10 най-лоши градински цветя, които могат да бъдат опасни

Дори най-деликатните и красиви цветя могат да съдържат вещества, които са токсични за хората. Те могат да причинят непоправима вреда на здравето и дори да доведат до смърт. Ето защо е важно да знаете кои цветя на сайта могат да бъдат опасни.

Кокиче

Кокичето е признато от официалната медицина като лечебно растение. Хората отказаха цветето заради високия риск от отравяне.

Всички части на растението са опасни, категорично е невъзможно да се използва в чайове и колекции. Тъй като луковиците на цветята съдържат галантамин и ликорин, те се използват активно в медицинската индустрия. Произвежданите лекарства са отровни и се продават по лекарско предписание.

Яденето на луковици, плодове и останалото кокиче може да предизвика замайване, брадикардия, гадене и повръщане.

Лютиче

Всички части на лютичето съдържат протоанемонин. Това токсично вещество дразни лигавиците и възбужда централната нервна система. Попадайки в кръвта в големи количества, може да причини нарушения във функционирането на бъбреците, сърцето, черния дроб и стомашно-чревния тракт.

Сокът от лютиче дразни очите и изгаря роговицата. Вдишването на аромата на цветя може да причини кашлица и сълзене в очите. При контакт с кожата, зачервяване, образуване на мехури и нагнояване.

Нощната слепота е особено опасна за домашните любимци. Кучетата са по-склонни да бъдат засегнати от токсини.

Момина сълза

Всички части на красивото растение са отровни и съдържат конвалатоксин. Най-голямо количество отрова се намира в плодовете. Яденето им може да бъде фатално. За дете само 2-3 плода могат да се превърнат в смъртоносна доза.

Гликозидите на момина сълза могат да причинят аритмии и да нарушат сърдечната функция. Ако те влязат в тялото, ще се появят силно гадене и повръщане, може да се появят диария и гърчове и намаляване на кръвното налягане.

В случай на тежко отравяне жертвата може да изпита халюцинации и объркване.

Аконит

Аконитът (борец) е изключително опасен и забранен за употреба в медицината. Всичко в растението е токсично: от полени до корени. Съдържа поне 30 алкалоида, които действат върху централната нервна система, причиняват конвулсии и парализа на дишането.

Основното отровно съединение е аконитин, най-вече в корените на аконита.

За хората 2 грама от която и да е част от растението са смъртоносни. Когато се появи отравяне, изтръпване в устата, коремна болка, повръщане, диария. Възможно е изтръпване на различни части на тялото, усещане за парене в гърдите, замъглено зрение. Ако в тялото попадне голямо количество аконит, смъртта може да настъпи за 3-4 часа.

За животните борецът също е смъртна опасност.

Червен бъз

Всички части на храста съдържат опасни гликозиди, а плодовете и листата на червения бъз съдържат самбунигрин. Прониквайки в хранопровода, той се разделя на алдехид и циановодородна киселина и причинява тежко отравяне и нарушаване на мозъка.

При контакт с растение в организма попадат и токсични вещества. Има случаи на отравяне с лечебни тинктури от червен бъз.

Най-често децата могат да се отровят с привлекателни плодове.

20-30 минути след попадането на бъза в тялото може да се появи главоболие, брадикардия, повръщане и гадене, възпалено гърло. Сърдечната недостатъчност може да бъде фатална.

Дигиталис

Всички видове дигиталис (дигиталис) съдържат ланатозиди и сложни гликозиди, които нарушават работата на сърцето и имат локален дразнещ ефект.Листата на растението са най-отровни. Смъртоносната доза е повече от 2,25 g.

В случай на отравяне са възможни сърдечен удар (в тежък случай сърдечен арест), главоболие, спад на пулса, повръщане и гадене, конвулсии и халюцинации.

Най-голямата опасност дигиталисът представлява за деца и домашни любимци.

Колхикум

Най-отровни са луковиците и семената на колхикума, те съдържат токсични алкалоиди: колхицин, колхамин, спекозамин. Най-опасният от тях е колхицинът. Той причинява силно подуване на лигавиците, намалява производството на инсулин, засяга бъбреците и централната нервна система и има абортивен ефект. Не се срутва по време на термична обработка.

Смъртоносна доза за дете може да бъде 1,5 г семена, а за възрастен - 6 г. Често отравяне се случва с тинктури върху луковиците на растенията, използвани за самолечение.

Завод за рициново масло

Заводът за рициново масло, който украсява парцелите на смели градинари, е изпълнен със смъртна опасност. Всички части на растението са отровни, съдържат алкалоида рицинин и протеина рицин, които са изключително токсични за хората и животните.

Яденето на семената причинява повръщане, колики и стомашно кървене. Смъртта е възможна за 5-7 дни. За дете са достатъчни 6-7 семена, за възрастен - около 20.

Рицин необратимо унищожава протеините на човешката тъкан и причинява непоправими щети на здравето. Няма ефективен антидот срещу него.

Беладона

Беладона (беладона) е едно от най-отровните растения. Всички негови органи са токсични, но плодовете са най-опасни. Belladonna съдържа оксикумарини, атропин, cuskgigrin и скополетин и може да причини тежка интоксикация.

В случай на отравяне дишането на жертвата се нарушава, пулсът се променя, могат да се появят конвулсии и халюцинации. В първите минути се появява сухота в устата, преглъщането и речта са затруднени, зениците се разширяват. Респираторната парализа и съдовата недостатъчност могат да бъдат фатални.

Вълчи лук

Вълчият лук (wolfberry) е включен в списъка на десетте най-отровни растения в Русия. Съдържащи се във всичките му части, смола от мезреин и дафрин гликозид допринасят за бързо кървене и лошо храносмилане, дразнене на кожата и образуване на мехури.

След ядене на плодовете на растението се появява усещане за парене в устата, възможно е повръщане, слабост и конвулсии. Реакцията на тялото може да бъде най-непредсказуемата: от леко замайване до смърт. За смъртта на възрастен човек са достатъчни 10-12 плода.

Дишането на полени и прах от кората също причинява мигрена и световъртеж.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.