Жълта акация (дървесна карагана) - отглеждане и грижи

Жълтата акация радва градинарите със своите ярки цветя от май, а зелената зеленина - до късна есен. Деликатният аромат привлича пчелите, което прави този храст отлично медоносно растение.

Каква е разликата между жълта акация и карагана дървовидна

Караганово дърво

Акацията има плодове под формата на шушулка, поради което е получила друго име - грах

Няма разлика между жълтата акация и дървесната карагана, тъй като това е едно и също растение - многостъблено храстче, представител на рода на бобовите растения. Първото име е ежедневно, второто, Caragаna arborеscens - ботаническо, се използва от специалисти. Думата „Карагана“ е заимствана от киргизите и се превежда като „черно ухо“. Акацията го получи, защото гъсталаците на това растение служеха като дом за специална порода лисици, чието име се състои от две думи: „кара“ (черно) и „гана“ (ухо).

Интересното е, че в Русия през XIX век е популярно и друго име на жълтата акация - грах (или грах).

Отглеждащи функции

Акациев жив плет

За да създадете компактен акациев жив плет, важно е редовно да подрязвате храста

В дивата природа жълтата акация достига височина 7–8 m, култивирана от хората е ограничена до 2–3 m или дори по-малко. Тя има разпростираща се корона, а годишният прираст на клоните е 0,5 м височина и 0,3 м ширина, така че растенията се нуждаят от редовни "подстригвания", ако собственикът на засаждането не иска да растат твърде много.

Акацията е не просто многогодишна, а дългосрочна култура - нейната възраст достига 60 години. Това означава, че централата може безопасно да се използва в проекти, проектирани за дълго време.

Роля в озеленяването

В ландшафтния дизайн жълтата акация изпълнява две основни функции: декоративна и защитна. Тя ще украси градината под формата на единични и групови насаждения (в резултат на това се получават отлични алеи), ще бъде интересно да изглеждате в композиция с други растения. Акацията се подрязва лесно; при желание от короната й могат да се оформят различни форми.

Жълта акация в градината

Акациево жълто при единично засаждане придава динамика на дизайна на градината и служи като основен цветен акцент

Единичните насаждения от акация изглеждат цветни в дизайна на градинския парцел.

Жив плет

Зелените акациеви живи плетове могат да се любуват до късна есен - докато листата опаднат

Акациевият жив плет има не само защитна, но и декоративна функция.

Корони на къдрави храсти

Тъй като акациевите храсти са лесни за подрязване, те често се използват за създаване на ясни геометрични фигури в ландшафтния дизайн.

Жълтата акация може да се използва в изкуството на топиар - оформяне на короната под формата на различни форми.

Що се отнася до защитните функции, много градинари ще потвърдят: трудно е да се намери по-надежден жив плет, който да предпазва района от любопитни очи. Необходимата плътност може да се постигне чрез засаждане на растенията в шахматна дъска на разстояние 25 см едно от друго. Освен това акацията защитава близките ниско растящи култури, тъй като е устойчива на силен вятър и дори ветрозащита. И земята от това растение само се възползва: укрепва почвата, не позволява склоновете да ерозират, обогатява почвата с азот.

Най-добрите условия за отглеждане

Естественото местообитание на жълтата акация в градина или лятна вила е открито. В същото време растението се използва активно в градинарството на контейнери, което е популярно днес: отглеждано във вана, то може да украси тераса през лятото, а през студения сезон ще изглежда органично в зимна градина.

Продължителността на цъфтежа на жълтата акация е средно 15 дни, всяко отделно цвете живее около седмица, а при хладно време - до 10 дни. Началото на цъфтежа на пъпките зависи от мястото на растеж на културата: в Крим е април, в Сибир - първата половина на юни, в европейската част на Русия - края на май. Метеорологичните условия за определена година, разбира се, ще направят корекции в този график.

В Русия няма места, където отглеждането на жълта акация би било проблематично. В дивата природа има много в Алтай и Сибир. Като култивирано растение акацията може да се намери в европейската част на страната, в южните степи и дори на полуостров Кола.

Непретенциозността на жълтата акация се простира не само върху климата, но и върху почвата. Тя може да бъде всякаква и дори безплодна. В идеалния случай, пясъчна глинеста почва. За това растение също са желателни добър дренаж и подпочвени води, които не са твърде близо до повърхността.

Популярни храстови сортове със снимки

Акациев клон

Най-популярните сортове жълта акация се предлагат в няколко различни форми.

В ландшафтния дизайн активно се използват декоративни сортове дървесна карагана, отглеждани от животновъди: едроцветни (Grandiflora), с корона под формата на пирамида (Pyramidalis) и топка (Globosa). Най-популярните сортове са Pendula, Lorberg, Walker.

Пендула

Сорт акация Pendula

Популярният храст от акация от махало има плачеща корона

Сортът се нарича още „карагана плачеща ниц“. Това е къс храст с клони, пълзящи по земята. Ако присадите растение на класическо дърво карагана, можете да получите оригинално малко дърво с плачеща корона.

Лорберг

Акация Лорберг

Ажурът на сорта Lorberg се дава от по-малки цветя и листа

Оригинално растение с ажурна корона, чиито тесни листа наподобяват игли от лиственица. Този сорт се отличава с бърз растеж, храстът може да достигне височина от 3,5 м. За необичайния си вид растението се нарича "северната палма". Пъпките са по-малки от тези на класическите видове, но цъфтежът е по-щедър.

Уокър

Уокър сорт

Акация на Уолкър не достига голям храстов растеж и е около 1,5 m

"Родителите" на сорта са Пендула и Лорберга, те осигуриха на Уокър ажурна корона, игловидни листа, достигащи дължина 10 см. Храстът е нисък, с падащи клони.

Методи за засаждане

Отглеждане чрез семена

Трудности в процеса на засаждане на акациеви семена, като правило, не възникват

Има няколко начина за възпроизвеждане на дървесна карагана:

 • семена;
 • резници;
 • наслояване;
 • разделяне на храста;
 • коренови издънки.

Семена

Размножаването чрез узряване на семена в шушулки е един от най-лесните начини. Тази опция е удобна и защото сеитбата може да се извършва както през есента (от септември до средата на октомври), веднага след събиране на семена, така и в началото на пролетта.

Ето как го правят:

 1. Семената се накисват за 5-6 часа (максимум - за един ден) в обикновена вода, за да се ускори поникването им.
 2. Семената се поставят в подготвена, умерено влажна почва на дълбочина 4–5 cm.
 3. Културите се мулчират с дървени стърготини или торф.

При засаждане през пролетта е желателно да се извърши предварителна стратификация на семената, създавайки имитация на зимни условия за тях. Това може да стане в хладилник при температура 0относноС в рамките на 1 месец.

Съществува практика за отглеждане на разсад в саксии за цветя. В този случай се използват прясно събрани семена и почвата се приготвя от градинска пръст и пясък в пропорции 3: 1. На дъното на саксията трябва да има дупка, за да се отцеди излишната вода и слой експандирана глина. Растението се засажда на открито през пролетта.

Резници

Резниците за засаждане се събират по време на формиращата резитба на храста. Разсадът, отглеждан от тях, се засажда в достатъчно топла почва в края на април - средата на май; по време на есенното засаждане е важно да се справите с този вид работа 2 седмици преди началото на замръзването. Как го правят:

 1. Изкопайте дупки с дълбочина 40–50 cm на разстояние 50 cm една от друга.
 2. На дъното на всеки се поставя дренажен слой от счупена тухла или чакъл (с общо тегло около 2 кг), поръсен с пръст.
 3. В земята се поставя сложен тор, който включва азот, фосфор и калий и се добавя малко компост.
 4. Разсад се спуска в ямата, така че кореновата шийка след края на работата да се задълбочи в земята с 1,5 cm.
 5. Корените се изправят, така че да няма кухини между тях (поради тях корените могат да изсъхнат), разсадът се разклаща.
 6. Ямата е покрита със земя, добре е набита.
 7. Растението се полива.
 8. Кръгът на багажника се мулчира с игли или дървени стърготини.

Напускане след слизане

Листа от жълта акация

Акация жълто не изисква специални грижи: растението е непретенциозно и устойчиво на замръзване

Въпреки факта, че жълтата акация не изисква повишено внимание към себе си, трябва да се спазват редица правила за грижа за растението, особено по отношение на младите храсти.

Грижи по време на растеж и цъфтеж с по-нататъшна подготовка за зимата

Поливането се изисква за акация при сухо време, но не трябва да са повече от три на седмица: ако има излишък на влага в земята, корените могат да започнат да гният. Полезно е периодичното разрохкване на почвата с едновременно отстраняване на плевелите. Що се отнася до превръзките, те са от значение само за младите растения. Това може да бъде разтвор на лопен 1:50.

Още от втората година от живота на акацията се изисква формираща резитба, през която собственикът определя всички необходими параметри на бъдещото растение. "Фризьорски услуги" през следващите години се намаляват в по-голяма степен до отстраняване на изсъхнали и повредени клони.

Жълтата акация е доста устойчива на различни болести и вредители, а превантивната дезинфекция (например с народни средства) може напълно да защити растението.

Що се отнася до зимните студове, не е нужно да готвите акация за тях, тя може дори да издържи на 45-градусови. За съжаление растението може да пострада по време на обилни снеговалежи - клоните няма да издържат на натоварването, но е проблематично да се предвиди такава ситуация и да се успее да се защити растението.

Какви проблеми имат градинарите с отглеждането на жълта акация

Има няколко проблема, с които градинарите се сблъскват най-често:

 • Клоните и издънките на акацията изсъхват. Причината е гъбична инфекция, която попада в раните на кората. Решението на проблема е да се изрежат повредени клони, а превантивната мярка е да се предпази акацията от механични повреди.
 • Листата стават кафяви и падат. Това е резултат и от гъбично заболяване, наречено листна ръжда. Лечение - лечение с течност от Бордо, профилактика - събиране и унищожаване на паднали листа и растящи наблизо млечни растения, тъй като тя е един от основните разпространители на тази инфекция.
 • Растенето на акация се забавя, издънките се деформират. Така се проявява акациевият фалшив щит. В борбата с него лекарството "Vofatox" е ефективно.
 • Листата пожълтяват и падат. Това са признаци на брашнеста мана. Такива лекарства като "Chistotsvet", "Keeper" са ефективни срещу него.
 • Кората на ствола на акацията започва да се отлепва, покрива се с лишеи. Това е проблемът на старите растения. Решението на проблема е резитбата под пънчето. Храстът определено ще даде нов растеж.

Жълтата акация помага на човек да реши едновременно няколко проблема - да извърши озеленяване с непретенциозно издръжливо на зимата и устойчиво на суша растение, да предпази почвата от ерозия и да я направи по-питателна за други култури.Освен това засаждането по време на цъфтежа привлича на мястото полезни насекоми и пчеларите получават възможност да получат много полезен акациев мед.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.