Как да храним градината през пролетта, така че дърветата да благодарят със сочни плодове

Овощните дървета в градината се нуждаят от целогодишна поддръжка, но това е най-важно през пролетта. За да могат растенията да получат достатъчно хранителни вещества и да донесат богата реколта през есента, трябва да се хранят. Изборът на торове зависи от вида и състава на почвата, състоянието на зелените площи и извършената работа на площадката.

Органични торове

В селските райони органичните торове са в изобилие и лесно се намират. Такива компоненти служат като ценен източник на азот, необходим за растежа на зелената маса.

Природните лекарства имат състав, подобен на почвата. Но концентрацията на витамини и микроелементи в тях е много висока, така че естествените органични вещества ще обогатят почвата и ще я направят по-плодородна. Сред най-полезните за градината са популярни следните:

 1. Торфът е 40-60% хумус, но в чист вид е много вреден за градината. Следователно трябва да се разрежда правилно с хумус или друга органична материя. Най-добре е да се използва преходен или ниско разположен торф, тъй като торфът с високо ниво не е богат на хранителни вещества и прекомерно повишава киселинността на почвата.
 2. Торът е отдавна известен вариант за хранене. Най-често те използват крава, която се разрежда с вода до течно състояние. Достатъчно е веднъж през пролетта да се поливат растенията с такава смес и след това да се прилагат други торове.
 3. Птичият изпражнения могат да бъдат намерени не само в кокошарника, но и в магазина за градинари. За да се приготви течен състав, материалът се разрежда с вода в съотношение 1х1 и градината се полива.
 4. Компостът, получен от разложени остатъци от зеленчуци и други органични вещества, се внася в почвата по време на изкопаването. Това ще помогне за насищане на растенията с азот.
 5. Хумус - напълно разложени остатъци от екскременти, зеленчуци, билки и др. При изкопаване на градина той се внася в земята. Можете също така да поливате почвата с разредена маса.

Калиеви торове

Ако в почвата има малко калий, тогава храстите и дърветата не цъфтят добре и дават малко плодове. Излишъкът от това вещество също е вредно. През пролетта се използват торове с калиев сулфат, а хлоридните торове се използват само през есента.

Такива видове превръзки са представени в голям асортимент от различни производители. Преди да закупите каквато и да е опция, най-добре е да прочетете инструкциите, да разберете точната доза и да изчислите необходимото количество средства в зависимост от зоната на лечение.

Основните видове такива торове се дозират, както следва:

 • калиев сулфат - 15-20 г / кв. m за дървета;
 • калиев магнезий - 25-30 г / кв. m за поливане на почвата;
 • калимаг - 25 г / кв. м или 40 г / кв. м при копаене;
 • калиева сол - 30-40 г / кв. м при поливане през пролетта.

Фосфатни торове

Фосфорът нормализира метаболитните процеси и въведен дълбоко в почвата през пролетта, той насърчава развитието на кореновата система на растенията. Ако листата паднат преждевременно, станат лилави и се покрият с тъмни петна, това означава, че зеленината също се нуждае от добавки, съдържащи фосфор. Можете да изберете като:

 • простият суперфосфат се разрежда в количество от 100 g в 10 литра гореща вода и полива храсти, дървета;
 • амофос се използва при изчисляването на 20-35 g / кв. m според инструкциите на опаковката с продукта;
 • диамофосът често се използва при засаждане на растения, смесване с пръст по време на копаене;
 • Калиев метафосфат работи добре за кисели почви и чувствителни към хлор растения;
 • фосфатната скала съдържа около 20% фосфор.Използва се за компост, при копаене;
 • нитроамофоскът съдържа калий, азот и фосфор. Предлага се в гранули и течност;
 • костно брашно от обработени кости на говеда - сложен тор.

Азотни торове

През пролетта азотът позволява на растенията да се събуждат по-бързо и да разтварят зелените листа, да започват да образуват плодове и да ускоряват узряването им. Плодовете и плодовете ще бъдат с по-добро качество, а реколтата им ще бъде изобилна. За да осигурите храсти и дървета с изобилие от такъв компонент, можете да използвате сложни състави, например нитроамофоску. Те съдържат няколко вещества наведнъж, което улеснява работата на градинаря.

През есента азотните компоненти не се използват за хранене, тъй като азотът активира растежа и такъв ефект не е необходим преди настъпването на зимата. Сред популярните пролетни опции за торове, заслужава да се отбележи изгнил оборски тор (през есента се използва пресен състав) и готови състави в гранули или под формата на прах - амониев нитрат, карбамид, амониев сулфат.

В резултат на правилния избор и прилагане на всеки вид превръзка за овощни храсти и дървета, можете да съкратите времето за изчакване на реколтата и да съберете голям брой плодове. Освен това през целия сезон компонентите трябва да се комбинират хармонично помежду си и да се използват умерено.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.