"Мързелива градина" - идеална за работещи хора

Заветната мечта на всеки собственик на земя е да се наслаждава на красотата на своята градина, да слуша птичи песни, да пирува с пресни плодове направо от клона. И в същото време не се чувствайте като изцеден лимон след продължително разхлабване, подхранване, плевене и други дейности по поддръжката. Но е напълно възможно да се създаде истинска "мързелива" градина, въпреки че ще е необходима много работа, за да бъде поставена. Но всички тези материални, времеви и физически разходи в бъдеще бързо ще се оправдаят.

Подгответе почвата в зони за бъдещо засаждане

Като начало изучаваме вида и киселинността на почвата, както и нивото на разпространение на подпочвените води. Създаването на благоприятни условия за успешното развитие на насажденията може да се постигне чрез засяване на зелено торене (бобови растения и зърнени култури, горчица, фацелия или невен), последвано от дълбока обработка на почвата и наторяване. система и физични свойства на почвата.

Преди да полагате градина, трябва правилно да подготвите почвата. Дълбочината на оран зависи от дебелината на хумусния хоризонт и от културата, за която се произвежда.

Най-добрата подготовка на почвата в градината се счита за непрекъсната оран с плантационен плуг на дълбочина 50-60 см с едновременно внасяне на органични торове (тор или компост). За есенно засаждане оранта се извършва 1-1,5 месеца преди засаждането, а за пролетното засаждане - през есента.

Инсталирайте автоматична система за поливане

За да се улесни животът на градинарите, са разработени различни автоматични напоителни системи. За да организирате правилно овлажняването на площадката, на този етап трябва да имате план за местоположението на насажденията на избраните култури. Няколко устройства могат да бъдат инсталирани в едно пространство за зони, които се нуждаят от различни режими на овлажняване.

Изберете правилните растения

За да се създаде луксозна градина, която не изисква постоянна поддръжка, растенията трябва да бъдат подбрани според условията на определено място. Тоест в сенчести зони засаждайте сенчести култури и съответно на слънчеви поляни светлолюбиви. На влажни, блатисти места заселете влаголюбивите видове, а тези, които в природата избират сухи скалисти части, ги поставете върху пясъчни или скалисти зони.

Използвайте камъни и сметища

С помощта на декоративни пълнежи можете да създадете своеобразен стил за вашата градина, да подчертаете красотата на определени растения и да поставите необходимите акценти. Това е и чудесен начин за мулчиране на почвата. В същото време растежът на плевелите се забавя, температурните колебания на повърхността на почвата през деня намаляват, влагата се изпарява по-бавно, в резултат на което на повърхността не се образува неестетична и вредна кора за растенията.

Ако подготвената почва за алпинеуми е покрита с черен агротекс, тогава скалистата градина няма да изисква плевене. Дайте предпочитание на видове, които не изискват специфични грижи. Засадете трайни насаждения в тревни площи, правейки кръстосани разфасовки в приюта. Населете цветните лехи с цветя, зимуващи в земята. Астри, лилейници, минзухари, както и кокичета, лалета и нарциси, ириси и иглики, божури и др. Са полезни за "мързеливи хора".

Изберете устойчиви и декоративни дървета и храсти

С помощта на декоративни храсти се решават много задачи. От разделянето на градинското пространство на зони и запълването на мястото с цъфтящи растения до ограждането му със зелена жива ограда.Иглолистни дървета, берберис и глог, десетки видове люляк ще се справят добре с това. Градински жасмин, устойчив на замръзване, устойчив на болести и вредители. Устойчивата на замръзване маломерна японска дюля се вкоренява на всякакви почви.

От декоративните твърди дървета за групови композиции е по-добре да се спрем на видовете, които съчетават устойчивост на замръзване и привлекателност. Те включват брегова бреза, речен и сребърен клен, планинска пепел. Дъб, липа и манджурски орех могат да се представят самостоятелно.

Избягвайте единично засаждане на цветя и храсти на тревата

Не оставяйте празно място за плевели. Направете композиции от растения с подобни изисквания. Засадете светлолюбиви храсти до сенчеста растителност. Така че растенията ще помагат на вас и един на друг. Освен това самотно растящите цветя не само изглеждат самотни, но и усложняват процеса на косене на тревата. Създайте композиции, цъфтящи през цялото лято, от различни растения, които се заменят взаимно по отношение на времето на цъфтеж.

Групираме и мулчираме растенията в насажденията

Можете да групирате насаждения от една или няколко породи. За плавен преход от дървета към тревни площи към дървета се засаждат устойчиви на сянка храсти, като по този начин се създава плътност на засаждане, предотвратявайки размножаването на плевелите и задържането на влага. На преден план се засаждат малки декоративни храсти с разперена корона. Като мулч под храсти можете да използвате шишарки, кора, дървени стърготини, разреждащи с големи камъни и чакъл.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.