Градински балсам: отглеждане от семена, засаждане и грижи

Поради дълго цъфтящите красиви цветя и непретенциозността балсамът отдавна е популярен като стайно растение. В момента цветето се използва широко за отглеждане на открито, декориране на предни градини, цветни лехи, цветни лехи и граничи с големите си цветя. При спазване на всички изисквания за засаждане и грижи, балсамът може да се отглежда от семена и да се възхищава на цъфтежа му дълго време.


Градински балсам: снимка, описание, сортове

Растението е храст с височина от 25 до 50 cm... На доста големите му месести листа с продълговата дължина се образуват капчици в процеса на растеж, поради което балсамът получава второто име „Ванка мокра“.

В основата на листата се образуват големи цветя, които могат да бъдат с различни нюанси. В природата балсамът цъфти с лилави и розови цветя. Хибридните градински растения могат да имат обикновени или двойни цветя в различни нюанси, различни от синьо и жълто. След като съцветията се отворят напълно, в тях се образуват шпори. На открито цъфтежът започва в края на май - средата на юни и продължава до измръзване.

В природата има много видове балсами. Животновъдите са развъждали специални градински сортове, които включват:

 1. Засаждане и грижи за балсамиГрадински балсам "Tom Tamb" е едногодишно силно разклонено растение, което расте до 25 см височина. Неговите назъбени, нежни листа са ланцетни. Многобройни ярки двойни цветя могат да бъдат бели, червени, лилави, люлякови или розови.
 2. Растението „Камелия“ се отличава със своята пирамидална форма, месести стъбла и цветя с диаметър до 4 см. През юни на храст с височина 25 см се появяват двойни цветя, подобни на камелия, чийто цвят може да бъде от бял до лилав.
 3. Балзамите "Waller" са разнообразни и могат да имат както прости, така и двойни цветя с най-разнообразни цветове. Най-често това са сферични храсти с височина 25-30 см, цъфтящи обилно през сезона с червени, сьомгови, карминови или бледорозови цветя. Техните листенца могат да бъдат плътни или да имат по-светли ивици.
 4. Хибридните сортове "Екзотично джудже" са предназначени за декорация на балкони и лоджии. Тези къси храсти растат само до 18-20 см, имат назъбени ланцетни листа и ярки цветя. Техните венчелистчета се предлагат в най-различни цветове от розово до лилаво-лилаво.

Възпроизвеждане на балсам

"Ванка мокра" може да се размножава по два начина:

 1. Семена.
 2. Резници.

Размножаване на семена у дома

Как да се размножава балсамКогато отглеждате балсам от семена у дома, можете да получите ранен цъфтеж на растението.

През февруари-началото на март сеитбата се извършва в пълна със специална почва контейнери за разсад... Приготвя се земна смес от равни части градинска пръст, торф и едър пясък. Тя трябва да е лека и дишаща.

Семената са разположени един от друг на разстояние 3-4 см. Растението обича светлината, така че не можете да поръсвате семената върху семената. Почвата се напръсква с топла вода и се покрива със стъкло или полиетилен. Резултатът е мини оранжерия, в която разсадът ще расте заедно. Контейнерите се поставят на топло място, почвата се проветрява ежедневно.

Веднага щом се появят първите издънки, разсадът се излага на добре осветено място. Грижата за него се състои в поддържане на почвата влажна. Когато се появят 2-3 истински листа, растенията се гмуркат в отделни чаши. Стъблата и корените на балсами са много крехки, така че трансплантацията се извършва внимателно. Щом храстите растат по тях Ще се появят 6-8 листа, можете да ги притиснете. В този случай корените ще станат по-силни и растението ще стане буйно.

Ако не искате да се забърквате с разсад, тогава можете да отглеждате балсам от семена точно на открито. Семената се засяват след последната слана в подготвената почва и отгоре се покриват с полиетилен или акрил. Разсадът трябва да излезе след около 5-7 дни.

Размножаване чрез резници

Балсамови храсти лесно се реже, пускат корени и растат в красиви нови растения. Изрезките могат да се извършват по всяко време на годината. Това ще изисква:

 1. Изрежете резниците с дължина 5-6 см, всеки от които трябва да има поне 3-5 листа.
 2. Отстранете листата отдолу, поставете парчетата във вода и ги поставете на сенчесто място.
 3. След около 7-10 дни корените ще се появят и резниците могат да бъдат засадени у дома в саксии или директно в откритата земя.

Грижата за резниците след засаждането в почвата се състои в осигуряването им на добро осветление, температури в рамките на 20-22С и редовно поливане. Струва си да се отбележи, че не е необходимо да бъдете много ревностни с овлажняването на почвата, тъй като месестите стъбла на балсами са склонни към гниене.

Балсам: засаждане и грижи на открито

Цветя за градинска декорация балсамНай-добре е да отглеждате "Ванка мокра" от западната или източната страна на градинския парцел. При добра естествена светлина растението бързо ще вземе пъпки и ще цъфти дълго време. Храстите, засадени на сянка, са високи, но имат около броят на цветята намалява с 50%... Ако мястото за засаждане на балсам е слънчево, тогава в горещ период от време от обедното слънце то трябва да бъде засенчено.

Може да се постави с почти всяко растение, но ще расте и ще изглежда най-добре с вербена, фуксия, бегония или агератум.

Характеристики за кацане

Домашно отгледаните разсад ще бъдат готови за засаждане в земята веднага след спиране на последната слана. Той трябва да бъде подготвен за външни условия предварително, като отнесе контейнери с млади растения за няколко часа на балкона или градината.

Дупките за засаждане на балсам трябва да са разделени на разстояние 25-30 cm... Ако почвата не е много питателна, към всяка дупка се добавят торф, малко хумус и пясък.

Разсадът се отстранява внимателно от саксиите, пренарежда се във вдлъбнатина, покрива се със земна смес, полива се и се мулчира. За да получите широк храст, можете да прищипите върха на балсама.

Поливане и подхранване

Балзамите обичат влажни почви без застояла вода. Растението трябва да се полива редовно и обилно, в противен случай листата му ще започнат да се свиват в тръба, да избледняват, да изсъхват и да се ронят. Поливането се извършва вечерните часове след залез слънце. В дъждовните дни растението не се полива.

Препоръчително е храстите да се хранят със сложни торове за цъфтящи цветя на всеки две седмици. Желателно е в тях присъстваха азот и калий... В този случай балсамите ще радват дълго време с красивия си цъфтеж.

За да могат храстите на "Ванка мокра" да бъдат обсипани с цветя дълго време, трябва редовно да се отстраняват изсъхнали и избледнели цветя.

Как получавате градински семена от балсам?

Можете да разреждате балсами от цветя, отглеждани в градината от семена, събрани от вас. В края на август семената узряват в сочни зелени кутии, които могат да се събират и съхраняват до пролетта. Тъй като узрялата ципа лесно може да се спука при докосване, препоръчително е да се събират семена от неузрели цветя.

До пълно узряване кутиите се поставят в сухо помещение. Веднага след като семената узреят и изсъхнат, те се подреждат в кутии или хартиени пликове и се съхраняват при температура между 0- + 10 ° С.

Болести и вредители от балсам

Както всяко растение, отглеждано на открито, маточините са податливи на някои болести и нападения от вредители:

 1. Как правилно да засаждаме балсамПаякът е много любител на месестите листа на балсами, изплита паяжините си върху тях и изсмуква сока. За профилактика растението се третира със сапунена вода. В случай на инфекция е необходимо пръскане със специални химикали.
 2. Вирусната мозайка се проявява с вълнообразни листа с жълти петна. Вирусът на това заболяване се разпространява от листни въшки и трипс. Профилактиката и лечението се състоят в третиране на растението с лекарства срещу тези вредители.
 3. Бронзирането на листата причинява деформацията им и забавя растежа им. Листата се набръчкват първо и след това падат. Растенията, засегнати от това заболяване, се премахват напълно.
 4. Пръстеновата мозайка засяга първо листата. Те стават оцветени, напукани и сковани. Първоначално балсами изсъхват, а след това умират напълно. Засегнатите листа се отстраняват, а самото растение се третира с фунгициди.

В градинските парцели балсами изглеждат най-добре при групови насаждения. Единични растения много ефективен в саксии и контейнери... С тяхна помощ можете да украсите дори "все още не обитавана" зона, скучен балкон или голяма лоджия. Тъй като засаждането и грижите за балсама не отнемат много време, няма да е трудно да превърнете обикновена цветна леха в постоянно цъфтяща многоцветна цветна градина.

Градински балсам
Отглеждане на балсамиГрадински балсамБалсами едногодишниКак се засажда балсамПериод на цъфтеж на балсамПоливане и торене на балсамовото цветеГрадинска декорация с балсамиДомашни цветя БалсамХарактеристики на балсамРастение от балсамКак да отглеждаме балсамБальзамов цвятГрадински балсам за цветяКолко дълго цъфти балсамКак се полива балсам

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.