Нарцис и неговото отглеждане: особености на засаждането и грижите

Цветето на нарцисите принадлежи към семейството на растенията Амарилис. Той е еднодолен и цъфти по декоративен начин, като цъфти с първите слънчеви лъчи през пролетта. Заедно с лалетата и минзухарите именно тези цветя украсяват градините, така че да са ярки и цветни. Днес ще говорим за особеностите на отглеждането и засаждането на тези цветя, как да се грижим за нарциси и други нюанси.


Откъде са нарцисите?

В природата днес има около 60 вида нарциси, но максимум 25 от тях се използват активно за отглеждане в градини.

Естествено, нарцисът расте в Южна Европа, както и в Средиземно море и Азия. Това цвете е забулено в много легенди, за него са написани много истории и легенди... Например, всички познават древногръцкия мит за Нарцис, а в Италия това цвете се смята за символ на любовта. В много европейски страни е невъзможно да си представим нито една сватба без нарциси.

Как изглеждат нарцисите?

Нарцисът може да нарасне до половин метър височина. Кореновата му система е плътна луковица. Формата му зависи от вида на цветето, може да бъде:

 • заострени;
 • кръгъл;
 • овал;
 • яйцевидна.

Нарцисът расте в градината и има закрити сортове растения.Някои видове имат коренище на основата на няколко луковици, които образуват гнездо. Цветните листа приличат на панделки с различна ширина... На един храст те са най-често, не повече от четири парчета. Листовките се появяват по-рано от съцветията. И стъблата на нарцисите могат да имат кръгла или сплескана форма, съцветието се намира в горната част на растението. Цветята, в зависимост от сорта, изправени или увиснали.

Едно стъбло съдържа едно цвете или съцветие, съдържащо 2 до 8 цветя. Околоцветникът е подобен по форма на фуния, а околоцветникът се различава от венчелистчетата по цвят и има формата:

 • тръби;
 • чаши;
 • камбана.

Цветето може да бъде от 2 до 10 см в диаметър. Нюанс на нарциси - жълт... Когато периодът на цъфтеж приключи, плодовете се появяват под формата на семенна кутия. Сред градинарите нарцисите са популярни не само заради външния си вид, но и заради лекотата на засаждане и последващи грижи. Отглеждането на нарциси е възможно дори за начинаещи любители.

Характеристики на засаждане на нарциси

Нарцисите се засаждат през пролеттаВ централна Русия оптималният период на засаждане на нарцисите е средата на август - началото на септември. Някои градинари препоръчват засаждането на луковиците веднага след изкопаване. Според тях подобно събитие ще предпази луковиците от изсъхване по време на съхранение и ще направи възможно по-доброто вкореняване и развитие на кореновата система, докато настъпят студове. Смята се, че в този случай нарцисите понасят по-добре зимата и цъфтят добре през пролетта.

Преди засаждане и с цел предотвратяване на сиво гниене и фузариум, луковиците на растенията трябва да бъдат ецвани в малък разтвор на калиев перманганат. Размерът на луковицата влияе на разстоянието между растенията и дълбочината на засаждане... Също така в този случай са важни механичният състав на почвата и продължителността на отглеждането на нарциси в тази област.

Ако почвата е тежка, дълбочината на засаждане ще бъде по-малка, отколкото на лека почва. Над луковиците без мулч трябва да оставите слой почва от около 10 см. Обикновено луковиците се засаждат на три височини, трябва да преброите от дъното до повърхността на почвата. Между растенията трябва да се спазва разстояние от около 2 диаметъра на луковиците.

При засаждане в продължение на много години, разстоянието трябва да бъде най-малко 15 см между растенията. И когато гнездата растат, площта за хранене се променя и луковиците стават по-малки, съответно, растението трябва да бъде презасадено. При горещо време нарцисите трябва да се поливат.... През първата зима след засаждането те трябва да бъдат покрити с листа или торф. И във втория и по-нататък са покрити само двойни и подобни на тацета сортове цветя, които са най-изложени на студено време.

Последващи грижи за нарциси

Жълтите нарциси са красиво цвете.

Отглеждането на нарцис след засаждането включва изключително внимателно поддържане през първия сезон. Ако се дължи, през следващите години нарцисът ще цъфти перфектно и ще зарадва собствениците на сайта.

През първата пролет след засаждането трябва да премахнете подслона след края на зимата. Допълнителните грижи включват следните дейности:

 • разрохкване на почвата;
 • подхранване;
 • плевене;
 • поливане.

Препоръчва се почвата да се разхлаби веднага след поливане, торене и дъжд. Поливайте цветята според нуждите, но това не трябва да се прави до пълната дълбочина на кореновите отлагания... Не забравяйте, че нарцисите са много чувствителни към липсата на течност в почвата.

Характеристики за поливане

Поливане на нарциси - правила, изобилие, честота.След цъфтежа нарцисът особено се нуждае от хидратация. След като растението избледнее, листата не губят цвета си за още един месец и половина и натрупват хранителни вещества в себе си. След това отиват в люспите на крушките за съхранение. В самата луковица започва процесът на образуване на органи: елементи от млади растения се полагат в почви от различна възраст.

Но няма начин не позволявайте на водата да застоява в земята, това може да доведе до гниене на крушките. Когато засаждате растение, осигурете добра дренажна система за тази цел.

В централна Русия времето за поливане трябва да продължи до края на юни или началото на юли, когато листата започват да увяхват. Не забравяйте за обилното поливане на нарцисите през периода, когато се образуват пъпки, тоест през втората половина на април, когато почвата е напълно изсъхнала от сняг. Ако не запълните нуждите на растението от липсващата течност, тогава пъпките рискуват да изсъхнат. Не забравяйте, че когато поливате по време на цъфтежа, не позволявайте водата да падне върху венчелистчетата.

Правила за торене на нарциси

За нарцисите почвата не е толкова важна, колкото модерното торене.Независимо кога е извършено засаждането (през зимата, ранна пролет или есен), луковиците на растенията след него живеят и се развиват поради натрупаните преди това хранителни вещества. Когато над земята се появят кълнове, това нуждата от хранене се увеличава, и трябва да го попълните изкуствено с торове.

Докато расте и се развива, количеството вещества, консумирано от цвете, нараства и достига максимум, когато се образуват голям брой пъпки, дръжки и листа.

Ако почвата е безплодна, тогава се препоръчва да се извършат няколко превръзки през сезона: първите три от тях трябва да се извършват по време на масови издънки, поява на пъпки и цъфтеж с помощта на минералния тор нитроамофоски. Нормите са както следва:

 • 100 грама на квадратен метър за първи път;
 • 60-70 грама на квадратен метър допълнително.

За четвърти път растението се опложда след цъфтежа, докато на квадратен метър са необходими 40 грама фосфор и 20 грама калий.

Горните норми са приблизителни, крайната доза може да бъде определена само чрез агрохимичен анализ... В развитите плодородни райони нормите могат да бъдат намалени 2 или 3 пъти. Подхранването трябва да се комбинира с поливане и разрохкване на почвата.

Други тънкости в грижата за нарциси

Отглеждането на нарциси също трябва да бъде придружено от следните условия:

 • избраната площ за засаждането им трябва да бъде защитена от вятър и течения;
 • осветлението трябва да е ярко и разсеяно, ако нарцисът расте на сянка, съцветията му ще бъдат малки;
 • през лятото растението обича температурите около 20 градуса по Целзий, а през зимата - поне пет градуса с плюс стойност.

Що се отнася до трансплантацията на нарцис, това трябва да се прави непрекъснато веднъж на 3-5 години. Но в някои случаи, ако грижите са правилни и редовни, можете да се справите и без нея.

Как се размножават растенията?

Нарцисите се размножават чрез луковици и бебета. Луковиците се събират веднага щом листата пожълтеят. Ако не направите това навреме, те ще започнат да се изкореняват. При копаене земята трябва да бъде отделена от старите корени и листа.

Освен това луковиците се сушат няколко дни, след това се сканира и сортира по размер, като се отделят бебетата от маточните проби. Ако крушките са повредени или болни, те трябва да бъдат унищожени. След това останалите проби се дезинфекцират със специален агент, който трябва да се разрежда в пропорция 50 грама на 10 литра вода. След това отново се сушат.

Как да съхраняваме луковици преди засаждане

Луковиците не могат да се съхраняват в найлонови торбички, не им позволяват да дишат нормално, така че могат да изгният. За да ги съхранявате, трябва да изберете хладно и добре проветриво място... Нарцисовите крушки отделят газ, ако не бъдат проверени, те ще се задушат. Температурата на въздуха в полутъмно помещение трябва да бъде около 10 градуса, а влажността - около 70 процента.

Самите крушки трябва да се разпръснат на тънък слой в тава или върху решетка. През зимата те трябва да се наблюдават редовно и да се отстраняват болни и меки екземпляри, в противен случай те могат да заразят другите. Симптомите на заболявания включват следното:

 • жълти и бели петна по външната кожа;
 • потъмняване на луковиците;
 • неприятна миризма.

Лечебни свойства на нарциса

Луковиците на нарцис се съхраняват отлично и се използват в традиционната медицина.

И така, говорихме за тънкостите на отглеждането на нарциси и грижата за тях. Мнозина също знаят, че това растение има лечебни свойства.

Например жените с мастит могат да използват тази рецепта:

 • обелете луковицата на нарциса;
 • накълцайте го и смесете с ръжено брашно или гъста оризова каша;
 • нанесете върху болния гръден кош. Когато продуктът изсъхне, измийте го с топла вода.

Процедурата се провежда 2-3 пъти на ден при липса на алергия към компоненти... Може да се прояви под формата на сърбеж или зачервяване, като в този случай подобно лечение трябва да бъде спряно. И това далеч не са всички свойства на нарциса, ако желаете, можете да намерите повече информация по тази тема.

Нарцисът е деликатно и мистериозно растение, което с право се счита за украса на почти всяка градина. При спазване на всички правила за грижа, тя ще ви радва повече от един сезон.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.