Как да размножаваме рози у дома: размножаване чрез резници

Особености на отглеждането и отглеждането на рози у домаМного любители на закрити растения предпочитат да имат роза сред домашните си любимци. Това не се предотвратява от причудливостта на растението, податливостта на вредители, трудностите в грижите. В допълнение към красивия разцвет на "кралицата на цветята", розовите храсти създават уникален стил за ботанически кът.

Дори единичен може елегантно да украси прозореца стайна роза... Размножаването на това растение чрез резници запазва всички характеристики на оригиналния вид и се ползва с предимство пред другите методи.


Какви рози се отглеждат и отглеждат в стаята

Списък на видовете закрити розиВътрешните закрити рози се предлагат в различни цветове. Миниатюрните сортове обикновено имат много тънки храсти, точно повтарящи най-красивите видове чай и хибриден чай.

Има много разновидности и видове рози. За отглеждане на закрито, вземете компактни растения, тъй като кореновата система на роза изисква доста почва, не обича ограничението.

Саксийните култури могат да бъдат следните видове домашни или стайни рози.

 • Роза Кордана (Rosa Kordana) - малък размер, пищна, без мирис.
 • Миниатюрни рози.
 • Катерещи се рози - имат удължени стъбла.
 • Храсти.

Това са само някои от сортовете, които могат да се режат и отглеждат у дома. Не насилвайте хибридните чаени градински рози да растат в стаята. Те са почти не се поддавайте на присаждане в стайни условия. Как да размножаваме рози?

Методи за размножаване

Известни са следните методи за размножаване на тези цветя:

 • семена, което отнема много време и почти никога не се практикува;
 • резници на рози е най-често срещаният и популярен начин;
 • наслояване, ако стъблата са дълги, катерене.

Също така, роза се присажда върху шипка, като се получава копие от желания сорт. Но това вече не е възпроизвеждане. А също и присаждането се използва изключително в градинарството.

Как да размножаваме рози чрез резници? Много видове се размножават чрез резници, но това не винаги е лесна задача. Роза Кордана, например, трудни за възпроизвеждане... А миниатюрните сортове, предназначени за стаи, интериори, резници са по-лесни.

Метод за отглеждане на корени във вода

Този метод е най-подходящ за миниатюрни и джуджета рози. Розите се размножават най-често със зелени резници. Това са едногодишни издънки, които са дали пъпки. За образуването на корени във вода се препоръчва да се следват тези правила.

 1. Метод за размножаване на рози чрез отглеждане на корените на резници във водаНай-добрият период е пролетта и лятото, характеризиращи се с дълги периоди на естествена дневна светлина. Тогава растенията растат активно и дават пъпки.
 2. Смята се, че най-подходящият издънка за присаждане трябва да има пъпка. Но ако не искате да се лишавате от цъфтеж, можете да вземете избледняло стъбло.
 3. Ножът или ножиците за подрязване трябва да бъдат остри, за да не оставят назъбени ръбове на стъблото като източник на инфекция.
 4. Дръжката трябва да има повече от две пъпки, от които ще растат нови издънки.
 5. Отдолу изрезката се изрязва по наклонена линия, а отгоре - по права линия. Дължина - не повече от 15 см.
 6. Флористите смятат за правилно да се използва преварена вода за отглеждане на корени, считайки суровата вода за неподходяща. Във всеки случай водата трябва да се утаи за няколко часа, да се нагрее до стайна температура.
 7. За растежа на корените във вода са по-подходящи тъмни съдове, непрозрачни или от тъмно стъкло.
 8. Всеки контейнер с материала трябва да бъде подписан, ако сортовете са различни.
 9. Водата не се сменя, а се долива при изпаряване.
 10. Буркани с рози трябва да са на светло място, например перваза на прозореца.

Особености на метода за отглеждане на корени

Съвети от опитни цветари за това как да размножавате рози чрез резнициСпоред едно мнение, когато се появят корени, розата се поставя в земята. Това увеличава шансовете за оцеляване, а самото растение не отслабва.

Други производители вярват: появата на корени в миниатюрни рози отнема до три седмици и ги отглежда до сантиметър. Те трябва да се разклонят. Те се засаждат в контейнер от 200 ml с дупки за оттичане на вода.

Някои отчитат фазите на луната и вярват, че кацането трябва да се извършва на растяща луна. Но за да вземете предвид този фактор, трябва луната да свети през прозореца, като дава на растението допълнително осветление.

Тоест, прозорците трябва да са на юг, от северната страна това няма значение. Освен това, в очакване на "правилната" луна, можете да пропуснете времето за успешно засаждане, да отслабите растението.

Много често първият цъфтеж на вкоренена роза не трябва да чака дълго, пъпката се появява скоро. Но това зависи от сорта и други условия.

След първия цъфтеж се препоръчва растението трансплантирайте в просторна саксия... Корените трябва да са на едно и също ниво спрямо повърхността. Ако се появи дълъг и слаб летораст, той се отрязва, оставяйки 36–40 mm над почвата.

Вкореняване на резници

Правила за избор и подготовка на резници от рози за размножаванеРазвъден материал - резници се получават в процеса на подрязване на закрити рози. Ако розата расте на улицата, но е с малки размери, подходяща за отглеждане на закрито, от нея могат да се вземат клони.

Но не всеки сорт градинска роза ще пусне корени в саксия. Катерещата се роза се счита за подходяща за вкореняване. Но чаената градинска роза почти не дава добри резултати, с изключение на малък процент.

Най-подходящите издънки за вкореняване са получени през пролетта и лятото, със зрели пъпки или цъфтеж. Дългите издънки също са добре. Предпоставка е наличието на бъбреци. Дължината на дръжката е до 12 см.

Желателен е нож или ножица за нарязване дезинфекцирайте алкохол или калиев перманганат. Разрезът се прави под бъбрека отдолу и над бъбрека на разстояние до 1 см отгоре. Съществуващите листа се нарязват наполовина.

Метод за вкореняване в земята

Особености на размножаването на розите чрез резници в земятаРезниците се засаждат в земята веднага след изрязването. Има лекарства, които насърчават вкореняването. При подготовката "Kornevin" трябва да потопите долния разрез на резника. И от средствата на "Epin" те правят разтвор, в който филийките се държат до половин ден.

Стъбло потопени в земята 1/3 и уплътнете почвата. Естествено, преди прибирането на резниците трябва да се подготвят контейнери с пръст. Всеки контейнер е покрит с буркан или се прави обща оранжерия под филма.

Влагата в оранжерията се изпарява бавно. Следователно не е нужно да поливате всеки ден. Благоприятна температура на почвата - до 25 градуса по Целзий.

Розите са задължителни изисква се добро осветление... Ако е невъзможно да ги поставим на перваза на прозореца, ние правим подсветката (дневна светлина - 15 часа). Период на вкореняване - до 5 седмици. Когато листата започнат да растат, тогава въздухът може да се подава в оранжерията и след това напълно да се отстрани филмът (бурканът).

Ако вкореняването е извършено в общ контейнер, с течение на времето розите седнал един по един... Разстоянието между розите трябва да бъде около 5 см. Намирайки се на светлина, розите не трябва да се излагат на парещото слънце.

С растежа на кореновата система бучка земя се прехвърля в голям контейнер. В контейнер от 500 ml розата може да живее до следващата пролет без трансплантация. Нормална грижа: поливане, температурни условия.

През есента те могат да стоят на верандата, в хладни условия. През зимата също трябва да ги държите далеч от топлината на батерията.Тъй като зимният ден започва да се увеличава, растенията ще реагират с растеж. През първата година не трябва да очаквате обилен цъфтеж, тъй като той настъпва по-късно с пълно вкореняване.

Вкореняване по въздушни слоеве

Описание на метода за размножаване на рози чрез наслояване у домаАко културата с компактен (вътрешен) размер има дълги стъбла, свързани със сорта - катерене, тогава тя може да се размножава чрез наслояване. Това е по-надежден метод, който не е животозастрашаващ за вкоренения клон.

Въздушните слоеве могат да бъдат вкоренени във всяко растение. И точно това правят за надеждност, ако резниците не са достатъчни. При размножаване чрез наслояване е препоръчително да се вземе цъфтящ клон.

Листата се отстраняват отдолу и направете надлъжни разрези остър режещ предмет (самобръсначка или нож) върху кората. След това поставете торба с пясък на мястото на среза. Тази почва трябва да се навлажнява редовно за вкореняване.

След три седмици или по-малко, кореновите пъпки ще започнат да се развиват върху нарязаното стъбло. С потъмняване на стъблото на мястото на среза и отсъствие на корени се прави заключението: вкореняването чрез наслояване не даде резултат. Необходимо е да се отреже тази издънка над разваленото място и да се засади под формата на резник.

Можете да научите за успешното вкореняване чрез растежа на нови издънки. Трябва да навлажнявайте почвата редовноизбягване на излишната влага. Изсъхването също е неприемливо. Размерът на саксията също е важен.

Почва и торове... Готова почва за продажба в опаковка за рози, която има всички необходими компоненти. Можете също така да направите почва от смес от пясък и торф.

Дървеният пясък е добър почвен състав за по-нататъшното развитие на растението. Субстратът се приготвя, като се взема лека почва, като към нея се добавят два пъти повече трева, същото количество торф и малко пясък.

Хумусът е добър тор за розите. Когато на вкоренена роза се появят нови листа, можете да направите минерални торове и органични.

Размер на контейнера и парникови условия

Мненията на цветарите се различават. Някои настояват за съответствието на саксията с размера на растението и смятат, че резниците се нуждаят от малък капацитет, не повече от 200 мл.

Други казват: розата обича голямо количество пръст и веднага можете да вземете по-голяма саксия. По един или друг начин контейнерът трябва да има добро дренаж, дренажни отвори.

След като корените заемат цялото място в малка саксия, розата трябва да бъде трансплантирана директно с буца земя в по-голям съд. Ако саксията е твърде голяма, има опасност от неравномерна влага, застой на влага, вредители, които развалят корените.

Когато една роза се вкоренява в балконска кутия, там могат да бъдат засадени други растения с подобни климатични предпочитания. Напълно възможно е да засадите няколко резници от роза в една кутия.

Изисква се да се вземе предвид, че вятърът и течението също са вредни за културата по време на вкореняване. За защита от вятър, както и за дългосрочно запазване на влагата и създаване на необходимия климат използвайте оранжерии... Това е найлоново фолио, покриващо контейнер или буркан за всеки храст.

Опасности и вредители

Вредители и болести по розите и методи за борба и лечениеПаякообразните акари са може би най-честата причина за болести по растенията. Признаци на инфекция - пожълтяване на листата, закърнелост... Понякога домашно цвете не може да бъде спасено. Необходима е редовна проверка на листата на растението от задната страна, както и на върховете.

Въпреки че здравословният вид на стайно растение говори сам за себе си, лекарствата се използват за борба с паякови акари, когато бъдат открити, например, Fitoverm, калиев сапун за пръскане.

Мини розите са устойчиви на болести, но понякога са засегнати брашнеста мана - сив цвят върху листата. Резултатът от заболяването са жълти листа. Листните въшки също са вредители, които могат да заразят деликатно растение.

И това се случва в отслабено състояние, причинено от преовлажняване на почвата, излишни торове. За да се избегнат кърлежи, се препоръчва от време на време пръскащи храсти.

Появилата се плесен трябва да се измие от растението, както и да се почисти целият перваз на прозореца и да се остави да изсъхне. Необходима е добра циркулация на въздуха и вентилация срещу мухъл.

Домашната розова градина не просто украсява стая и нейния прозорец. С помощта на това красиво и хармонично създадено растение можете да постигнете шикозен флорален дизайн за осветената зона на интериора.

Ако имате умения, се правят нови насаждения, дори вкореняване на рози от букети. Като за начало една закрита роза, с течение на времето можете да придобиете цяла плантация. Освен това има компактни разновидности на красиви закрити рози.

Грижата за розата осигурява сезонна резитба на летораститена които да се опитат методи за вкореняване. Ако методите на рязане са различни, винаги трябва да разделяте партидата от резници на две и да търсите подходящи условия за вкореняване, като използвате и двата метода. В крайна сметка условията за адаптация се различават в зависимост от сорта и други фактори.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.