Засаждане и грижи за дицентъра на открито: сортове, снимки

Много градинари не мислят много за това как най-добре да украсят района до селската къща. Ето защо, най-често те предпочитат розови храсти, гъсталаци от гладиоли или нежни невенчета и невен. Въпреки това, всички те изглеждат доста традиционни, така че ако искате да постигнете оригиналния дизайн на територията на задния двор, тогава със сигурност ще се интересувате от такова необичайно растение като дицентрата.


Още през първите седмици на пролетта това цвете ще започне да ви доставя радост. благодарение на отворените пъпки-сърца... И можете да наблюдавате тази красота до средата на лятото. Такава възможност обаче ще ви бъде предоставена при условие, че отглеждате дицентъра в съответствие с определени правила.

Името на растителния център за кървене най-често се използва в техните среди от специалисти. В обикновените хора това цвете е известно като „разбито сърце“. И трябва да кажа, че той го оправдава, защото пъпките му много приличат на малки сърца. Това растение е известно и като двушпорна. Това име се формира от две думи: dis и kentron, което в буквален превод ще звучи като "Два пъти" и "шпора"... Французите, свикнали да приписват красиви легенди на различни растения, присъдиха на дицентъра името „сърцето на Жанет“, практичните германци го нарекоха „цветето на сърцето“, хитрите англичани използват името „дама в банята“. У нас името „разбито сърце“ беше залепено зад дицентъра.

Погрешно е да се вярва, че това растението е отгледано в Европа... Всъщност родината му е Япония и оттам той е пренесен в Европа през 1816 година. Това растение, което се откроява със своята красота, не остана незабелязано от местните цветари. Затова много аристократи и благородници много скоро искаха да видят дицентъра в своите градини, който се открояваше с ярката си цветова палитра и оригиналната форма на пъпките. Поради любовта към това изящно цвете, някои сортове дори са получили обяснителни имена. Следователно много видове дицентра имат представки като - красива, отлична, грациозна.

Подготовка на почвата за засаждане на цвете

Отглеждане на дицентър и грижа за негоДицентрата е непретенциозно растение, но все пак е препоръчително да се подготви място за засаждане през есента. След това с по-голяма степен на вероятност можете да разчитате на факта, че през пролетта ще цъфти обилно. Дицентър неизискващ към местата за отглежданеследователно може да се засажда на слънчеви места и под сянката на дърветата. Незабавно обаче трябва да сте подготвени за факта, че когато се засажда в полусянка, тя ще започне да цъфти по-късно от обикновено.

Когато подготвяте място за засаждане на дицентър, първото нещо, което трябва да направите, е да изкопаете земята, като направите цветно легло с дълбочина 40 см. Също така трябва да се погрижите за неговото плодородие, поради което в някои случаи може да се наложи да добавете хумус в съответствие със схемата - 3 кг на 1 кв. м. За да осигурите на растенията минерални елементи, можете да използвате универсални торове за градински цветя: те се прилагат в количество 15-20 грама.за 10 литра вода.

След изчакване на цъфтежа е необходимо отново фураж - поне 3-4 пъти... Така ще бъдете сигурни, че по време на вегетационния период бицентърът ще расте добре и ще ви даде красиви ярки цветя. След поредния дъжд или поливане е необходимо да се разхлаби почвата в кореновата зона. Това обаче трябва да се прави с голямо внимание, тъй като корените на дицентрата са разположени в повърхностния слой.

Дицентрата се чувства най-добре на почви с лека текстура с добра пропускливост на влага и въздух. Когато отглеждате дицентри на тежки глинести почви, през есента ще трябва да се добавят речен пясък или торф. Тези компоненти ще помогнат да се избегне загниването на корените. Често градинарите практикуват метод, при който през есента се създава торта от суха слама или тръстика. Поставя се под формата на слоеве, които се смесват със земята и за нея първо ще трябва да изкопаете специална дупка.

Най-добрите начини за размножаване и трансплантация

Dicentra - засаждане и грижи, на откритоОбикновено за разплод се използва дицентър метод за разделяне на коренища, размножаване чрез въздушни издънки и засяване на семена. Последният вариант е най-малко предпочитан поради факта, че в растенията се образуват много малко семена. Освен това има сортове, които при отглеждане в умерени географски ширини изобщо не образуват семена. Освен това не е толкова лесно да се отглеждат разсад от семена. Поради тази причина е най-добре да се размножава дицентърът чрез отлагане на части от коренището или издънките.

Размножаване чрез разделяне на коренището

Препоръчва се размножаването на дицентъра чрез отличния метод на разделяне в края на лятото, тъй като по това време на годината почвените издънки започват да отмират. За да направите това, трябва внимателно да изкопаете корени от земята и оставете ги да изсъхнат... В резултат на това те ще станат по-еластични, което ще намали риска от увреждане. След това те се занимават с разделяне на коренището, в резултат на което трябва да се получат сегменти с 3-4 пъпки, от които в бъдеще ще растат издънки.

За засаждане на парчета от корени трябва да изберете зона, която е най-малко осветена от слънцето. След вкопаване в земята е необходимо да се полива добре с топла вода. За да се избегне проникването на инфекция в мястото на среза, то може да се третира с пепел. След като изчакате вкореняването на дивизиите, можете да ги трансплантирате на постоянно място.

Дицентърът може да се размножава в началото на пролетта. За да направите това, трябва да изберете момента, в който издънките все още са в латентно състояние или показват само признаци на растеж. Оптимално, когато разделянето се извършва на всеки 5-6 години. При по-рядко размножаване корените остаряват и бързо отмират.

Агротехника на засаждане

При засаждането на цветя е необходимо разбито сърце спазвайте следната процедура:

 • първо трябва да подготвите дупките на избраното място, като спазвате разстоянието между тях 30-40 см;
 • В една дупка трябва да се поставят 3-4 дивизии, което ще създаде по-буйни насаждения;
 • след това ямите се запълват със слой почва и се уплътняват;
 • последният етап е поливане с вода, загрята на слънце.

Наземните резници, които се събират през пролетта, също могат да се използват за размножаване на великолепната дицентра. За да направите това, трябва внимателно да изкопаете почвата в основата на растението и с помощта на остър нож да отрежете малки части от растението, които имат "пета". След това резниците трябва да се поставят в стимулатор за един ден, така че ускорете процеса на вкореняване... След това те се поставят в добре навлажнена почва, след което се покриват с парников филм. Обикновено отнема около месец, за да се образува пълноценна коренова система. През годината те растат в разсадник, след което могат да бъдат трансплантирани на постоянно място.

Особености на грижите за растенията

Описание на цветето дицентърЗа да може дицентрата на сорта Золотая лоза да се чувства нормално през целия вегетационен период, трябва да й се осигурят подходящи грижи, поддържане на оптимално осветление, редовно поливане, плевене и разрохкване.

Въпреки че е възможно да се отглежда дицентър както в слънчеви, така и в сенчести райони, наличието на достатъчно количество светлина може значително да повлияе на факта колко буйни ще бъдат храстите дицентър и колко скоро ще цъфтят. В откритото пространство дицентърът започва да цъфти рано. Но дръжките й не са особено големи и буйни. В условията на частично засенчване дицентърът започва да цъфти по-късно от обичайното, но по-скоро се образуват големи сърца с наситен цвят, които украсяват сайта до средата на лятото.

Препоръки за грижа за дицентъра:

 • ефективна мярка е извършването на суперфосфатни превръзки през пролетта. Също така, този тор трябва да се прилага върху почвата и на етапа на растеж на дицентъра. Тези операции ще ви помогнат да осигурите наситения цвят на пъпките;
 • след изсъхването на последното цвете на дицентрата се препоръчва да се нанасят в почвата торове, богати на азот. Това ще бъде добра стимулираща мярка за образуването на нови бъбреци;
 • с заплаха от замръзване се препоръчва да се отглежда дицентър със заслон, който може да се използва като нетъкан материал;
 • в процеса на отглеждане на дицентра е необходимо да проследявате избледнелите четки и да ги отрязвате навреме. В този случай растението ще цъфти по-дълго поради навременното образуване на пъпки на други клонове;
 • в началото на есента е необходимо да се отреже надземната част на растенията, така че след нея конопът да остане не повече от 5 см висок;
 • освен това трябва да сте много внимателни към земята. Ако водата застоява в нея, това ще доведе до загниване на корените. Това може да се избегне, ако дицентърът е засаден на височини;
 • ако мястото за дицентъра е избрано неправилно, в резултат на което върху него постоянно се натрупва вода, тогава почвата може да бъде изкуствено повдигната и може да се подреди дренажен слой и канали, за да се гарантира ефективно отстраняване на излишната влага;
 • в горещо време е необходимо да се увеличи честотата на поливане, както и скоростта на консумация на вода, за да се избегне изсъхването на корените. За да запазите влагата в почвата възможно най-дълго и да предпазите корените от прегряване, препоръчително е да мулчирате кореновата зона с торф или хумус.

Най-често срещаните разновидности на дицентра

Род дицентър включва много интересни видове, и всеки от тях може да бъде прекрасна украса в градината.

 • Сортове сортове дицентрацентърът за кървене е великолепен. Неслучайно това растение се нарича така, защото е доста голямо растение, което става особено буйно по време на цъфтежа. Възрастните растения имат подчертан обемен вид поради деликатната зеленина и цъфтящи четки, които са плътно покрити с цветя. Най-често този сорт е декориран в ярко розов оттенък, въпреки че има растения, които отглеждат бели цветя по време на вегетацията. Последните са по-къси, но това не им пречи да останат толкова буйни и красиви;
 • центърът за кървене е красив. Като растение джудже, този сорт обикновено не расте по-висок от 30 см. През пролетта се образуват грациозни цветя с разнообразни нюанси, вариращи от бледо бяло до ярко лилаво. Цъфти дълго време: първите цветя се появяват през първите седмици на пролетта и дават страхотно настроение до края на лятото. Видовете дицентра са много необичайни, украсени със сребърни листа, които им придават ефект на присъствието на едва забележимо оръдие. Този сорт често се използва за бордюри и алпийски пързалки;
 • дицентърът е изключителен. Принадлежи към групата на нискорастящите растения и не расте по-високо от 25 см. През пролетта се появяват синкавосиви листа, които по форма много приличат на папрат. Цветята от този сорт изглеждат доста привлекателни, като имат розови, лилави или бели нюанси. Цъфтежът на изключителна дицентра не е особено впечатляващ: можете да се наслаждавате на външния й вид не повече от 2 месеца. В по-хладните години цъфтежът може да продължи през целия сезон. Този сорт често се използва за зимно принуждаване.
 • кръстосването на различни разновидности на дицентра доведе до създаването на нов вид - къдрава дицентра. Представлявайки едногодишния клас, това растение се среща най-често в Хималаите. Формата му придава своята уникалност, тъй като прилича на дълга лиана, достигаща височина от 2 метра, основната украса на която са красиви жълти пъпки.

Заключение

Как да засадите дицентър в градинатаDicentra е отлично решение за декориране на лятна вила, което ще заинтересува тези собственици, които искат да създадат необичаен дизайн с декоративни растения.

Не трябва обаче да забравяме, че това все още е отвъдморско растение, което изисква специално внимание на целия етап на отглеждане. По принцип дицентрата е доста непретенциозно растение, поради което може да расте еднакво добре в осветени зони и в полусянка. Последният вариант обаче е по-предпочитан поради факта, че, защитен от ярка слънчева светлина, дицентърът образува доста големи и богати съцветия, които могат да украсят сайта до средата на лятото.

Засаждане и грижа за цветето на центъра за кървене
Цъфтящи храсти на дицентраГрижа за растенията DicenterДицентър - засаждане и грижи, на откритоДицентър във вашата градинаДицентра - разбито сърцеКак да се грижим правилно за дицентъраОписание на цветето дицентърОсобености на грижите за дицентъраКак цъфти дицентърътДицентра - разбито сърцеКакво е другото име за цветето на дицентъраОтглеждане на дицентър и грижа за негоОписание на цветето дицентърОписание на цветето дицентър

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.