Устойчиви на замръзване сортове рододендрони: описание на вида

Устойчиви на замръзване сортове рододендрониВ ландшафтния дизайн е много важно да изберете правилните елементи за декорация. Ярка и красива цветна градина винаги може да даде добро настроение, да украси пейзажа. Рододендроните се считат за много популярни, тъй като цъфтящите храсти могат да превърнат всяка градина или зона за отдих в красив и грандиозен зелен остров.


Има много разновидности на рододендрони, но как да изберем най-устойчивите на замръзване сортове за вашата градина? Смята се, че отглеждането им в нашите климатични условия не е лесно. Бих искал да разбера кои сортове от тези ярки цветя са по-добри за използване, способни да презимуват и да се вкоренят в нашия климат?

Луксозни растения

Сортове рододендрониРододендроните са сред най-популярните и обичани видове цъфтящи храсти. Те са дървета или храсти и могат да украсят дори най-занемарената градина. Има повече от 800 вида и подвида от тези ароматни растения. Сред тях има идеални възможности за създаване на уникален дизайн за зона за отдих. Много градинари у нас вярват, че не е лесно да отгледате рододендрон в градината си. Всъщност трябва да направите правилния избор на сортове, които толерират добре нашите зими и могат да радват окото със своя ярък, обилен цвят всяка пролет.

За първи път в европейските страни рододендроните са донесени преди 160 години от Южна Азия. През това време вечнозелените храсти станаха много любители. Животновъдите са отгледали много нови сортове, които се отличават с голямо разнообразие от форми и размери на храсти и цвят. Те включват термофилни растения, но, за съжаление, те бързо умират след сурова зима.

За да се избегне смъртта на храста, е необходимо да се изберат устойчиви на замръзване сортове вечнозелени и широколистни видове, които лесно могат издържат на ниски температури до -35относноОТ... За разлика от термофилните хибридни растения, за тях е лесно да се грижат, като спазват всички агрономически правила за тази култура.

Най-добрите мразоустойчиви сортове

С голямо разнообразие от нови видове градинарите могат лесно да изберат подходящите рододендрони за своята градина. Този вид растение не принадлежи към екзотичните, поради което се отглежда успешно в много страни със студен климат.

Вечнозелени зимоустойчиви сортове:

 • Зимоустойчиви рододендрониGrandiflorum е храст, достигащ височина от 2 метра. Цъфти в големи люлякови цветя.
 • Смирнова е буен зелен храст, той достига до 1,5 метра височина. Съцветията му са събрани по 10-14 парчета и образуват красиви пъпки, бледорозови с жълти петънца.
 • Краткоплоден - може да нарасне до 2-3 метра. Бушът често цъфти с бели големи цветя, достигащи до 5 см в диаметър. При естествени условия се среща в Япония, в планините на Далечния изток, Корея.
 • Златист - малък по размер, расте до 1 метър. Белите му цветя с диаметър 5 см са събрани в съцветията на чадъра.
 • Katevbinsky - счита се за голям, тъй като може да нарасне до един и половина метра. В края на пролетта тя радва с големите си люляково-розови пъпки, обилно покриващи храста.
 • Плътен, заплетен рододендрон (impeditum) - короната му е изключително гъста, храстът достига ширина 0,6 метра.Клоните са изправени, гъсто разклонени. Този сорт има слаб цветен аромат. Те могат да бъдат лилаво, бледо лилаво, люляково синьо. Бушът расте много бавно.
 • Helliki (хибрид) - компактен и плътен, расте до 1 метър, яркорозови цветя, събрани в съцветия. Започва да цъфти през месец май и завършва през юни. Обича полусянка.

Широколистни зимоустойчиви сортове:

 • Канадски - прилича на разклонен храст, достигащ височина от 1 метър. Съцветия, събрани на 3-7 парчета, образуват красиви цветя.
 • Камчатски е малък храст, който обича да расте в естествената си среда по планинските склонове на морския бряг. Расте до 40 см, цъфти с яркочервени цветя с диаметър до 4 см, през месец май.
 • Жълтото е голям храст, достигащ височина от 4 метра и обиколка до 6 метра. Малките съцветия с форма на чадър имат приятен жълт цвят.
 • Японски - има разперена корона и расте до 2 метра височина. Цъфти с големи цветя, събрани в съцветия от 6-12 парчета.
 • Pukhkansky - се отнася до маломерни рододендрони, расте до половин метър височина. Има гъста корона, цъфти през май-юни, цветя, събрани в съцветия от 4-5 парчета.

Отглеждане и грижи

Как да отглеждаме рододендрониРододендрони предпочитат кисела почва, и още по-добре торф. Почвеният субстрат се приготвя от смес от пясък и кисел торф в равни части. Желателно е почвата да е рохкава и да може да пропуска добре влагата. Също толкова добре е да добавите натрошена борова кора или иглолистни игли в нея.

Леката полусянка от големи дървета е подходяща за постоянно място за засаждане. Не могат да се избират открити слънчеви зони за отглеждане на рододендрони. Пролетта се счита за най-благоприятното време за засаждане на рододендрони.

Когато кацате, трябва източете почвата, ще предотврати застоялата вода след поливане. Препоръчително е да засадите рододендрони в контейнери, в които кореновата система не е повредена или изсъхнала, така че това засаждане е по-надеждно. Ако е засадено без контейнер, тогава растението не може да бъде заровено дълбоко. Когато кореновата шийка е заровена, това води до разпадане на кореновата система.

Правилното място, внимателна поддръжка и мулчирана почва ще улеснят по-нататъшната грижа за рододендрона. През пролетта се препоръчва да се направи превръзка. Изборът й ще зависи от състоянието на почвата.

Много често, през летните жеги, листата на растението стават меки, така че по това време то се нуждае от често поливане. Изсушаването на кореновата топка ще бъде вредно за растението.

По-добре е да не се включвате в подрязването на храст, най-често това се прави като санитарен през март.

Мразоустойчиви сортове не се нуждаят от подслон за зимата... Топлолюбивите сортове със сигурност ще се покрият преди настъпването на пролетта.

Когато купувате рододендрони за вашата градина, винаги трябва да вземете предвид климатичните условия. Устойчивите на замръзване сортове ще могат по-лесно да оцелеят в мразовитата зима. Правилната грижа за растението ще ви спести от ненужни проблеми в бъдеще. Храстът ще се развива активно, давайки възхитителната си красота и очарователен аромат на другите за дълъг период от време.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.