Как да осигурите на домакина си подходящи грижи през есента и да я подготвите за зимата

Мнозина смятат хоста за изключително непретенциозна билка. За отглеждането му са подходящи земи с всякакъв състав на почвата и най-скромното ниво на осветеност, дори много тъмни. Единственото нещо, което трябва да се осигури на растението, е защита от течение и подходяща подкрепа през студените месеци на годината. Ето от какво се нуждае домакинът: грижи през есента, подготовка за зимата и други градински дейности.

От какви грижи се нуждае домакин през есента

За да могат шикозните разпространяващи се листа на храста да зимуват безопасно, през есента растението трябва да отреже излишната зеленина и да покрие (мулчиране). Във всеки конкретен случай тези произведения имат свои собствени характеристики, които зависят от региона, както и от сорта. Също така, растението се нуждае от хранене, правилно поливане и резитба.

Процедури за зимна подготовка

Сред градинарите има широко разпространен мит, че домакинът може да зимува сам - без да инсталира специален подслон, който да предпазва от замръзване. Това не е вярно. Тази опция е възможна само в региони с комфортен топъл климат, а във всички останали територии се изисква специален набор от мерки.

Премахване на стари пъпки

Премахването на вече избледнелите пъпки е необходимо, за да не загуби енергията растението през есента за узряване на семената. Това е първият етап от подготовката на културата за зимата.

Есенно поливане

поливане на домакини

Хоста обича влагата и обилното поливане

Преди зимуването храстът трябва да получи достатъчно количество влага. Растението ще отчете липса на вода само по себе си - листа, спуснати на земята. Цялата коренова система трябва да се подхранва, тъй като с пристигането на студове и ниски температури, количеството пиене за домакините ще трябва рязко да се намали и след това да се спре напълно поливането.

Подхранване с фосфор и калий

За да може растението да има повече сили за зимуване, то се нуждае от подхранване. Подходящ за това:

 • костно брашно;
 • дървесна пепел;
 • калиев сулфат и суперфосфат (за 1 кв. м градина са ви необходими 30-40 г от продукта).
торове домакини

Последното подхранване с азот се извършва през първата половина на лятото за по-буен растеж на зеленината

Най-добрият ефект се дава от:

 • минерални торове - разтварят се във вода;
 • органични - разпръснати близо до растението (последвано от обилно поливане).

Подрязване

Необходимостта от тази процедура се поставя под съмнение от много градинари. Ако обаче листата на растението са напълно жълти, по-добре е да ги отрежете. Това подравняване е сигурен знак, че домакинът е прехвърлил всичките си хранителни вещества в кореновата система.

Подрязването се извършва с помощта на конвенционална резачка. Листата трябва да се режат така, че да останат поне 10 см "пънове".

Няма смисъл да се отрязва зелената растителност. По-скоро това ще бъде чисто естетична процедура.

В края на краищата храстът ще може да презимува с листа. Подрязването на такъв храст може да се организира през пролетта, като се избави от мъртвите части. В същото време през зимата мъртвите листа също ще имат определено значение - те ще се превърнат в защита за растението в студа.

Мулчиране

мулч за дървени стърготини

По-добре е да не използвате стърготини като мулч за домакините - те абсорбират много влага, а през зимата това може да бъде вредно

Мулчиране се извършва в навечерието на настъпването на стабилно студено време. Бушът трябва да бъде надеждно покрит от всички страни, защитен от замръзване. С тази задача ще се справи смес от торф и окосена трева.Някои градинари "изолират" домакина с дървени стърготини, но това не трябва да се прави, тъй като те натрупват голямо количество влага. Така че през зимата подобна защита може да донесе повече вреда, отколкото полза.

Мулчирането включва следните етапи на работа:

 1. Приготвяне на билково-торфена смес (евентуално с добавяне на компост и кора).
 2. Директно мулчиране (предполага се, че образецът ще бъде покрит със слой от 10 до 20 см от всяка страна).

Не е нужно да поръсвате листата с мулч. Могила отгоре може да се образува само ако листата са отрязани.

Обработка на мулч

Също така се препоръчва да се третира мулч от вредители.

Например, използвайки тютюнев прах, hostu може да бъде защитен от охлюви и охлюви, които се считат за най-опасните врагове на храстите (те оставят кръгли дупки в листата).

Възможно е и третиране с химически инсектициди.

Още няколко важни точки

гребете

В началото на пролетта не забравяйте да изгребите мулча, за да позволите на почвата да се затопли по-добре и растението да расте по-бързо

Също така, когато подготвяте растение за зимата, е важно да вземете предвид следните нюанси:

 • не си струва да се извършва азотно торене в навечерието на зимата (това ще доведе до растежа на корените и листата на зелената маса на хостата, което ще попречи на нормалното зимуване и в същото време ще намали устойчивостта на растението към болести );
 • също така е противопоказано да се използват влагоустойчиви материали - пластмасова обвивка или покривен материал - като защита срещу замръзване (те не само отстъпват по свойствата си на мулчиране, но могат да доведат и до обратен ефект, тъй като растението ще започне да гние и в крайна сметка замръзва повече);
 • есента е подходящо време за разделяне и пресаждане на растение, поради което освен подготовката на домакинята за зимуване, тя може да бъде засадена и в градински парцел.

Есенна трансплантация

Есенните трансплантатори включват няколко етапа:

 1. Пълно копаене.
 2. Почистване на корени и премахване на всички повредени клони.
 3. Подрязване на кореновата система с ножици за подрязване (което помага за подмладяване на растението).
 4. Подготовка на дупки за засаждане (с дренаж от счупени тухли и чакъл в дъното на дупката).
 5. Кацане (така че кореновата шийка на хоста да е на едно ниво със земята).

След есенната трансплантация не е необходимо да се прилагат торове на земята, "за да може растението да пусне по-добре". В края на краищата те могат да провокират засилен растеж на храста, докато, напротив, той се нуждае от мир.

Важно е да запомните, че трансплантацията е противопоказана за отслабени растения: шансовете за заселване на ново място и успешно зимуване са ниски.

Грижи, като се вземат предвид регионалните характеристики

смърчови клони

Приблизителното време за подслон на домакините в Урал и Сибир е началото на септември

Всеки от руските региони има свои собствени характеристики за подготовка на растение за зимуване.

В северните райони се препоръчва домакинът не само да мулчира през зимата, но и надеждно да покрива. Бушът е доста мразоустойчив, но в случай на много силни и продължителни студове, кореновата система на растението трябва да бъде осигурена с повишена безопасност с помощта на допълнителни средства, например, покриващи нетъкани материали (от спанбонд до агрофибър ) или смърчови клони.

В същото време не трябва да се притеснявате за безопасността на вершоките - ако всичко е в ред с корените, през пролетта растението отново ще расте безопасно.

Времето също се различава, при което е необходимо да се мулчира и покрие растението. В южните райони на страната тази процедура се извършва по-близо до началото на ноември. В централна Русия домакините могат да започнат мулчиране в средата на септември. Малко по-рано те покриват растението в Урал и Сибир. В същото време не само смърчови клони, но и снежни маси могат да се използват като допълнителна изолация за храста. Важно е обаче снегът да е свеж и ронлив, а не замръзнал и хрупкав.

Подготовката на домакините за зимата не е трудна задача. Основното нещо е да се вземе предвид последователността на етапите на работа и да се подготви покривен материал, съответстващ на характеристиките на местните зими.И тогава растението ще цъфти отново през пролетта, изненадващо с красотата и съвършенството на листата си.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.