В каква вода да сложите иглики лалета и как да съживите букета?

Лалетата в букет могат да издържат дълго времеКогато настъпят топлите пролетни дни, природата се събужда и радва с богатите си цветове. И така, едно от първите цветя, които се появяват, са нежни лалета. Трудно е да устоим на пъпките на тези иглики, възхищавайки се на тяхната красота и различни цветове. И какъв невероятен аромат!


През този прекрасен период всяка дама иска да украси собствения си интериор на апартамент или къща с тези красиви изтънчени цветове. И за да удължите тази необикновена красота, възниква въпросът: как трябва да се грижите за изрязани пролетни лалета? Но първо, което е важно, трябва да разберете как да изберете правилно тези елегантни иглики.

Закупуване и изрязване на пролетни лалета

Ако решите да преобразите стаята си с красив букет, трябва да пзапознайте се с изискванията и правилата, които ще ви помогнат да запазите красивите иглики свежи дълго време... Има няколко възможности за закупуване на букет от нежни цветя:

 • купете готов букет или единични лалета;
 • изрежете красиви цветя във вашата собствена лятна вила или градинска площ.

Когато трябва да закупите сложни цветя в специализирани магазини или улични търговци, трябва внимателно и компетентно да подходите към избора на изрязани иглики... Правила за закупуване на букети от лалета:

 • Букет лалета във ваза на масататрябва да изглеждате така, че цветната пъпка да е еластична и узряла;
 • не можете да си купите неузрели лалета със зелени пъпки, защото отрязаните у дома вече няма да узреят;
 • по-добре е да изберете пъпките на игликите са големи и относително тежки;
 • не трябва да купувате цветя, покрити с ластик. Те са плътно прилепнали, така че пъпката да не се рони, но след като придобиете такова лале, премахвайки ластика, за съжаление той ще се разпадне.

В случая, когато красиви пролетни цветя растат в собствената си градинска площ, и тук трябва да се придържате към определени правилакоето ще помогне да се удължи живота на отрязаните лалета от собственото им производство. Условия за изрязване на лалета във вашия район:

 • Препоръчително е да режете цветя сутрин (за предпочитане преди 7 часа сутринта). През този период от време на лалето се събира роса и тя ще бъде свежа и еластична.
 • Спрете избора си върху растение във фазата на оцветяване на пъпките и започнете да цъфтите малко. Тъй като зрелите, напълно отворени цветни пъпки няма да ви радват дълго със своята привлекателност.
 • Трябва да се отреже внимателно, без да се развалят листата или да се счупи стъблото. За да направите това, по-добре е да вземете нож с остър нож и да приготвите вряща вода. Когато изрежете едно цвете, спуснете острието във водата, за да избегнете пренасянето на различни болести, след което изрежете само следващото.

Следвайки всички тези условия и правила, можете значително да удължите жизнеността на нежните лалета в домашния букет.

Как да се грижим за нарязани лалета?

Трябва да се обърне много внимание на водата, в която ще стоят игликите. На първо място, тя трябва да бъде добре поддържана и хладна. Ароматни лалетата ще се чувстват чудесно във вода с температура от +4 градуса... За съжаление това е трудно да се постигне в закрити условия.Но опитни производители на цветя поставят предварително приготвен лед между листата на тези растения, така че им се осигурява необходимата прохлада. Течността във вазата трябва да се сменя ежедневно.

Съхранение на лалета - методи и трикове.След като сте решили избора на лалета, приготвяте вода за тях и ги прибирате вкъщи, трябва да изберете ваза за иглики. Но първо трябва да отрежете излишните листа на цветето, оставяйки по 2 на всеки клон. Тъй като при голям брой листа водата във вазата може бързо да се влоши.

В случай на правилна грижа за отрязаните лалета, продължителността на живота им може да бъде увеличена до 8 или дори 10 дни. Отделно Трябва да кажа за вазатаза да не се огъва стъблото на лалето, трябва да е достатъчно високо, за да може контейнерът да държи стъблата на игликите. Също така контейнерът, в който ще стои ароматният букет, трябва да бъде напълно чист; би било полезно допълнително да го изплакнете с хладка вода.

След като поставите красиви иглики в домашна ваза, трябва да обърнете внимание на мястото, където ще стои придобития ароматен букет. Нежните лалета не могат да бъдат в съседство с други цветя като рози, нарциси, орхидеи, момина сълза и макове.

Също така трябва да знаете, че за да осигурите дълготрайността на букет иглики, трябва да изберете подходящата стая. На първо място, той трябва да бъде добре проветрен, но в същото време без течение, той също трябва да е доста лек, въпреки че е необходимо трябва да бъдат защитени от пряко излагане на слънчева светлина нарязани цветя. За да могат лалетата да придобият по-ярък сочен цвят на цветя, можете да поставите клон от кипарис във ваза с ароматен букет или туя... Опитен цветар също има няколко тайни, които помагат да запазите цветята свежи.

Специални добавки, които могат да удължат живота на деликатен ароматен лале:

 • към течността трябва да се добави захар, като същевременно се вземе предвид, че ако игликите се отрязват с неотворени пъпки, тогава такива цветя изискват повече захар.
 • за да се предпази от бактерии, към водата трябва да се добави антисептик, например кристали калиев перманганат, въглен.
 • в специализирани магазини има и добавки, които трябва да се разтворят в малко количество течност и след това да се излеят във водата за букета.

Как да спасим увяхващите иглики?

Има ситуации, в които все още можете да спасите нарязаните иглики, важно е да не пропуснете момента и да предоставите помощ навреме. Проблеми в грижите за отрязани пролетни лалета:

 • Как да съхраняваме лалета във ваза - удължаваме живота на букет.Когато настъпи процесът на увяхване на лалетата, струва си да използвате една тайна: трябва да извадите цветята от водата, да отрежете стъблото наклонено под поток хладна вода и след това да поставите стъблата напълно във водата, преди цветята да започнат . От горе е необходимо да се покрие с влажна кърпа и да се остави в това състояние за няколко часа.
 • Ако процесът на гниене на стъблата се случва във ваза с вода, тогава можете да добавите парче въглен, аспирин (1 таблетка) или оцетен разтвор там.

Често се случва, когато трябва да запазите красив букет, който вече сте купили, без да позволявате пъпките да се отворят. В този случай е необходимо букетът да се съхранява на слабо осветено или напълно тъмно хладно място, дори е позволено съхранение в хладилник. Основното нещо е да се предотврати преохлаждането на букета.... Кондензът от лалета, съхранявани в хладилника, трябва внимателно да се отстрани със салфетка или хартиена кърпа.

Ако е възникнала ситуация, когато, напротив, е необходимо да се позволи ранното цъфтене на все още незрели пъпки на лалета, тогава в такива случаи необходимо е да поставите цветя на добре осветено място... В този случай е наложително да се избягва пряка слънчева светлина и да се постави във ваза с топла вода, след като се отрежат краищата на стъблата.

Това не са много сложни препоръки, които ще са необходими за удължаване на живота на отрязаните лалета у дома.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е поставена връзка към източника.