Как се боря с вредителите по касиса, без да използвам химикали

Отглеждам касис в големи количества в страната. Плодовете му са не само вкусни, но и здравословни. Но за да получа голяма реколта, аз не само редовно се грижа за растението, но и извършвам своевременно третиране от вредители.

Няма нужда да бързате и да купувате химия веднага. Не само храстите ще страдат от него, но и плодовете ще посинеят. Горчивият пелин ми помага да изгоня от храста паразити като кърлеж, листна въшка или трион. Може да се засади близо до касис или до него да се постави саксия с отблъскващо растение, като здравец.

Използвам и сапунен разтвор за пране. Разтварям 150 г натрошени сапунени стърготини в 5 литра вода. Пръскам засегнатите храсти с получения разтвор.

Също толкова ефективен е и чесновият разтвор, който използвам между набъбването на пъпките и цъфтежа. За да приготвя продукта, смилам 150 г чесън, заливам с кофа вода. Разбърквам всичко и го оставям за 2 дни. Преди употреба филтрирам разтвора и напръсквам храстите. Повтарям процедурата след 5 дни.

За борба с листни въшки, които покриват растението с кафяви петна, помага препаратът ЕМ-5, създаден на базата на популярния "Байкал". Съставът на продукта съдържа микроорганизми, които поглъщат вредителя.

След третиране растението става здраво и силно. Но най-важното е, че лекарството е напълно безопасно за касис по време и след цъфтежа. Използвам го само при сухо време.

Следният метод ме спасява от паяковия акар: старата гума (галоши, маркучи) трябва да се запали в кофа, огънят трябва да се потуши и да се запали на вятъра на 1 м от растението. В рамките на 10-15 минути храстът ще бъде напълно изчистен от насекоми.

Но такъв вредител като стъклото е много трудно да бъде унищожен от мястото. Факт е, че той се крие вътре в стъблата на ягодоплоден храст, изгризвайки сърцевината. Ако забелязвам този паразит върху касиса си, тогава веднага отчупвам всички повредени издънки.

За борба със стъклото разхлабвам почвата добре и след това разпръсквам състав, смесен от следните компоненти:

  • пепел - 300 г;
  • тютюнев прах - 200 г;
  • горчица на прах - 1 супена лъжица;
  • смлян пипер - 1 супена лъжица.

За профилактика засадих лимонов балсам между храстите на касис, но също така са подходящи кориандър и коча билка.

Традиционната запарка от дървесна пепел ми помага да победя молеца. Обработвам храсти само когато плодовете започват да узряват. За готвене взимам 1 част от пепелта и я добавям в кофата с вода. Изчаквам 2 дни, филтрирам и пръскам ягодоплодни храсти.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.