Засаждане на форзиция: как и колко дълго цъфти, грижа за растението

Форзиция (форзиция) е род храсти, които принадлежат към семейство Маслинови. Те цъфтят прекрасно в началото на пролетта, а жълтите им цветя приковават погледите на всеки човек. Цветето дължи името си на световноизвестния ботаник Уилям Форсайт, който се е занимавал с отглеждане на растения и озеленяване на двореца Кенсинген. Първо той донесе храст от Китай в европейска държава и създаде всички условия за естествения му растеж и цъфтеж. Той стана първият животновъд, който се опита да създаде уникален вид, който е най-адаптиран към климатичните условия в Европа.


Днес този храст е широко разпространен в Русия, особено в Московска област. Използва се в много домашни градини, тъй като този вид растение не изисква специални грижи или някакви специални градинарски умения.

Характеристики на форзиция - описание на растението

Много хора наричат ​​форзицията малко дърво, но в биологична справка е така растението е класифицирано като храст... Височината му може да варира от 1 до 3 метра. Листата на храста са прости, овални, с малки назъбени ръбове. Дължината им е от 2 до 15 сантиметра. На форзиция, камбановидни цветя с ярко жълт цвят цъфтят в началото на пролетта. Цъфтежът продължава до 3 седмици, а в края се появява плодова кутия с крилати семена.

Идеални условия за отглеждане на форзиция

Въпреки факта, че самото растение е непретенциозно в грижите, то не изисква специални знания и умения, градинари направиха редица препоръкиза да ви помогне да отглеждате форзиция бързо и правилно:

  1. Условия за растителната форзицияРастението не понася добре течения, поради което при избора на място за растежа му този аспект трябва да се вземе предвид незабавно. Най-оптималното е място с много слънце, което е затворено от ветрове и течения, можете да използвате и сенчести места.
  2. За да можете в бъдеще да се грижите свободно за растението, засаждането на млади растения трябва да е на разстояние най-малко 1,5 метра.
  3. Форзицията расте във всякаква почва, но за да получите красив и дълготраен цъфтеж, трябва да подготвите специална почва. Тя трябва да се състои от пясък, хумус и листна земя, които се вземат в равни пропорции.
  4. Ако почвата на местата има висока киселинност, тогава трябва да се добави вар или въглен.

Как се размножава форзицията?

Форзицията може да се размножава по няколко начина: резници и семена... Най-често градинарите прибягват до резници. За да направите това, използвайте долните клони на растението, които са в контакт със земята, те са вкоренени.Много често има случаи, когато тези клонове се вкореняват сами, което прави възможно получаването на ново растение.

В случая, когато е избран методът на присаждане, е необходимо да се отреже долният клон и да се изкопае на открито, като се покрие със земя с 10-15 сантиметра. Много е важно кората да се реже по време на засаждането, така че кореновата система да може да се формира свободно.

Можете да използвате метода на резници от средата на лятото до октомври. В края на есента младото растение се нуждае от специална защита. За това трябва да се покрие с фолио и покрийте със суха зеленина или слама отгоре.

Днес са налични опции за засаждане на разсад от готово растение. Вкоренено е в земята и през зимата трябва да бъде защитено от замръзване.

Правила за засаждане на форзиция

Как се засажда форзицияЗа да може растението бързо да пусне корени в земята, за засаждането му е необходимо да се изкопаят дупки с размери 50х50х60 см. Това ще задълбочи конната система в земята с 40 сантиметра. Всеки следващ храст на растението трябва да бъде разположен на разстояние най-малко 1,5 метра.

На дъното на дупката за форзиция дренажът трябва да бъде положен с 10 сантиметра. Не може да бъде счупена тухла, развалини... Освен това се полага слой пясък от 10 сантиметра, след което се полага субстрат от пясък, листна земя и торф. Отгоре почвата трябва да бъде покрита с дървесна пепел.

Разсад се поставя в подготвена дупка и се заравя в земята, трамбова се и се полива обилно.

Растенията, които се засаждат през пролетта, не изискват специални грижи, а тези, които се засаждат през есента, трябва да преминат през процедурата за мулчиране. Материалът, който ще се използва за покриване, трябва да е въздухопропусклив, това ще позволи да се избегне спорът за бъбреците по време на зимните размразяване.

Основни правила за грижа за форзиция

Така че храстът да радва със своите цъфтящи и красиви форми, трябва да се грижите правилно за него.

  • forsythia изисква своевременно и правилно хранене. Най-оптималният месец за оплождане е април. Веднага след като завърши цъфтежа, е необходимо да се приложи минерален тор, това ще помогне да се образуват нови цветни пъпки, които ще са необходими през следващата година;
  • грижата за форзицията трябва да включва своевременно поливане. Най-често растението има достатъчно вода от естествени валежи, но в горещите дни е необходимо да се осигури допълнително поливане поне веднъж месечно. Предпоставка за грижи е разрохкването на почвата след всяко такова поливане. Разхлабването трябва да става до дълбочината на щика на лопатата;
  • основните грижи също включват подрязване на растението. Основната задача на такова събитие ще бъде изтъняване на короната на растението, което ще помогне да се стимулира растежа на нови, млади издънки. Трябва да отрежете стари, повредени клони с 2/3 от дължината им. По-добре е да започнете самата работа веднага след цъфтежа, преди да се появят нови листа на храста. В случай, когато храстът е станал много дебел и широк, е необходимо да се извърши коригираща резитба.

Видове форзиция

В нашите климатични условия, форзиция Растат 5 различни вида... Всеки от тези типове има свои собствени характеристики и външни разлики. Днес се отличават следните растителни видове:

  • висяща или хибридна форзиция;
  • яйцевидно или европейско растение;
  • тъмнозелена форзиция.

Висяща форзиция

Форзитски сортове растенияТози тип най-често се използва от градинарите на техните парцели. Снимки с това растение могат да бъдат намерени в много. Този храст достига 3 метра, докато клоните са сводести, увиснали.

Стъблата са маслиненозелени, с овална форма с назъбени ръбове. По време на цъфтежа на растението цъфтят ярки златисти цветя, чийто диаметър е около 2 сантиметра. Всички тях събрани в съцветия от 3-5 парчета.

Форзиция хибрид

Това растение е резултат от експерименти със селектори. Понася добре слана и суша, докато този храст изглежда луксозно. Височината му достига 3,5 метра, издънките могат да бъдат прави или наклонени. По време на цъфтежа на храста се появяват ярко жълти съцветия.Този вид изисква минимална поддръжка, което го прави най-популярният сред градинарите.

Форзиция яйцевидна

На снимката този вид храсти има грациозна форма. Височината му варира в рамките на 2 метра, докато короната има широко разпръснати листа и клони. По време на цъфтежа целият храст е красиво покрит с ярко жълти съцветия. След като периодът на цъфтеж приключи, храстът също изглежда невероятно, тъй като върху него се появяват красиви листа с овална форма.

Този тип форзиция цъфти преди всички останали и има невероятна гледка през есента.

Европейска форзиция

Това растение привлича градинари с формата си, то винаги образува невероятно полукълбо с голям диаметър. Цветовете по него по време на цъфтежа имат ярък лимонов цвят, а листата са бледожълти. Характеристика на това растение е неговата трайност: на едно място растението може да расте до 70 години.

Форзиция тъмно зелена

Името на растението напълно характеризира външния му вид. Цветята на растението имат красив светъл цвят на салата, а листата са тъмнозелени. Този вид е неизискващ за грижи, не се страхува от суша и засаждането му също е лесно. Растението може да расте дори в сухи райони.

Болести и вредители, от които се страхува форзицията

Болести на форзицияПо принцип това растение не се страхува от болести и вредители. Но понякога можете да намерите гъбично заболяване като фомопсис... На растението се появяват малки израстъци с форма на брадавици. Невъзможно е да се излекува такава болест, необходимо е да се изкопае старата форзиция и да се постави нова на нейно място.

Можете също да видите листа по растението, които са покрити с малки петна или петна - това е признак на инфекция от гъбичките Altenaria или Phyllosticta. Можете да се борите с това заболяване с помощта на меден сулфат.

Гъбите Lygus и Poeecilcapsus допринасят за образуването на кестенови петна по листата. За да се биете, трябва да използвате инсектицид.

В случай, когато растението започне да увяхва, то може да се третира с фон дьо тен или каптан. Можете също така да извършите обезмасляване на почвата с карбация.

Много често причината за форзиция летаргия може да бъде гниене на корени... За да се избегнат такива повреди, е необходимо да се регулира правилното поливане. Оптималната грижа в този случай е 15 литра вода на всеки 3 седмици.

В случай, че кореновата система е изгнила, тогава не е необходимо веднага да изхвърлите растението. Достатъчно е да го изкопаете, да отрежете всички повредени участъци и да накиснете кореновата система в дезинфекционен разтвор за половин час. Засаждането на този храст трябва да се извършва в нова, подготвена дупка. Само в този случай процесът на отглеждане и размножаване ще бъде безпроблемен.

Какво е мястото на форзицията в ландшафтния дизайн

Използване на растението форзиция в декорТова растение най-често се избира за озеленяване на техните летни вили, градински парцели. Днес това растение се засажда активно на градските площади, паркове, тъй като изисква минимална поддръжка, но в същото време има луксозен вид и може да цъфти забележително. В допълнение към ранния цъфтеж, това растение осигурява красива сянка през лятотоа през зимата има страхотна гледка. Много ландшафтни дизайнери засаждат форзиция с други подобни растения, за да образуват красив, жив ъгъл на природата.

Също така днес можете да намерите ярки композиции от различни сортове форзиция, което ви позволява да използвате ярки цветове на природата и да създавате уникални кътчета от дивата природа, които ще украсят и зарадват всички. Форзиция - чието отглеждане може да украси всяко място, може да бъде чудесен елемент от екстравагантен дизайн.

Форзития е многогодишно непретенциозно растениекоето изисква минимум поддръжка. Всичко, от което се нуждаете, е да закупите стрък, да го засадите правилно и да се грижите за него през цялата година и ще бъде осигурен красив зелен оазис на сайта. Размножаването също не изисква много усилия. Такова растение е способно да цъфти великолепно.

Форсития храст
Колко време цъфти форзицияФорзиция в цъфтящо състояниеВидове форзицияКак да отрежете форзицияСортове форзицияФорзиция растениеГрадинско растение forsythiaВидове форзицияЦъфтящ храст от форзицияФорзиция растеЗасаждане и грижи за форзицияКак се използва растението форзицияГрадинско растение forsythia

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.