да се засаждат аспержи, китайско зеле, спанак, маруля, кориандър, кимион.

Пекинска реколта от зеле в градината

 • Дата: 21 август.
  Лунен ден: 20-21.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Телец.

Оформете корони и камшици, изрежете, изрежете, прищипете. Поливането е нежелателно, но горските лехи и храстите се нуждаят от торене: ягоди и ягоди - азот, така че да имат време да придобият буйни листа за затопляне на корените през зимата, цариградско грозде, касис и малини - калиев фосфор. Изкопайте картофи, пролетен чесън и лук, съберете лечебни билки, както и листа от малини, касис и някои други ягодоплодни храсти за витаминен чай.

 • Дата: 22 август.
  Лунен ден: 21-22.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Телец.

Препоръчителните работни места на този ден включват оран, разрохкване, поливане, листно подхранване и резитба. По-специално, трябва да премахнете старите избледнели малинови издънки и да плевите почвата между храстите, да подхранвате и мулчирате с трева или хумус, окосени на тревата.

 • Дата: 23 август.
  Лунен ден: 22-23.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Телец.

Най-разнообразната работа с почвата, от плевене до торене, ще бъде успешна днес, единственото нещо - не бъдете ревностни с поливането. Подрязването на дървета и храсти, както формиращи, така и санитарни, все още е от значение, а при гроздето няма да навреди да прищипвате върховете на твърде активно растящите доведени деца и да премахвате корените на росата, ако живеете в южните региони. Контролът на вредителите ще бъде ефективен.

 • Дата: 24 август.
  Лунен ден 23-24.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия Близнаци.

Необичайно щастлив ден. Вземете майсторски поглед върху притежанията си и направете всичко, което ви липсва в градината и овощната градина: плевене, разрохкване, торене, поливане, прищипване, подрязване - и така нататък. Добър ден за засаждане на китайско зеле, маруля, босилек, кориандър, кориандър, кимион, магданоз, копър, лук върху перо, репички, ранозреещ грах, горчица от салата. Засадете ягодоплодни храсти, овошки и иглолистни дървета в градината.

Засаждане на плодов храст през август

 • Дата: 25 август.
  Лунен ден: 24-25.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия Близнаци.

Извършвайте бавно различни почвени дейности, с изключение на поливането, и се борете с вредителите. Последното е особено важно за китайското зеле, което е изложено на нападения от бълхи през август, както и за дайкон и репички. Отстранете долните сухи листа от зелето и отрежете цвета на репичките, засадени в края на юли. Премахнете картофи, пролетен чесън, кореноплодни зеленчуци, домати, патладжани, чушки, бобови растения и царевица. Ако в началото на лятото сте засявали двугодишни растения за разсад (маргаритки, незабравки, теменужки), преместете отгледаните и узрели растения в цветното легло, от временно местоживеене в постоянно.

 • Дата: 26 август.
  Лунен ден: 25.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Рак.

Можете да правите разхлабване, поливане и хранене, но е по-добре да посветите този ден на спокойно почистване на площадката. В същото време проверете отново избата, като изсушите и проветрите помещението, поправите и опесъчете кутиите за съхранение на бъдещата реколта, дезинфекцирайте всички повърхности, с които плодовете ще влязат в контакт.

 • Дата: 27 август.
  Лунен ден: 25-26.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Рак.

Не трябва да започвате разкопки с твърде много усърдие. Отделете време за прибиране на реколтата и обработка на празни лехи, изваждане на плевели, подхранване на култури, вода, мулчиране на мократа почва с окосена трева. Изтича добро време за ваксинации - ако все още не сте осъзнали всичко, което имате предвид в това отношение, побързайте. Можете да засадите репички, спанак, билки.

 • Дата: 28 август.
  Лунен ден: 26-27.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Лъв.

Нежелателно е да се ангажирате с каквито и да било действия, водещи до унищожаване, така че оставете подрязването, изтъняването и прищипването за още един ден, а освен това се въздържайте от копаене и разрохкване. Съберете останалите плодове от храстите, поставете подпори под клоните на ябълковите дървета, третирайте градината и зеленчуковата градина от вредители.

Реколта от касис, боровинки и малини в консерви

 • Дата: 29 август.
  Лунен ден: 27-28.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Лъв.

Наближава период на почивка, поради което не се насърчава твърде енергичната дейност на сайта. Направете санитарно почистване на мястото, събирайки стари клони и растителни отпадъци, сложете всичко, което е подходящо за торене, в купчини компост, поръсете с пепел и покрийте с фолио или шперплат, за да ускорите узряването на хумуса.

 • Дата: 30 август.
  Лунен ден: 28-29-1.
  Фаза: Новолуние.
  Зодия: Дева.

На новолуние всяка работа с растения става нежелана. Отпуснете се, завършете почистването на сайта, очертайте работен план за бъдещето.

 • Дата: 31 август.
  Лунен ден: 1-2.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Дева.

След кратък престой отново идват благоприятни дни от лунния сеитбен календар. Участвайте в оран, разрохкване, хълбоне и други работи с почвата; храни и напоява растенията; прибиране на реколтата и почистване на района. Позволено е почти всичко, освен подрязването.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.