Как да засадите морава: инструкции за начинаещи

Кокетна зелена поляна близо до селската къща е мечтата на всеки собственик, който се стреми да има ред във всичко. Новобранците в бизнеса с тревни площи не винаги мислят как правилно да засадят моравата, тъй като копърът и магданозът се развиват добре на леглата си. Какви проблеми може да има тревата, ако тя расте навсякъде и дори без човешка намеса? Всъщност създаването на зелена морава е съвсем друга история. Човек не може без специални технологии и дори без допълнителни инструменти.

Къде можете да засадите тревна трева и къде не можете

Тревна площ в страната

Засаждането на тревата е просто, но без редовна поддръжка бързо ще престане да бъде приятно за окото.

Поляна може да бъде създадена на почти всеки сайт. Подходящи са гладки хоризонтални повърхности и склонове, слънчеви и сенчести участъци, с песъчливи или глинести почви. Възникващите проблеми обикновено се решават с помощта на подбора на билки - винаги можете да намерите такива, които са неизискващи, например към плодородието на почвата или осветеността.

Ако летен жител има възможност да избере къде точно да разчупи тревата, тогава са за предпочитане слънчевите зони - техните билки са покрити с плътен килим, а понякога и плешиви петна се образуват на сянка.

Ако мястото е блатисто или подпочвените води се издигат много близо до повърхността, това е причина да не се подрежда морава тук. Поне докато не бъдат извършени необходимите дренажни работи.

За да се предпазите от възможни проблеми, трябва предварително да обмислите (или по-добре да нарисувате) схемата на тревата. На мястото, планирано за озеленяване, може да има дървета, цветни лехи, някакви конструкции. Ще пречат ли на косене на тревата и как можете да избегнете проблеми? Всичко това трябва да се има предвид. Ако например се предполага да се използва косачка за трева, тогава между площта, засята с трева, и стената на къщата (ограда, бордюр) трябва да има свободно пространство с ширина 1 m.

Градински бордюр и гранична лента

Бордовата лента ще помогне да се ограничи площта на растеж на тревата, така че да не „удушава“ други насаждения

Не можете да създадете морава в непосредствена близост до алпийски пързалки, розови градини и цветни лехи, тъй като тревните треви (повечето от които са зърнени култури) лесно развиват нови територии и могат да унищожат ценни насаждения. Експертите наричат ​​това явление „разстилане на тревата“ и препоръчват да се изолира „завоевателя“ от съседите с бордюрни ленти от пластмаса или поцинковано желязо, вкопани в земята.

Що се отнася до дърветата или големите храсти, проблемът тук е, че тревата, която се приближава директно към ствола, обикновено го кара да потъва в почвата - кореновата шийка на дървото започва да подкопава и растението умира. Поради тази причина специалистите не препоръчват разбиването на тревата директно под дърво или храст. Ако засаждането на дървета и подреждането на тревата се извършват едновременно, такъв вариант е възможен - да се оформи малък хълм с плосък връх и да се засади дърво върху него. Тогава тревата и дървото ще бъдат добри съседи.

Условия, без които моравата няма да расте

Къща с парцел за подравняване

Без изравняване на парцела, дори не можете да мечтаете за тревна площ

Важни условия за формирането на качествена морава са:

 • предварително почистване на района от боклука и премахването му (нито пластмасови бутилки, нито клони не могат да бъдат заровени на бъдещата морава);
 • изкореняване на пънове;
 • изкопаване на почвата с добавяне на торове;
 • борба с плевелите;
 • изравняване на площадката и уплътняване с валяк;
 • сеитба за 1 ден на цялата площадка (за равномерни разсад);
 • по-нататък - редовно поливане, плевене, косене.

Какви семена да изберем за начинаещи

Тревите, използвани за създаване на морава, трябва да отговарят на редица изисквания:

 • да са трайни насаждения;
 • да бъдат адаптирани към местния климат;
 • имат силна коренова система;
 • размножават се не само със семена, но и вегетативно;
 • да дава приятелски издънки още в самото начало на растежа си;
 • реагирайте добре на подстригване.

Човек, който преди това не се е занимавал с тревни площи, обикновено се интересува от това, което е за предпочитане: да отглежда смес от билки или само една? Според експерти смес е за предпочитане за начинаещи - покритието на тревата е по-стабилно и изисква по-малко внимание. Моноплантациите се използват по-често за елитни райони, те са с по-висока декоративност, но по-капризни в грижите.

Билките са добре адаптирани към руския климат:

 1. Bluegrass. Може да расте на бедни почви, пониква по-рано от други култури, изглежда декоративно, способен е да измести плевелите. По-често се използва не като монокултура (тъй като корените се вкореняват бавно), а като основа на тревна смес.
  Морава на Bluegrass

  Ливадната трева на блуграс практически не е засегната от вредители

 2. Полевица. Устойчив на студ, изглежда красиво на моравата благодарение на тъмната, гъста зеленина. Може да устои на плевели, расте без плешиви петна. Безболезнено толерира чести подстригвания.
  Червено огъната трева

  Тънкият огънат е непретенциозен, но все още не понася силна суша

 3. Райграс. Използва се като монокултура само в региони с относително топла зима, тъй като няма висока устойчивост на замръзване. В други области може да се използва като част от смеси или като едногодишна монокултура. Има красиви листа със средна ширина. Разсадът е толкова приятелски настроен, че понякога собствениците предпочитат да не косят такива тревни площи.
  Многогранен райграс

  Райграсът се използва не само за декоративни цели, но и се отглежда за селско стопанство

 4. Червена власатка. Неизискващ се в поддръжката, може да се използва като независима тревна трева и в смеси. Разсадът се появява бързо и приятелски, понася добре подстригването. Практически не се повлиява от гъбични заболявания, успешно се противопоставя на суша.
  Червена власатка

  Червената власатка може да мине без поливане дълго време и няма да умре, но външният вид ще бъде депресиращ

 5. Директен огън (поляна). Удивително зърно - расте по-добре на бедни почви, отколкото на плодородни. Други растения използват това: ако земята е добре оплодена, те бързо изместват огъня от нейната територия.

Някои тревни култури могат да се нарекат „растения със специално предназначение“, тъй като помагат на градинаря да реши различни проблеми:

 • дъбова синя трева расте по-добре от други култури в полусянка;
 • блатна синя трева понася добре подгизнала почва;
 • Огънатата огъната е много декоративна, има рядък, изумруден цвят;
 • Червеният огънат има пълзящи издънки и е по-светъл на цвят от другите тревни треви и е интересен в смеси.

Разнообразни смеси за тревни площи могат да объркат начинаещия, така че преди да купите семена, трябва да се интересувате за какво е предназначена определена смес. За да се улесни навигацията, всички те са разделени на групи:

 1. Смесите са универсални. Образува се от издръжливо, бързо покълване на билки. Способен да устои на плевели. Нуждаете се от чести прически.
 2. Спортни смеси. Подходящ за детски площадки, зони за отдих.
 3. Смеси от ливаден тип. Те се състоят от зърна и цветя, създаващи впечатление за разклонения. Не е подходящ за строги, често косени тревни площи.
 4. Елитни смеси.Труден за почистване, но силно декоративен.
 5. Смеси, предназначени за специфичен климат и специални условия (напр. Сянка).

Пример за това как билките могат да се комбинират в една смес: власатка - 60%, синя трева - 30%, огъната трева - 10%.

Как да засадите тревна площ на сайта: инструкции стъпка по стъпка

Подготовка на почвата за полагане на ролна морава

Ако тревата е валцувана, почвата се уплътнява под нея

Директната сеитба на семената се предшества от голяма предварителна подготовка. Това е както следва:

 1. Содът се отстранява от площта, отредена за моравата (с помощта на лопата или специална машина).
 2. Почвата се третира с хербициди за унищожаване на корените на плевелите (ръчната обработка не позволява постигане на желания резултат).
 3. Повърхността е внимателно изравнена, независимо дали е хоризонтална или наклонена. Земята от повишени площи се прехвърля в ями, ниско разположени места. В същото време се коригира съставът на почвата - ако е много лоша, се добавя закупена торфена почва; ако е тежка глина, пясъкът се изсипва така, че да преминава вода и въздух към корените на растенията. Ако е необходимо, дренажът се прави от два слоя - счупена тухла и пясък, а отгоре се поставя плодороден слой почва.
 4. В продължение на 1–1,5 месеца земята се поддържа под угар, като редовно се премахват плевелите. Понякога този етап се прескача, понякога мястото се засява с билки, полезни за почвата (лупина, фия, бяла горчица) и заедно с растенията (в края на периода на угар) изкопават почвата.
 5. Седмица преди засяване на тревни треви, минералното торене се разпръсква върху площадката (за 1 кв. М - по 40-60 г всяка) и с помощта на гребла се задълбочава в почвата с около 5 см.
 6. Бучките земя не трябва да остават на почвената повърхност - те също се борят с помощта на гребла или (ако площадката е голяма) мотокултиватор.

След като почвата е подготвена, можете да засадите морава в страната със собствените си ръце. За всеки квадратен метър те ще се нуждаят от 35 до 50 г семена. За да засеете равномерно всички части на площадката, измерете необходимата порция, изберете подходящия капацитет, за да загребите точно количеството семена, което е необходимо всеки път. Рамка под формата на квадрат със страни, равни на 1 m, е направена от тънки летви.

И ето следващите стъпки:

 1. Шаблонната рамка се поставя на земята и семената се изсипват върху земята в нейните граници. Половината - отгоре надолу, другата половина - отляво надясно (така че те са равномерно разпределени).
 2. Върху семената, без да премахвате рамката, изсипете малко торф и го навийте с мини валяк или просто с разрез на кръгла тръба.
 3. По този начин стъпка по стъпка се засява цялата морава.
 4. След това площта се полива от маркуч със спрей.

Разсадът обикновено се появява на 4-ия ден след сеитбата и след 4-6 седмици тревата изглежда напълно оформена.

Млада морава

Младата морава се нуждае от по-често поливане, отколкото възрастната

Ако резултатът е незадоволителен, производителят на тревни площи анализира дали всичко е направено правилно. Често срещана грешка сред начинаещите е смесването на семена и пясък в съотношение 1: 1 преди сеитбата (това е удобно, тъй като семената са малки). Да, опитните градинари правят това, но начинаещите често пропускат - те загребват повече пясък, отколкото семена и в крайна сметка получават плешиви петна по моравата.

Друг важен въпрос: кое време на годината е най-подходящо за тревни площи? По-добре е начинаещ градинар да направи това през пролетта:

 • по време на сезона на засаждане те ще имат време да се вкоренят добре и в бъдеще - успешно ще презимуват;
 • ако се открият грешки в работата, собственикът на моравата има достатъчно време да ги поправи - лято, ранна есен;
 • пролетната почва е богата на влага, това ще помогне за растежа на билките.

Съвети от професионалисти: семената трябва да се изсипват по-плътно по краищата на моравата, отколкото в централната й част, приблизително два пъти, а работата трябва да се извършва при спокойно време, така че семената да не летят там, където не е необходимо.

Няколко експертни съвета за видео

Каква е минималната грижа, която трябва да осигурите след сеитбата със собствените си ръце

Поливане на тревата

Автоматичното поливане трябва да бъде обмислено още преди засаждането на моравата

Посято - и забравено? Тази тактика определено не е свързана с моравата. Изисква сериозни грижи от градинар или летен жител, особено през първата година. Важно е как тревата зимува, колко надеждно се вкоренява, за да се радва с красотата си дълги години.

Един от основните компоненти на грижите е поливането. Влагата в почвата е особено необходима по време на покълването на семената, в суха почва те ще умрат, без да се излюпват. Не трябва обаче да се допуска преовлажняване, за да не се провокира образуването на мъх, плесен, гниене. Оптималният брой поливки е на всеки 3-4 дни. Желателно - чрез пръскане (или пръскане).

Експертите не препоръчват да се бърза с плевенето - това трябва да се извършва само когато тревата стане по-силна и ще бъде възможно да се стъпи върху нея. Средно този момент настъпва след 1 месец. И дори след това борбата с плевелите трябва да се извършва внимателно - чрез разстилане на лист шперплат и изправяне върху него, а не директно върху тревата. Някои градинари правят това: те правят нещо като къси ски от парчета шперплат и ги връзват за обувки - в този случай натискът върху тревата се разпределя по-равномерно.

Следващата важна област е косене. Благодарение на него, между другото, има по-малко проблеми с плевелите, тъй като нежеланите култури се "подрязват", като не им се дава възможност да образуват семена и да продължат атаката на тревата. Първото косене може да се направи, когато тревата достигне височина 12–15 см, трябва да се отреже около 5 см. Инструментът трябва да е добре подготвен за тази работа: ако ножовете на косачката са тъпи, тя ще започне да изкоренява растения. Редовността на косене е веднъж на 7-10 дни през лятото, по-рядко през есента.

Компетентната подготовка на тревата за зимата е от голямо значение - тя трябва да бъде подстригана, почистена от листа, отлетяли от дърветата.

Какво може да увреди тревата? Колкото и да е странно, кучета. Неотстранени от тревната покривка следи от жизнената им дейност „изгарят“ растенията и по зеления килим могат да се появят плешиви петна.

Тревата, засята с многогодишни треви, при подходящи грижи бързо става декоративна. Ще продължи години, ако се поддържа с редовно поливане и торене, нарязва се навреме и внимателно се подготвя за зимата.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.