Колко необичайно е да сушите цветя, така че да продължават да радват окото дълго време

Цветята са приятни за окото под всякаква форма - не само пресни, но и сухи. А любимият материал за творчеството на цветарите са точно сухите цветя. Някои растения се използват като лечебен чай, докато други се използват за вътрешна декорация. Има няколко съвета как да изсушите цветя необичайно, така че да продължат да радват окото дълго време.

В пясък

За такъв необикновен начин розите са най-подходящи. Използва се речен пясък, който предварително го е приготвил:

 • изплаква се старателно;
 • запалвам. Разстелете тънък слой върху лист за печене и поставете във фурна, загрята до 70 ° C. Процедурата се извършва в рамките на 40 минути. По този начин всички паразити, които могат да се съдържат в пясъка, ще умрат.

След това пясъкът се изсипва в кутия и розите се поставят в нея с цветя нагоре. Пъпките са потопени изцяло.

Освен това контейнерът със съдържанието се отстранява в тъмния ъгъл на стаята. По-добре, ако го поставите до нагревателя. Така че цялата излишна влага ще излезе по-бързо от цветята и те ще изсъхнат по-добре. Процедурата продължава 21 дни.

След това, за да се отстрани пясъкът, в кутията се прави дупка и се излива в нея.

Лайката се суши по подобен начин. Това е по-лесно от фина роза. Съцветията се отделят от стъблата и също се поставят в пясъка за три седмици.

В бурята

Бораксът или натриевият тетраборат е евтин сушител, способен ефективно да изтегли цялата влага от цвете. Закупува се в аптека. Това е един от любимите начини за сушене на цветя във флористиката.

За това цветята се заливат с кафяво за период от 8 до 18 дни.

Понякога се приготвя специална смес. За да направите това, вземете (на части):

 • царевична крупа и тетраборат - 1: 1;
 • тетраборат и брашно - 1: 4.

И двете цветя, и съцветията се поставят в получената смес за 14 дни.

Микровълновото сушене се ускорява. За това растенията се покриват със смес от боракс и царевично брашно (в равни части) или се заменят с кварцов пясък. След това контейнерът се поставя в SV фурна за минута. Ако е необходимо, добавете още 60 секунди. След това те вадят и оставят за един ден.

Красивите сухи цветя са готови!

Процесът на сушене на цветя при буря има явно предимство - венчелистчетата не се набръчкват и изглеждат свежи.

Бораксът се използва и в суха форма. За да направите това, той се изсипва на слой от 10 см в долната част на кутията. След това растенията се излагат, съцветия надолу. След това тетраборатът се излива внимателно, така че да покрива напълно цветята. Разпределяйки го равномерно.

След 14 дни готовите пъпки се изваждат с пинсета. Останките се отстраняват с мек тампон или четка.

За този метод използвайте:

 • божури;
 • далии;
 • невен;
 • маргаритки;
 • рози.

В царевично брашно

Царевичното брашно е прекрасен сушител. С негова помощ те спестяват дълго време:

 • карамфил;
 • далия;
 • теменужки;
 • лавандула;
 • маншети;
 • маргаритки.

За това растение с малко стъбло (3-4 см) се поставя в контейнер. Покрийте с малък слой царевично брашно и поставете контейнера в CB фурната. Там се поставя чаша вода. Това ще предотврати ненужно избледняване и изсъхване. Микровълновата печка е настроена за две минути на средна мощност.

След това с помощта на клечка за зъби проверете как са изсушени венчелистчетата. Добавете още една минута, ако е необходимо.

След това контейнерът се изважда и се оставя да се охлади поне 12 часа.

След това цветята се вадят, окачени за стъблото, за да изсъхнат още 2 дни. Мястото е избрано с добра вентилация и без пряка слънчева светлина.

Друг начин е да поставите съцветията в плитък съд и да покриете отгоре с царевично брашно. За да покрие напълно пъпките и да проникне между венчелистчетата.

Оставете в брашно за 10 дни. Готовността се проверява с клечка за зъби.

Този метод ще запази обема и цвета на растенията. Те няма да избледнеят или да се набръчкат.

В силикагел

Сухите цветя се получават най-бързо с помощта на силикагел (силикатен гел). За малки съцветия отнема само 3 дни. За по-големите - от 7 до 10 дни.

Предимството му е, че се прилага многократно. Има обаче и недостатъци - високата му цена. Закупете лекарството в зоомагазин (пълнител за животни).

За да изсъхне цветя в него, поръсете го върху лист за печене и поставете пъпките в него. След това те се изпращат в предварително загрята фурна до 100 ° C за 3 часа. Показател, че всичко е готово е, че гелът променя цвета си в розов.

Цветята се сушат на два слоя, като се използва силикагел. Изсипва се в контейнер, съцветията се полагат, те се поръсват отгоре напълно и се разстилат повече. Съдържанието се поставя на прозореца за 10 дни.

На открито

Следните растения са подходящи за този метод:

 • гипсофила;
 • молуцела;
 • папрат.

За това растенията са окачени на дръжките на малко разстояние едно от друго. На място, където има добър въздушен поток, няма пряка слънчева светлина (това е важно за поддържане на цвета). Оптималната температура за сушене на открито е от 10 до 20 ° C. Времето трябва да е сухо.

В същото време те следят:

 1. За да не плесенят пъпките. Такива екземпляри се отстраняват незабавно, в противен случай те ще заразят другите.
 2. За да избегнете течения - сухите цветя са много крехки, така че могат лесно да се счупят.

С четка внимателно почистете праха от съцветията.

За сушене на въздух цветята са предварително подготвени:

 1. Нарежете веднага щом цъфтят.
 2. Всички листа се отстраняват.
 3. Растенията са вързани в самата основа или едно по едно, или в малък куп - максимум 5 парчета.
 4. Закачете ги пъпките на място, защитено от слънчева светлина.
 5. Дебелите пъпки се сушат най-малко 30 дни.

Този метод е подходящ за различни билки, зърнени култури (пшеница, ръж), лечебни растения (вратига, жълт кантарион, бял равнец, мента).

Дренки, люляци, хортензии, рози, макове и физалис се отрязват веднага щом цъфтят.

Външният метод за сушене на въздух не е подходящ за нарциси и божури. За тях се използва сушене на въздух без окачване - изложено върху салфетка на подходящо място.

Букетите от сухи цветя са истинска декорация на дома, която може да добави уют. Изброените методи ще помогнат да се запази максимално оригиналната форма и цвят на цветето. Което използвам в бъдеще, както за интериорна декорация, така и за различни занаяти.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.