6 неща, които трябва да запомните да направите през ноември в дачата

Реколтата отдавна е събрана, площадката е разчистена, леглата изровени. На пръв поглед може да изглежда, че можете да забравите пътя до дачата до пролетта. Но не бързайте да организирате зимна ваканция! Разберете какво е много важно да не забравите да правите в страната преди настъпването на студеното време.

Зимно поливане

Опитните градинари смятат късната есен за благоприятно време за последната зимна поливка на дървета и храсти. Тази процедура ще им помогне безопасно да издържат на зимния студ. Не забравяйте, че през зимата дърветата продължават да изпаряват водата и не могат да се хранят с нея от замръзналата земя. Поливането на Podwinter помага да се съхранява влага за бъдеща употреба, предпазва корените от замръзване, тъй като влажната почва замръзва по-бавно от сухата почва.

За да бъде събитието полезно, трябва да се вземат под внимание фактори. На тежки глинести почви и в низините прекаленото поливане може да бъде вредно.

Скоростта на нанасяне на вода се изчислява въз основа на метеорологичните условия. Ако лятото и есента са дъждовни, количеството течност може да бъде намалено. Едно дърво изисква средно 10 кофи вода. Нормата за храсти е 2 пъти по-малка.

При поливане водата трябва да се разпределя по целия периметър на короната. За да избегнете образуването на дерета, не насочвайте потока вода на едно място. Поливането може да се извърши на няколко етапа, за да може водата да насити добре почвата. След като завършите навлажняването на почвата, поръсете стволовете с торф, хумус или сухи листа.

Защита на гризачи за стволове

Зимата е трудно време не само за дърветата, но и за животните. Поради липсата на други източници на храна градинските дървета са най-често атакувани от зайци и дребни гризачи. Багажниците и долните клони страдат от такива набези. Животните увреждат кората. Това нанася много щети на дървото и дори може да доведе до смъртта му.

През ноември е време да предприемете действия, за да защитите градината си от нападения на гризачи. За да направите това, е необходимо да ограничите достъпа до багажника и долните клони.

Това може да стане по различни начини:

  • поставете смърчовите клони около багажника и фиксирайте. За ефективна защита иглите трябва да сочат надолу;
  • използвайте подръчните материали: покривен материал, спанбонд, мрежа с малки клетки;
  • използвайте стари найлонови чорапогащи, изрежете пластмасови бутилки и др.

За борба с мишките е препоръчително защитният материал да се зарови в земята. Това ще помогне да се предотврати повреда на подземната част на багажника, тъй като мишките често копаят дупки в кореновата дупка.

Санитарна резитба

Друго задължително есенно събитие за градинари е санитарното подрязване на дървета и храсти. Ноември е подходящият месец за това. Опадането на листа вече е приключило, потокът от сок е спрял и все още не са установени тежки студове. Трябва да се отбележи, че е необходима точно санитарна резитба, по-добре е да се отложи формирането на короната до пролетта.

Есенната резитба трябва да бъде нежна и да не е стресираща за градината, подготвяща се за зимата. Първо трябва да се отстранят счупените и изсушени клони. Също така няма да е излишно да отрежете клони, растящи вътре в короната. Особено, ако го удебелят, втрият се един в друг и повредят кората.

За да не навредите на дърветата, е необходимо да следвате технологията на резитба. Инструментите трябва да са чисти и добре заточени.Трябва да действате внимателно и да се опитате да не повредите кората и здравите клони. Не забравяйте да се погрижите за разфасовките в края на работата. Те трябва да бъдат лекувани със специализирани лекарства.

Елиминирането на мършата

Обилната реколта винаги радва градинарите, но понякога възниква въпросът за изхвърлянето на излишъка. В никакъв случай не трябва да изтривате есенното почистване от списъка с есенните задачи. Падналите плодове често се превръщат в среда за размножаване на различни видове инфекции. Това може да доведе до инфекция и смърт на цялата градина. Също така, оставянето на развалени плодове под дърветата може да провокира масивна атака на вредителите.

Предлагаме да комбинираме премахването на мърша с оплождането на леглата. За да направите това, трябва да погребете събраната излишна реколта на мястото, където се планира да се постави зеленчукова градина или цветна градина. През зимата те ще се превърнат в отличен тор.

Копае в кръгове около багажника

За да успеят вашите дървета успешно да преминат теста през зимата и да донесат добра реколта през следващия сезон, не пренебрегвайте изкопаването на почвата в близкостоящите кръгове. Почвата трябва да се изкопава внимателно, не по-дълбоко от 15 см. В противен случай съществува риск от увреждане на корените.

Тази процедура помага за борба с вредителите, които зимуват под дърво. Изкопавайки почвата, ние разбиваме кората, което предотвратява "дишането" на корените, забавя процеса на абсорбиране и изпаряване на влагата. Освен това по този начин се борим срещу плевелите, които са скрили семената си в почвата под дърветата. Копаенето може да се комбинира с есенно поливане на дървета или торене.

Побеляване на стволове

Неопитните летни жители може да мислят, че варосването на стволовете на дърветата има чисто естетическа стойност. Всъщност това съвсем не е така. Варосването действа като защитен слой, предпазва кората от изгаряща слънчева светлина, вятър, замразяване, вредители и дори гризачи.

Препоръчително е да варосате дървета няколко пъти в годината. В този случай есенното варосване се счита за основното. Този бизнес трябва да се третира отговорно, в противен случай може да се получи напукване на кората, което значително ще отслаби дървото. Варовият хоросан е класически инструмент за варосане на дървета. Също така, специални бои на водна основа и диспергиращи се във вода са идеални за това.

Не забравяйте да изберете хубав ноемврийски ден, посетете дачата и направете последните приготовления за зимния студ.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.