Роза bonica floribunda: описание, характеристики на засаждане и грижи

Повечето хора не могат да не се възхищават на красива градина и разкошни цветя в нея. Разбира се, розата винаги е била много популярна сред градинарите. Розата боника, която ще бъде разгледана по-долу, е отгледана не толкова отдавна: едва през 1985г. Въпреки това, вече 3 дузини радва любителите на цветя по целия свят.


Роза боника: описание на растението

Както бе споменато по-горе, боника е сравнително младо цвете. Изненадващо е, че тя веднага пусна корени и веднага стана любимка на летните жители. Каква е причината за това? Първо, розата боника е силна, много ярка и обилно цъфтящо растение... На второ място, розата боника е много издръжлива и е цветето, което ще продължи да цъфти дълго време. И това въпреки външните прояви на нежност! Да, точно това цвете може да се отглежда дори в най-тежките райони на нашата страна.

Роза боника е един от членовете на семейство Флорибунда. Розите от този вид имат добро здраве. Височината на такива растения пряко зависи от климатичните условия, в които се отглежда розата. Като правило границите варират от 80 см до 130 см. След засаждането на роза боника, нейната основа ще бъде долният слой, от който в определен период започват да поникват дълги клонки, покрити с пискюли от цветя. Когато растението се подрязва, то започва да променя формата си в по-закръглена.

Розата боника от семейство флорибунда не е обилно листно растение. Листата не са толкова много, но всички те са плътни, имат ясен блясък и имат тъмно зелен, наситен цвят... Цветята също не са много големи: те достигат 5 см в диаметър. Но именно цветята са най-привлекателната част от него: цветът на всички рози от семейство флорибунда е ярък и богат.

Bonika се отличава със следните характеристики: цветята имат двоен цвят, което означава, че в средата има по-ярък и по-дълбок розов цвят, а по краищата - нежен, бледо розов. Когато пъпките се отворят напълно и попаднат под слънцето, настъпва процес на изгаряне и тогава цялото цвете е подравнено с цвета на онези венчелистчета, които са по краищата. Трябва да се отбележи, че цъфтежът не е единичен: цветята се събират в особени пискюли, в които има от 5 до 20 парчета пъпки.

Кога такова растение може да зарадва с цъфтежа? Началото е самото начало на летния сезон. Това обаче не означава, че останалите градинари ще наблюдават падналия храст. Не, розата има само по-малко цветя, но продължава да радва със своята красота до самото начало на есента. Малък съвет за собствениците на рози флорибунда: цветята, загубили цвета си, се препоръчват да се режат незабавно, за да се избегне появата на плодове. Защо това развитие не се препоръчва? Факт е, че ако плодът започне да узрява, тогава растението ще похарчи много енергия за своето узряване, в резултат на което цъфтежът ще загуби част от енергията си и ще избледнее.

Как да изберем правилното място за кацане

Как да отглеждаме роза боникаМястото за засаждане на всяко растение трябва да бъде избрано въз основа на неговите характеристики.Ако си припомним написаното по-горе, тогава трябва да се подчертаят такива характеристики като устойчивост на замръзване, дълъг цъфтеж, добро здраве. Освен това розата боника е много обича слънчевата светлина... Благодарение на слънцето може да радва с цъфтежа си толкова дълго. Ето защо е препоръчително да изберете открито място за засаждане на това прекрасно цвете. Ако поставите бониката на сянка, тогава, разбира се, тя ще расте и ще се развива, но такава шикозна "корона" вече няма да може да се види.

Също така, не трябва да забравяме, че растението може да реагира по различен начин на влагата. По отношение на бониците, трябва да се каже, че такъв храст в никакъв случай не трябва да се засажда на място със застоял въздух. Ако розата е попаднала на такова място, тогава не могат да се избегнат черни петна. Съвети: изберете място с добра вентилация. Същото трябва да се каже и за почвата: роза от семейство флорибунда не обича, когато водата застоява в почвата. Следователно трябва добре да оплодите почвата и да не прекалявате с поливането.

Характеристики и правила за кацане

Отглеждане на боника розиРезултатът от развитието зависи изцяло от правилното засаждане на храста. Ако градинар закупи такива плодове в специален магазин, тогава трябва да се уверите, че те винаги са в саксии и има поне три бягства... Това ще предпази разсада от слабост.

Пролетта е идеалното време за засаждане. Става въпрос за кацане на постоянно място на открито. За да може розата боника да пусне корени и да зарадва със своята красота, при засаждането е необходимо спазвайте следните правила:

  1. В самото начало трябва да подготвите място: трябва да изкопаете малка дупка с размер 50х50х50 см;
  2. Преди да спуснете разсад на храст в открита земя, той трябва да се полива;
  3. След това си струва да подготвите дупка: трябва да добавите специален тор, предназначен за рози, към изкопаната дупка и също така просто да излеете малко от тази земя;
  4. Следващият етап: самото кацане. Разсадът трябва внимателно да се извади от саксията и да се постави на изкопаното място, така че бучката с корените на храста да е на едно ниво със земята;
  5. След слизане трябва да се запълнят празни места и да се направят контурите на поливащия кръг;
  6. Последният етап ще бъде поливане на растението.

Какво още трябва да знаете за засаждането на боники? Разбира се, такъв храст ще изглежда страхотно както при единично засаждане, така и в група. Ако е избрана група, тогава разстоянието между разсад не трябва да е по-малко от 80 cm... Възможно ли е да засадите роза боника от семейство флорибунда в жив плет? Отговорът е да! Освен това ще изглежда страхотно до иглолистни дървета. Още един малък трик: за да изплашите вечните насекоми и вредните листни въшки, до розата боника трябва да засадите лавандула, която не само ще се справи с „защитната“ функция, но и ще подчертае значително цвета на розата.

Храна от рози Боники

За да може растението непрекъснато да абсорбира полезни вещества, е необходимо то да бъде оплодено. Бонишки рози това важи в по-голяма степен. Обикновено, има три основни хранения:

  • 1-во подбиване: в самото начало на пролетта, след първата резитба на храста;
  • 2-ри подхранване: през лятото, преди пъпките да са готови да цъфтят;
  • 3-то подхранване: за укрепване на храста, в края на сезона (през лятото) е необходимо да се прибегне до помощта на калиев тор.

Същото важи и за резитбата на растенията. Необходимостта и целесъобразността на тази процедура са описани по-горе. Подрязването трябва да се извършва всяка пролет. Освен това - според състоянието на клоните: сухи, замръзнали, счупени клони трябва да бъдат премахнати.

Роза боника: как да се избегнат растителни болести

Описание на сорта розаЕдна „трудност“ вече беше спомената по-горе - това черни точки... Към този съвет трябва да се добави още един съвет: трябва да се уверите, че слабите клони на растението не остават на храста. Това води до удебеляване, което означава до зацапване.И още няколко думи за петна: ако изведнъж са били забелязани по листата, тогава тези листа трябва не само да бъдат отрязани веднага, но и незабавно изгорени. Този драстичен метод е необходим, за да се предотврати разпространението на болести в градината. Трябва веднага да започнете да третирате храста, така че бониката да набере сила преди труден сезон.

Почвата около розата е най-добра фураж с пепел - това е най-мощният начин за предотвратяване на заболявания от всякакъв вид. Друг проблем са листните въшки. Най-ефективният начин: задръжте храста под течаща вода за известно време и след това незабавно го третирайте със специален разтвор на течен сапун и алкохол.

Цялата основна информация за розата боника от семейство флорибунда е изброена в тази статия. Само малко усилия и проста, стабилна поддръжка ще придадат на градината незабравим шикозен вид и приятен аромат на красиви рози.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.