Паркови рози - какъв вид и разнообразие са те?

Разнообразие от красиви розиПарковите рози, снимките на които виждате по-долу, привличат погледа със своята красота и аристократичност. Никое празненство не е пълно без тези невероятни растения. Днес тази добре позната градинарска култура има десетки хиляди сортове, далеч превъзхождащи всяка друга.


Благодарение на работата на десетки детски ясли, броят им се увеличава всяка година. Такова наименование на парковите рози е условно, тази група включва както декоративни видове шипки, така и рози centifol и мъх, отглеждани през далечния 16 век.

Описание

Рози в розовата градина.Бушът достига един и половина метра. Пъпките се появяват рано, цъфти обилно и продължително (повече от месец). Цветът на цветята обикновено е в диапазона от бяло до наситено лилаво, оранжевите или жълтите цветове са малко по-рядко срещани. На снимката по-долу можете да се възхищавате на красотата на махровите паркови рози, едно цвете може да се състои от 150 венчелистчета, което не е присъщо на всеки друг вид рози.

Парковите рози обичат просторни насаждения, тъй като те растат не само във височина, но и в ширина. Във Франция и Англия растенията не се нуждаят от подслон, но в Русия повечето сортове паркови рози изчакват затворени през студения сезон. В средната лента могат да се оставят отворени само специфични за вида рози, близки до дивите, например сива и набръчкана роза, както и видове близо до шипки, но с двойни цветя.

Парковите рози са по-непретенциозни, ако отглеждани в Канада... Такива сортове са устойчиви на замръзване и не се нуждаят от подслон, при условие че мястото:

 • разположен в относително спокоен район,
 • няма високи подпочвени води,
 • получава слънце,
 • се обработва правилно.

Въпреки това, когато са защитени, канадците осигуряват по-обилен цъфтеж.

Сортовете френска, английска, немска селекция от паркови рози изискват огъване и подслон, сред тях са стари и модерни пръскащи рози.

Класификация

Класически сорт розаПарковите рози са разделени на две групи:

 1. С единичен цъфтеж.
 2. Повтаря се.

Изискват се паркови рози, които цъфтят веднъж, за да образуват пъпки спестяване на миналогодишните издънки... Ако това не бъде направено, те няма да цъфтят. Тези сортове обаче са устойчиви на студени условия и често не изискват огъване или покриване. Такива храсти могат да бъдат намерени в старите вили на всеки съсед. Издънките от сортове "Poppius", "Wasagaming", "Minette" често се предават от ръка на ръка без име. Други устойчиви на замръзване стари сортове са представени по-скромно и практически нямат данни.

Група от прецъфтяващи се разделя на три подгрупи:

 1. Много устойчиви на замръзване ругоси (хибриди от рози).
 2. Канадски рози, устойчиви на студени условия на околната среда. Те могат да издържат на студени руски зими без подслон, ако условията позволяват.
 3. При нужда от прикритие и патица.

Rohoses са представени в много разновидности. Повечето са подобни един на друг, някои сортове изискват подслон. Непретенциозна гледка е "Moje Hammarberg", която издържа трудно зимата и лесно се адаптира към условията на околната среда.

Голяма група паркови рози е представена от канадска селекция. Най-добрите са Prairie Joy и Morden Centennial.

Отличен развъдчик на покриващи паркови рози е Англичанинът Дейвид Остин... Той разработи сорта Fisherman's Friend, който спечели голям брой розови сърца по целия свят. Също така много хора обичат сортовете, отглеждани от Кордес, Мейян, Тантау. Най-красивите сред прецъфтяващите стари сортове са: Бурбон, ремонтант.

Повторно цъфтеж

Сред най-известните сортове се открояват следните култури:

А. Скраб от Макензи (Канада)

Бушът е мощен, прав до два метра, умерено бодлив, листата се състоят от 7 листа, матова структура. Цъфти с меки розово-червени двойни съцветия, състоящи се от 40-50 венчелистчета. Размерът е среден, формата наподобява стара, цветята издържат дълго време, избледняват на слънце. Бушът в цъфтящо облекло е много красив, но няма аромат. Но това радва окото през цялото лято, рядко се разболява. Размножаването става чрез резници. Издържа на замръзване до 40 градуса, не е нужно да покривате. През пролетта трябва да се извърши резитба на мъртви издънки, което не засяга обилния цъфтеж. Осигурете по-обилен цъфтеж, като покриете храста и огънете издънките. Засаждането е най-добре на заден план, тъй като растението е високо.

Скраб Fisherman's Friend® (Великобритания)

Цветята са виолетово-пурпурни или лилави на цвят, гъсто двойни с кадифен ефект, големи. Обикновено самотни, продължават до 5 дни, понасят добре влагата. Имат силен приятен аромат. Те са в перфектна хармония с лъскави, тъмнозелени, леко "набръчкани" красиви листа, които се състоят от 7 листа. Издънките и дори листата на гърба са покрити с остри шипове, така че е по-добре да не се приближавате към розата без ръкавици. Височината на храста е от 1 метър до 1,2. Нуждае се от профилактика на заболяванията в началото на лятото, през зимата - в приют.

Moje Hammarberg Hybrid Rugosa (Швеция)

Рози за декорация на градини и парковеЦветята са големи двойни тъмно розови с богат аромат. Едно цвете не радва окото дълго, дъждът може да повреди венчелистчетата. Листата се състоят от 8 листчета, умерено лъскави, набръчкани. Бодлите са плътно подредени. Височината на храста достига 1,5 метра. Не се нуждае от подслон, тъй като не е склонен към замръзване. Не изисква специални грижи, болести липсват, размножаването се случва чрез издънки.

Morden Centennial Scrub (Канада)

Височината на храста достига 1,2 метра. Махрови цветя с 45 венчелистчета, 8 см в диаметър, яркорозови цветя се събират в съцветия от 3 парчета. Тази роза мирише слабо. В началото на отварянето на пъпката цветята са много красиви, но в края отварят средата, в редки случаи това не се случва. Обилен цъфтеж настъпва през юни и август-септември, след 5 дни цветето изсъхва. Цветята трябва да се отрязват, докато венчелистчетата летят наоколо, ако това не се направи, ще се появят плодове, които няма да повлияят на цъфтежа по най-добрия начин.

Листата се състоят от 7 листа, големи, матова структура, бодлите по леторастите са редки. Заболяванията са изключително редки. Засаждането и размножаването се извършва чрез резници без много караница. Издържа на студове до 45 градуса, но ако се покриете и наведете, той ще цъфти по-обилно.

Prairie Joy скраб (Канада)

Расте във висок и плътен храст, достигащ 1,5 метра. Листата имат матова структура, младите имат бургундски цвят, който се превръща в тъмно зелен синкав оттенък, се състоят от 7 листа. Не много бодлив, тъй като има малко тръни. Цъфти през лятото с нежни розови двойни цветя с красива форма, които се появяват в съцветия. Цветята остават на леторастите около 5 дни, дъждът им влияе неблагоприятно, поради което не е изключено и гниенето. Те имат слаб аромат. За да се стимулира повторното цъфтене, изсъхналите цветя се отстраняват. Бушът не е податлив на болести. Засаждането се използва за жив плет. Издържа до 40 градуса, но цъфти по-обилно, когато е покрит и приведен.

Цъфти веднъж

Сред парковите рози, които цъфтят веднъж, най-популярните сортове са:

Centifolia (Франция)

Рози в розовата градина.През месеца, когато настъпва цъфтеж, бледорозовият цвят на цветята става почти бял поради изгаряне.Отначало цветето има форма на бокал, след което тичинките се отварят за окото. Отпада след около 4 дни. Цъфти много обилно, ароматът се усеща на няколко метра. Често пъпките са засегнати от сиво гниене, но поради изобилието от цветя то е невидимо. Листата са матови, светлозелени на цвят.

Бодлите са малки, редки. Ако докоснете тази паркова роза без ръкавици, на кожата остават трески. Плодовете са оформени, но не узрели. Бушът достига 1,5 метра. Не е нужно да покривате, размножаването става чрез издънки. Засаждането се извършва по протежение на оградата, тъй като тя расте огромна и не изисква специални грижи.

Скраб за Попий

Цветя със силен аромат, полу-двойни, средни, розови на цвят. Листата се състоят от 8 листа, матова структура. Бушът е много бодлив. Височината достига повече от 1,5 метра, не се нуждае от опора. Цъфти рано по време на полумесеца, с плодове, които, когато узреят, стават кестеняви на цвят. Устойчив на замръзване, не е нужно да покривате. Размножаването става чрез издънки. Поради размера си, този сорт паркова роза може да бъде засаден по протежение на оградата.

Pimpinellifolia plena

Кремообразна бяла роза със силен аромат и полу-двойни цветя. Достига височина от 1,5 метра, не се нуждае от опора. Цъфти веднъж в продължение на 12 дни с плодни яйчници, които узряват до почти черни. Листата се състоят от 8 листа с матова структура. Бушът е покрит с чести тръни. Устойчив на замръзване сорт, не изисква подслон. Размножава се чрез издънки. Кацането се извършва по протежение на оградата.

Хибридна Rugosa (Канада)

Този сорт има красиви, розови, двойни цветя със силен аромат. Обилен цъфтеж през целия месец, дори ако пъпките са засегнати от сива плесен, която се случва в дъждовно лято. Замръзнали леко набръчкани листа, издънки с плътни шипове. Нараства до почти 2 метра дължина. Тя не се нуждае от подслон за зимата, толерира студове. Размножаването става чрез издънки, засаждането се извършва по протежение на оградата.

Грижи: съвети

За да зарадвате розите с външния си вид, трябва знам някои от нюансите:

 • Как да оставим нежна розаПарковите рози са засадени с допълнително пространство за подслон през студения сезон, както и така, че да има възможност да се приближите до тях.
 • Не засаждайте силно миришещи растения до розовия храст, за да не прекъснете финия им аромат.
 • Катерущите рози обикновено цъфтят отстрани, така че за да се осигури обилен цъфтеж, който започва в самото дъно на издънката, основните стъбла трябва да бъдат поставени в хоризонтално положение.
 • Ако издънките се образуват, без да поставят цветя, трябва да знаете източниците на проблема, за да вземете необходимите мерки. Причините може да са някои сортове. Тези издънки се полагат на земята и се закрепват, което стимулира образуването на пъпки. Втората причина може да бъде лоша грижа без необходимото хранене, хранене и неправилно поставяне, когато липсва слънце. Също така виновници могат да бъдат вредители, които изсмукват сока от младите издънки, което се отразява негативно на залагането на пъпките.Ако няма цветни пъпки, издънката се подрязва малко, което се превръща в стимул за тяхното образуване.
 • Като профилактика срещу вредители използвайте отвара от полски хвощ или запарка от коприва, които помагат за укрепване на тъканите, което влияе върху устойчивостта на растението към вредители. Розовите листенца обикновено обичат трипса; пръскането с фармацевтична и студена вода на основата на лайка ще ги облекчи.
 • Почвеното покритие и миниатюрните сортове рози се адаптират добре към студения климат на Русия.
 • За да подготвите издънките за зимата и да издържите по-добре измръзване, не подрязвайте от август.
 • Hilling розата преди настъпването на студено време на височина до 20 см и отсече всички млади издънки. Завийте с лутрасил, за да се предпазите от внезапна слана, през пролетта ще предпази от изгаряния. Лапник се покрива след настъпването на стабилно застудяване до -8 градуса.
 • Ако издънката е енергична и не иска да се огъва, трябва да подкопаете растението от дясната страна и внимателно да зададете посоката, след което внимателно да го наклоните.
 • Ако температурата е над 8 градуса със знак минус, тогава трябва да се направи изход в заслона. Това е необходимо, за да се предотврати развитието на мухъл.
 • Парковите рози обичат, когато са оплодени с инфузия от пепел, която се готви 4 часа. Преди поливане земята около храста се разхлабва.

Красивите паркови рози ще ви радват с обилен цъфтеж за дълго време, ако осигурите компетентна грижа, намерете слънчево място с дишаща почва.

Паркови рози
Грижа за розитеДържавен сорт розиЦъфтящи рози в градинатаРози в розовата градина.Отглеждам няколко сорта паркови розиЦъфтящи рози в паркаКак правилно да се грижим за паркова розаЩо за парк розаКак правилно да режете паркова розаОтглеждане на паркова розаКакви са сортовете розиКакво е особеното в парковата розаРоза за градини и парковеДекорация на парка

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. […] Източник: flowers.desigusxpro.com […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.