OT лилии - разновидности на хибриди и характеристики на грижите

Лилии от сортове хибридиOT лилиите са хибриди на тръбни представители с ориенталци (ориенталски лилии), отгледани през 1952 г. от американски животновъди и впоследствие подобрени от холандските ботаници.

Отличителна черта на този хибрид е силната дръжка; цветята могат да бъдат или кубовидни, или увиснали. Най-добрите сортове OT лилии имат до 30-40 дръжки на едно стъбло и приличат на готов букет. Хибридите се отличават със своята красота, сила, висок растеж и подчертан аромат. Цъфти по-рано от други сортове.


Лилии OT-хибриди: видове фото сортове, характеристики на грижите

Когато купувате растение, бъдете внимателни: недобросъвестни продавачи могат да предлагат хибриди от OT лилии, като ги представят като "дърво на лилия", върху което се предполага, че може едновременно цъфтят около сто пъпки... Всъщност това е просто рекламен трик и това не може да бъде.

OT хибридите имат редица предимства пред други сортове:

 • Някои видове, няколко години след засаждането, могат да достигнат гигантски размери - повече от 1,5 м височина. Розови, кремообразни с ярко жълто гърло Garden Affair и др. Изглеждат много впечатляващо в градината на сорта On Stage.Ако насажденията от такива видове са "разредени" с по-къси лилии, ще получите много оригинални каскади.
 • Стъблото има много съцветия, които при повечето видове излъчват уникален аромат.
 • Хибридите на OT лилия са по-малко податливи на болести, отколкото други сортове.
 • Този вид растения се чувства чудесно на кисели почви, често срещани в регионите на Централна Русия.

След като сте решили да засадите това прекрасно растение във вашата градина, помислете внимателно за мястото за кацане - високи OT хибриди могат да станат основният елемент на градинския пейзаждокато затъмнява други цветя.

Видове OT хибриди

Развъдчиците бяха отглеждат много OT хибриди от лилии, основните от които са следните:

 • Характеристики на популярните хибридни лилииЛилиум Анастасия. Растението е високо около два метра с грациозно извито стъбло и розови листенца. Бялата шия има зелени ивици в центъра. Прашниците са оранжево-кафяви на цвят.
 • Лилиум Донато. Нараства до 1,5-2 метра. Цветята са големи (до 25 см) с уникален аромат. Цветът на съцветията е лилаво-червен, с малки лилави петна. Вратът е леко вълнообразен, жълтеникаво-бял.
 • Лилиум Меден месец. Това е късноцъфтящо средно голямо растение (до 1 м) с бледожълти цветя. На зелените стъбла има от два до дванадесет съцветия, достигащи 30 см в диаметър.
 • Двойно жълто. Тери поглед с лимонов аромат. Съцветията са жълтеникави, напомнящи на цвят вар.
 • Уранди. Много непретенциозен сорт с големи златни перлени цветя.
 • Докосване. Височина на растението 120 см. Венчелистчетата от тъмно жълт цвят с червена звезда в центъра излъчват силен аромат. Периодът на цъфтеж е края на юли-началото на август.
 • Отглеждане на лилииPurple Prince е хибрид, който заема водеща позиция сред всички останали. Съцветията са големи, поразителни в необичайните си размери. Пъпките цъфтят, за да образуват красиви сатенени бордо лилави цветя.
 • Палацо - OT лилия с пурпурно-бордо цветя.
 • Червен холандски. Височината на растението достига 90-120 см. Цветята са виненочервени с ярко жълти връхчета. Цъфти в средата на лятото.
 • Робина е лилия висока 90-110 см с розови цветя и бяло "сърце". Диаметърът на съцветията е 15-20 cm.Периодът на цъфтеж е юли-август.
 • Шехерезада. На външен вид наподобява ориенталски лилии, но има по-големи съцветия.
 • Silk Road е хибрид с нежни розови и бели пъпки.
 • Lilium Conca d Or е хибрид с височина малко над 1 м, със светлозелено стъбло. Различава се с дълъг цъфтеж - до сто дни. Съцветията са големи (до 25-28 см) с нежна миризма.
 • Лилия Алтари. Височина на растението 100-120 см, цветята са големи (18-20 см) прахообразни, насочени към страните. Венчелистчетата са вълнообразни със завити назад върхове. Съцветието се формира от 5-8 цветя, излъчващи лек деликатен аромат. Цъфти през втората половина на лятото (август).
 • Lilium Robina е висок сорт, достигащ метър и половина височина. Стъблата са зелени с тъмни маркировки. Съцветията са лилаво-червени с жълтеникаво-бяло гърло.
 • Lilium Miss Feya е ниско растение (до 1 м) с тъмнозелена зеленина. Цветята са големи, до 25 см в диаметър с лилаво-червен оттенък, по краищата на венчелистчетата - бял кант.
 • Lilium Ovatie е висока лилия, достигаща височина от един метър и половина с доста силно стъбло.
 • Lilium Sheherazade е високо растение (до 2,5 м) с тъмнозелена зеленина. На едно стъбло се образуват до тридесет съцветия с увиснала форма с тъмночервен оттенък. Диаметърът на цветята е 25 см. Лилията цъфти през втората половина на лятото или края му. Съцветията са с чаши, боядисани в бяло. Вратът е зелен, прашецът е кафяв.
 • Лилия Буги Вуги. Височината на хибрида е 110 см. Цветовете са бяло-розови, насочени отстрани. Миризмата е подобна на тази на момина сълза.
 • Nazeri Karillon е висок хибрид с увиснали, големи (до 30 см) съцветия с белезникаво-пурпурен цвят. Доставя приятен аромат.
 • Оренка е високо растение с оранжеви цветя.

Интересен факт! Миризмата на OT хибрида е добре запазена в алкохола. Ако алкохолизирайте вкуса, който харесвате - можете да го използвате като аромат, например за спално бельо.

LA хибриди на лилии

Днес в колекциите на производители на цветя можете да видите ранни ("Donau", "Rising Sun", "Spirit" и др.) И късни ("Rodeo", "Royal Parade", "Dynamo" и др.) Видове LA хибриди, сред които са високи и ниски, петнисти и без петна, двуцветни и едноцветни, без мирис и с лек деликатен аромат.

В края на миналия век (1998 г.) имаше бяха отгледани най-новите видове LA лилии:

 1. Бяла лилия в градината„Горда звезда“ с кайсиеви цветя;
 2. "Номад", който има големи съцветия с богат лилав цвят;
 3. "Манхатън" с малиново розови цветя;
 4. Royal Ruby люляково розово;
 5. Бяло и розово "Шоубиз" и "Дон Кихот";
 6. "La Paz" с лакиран блестящ тъмночервен оттенък.

Правила за засаждане и грижи за OT хибриди на лилии

ОТ лилия - светлолюбиво растение, но при засаждането трябва да се вземе предвид една особеност: долната част на стъблото се нуждае от засенчване. Почвата трябва да е рохкава, добре дренирана, да съдържа пясък. За добър растеж и развитие на хибридите се препоръчва да се засаждат растения в лехи с височина най-малко 15-20 cm.

Образуването на нови луковици е доста бавно и се препоръчва да се пресажда лилията на всеки пет години. Най-доброто време за тази процедура е септември. През есента растенията трябва да бъдат покрити с найлоново фолио, а преди настъпването на студено време, засаждането трябва да бъде допълнително изолирано с листа и смърчови клони.

Засаждат се луковици от хибриди на разстояние тридесет сантиметра един от друг, дълбочина на засаждане - 15-20 см. Засаждането се извършва в края на април-началото на май или през септември-октомври. Лилията цъфти през юли, продължителността на цъфтежа на повечето видове е един месец и половина или повече.

OT хибридите са в състояние да запазят първоначалната си свежест за дълго време и да изглеждат страхотно в кройката. Те често са засадени по протежение на оградата при озеленяване на площи.

Разнообразието от видове OT лилии ви позволява да изберете сорта, който харесвате (или няколко), а спазването на прости правила и препоръки за засаждане ще ви позволи да създадете красива оригинална цветна градина във вашата градина.

Цвете на лилия
Как да засадите лилияЛили OT-хибридХарактеристики на популярните хибридни лилииЛилии от сортове хибридиЛили OT-хибридЛили в градинатаГрижа за цветя на лилияХарактеристики на популярните хибридни лилииЛилия хибриднаЛилиен цвятОтглеждане на лилии в градинатаКак да засадите лилияХибридна лилияКак расте лилияЛили OT-хибридОтглеждане на лилииЛилии засаждане и грижиОписание на цветето на лилияКак расте лилияСорт лилияЛили OT-хибрид

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.