Грижата за стая роза у дома

Характеристики на отглеждането на закрити рози у домаВътрешните рози не са в състояние да оставят никого безразличен, затова мнозина имат желание да ги купят и да се насладят на красотата на цветята. Не винаги обаче всичко се получава точно както се очаква в началото.

Често след придобиването растението умира след няколко месеца, а може и по-рано. Това се дължи на факта, че начинаещ градинар няма представа как да се грижи за цвете в саксия.

За да направите всичко правилно, трябва да обърнете внимание на всеки момент, така че ако забележите красиви пъпки в магазина, не бива да ги купувате веднага. Изборът трябва да бъде съзнателен, следователно трябва да се вземат предвид определени фактори, от които зависи развитието и растежа на растението.

Първите дни на закрито рози у дома

Начини за адаптиране на вътрешните рози към домашните условияПогрешно е да се смята, че броят на пъпките определя качеството на цъфтежа. Наличието на млади издънки е много по-важно. Присъствието им е знак, че розата е във фаза на растеж.

Следователно при пресаждането има голяма вероятност то да се вкорени по-лесно и да продължи да расте. Следователно, за отглеждане в закрити условия, това растение е най-подходящо. Притесненията за засаждане на производителя обаче не свършват дотук. Той трябва да знае как да се грижи за домашно цвете.

Когато най-накрая сте решили растителен сорт и сте го внесли в къщата, тогава трябва да решите също толкова прост проблем - как правилно да го трансплантирате в саксия. Основното тук е да не бързате.

Трябва да отделите време, за да може цветето да се адаптират към климата вашия апартамент. Когато изминат няколко дни, вземете превантивни мерки за защита на розата от вредители. Най-лесно достъпното средство за това е сапунена пяна.

За целта отиваме с роза до банята и нанасяме сапунена вода върху всяко листо. Тази процедура трябва да се прави особено внимателно, като се обработват листата отвън и отвътре. След това трябва да измиете пяната с течаща вода.

Ще бъде полезно студен и горещ душ... За да направите това, трябва да го поливате с гореща вода за около 5 минути и след това със студена вода за подобен период от време.

Веднага след това лечение трябва да извадите растението от саксията и да изследвате корените. Ако имат изгнили участъци, те трябва да бъдат внимателно подстригани. Посадъчният материал се счита за идеален, ако силни и леки корени.

Това завършва водните процедури и сега растението може да се остави да изсъхне в продължение на няколко часа. След това можете да трансплантирате в готов субстрат. Но преди да напълните контейнера с тях, трябва да поставите дренаж на дъното. Задължително е за всяко закрито растение, тъй като без това е невъзможно да се осигурят благоприятни условия за "живот".

Характеристики на трансплантацията след покупка

Правила за пресаждане на закрити розиЧесто в магазините розите се предлагат в контейнери с торф. В този случай, преди трансплантацията в саксия, растението трябва да се отстрани и бистър торф коренова система. Такава процедура ще ви улесни по-късно да се грижите за растението.

Не се препоръчва да се трансплантира цвете в саксия, без да се извършва тази операция, тъй като в този случай в нея ще има две различни почви. Тогава градинарят може да се сблъска със следните проблеми:

  1. Разхождайки обичайната скорост на водата, ще можете да овлажните обикновената почва добре, но в същото време корените, които са в торфена топка, няма да бъдат снабдени с необходимата влага.
  2. Ще ви бъде изключително трудно да разберете кога растението се нуждае от поливане. Всъщност дори повърхността на субстрата да е мокра, това не означава, че има достатъчно количество в торфената бучка.
  3. Неспазването на трансплантационната агротехнология може да доведе до изсъхване на цветето и това може да забави развитието му, а в някои случаи дори смъртта на растението.

Преди засаждане трябва да проверите закупената от вас закрита роза: след като сте намерили цветя и пъпки върху нея, те трябва да бъдат отрязани... По правило магазините имат голям брой от тях. За младо растение цветята само ще създадат допълнителни трудности за правилното вкореняване.

Първо трябва да изчакате момента, за да може растението да пусне корени в новите условия. Когато кореновата система стане по-силна, впоследствие цветята ще се появят сами.

След приключване на трансплантацията е необходимо да торякато Епин. Така тя ще може бързо да се адаптира към новите условия и да влезе в растеж.

Оптимални условия за съхранение

Нюансите при избора на място за стая се издигнахаНапускането може да окаже голямо влияние върху това как растат цветята след успешна трансплантация. И това има свои особености. На първо място, имате нужда следете температуратакоето не трябва да е твърде високо дори през зимата.

Въпреки че розата е в състояние да издържа на леки студове, обаче, топлината може значително да повлияе на състоянието й, и то не към по-добро. Това цвете процъфтява при температури до 25 градуса.

Препоръчва се поддържането на саксия с растения на светъл прозорец... За да се създаде оптимален температурен режим за растението, е важно постоянно да се проветрява и предпазва от пряка слънчева светлина.

Затова се препоръчва да поставите саксията от западната или източната страна. Не се препоръчва да държите растението на южния прозорец, тъй като в този случай дори редовното поливане и проветряване няма да го предпази от прегряване.

При такива условия листата скоро ще започнат да изсъхват и впоследствие пъпките ще започнат да отпадат, така че производителят рискува да не изчака началото на цъфтежа. Има смисъл да държите растението на южния прозорец само през хладния сезон - в края на есента или зимата.

Розата се нуждае от поливане, което трябва да бъде редовен и обилен... Без това нормалното му развитие е невъзможно. Пренебрегването на това правило може да доведе до изсъхване на земята и това е изпълнено със смъртта на цветето.

Особено важно е да се полива растението с необходимото количество вода по време на цъфтежа. Все пак трябва да спазвате определена мярка.

Оптимални условия за закрити розиСъвети от опитни цветари за това как правилно да се грижите за розите у домаПравила за поливане на закрити рози у домаОписание на метода за хранене на стайна розаХарактеристики на осветление за закрити рози у дома
  • трябва да има достатъчно вода в тигана, така че да не застоява, следователно след поливане трябва да изчакате около половин час и след това останалата вода трябва да се източи;
  • ако има дни, когато слънцето започва да пече силно, тогава в такива моменти закритата роза се полива всеки ден.

Погрешно е да се смята, че листата трябва да се пръскат всеки ден. Тази дейност може да се извършва само веднъж седмично, за да се поддържат листата чисти.

Ако влажността на въздуха е твърде висока, рискувате да срещнете вредители, които могат да заразят цветето.

Някои от опасните са гъбични заболяванияследователно не е нужно да се грижите прекалено много за растението, тъй като такива грижи ще доведат до определени проблеми.

Подхранване

За нормалното развитие на цветето трябва да създадете най-благоприятните условия за него. Това важи и за оплождането. Като се има предвид, че растението постоянно образува нови цветя, то се нуждае от подхранване.

Следователно, за да продължи обилно и по-нататък цъфтежът, е необходимо да нанесете тор върху саксията.

Това трябва да се прави през целия вегетационен период, хранене на цветето органични и минерални веществачрез комбинирането им. Препоръчва се храненето на закритата роза с течни торове, които могат да бъдат закупени в магазини за цветя.

Как да се грижим правилно

Характеристики на грижата за закрити розиКогато навън е топло времето, цветето се пренася на открит балкон или двор. Чистият въздух е полезен за растението. В резултат на това той не само се развива по-добре, но и образува по-красиви и живи цветя.

След изчакване на появата на първите пъпки, те трябва да бъдат отрязани. Такава операция стимулира образуването на нови... В този случай следващите цветя ще бъдат по-ярки и няма да се ронят до самата слана.

Ако забележите признаци на увяхване на цветя, те трябва незабавно да бъдат премахнати. Освен това се препоръчва да изберете момент за това, когато венчелистчетата все още не показват признаци на самостоятелно падане.

Също и домашна роза се нуждае от периодична резитба... Тази операция се извършва по отношение на изсъхнали листа, изсушени клонки, които трябва да бъдат отстранени незабавно, в противен случай те ще създадат плодородна почва за поява на болести.

В края на лятото трябва да направите промени в храненето: през този вегетационен сезон не се препоръчва да се прилагат торове, богати на азот. Факт е, че през есента идва времето, когато домашната красавица се готви да влезе в състояние на покой.

Следователно, на този етап от развитието, той не се нуждае от такъв елемент. Вече е възможно да се държи стайна роза на хладна лоджия, докато температурата на въздуха върху нея не трябва да бъде по-висока от 10 градуса.

Цветето е в покой през цялата есен и зима до февруари. Това се проявява с пожълтяването на листата му. Забелязвайки, че листата са започнали да падат, не предполагайте, че нещо не е наред с растенията. Така са подредени всички. И по-късно, когато дойде времето и това се случи през пролетта, на мястото на падналите листа ще растат нови листа.

Когато дойде февруари, условията за „пребиваване“ се променят за розата, за да може тя да излезе от състоянието на съня. За целта тя е изведена в по-топла стая и трансплантирани в нова земя... Ако студът не е навредил на растението, тогава през първите седмици на март вече можете да се насладите на първите цветя.

Ефективна техника, която ви позволява да ускорите цъфтежа е резитба... Трябва да направите това по време на образуването на първите бъбреци. Нарежете клоните на стайна роза с не повече от една трета.

Ако издънката няма пъпки, тя напълно се отрязва. След това се извършва обилно поливане, внасят се торове и помещението се проветрява редовно. Когато времето е топло, саксията с цветя отново е изнесени на чист въздух.

Възпроизвеждане на стайна роза у дома

Ефективен метод за размножаване са резници. Препоръчително е да практикувате това лято. За това се избират вече избледнели клони - от тях се събират резници. Освен това всеки трябва да има не повече от две или три пъпки.

  • Описание на метода за отглеждане на закрити рози у домаПо време на подготовката на посадъчния материал трябва да се има предвид, че долният разрез трябва да има наклонено място, а самата пъпка е насочена нагоре. Горният разрез трябва да е прав и малко по-висок над първата пъпка.
  • За вкореняване резниците се поставят във вода или субстрат, състоящ се от торф и пясък. Препоръчително е да подготвите вода или субстрат предварително, тъй като всяко забавяне може да намали шансовете за оцеляване на резниците.

Ако решите да използвате вода, трябва да сте наясно с един важен момент: след няколко дни водата, в която държите резниците, може да позеленее, но не можете да я излеете. Когато част от водата се изпари, в контейнера се налива нова.

След като изчакате образуването на първите корени, чиято дължина трябва да бъде 1-2 см, можете да се включите в засаждането им. Трябва обаче да бъдете много внимателни с резниците, защото ако се справите небрежно с него, лесно можете да нараните деликатните корени.

Отглеждането на роза не е толкова лесно, колкото някои биха си помислили. Това е растение е доста причудливследователно всяка небрежност може да отмени всички усилия.

За да бъде това събитие успешно, трябва да покажете максимално съзнание по време на избора на цвете. Препоръчително е да изберете растения за засаждане, които са на път да започнат да растат.

Също така е необходимо да изберете правилната смес за засаждане в саксия, която трябва да е хлабава по структура и да осигурява на цветето не само влага, но и хранителни вещества. Грижата за домашна роза е не по-малко важна, тъй като от това зависи качеството на цъфтежа.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.