Засаждане на нарциси през есента: важни нюанси на процедурата

Нарцисите са цветя, обичани от много градинари. И с добра причина: те са непретенциозни в грижите, но в същото време са много красиви. За да бъде цъфтежът изобилен и приятен за окото, е необходимо да се познават характеристиките на технологията за засаждане на нарциси през есента, а също така да се вземат предвид климатичните особености на определен регион.

Кога е най-доброто време за засаждане на растение

Нарциси в градината

Ако засадите нарциси навреме, съществува риск от проблеми по време на процеса на растеж.

На въпроса по кое време на годината е по-добре да засаждате нарциси, няма категоричен отговор: всичко тук ще зависи преди всичко от метеорологичните условия на вашето място на пребиваване.

Повечето градинари смятат, че е за предпочитане да засаждат или в края на лятото, или в началото на есента. Оптималният период е от средата на август до средата на септември. По това време кореновите процеси се развиват активно и това е несъмненият плюс на есенното засаждане. Недостатъците включват риск от замръзване. Ако студеното време дойде неочаквано, крушките могат да умрат.

През пролетта също е възможно засаждане, при условие че сортът е термофилен. На практика обаче това най-често се случва, ако по някаква причина е пропуснато точното време. Преди пролетно засаждане е необходимо посадъчният материал да се държи в хладна среда при температура от + 1 ... 4 ° C в продължение на 2-3 седмици.

Дати на засаждане през есента

Нарцисово цвете

Експертите съветват засаждането на ботанически нарциси през първата половина на септември, а цветя с големи луковици през 20-то число на месеца.

Основният фактор, при който трябва да се ръководи при засаждането на нарциси, е температурата на почвата: тя трябва да се поддържа при + 8 ... 10 ° C в продължение на 15 дни.

Кога е по-добре да засаждате нарциси, в зависимост от региона: таблица

МестоположениеКога е най-доброто време за засаждане на нарциси
На югОт 30 октомври до 10 ноември
Средна зона на РусияОт 15 август до 10 септември
Москва и Московска областОт 10 август до 15 септември
Ленинградска областОт 10 август до 15 септември
УралВ началото на август
СибирВ края на август

Според лунния календар 2019, най-добре е да кацнете на следните дати:

 • през септември: 2–4, 11–12, 29–30;
 • през октомври: 1, 4-6, 12-14, 19-21.

Как да изберем и подготвим място за засаждане

Нарциси

Нарцисите не само украсяват сайта, но и създават защита от мишки за съседни растения поради съдържанието на вещества, отровни за гризачите.

Нарцисите са непретенциозни, така че мястото за засаждане може да бъде или слънчево, или сенчесто.

Има обаче някои сортове, които предпочитат слънцето - например нарцис или букет Assoan. Но това е по-скоро изключение от правилото.

Основното условие, което трябва да запомните: без течение! Уверете се, че мястото за кацане е надеждно защитено от всички страни.

Нарцисите са влаголюбиви, затова за тях е подходяща глинеста почва, а не пясъчна глинеста почва. Подготовката за засаждане трябва да започне в средата на юли. Ако почвата е твърде тежка, е необходимо да добавите фин пясък към нея и да я изкопаете. Към пясъчната глинеста почва трябва да се добави глина, така че тя да задържа по-добре течността вътре.

Торовете се поставят във всяка дупка, изкопана под растението по време на засаждането. Ако добавите малко дървесна пепел към почвата, това ще има положителен ефект върху растежа и здравето на нарцисите.

Инструкции за засаждане

Нарциси на открито

По-добре е да насадите малки нарциси на купчини, намалявайки разстоянието между дупките: това ще създаде уютен флорален ъгъл

Основното правило, което се използва при засаждане на нарциси, е следното: дълбочината на луковицата е равна на нейната тройна височина. Обикновено се изкопава дупка на дълбочина от 10 до 25 см, в зависимост от качеството на почвата и размера на луковиците.

Ако почвата е глинеста, тежка, трябва да направите дупка с дълбочина 10 см, а ако е лека, песъчлива - 25 см. Преди да започнете работа, земята трябва внимателно да се изкопае.

Алгоритъмът за засаждане на нарциси е както следва:

 1. Първо, трябва да изкопаете дупки на разстояние 15–20 cm една от друга.
  Засаждане на луковици на нарциси през есента

  Луковиците за засаждане трябва да бъдат абсолютно сухи, плътни, без признаци на гниене и плесен.

 2. Дъното на всяка дупка трябва да бъде покрито със слой пясък, за да се създаде дренаж.
  Нарцисова крушка в дупката

  Като дренаж можете да използвате не само пясък, но и малки камъчета и дори стърготини

 3. Крушката трябва да се постави в отвора и да се натисне леко.
  Стискане на крушката

  В процеса трябва да внимавате, за да не повредите посадъчния материал.

 4. Необходимо е да се поръси посадъчният материал с дървесна пепел и след това да се покрие с пръст.
  Грабли в градината

  Препоръчва се внимателно да се изравнява повърхността на леглото с гребло, това ще подобри адхезията на почвата към корените

Как да засаждаме нарциси през есента: видео

Как да се грижим за нарцисите, за да преживеем зимата

Торф мулч

Мулчирането надеждно ще предпази луковиците от замръзване и смърт и те ще се превърнат в ароматни цветя през пролетта

В рамките на две до три седмици след засаждането в земята нарцисите се поливат редовно. Това се прави с цел стимулиране на появата на корени. Необходимо е почвата да е достатъчно влажна, но да не е влажна. Излишната влага няма да повлияе по най-добрия начин на развитието на цветята. След всяко поливане повърхността на почвата трябва да се разхлаби.

Когато почвата замръзне, трябва незабавно да покриете лехите със смес от торф, хумус и дървесна пепел. Приготвя се в следното съотношение: 1 кофа торф, 2 кг хумус, 1 кг пепел. На север също ще бъде полезно да мулчирате леглата със слой слама с дебелина 10-15 см.

За да отглеждате успешно нарциси, трябва да имате здравословен посадъчен материал, да помните условията, при които можете да засаждате, а също така да знаете как да се грижите за растенията. Ако всички тези точки се спазват, цветята ще радват дълго време вас и вашите близки със своята красота и вълшебен аромат.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.