Засаждане на божури през есента: време и инструкции стъпка по стъпка

Най-благоприятното време за засаждане на божури е есента. През този период летните горещини вече отшумяват и почвата е достатъчно влажна, особено ако понякога вали. С правилното време и спазване на технологията на засаждане, многогодишното коренище бързо се адаптира и подготвя за зимуване.

Защо божурите се засаждат през есента

Засаждане на божури през есента

Опитните производители на цветя планират да засаждат божури през есента, тъй като през пролетта растението е в активен вегетационен период и не трябва да ги безпокоите през този период. Засаждането през пролетта отлага цъфтежа на божура и в някои случаи води до раздробяване на пъпките. При най-неблагоприятното развитие на събитията цветето може изобщо да не образува пъпки през текущия сезон.

Дати за засаждане на божури през есента

Изборът на правилното време за кацане е основният компонент на успеха. Оптималният период е от края на август до средата на септември. По това време топлината отслабва, влажността се повишава и вали периодично. Такива условия допринасят за вкореняването на божура и бързото му адаптиране към почвата.

Конкретните дати се изчисляват, като се вземат предвид климатът в региона и прогнозата за времето. Важно е да останат поне 30–40 дни преди настъпването на слана. Ако божурът няма време да постави малки корени, растението може да умре през зимата.

Обучение

Засаждане на божури през есента

За успешното отглеждане на божур е важно да изберете правилното място и да подготвите мястото. На едно място растението ще живее поне 10 години, така че към процеса трябва да се подхожда обмислено.

Изисквания към мястото на обработка и почвата

Божури

Божурите предпочитат зони с ярко, но леко разсеяно осветление. Оптимално е, ако сянката пада върху храстите от обяд. На сутринта растението трябва да получава максимално слънчеви лъчи. Когато се засажда на сянка, храстът няма да цъфти!

Площта за цветето трябва да е на малка кота. Божурът е противопоказан в близост до подпочвени води или преовлажняване на почвата през пролетта или при дъждовно време. В низините корените на храста ще започнат да гният и той ще умре. Не можете да засаждате божури в близост до големи дървета и храсти с мощна коренова система: цветето в този случай ще бъде лишено от хранителни вещества, което ще се отрази негативно на цъфтежа.

Корените на божур се нуждаят от достатъчно количество кислород за правилното му развитие, така че почвата трябва да е рохкава, пропусклива за въздух и вода. Идеалният вариант е суглинка с киселинност не повече от 6,5 единици. Торфените почви абсолютно не са подходящи за културата.

Избраната площ се изкопава 2-3 седмици преди засаждането, така че почвата да се уталожи и да се компресира. Пясъкът се добавя към тежки почви за изкопаване, хумус, глина и торф се добавят към леки почви.

Избор и обработка на разсад

Божури

Здравият божур с обилни големи пъпки расте само от качествен разсад. Най-добрият вариант е отлежало растение, Избраният посадъчен материал трябва да има следните качества:

  • корени с дължина не по-малка от 20 см, гъвкава, светла сянка;
  • поне три спящи и задължително живи точки на растеж (бъбреци);
  • няма признаци на гниене и нападение от вредители.

За да се увеличи жизнеспособността на растението и бързата адаптация, на ново място се извършват редица превантивни мерки:

  1. Корените се накисват в топла вода и след изплакване се оценява състоянието им.Всички изгнили или изсъхнали участъци се отрязват, местата на разфасовките се поръсват с въглен.
  2. За дезинфекция божурът се поставя в слаб разтвор на калиев перманганат за 30 минути.
  3. За да се стимулира образуването на корени и да се увеличи имунитетът, корените се напудрят с Kornevin или се държат в разтвор на циркон.

След всички обработки растението за разсад се поставя на хладно и сухо място за един ден. Тази техника насърчава образуването на корков слой върху корените, който впоследствие е проектиран да ги предпазва от увреждане и проникване на инфекции.

Инструкции стъпка по стъпка за засаждане на божури през есента на открито

Засаждане на божури през есента

Общият ред и технологията на засаждане обикновено са еднакви за всички сортове божури. Процесът се състои от следните стъпки:

  1. За класически (тревисти) божури се приготвят ями с диаметър 50 см и дълбочина 55–60 см. На дъното се полага дренаж (речен пясък, чакъл, счупена тухла) с височина 5–10 см.
  2. В центъра на ямата е направена пързалка от хранителна почва: почва и хумус в равни пропорции, 150 g суперфосфат и 350 g костно брашно на кофа от получената смес.
  3. Разсад се поставя върху почвата, разпределяйки корените наоколо. Свободното пространство постепенно се запълва с пръст, леко го смачква. Когато заспивате с пръст, коренът не трябва да се огъва, така че разсадът трябва да се поддържа в тегло. Трудно е да направите това сами, затова е по-добре да включите асистент в процеса.
  4. След запълване на дупката около разсада се оформя земна ролка. Божурът се полива с помощта на кофа вода. Повърхността се мулчира с хумус или торф.

Важно! Кореновата шийка на тревистите божури се задълбочава с 3-4 см. По-плитко или ненужно ниско засаждане ще повлияе на състоянието на растението: в първия случай пъпките ще започнат да изсъхват, във втория не можете да чакате цветя.

Нюанси на засаждане на ITO-хибриди и дървесни божури

Засаждане на божури през есента

Кореновата система на тези сортове култура расте в ширина, поради което диаметърът на отвора за тях се препоръчва 90-100 см. Дълбочината също трябва да бъде по-голяма - около 70-80 см.

Разсадът от ITO и дървовидните сортове божури се поставят в ямата, така че пъпките за обновяване да останат на повърхността, присаждането е 10–12 cm под земята. Едновременно с растението се поставя кол в отвора за последващо обвързване на дълги издънки.

Подготовка за зимата

Подрязване на божури през есента

Божурите са доста устойчиви на замръзване растения и не се нуждаят от специални подслони за зимата. Единствената мярка в случай на недостатъчна снежна покривка, при която корените могат да страдат, е мулчиране на почвата със слама, дървени стърготини, сухи листа. Можете да покриете района със смърчови клони. През пролетта заслоните се премахват веднага след топенето на снега. Невъзможно е да се забави този процес, тъй като ще бъде трудно за издънките да пробият на повърхността и развитието на храста ще се забави, цъфтежът ще дойде много по-късно.

Важно! Изрязаните стъбла на божур не трябва да се използват като подслон, тъй като патогени или вредители, които атакуват храста през следващия сезон, могат да останат в тях.

Правилният избор на време, мястото на засаждане на божура и спазването на технологията ще имат благоприятен ефект върху състоянието на растението. През пролетта храстът бързо ще започне да пуска издънки и скоро ще ви зарадва с ярък и буен цъфтеж.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.