Как да отглеждаме рози със семена от Китай у дома?

Отглеждане на рози у домаСред многото красиви цветя розата винаги е била считана за кралица. Ярък и деликатен, изтънчен и ароматен, той винаги привлича погледите. Роуз е възхваляван от поети по целия свят от векове. Освен красота и чар, той има и много други добродетели. Животновъдите отглеждат всички нови сортове и нюанси на розите. Освен това новите сортове са устойчиви на болести и не се страхуват от неблагоприятни фактори на околната среда.


Много хора знаят, че розите се размножават чрез резници, но се оказва, че и те могат размножава се чрез семена... Как да отглеждаме роза от семена у дома, ще се опитаме да разберем в нашата статия.

Основните начини за отглеждане на рози

Ще бъде интересно и полезно за начинаещите градинари да научат, че дори начинаещите градинари могат да отглеждат рози. Тези цветя се размножават по два начина:

  • резници;
  • ваксинация;
  • семена.

В самото начало трябва да вземете решение за метода и сорта на отглеждане на рози у дома. Ако изберете втория метод за размножаване, тогава в този случай са подходящи сортове рози, от които можете да получите семена. След покълването те трябва да дадат пълен материал с майчини черти и характеристики. Смята се, че най-подходящите семена за отглеждане са сортове миниатюрни рози... Следните сортове са подходящи за засаждане чрез семена:

  • полиант;
  • кафяв;
  • миниатюрен;
  • бодлив.

Тези рози бяха успешно размножени със семена. За това са подходящи само обилно цъфтящи сортове, донесени от Китай.

Селекция на семена и стратификация

Как да изберем семена от розаЩом розовите пъпки са оцветени с руж, е необходимо да изберете семенния материал. Напълно узрелите пъпки ще имат много по-лоша кълняемост. Можете да извлечете семена от рози с остър нож... Пъпката трябва да се реже внимателно и бавно, а след това семената да се отстраняват. Те се намират в пулпата и е много важно да не се повредят при отстраняване на семената. Семената често са с различни цветове, но това не е важно, тъй като те не винаги узряват равномерно. Те са доста подходящи за отглеждане на рози.

Избраното семе трябва да се почисти и след това да се потопи във водороден прекис за 20 минути. Това ще предпази от растежа на плесени. Също така е по-добре да поставите семена след пероксид върху тензух или салфетка, потопена във водороден прекис. Покрийте всичко със салфетка и го сложете в найлонова торбичка. Най-добре е да го поставите в хладилника, където се съхраняват зеленчуците.

Семената трябва да се проверяват периодично, за да се гарантира, че са без мухъл. Ако внезапно се появи, семенният материал следва отново потопете във водороден прекис... Те трябва да бъдат поставени в чиста кърпа и нова найлонова торбичка. Целият процес на съхранение на семената е дълъг и труден процес. След 1-1,5 месеца трябва да се появят първите издънки.

Отглеждане на рози от семена

Когато се появят кълновете, семената са готови за засаждане в отделни саксии или торфени таблетки. Растението може да бъде ударено от черен крак, но за да се избегне това, почвата за засаждане се мулчира със слой перлит. Експертите препоръчват също да се третират семената преди засаждане със стимулатор на растежа. Продуктът ще помогне на кълновете да покълнат по-бързо и ще даде на цветята добър растеж.

Най-оптималната температура за отглеждане на рози в началния етап е 10-14относноОТ.Растението не трябва да се излага на пряка слънчева светлина. Мястото за кацане трябва да бъде осветена, но сенчеста... Те се нуждаят от голям светлинен период от 12 часа, така че ако липсва светлинно време, то трябва да бъде допълнено с изкуствено осветление.

Почвата се полива, докато изсъхва. Помещението, в което се отглеждат рози, трябва редовно да се проветрява. С появата на първите зелени издънки контейнерите с разсад трябва да бъдат изнесени в по-хладно помещение и добре осветени, но без пряка слънчева светлина.

Процес на трансплантация на роза

Как да трансплантирате розаНай-силните и гладки разсад след покълването могат да бъдат избрани за засаждане в други контейнери, а останалите най-добре се изхвърлят. Не трябва да чакате през първата година на цъфтежа на тези рози, че те ще бъдат красиви. Това ще се случи по-късно, защото максималното развитие на растението и интензивният растеж се случват през втората и третата година от живота.

2 месеца след отглеждането първите пъпки са завързани... След 2 седмици се образуват първите цветя, които изискват внимание. Те се нуждаят от хранене в малки дози. За това са подходящи разтворими торове, които се добавят към водата за напояване и след това поливат растенията. През пролетта младите храсти са готови за засаждане на открито.

Има опитни градинари, които в края на лятото засяват избрани семена в земята. Почвата за засаждане трябва да е рохкава и оплодена.Семената се засяват на дълбочина 0,5 см и леко се поръсват със земя. Градинското легло трябва да се полива и да се покрива с покриващ материал, така че почвата в горния слой да не губи влага. В северните райони градината е покрита с листа, а отгоре се хвърля сняг. През месец април подслонът трябва да бъде премахнат и да се изчака появата на издънки. Смята се, че отглежданите по този начин рози са по-устойчиви на замръзване и жизнеспособни.

Как да отглеждаме рози от закупени семена?

Отглеждане на горичка у домаСъвременният пазар е готов да предложи готови семена от рози за засаждане от Китай. Това има своя недостатък - те не винаги съответстват на посочения сорт на опаковката. Най-добре е да ги купите в края на лятото. Закупените семена трябва накиснете в разтвор за стимулатор на растежаза да поникнат възможно най-скоро. След това те трябва да бъдат разположени върху подготвената почва и поръсени със слой от 0,5 см, леко притиснати към земята.

Поръсете саксиите с топла вода от спрей и поставете всеки контейнер поотделно в найлонов плик и го затворете плътно. Дръжте торбата с контейнери при температура 18-20относноОт 2 седмици. След това кълновете се отстраняват в мазето с температура не по-висока от +7относноОТ.

Периодът на стратификация продължава 1-1,5 месеца и, най-важното, по това време не пропускайте момента на появата на разсад. Веднага след като се появят, саксиите трябва да се пренаредят на осветено място. След процеса на втвърдяване разсадът се засажда на открито. Това обикновено се прави през месец април.

Тези рози се нуждаят от същите грижи като другите, засадени на мястото. През следващия сезон те ще станат по-силни, по-ароматни и малко по-големи.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.