Отглеждане от ароматни тютюневи семена

Непосредствено в началото на статията бих искал да отбележа, че това растение няма нищо общо с никотина и неговото пушене. Въпреки че името подсказва друго.

Родината на ароматния тютюн е Южна Америка, където това растение е многогодишно, докато тук то може да цъфти само за един сезон. Листата на растението са тъмнозелени, а цветните пъпки приличат на затворени грамофони.


Описание на ароматния тютюн

Ароматизиран тютюн принадлежи към семейство Solanaceaeкоито трябва да се засаждат наново всяка година. Счита се за най-популярното от всички ароматни летни цветя. За да се насладят на аромата през лятна вечер, те го засадиха в предните си градини. Има растения, които привличат със своята изтънченост и красота, а ароматният тютюн привлича всички със своята миризма, която се появява вечер. Освен това, колкото по-ярък е цветът на цветето, толкова по-слаб е неговият аромат.

Ароматният тютюн принадлежи към едногодишните растения. Стъблото му е тънко и може да достигне до 80 см височина. Има големи листа, които са заоблени по-близо до корена и удължени на самото стъбло. Цветовете са с форма на звезда и достигат 8 см в диаметър, събрани в гроздовидни съцветия. В природата ароматният тютюн съществува само в бяло. Самото растение е покрито с косми, които могат да го предпазят от слънчеви изгаряния и освен това те отделят вещество с много специфична миризма.

Ароматен тютюн: снимки и сортове

В момента разработен много разновидности на ароматизиран тютюн, които имат много различен цвят. Например:

 • Розов
 • Малиново червено
 • Лилаво
 • Лимонено зелено
 • И т.н.

Може да се различи най-популярните и известни от сортовете, това са:

 • „Слънчево зайче“. Цветята са боядисани в наситен жълт цвят и могат да достигнат височина до 80 см.
 • „Нощен огън“. Цветовете са пурпурни и могат да достигнат височина 60 cm.
 • „Звънна камбана“. Цветята са боядисани в нежен розов цвят и могат да достигнат височина от 90 см.
 • „Лилава мъгла“. Цветята са боядисани в едноименния цвят на люляк и могат да достигнат височина 60-75 cm.
 • "Зелена светлина". Цветята са боядисани в приятен лимонов цвят и могат да достигнат височина 50 см.

Отглеждане и засаждане на ароматизиран тютюн от семена

Как се засажда ароматен тютюнАроматният тютюн е непретенциозен в грижите и отглеждането. Счита се за топлолюбиво растение, следователно, преди да го засадите на открито, е необходимо да подгответе разсад... В края на февруари, след като сте избрали сорта, от който се нуждаете, можете да посеете семена, като ги поставите в плитък съд. Контейнерът трябва да бъде покрит с парче стъкло или прозрачен филм.

Тъй като семената са с много малки размери, те не се заравят в земята, а просто се разпръскват по земята и се напръскват с вода. В този случай температурата на въздуха трябва да бъде най-малко 20 градуса. За да поникнат по-добре семената, се препоръчва семената да се накиснат в марля преди сеитба и да се оставят да набъбнат. Подгответе почвата преди сеитба. Необходимо е да се вземат торф, градинска пръст и хумус на равни части.

Първият кълновете трябва да се появят след 1,5-2 седмици, които ще трябва да се настанят в отделни чаши.

Кога да засаждате тютюн и как да се грижите за него

Грижа за растениятаНай-оптималното време за засаждане на разсад на улицата е първите дни на юни, когато почвата вече ще бъде затоплена. Интервалът между корена трябва да бъде оставен 30-50 сантиметра, в зависимост от вида на цветето и каква височина ще бъде.По-добре е да изкопаете и напоите почвата преди засаждане, като добавите органични торове към нея. По-добре е да добавите суперфосфат в отвора за разсад. И за да не се нарушават корените, тогава те трябва да бъдат трансплантирани заедно със земята, в която растат разсадът.

Декоративният тютюн не поставя големи изисквания към почвата, но тъй като има големи листа, той необходимо е много влага... Следователно основните условия за цъфтежа са отводняване и обилно поливане.

Мястото за отглеждане на тютюн трябва да получава добра светлина и да бъде защитено от вятъра. Цъфти през лятото и завършва точно преди есента. И за да удължите по някакъв начин периода на цъфтеж, трябва да премахнете изсъхналите пъпки върху него, да плевите и да разхлабите земята. След всеки две седмици е препоръчително почвата да се запълва с органични торове. Така тютюнът ще цъфти до първата слана на есента. Цветята цъфтят само вечер и са отворени цяла нощ, а на сутринта отново се скриват.

След като растението избледнее, върху него остава плод, съдържащ семена. Те могат да се използват за засаждане през следващата година.

Ароматният тютюн е много устойчив на различни вредители и болести фитонцидно растение... Той е в състояние да изплаши вредителите не само от себе си, но и от близките растения. Имаше случаи на нападение на тютюн от колорадския бръмбар.

Тютюнът се разпространява чрез семена. Но можете да го засадите навън преди зимата, при условие че семената имат добър подслон и са надеждно защитени от замръзване. Твърди се, че тези цветя са по-здрави и цъфтят по-ярко.

Можете също така да изкопаете храст през есента, пресадете го за зимата в саксия... Всички зеленчуци ще трябва периодично да се режат и да се поливат. И през пролетта го засадете отново на открито.

Ароматизиран тютюн
Ароматни тютюневи разсадУсловия за отглеждане на ароматен тютюнОтглеждане на разсад от ароматен тютюнКак се засяват ароматни семена от тютюнОписание на пухкавото тютюнево растениеКак цъфти ароматен тютюнОтглеждане на ароматизиран тютюнАроматизирани семена от тютюнЦветно легло от ароматен тютюнКак се отглежда ароматен тютюн на сайтаПоливане и грижа за ароматния тютюнАроматни вредители от тютюнАроматен тютюн в разцвет

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. Любящи сенки многогодишни и едногодишни цветя в градината, цъфтящи през цялото лято | Моят CMS

   [...] сенчести растения се чувстват пълни - ароматен тютюн, настурция, [...]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.