Многогодишни градински хризантеми: сортове, видове и снимки

Хризантемите са група от многогодишни и едногодишни тревисти цветя от семейство Сложноцветни или Сложноцветни. Растенията са близки до родовете Tansy и бял равнец, които често включват някои сортове хризантеми. Това цвете е роден в страните от северните и умерените райони, но най-голям брой растения расте в Африка, Европа и Азия.


Градински хризантеми: описание и снимка

Предимно хризантемите растат под формата на разклонени полу храсти, понякога под формата на тревисти растения. Размер на растението от 55-155 см... Листата са прости, подредени в редовен ред, назъбени, цели, разчленени или назъбени, различни по форма и размер, предимно яркозелени космат и не. Малки цветя се събират в кошница, състояща се от тръбести средни езичести крайни и жълти цветя, обикновено подредени в един ред и с различен цвят.

Някои сортове хризантеми се отглеждат успешно в нашите условия на открито, други - само в оранжерии, но всички растения се оценяват от градинарите за тяхното лесно възпроизвеждане, дълъг цъфтеж, яркост на цветовете.

Сортът Хризантема включва приблизително 160 растителни сорта, разделени по структура на цветя на едроцветни и древноцветни.

За домашно отглеждане изберете маломерни и дребноцветни топлолюбиви сортове... Изборът на сортове е доста голям. Тъй като хризантемите преди са били оценявани поради техните декоративни качества, е извършена дългосрочна селекционна работа, поради което цветът на цветята на хризантемите, като се има предвид сортът, започва значително да варира, а броят на сортовете, групите и самите видове се увеличи значително.

Хризантемите винаги са радвали производителите на цветя по целия свят с красивия си външен вид. Има много видове от голямо разнообразие от нюанси и форми:https://flowers.desigusxpro.com/sadovye-cvety/hrizantemy/nazvaniya-belyh-i-zheltyh-hrizantem-raznoobrazie-cvetov-i-ih-foto.html

Сортове хризантеми

Хризантема отгоре

Как да отглеждаме хризантемаСтъблото голо, слабо разклонено в горната половина, просто или изправено, с размер 24-71 см. Корен, къс. Средните листа са приседнали, с размер до 7-9 см, продълговато обратнояйцевидни или продълговати по очертания. Горните листа са по-малко разчленени и по-малки. Кошници в размер на 3-7 парчета иили единични на странични листни клонки, като правило не образуват щит. Тръстиковите венчета от цветя са жълти, с различни нюанси.

Младите издънки и листа имат вкус на целина и се използват като храна. Младите съцветия също имат хранителна стойност. Засажда се като декоративен храст.

Алпийска хризантема

Това е нискорастящ многогодишен храст до 9-14 см. Листата се събират в прикоренева розетка, перисто разчленени. Долната страна е сиво-зелена, горната е тъмно зелена. Неразклоняващите се изправени стъбла имат единични кошници с размер 3-5 см. Цъфти в средата на лятото.

Алпийска хризантема има сребристосиви листа, които са покрити през лятото с нежни съцветия, подобни на съцветия на маргаритки, са идеални за алпийски пързалки. Един от устойчивите сортове с двойни или прости кошници, той се засажда успешно в саксии, на цветни лехи или в бордюри.

Хризантема килирана

Това е изправено, гъсто разклонено, високо 22-73 см, с месесто стъбло, почти необезпокоявано растение. Листа на дръжки, два пъти перисто разположени, леко месести. Съцветия - ароматни кошници, по-рядко двойни или полу-двойни, единични или събрани в 3-9 на странични листни клони, доста големи, 4-8 см обиколка, щитовидни, сложни съцветия не се образуват, започват да цъфтят по различно време. Яйцевидните цветя са жълти, бели с червеникав или белезникав крайник, понякога едноцветни, бели или жълти; тръбна - наситено червена. Цъфти обилно от средата на лятото.

От килираната хризантема са отгледани различни относително ниски (34-55 см) и джуджета.

Храстова хризантема

Сортове хризантемиВечнозелено растение с височина до един метър. Издънките са тънки, разклонени, изправени, дървесни близо до основата. Листата често се разделят. Съцветия - като правило, ароматни кошници, понякога двойни или полу-двойни, доста големи 6 см в обиколка, единични или събрани на странични листни клони от 3-9 парчета. Цветята са тръбести жълти, езичесто розови, жълти или бели.

Развива се добре в открит терен и в мек климат. Бели кошници с жълт център, подобно на обикновената ливадна лайка, цъфтят на свой ред почти цяла година. В региони с мразовит климат цветето може да се засажда в контейнери, като се внася в къщата за зимата.

Повече за многогодишните хризантеми с градински храсти:https://flowers.desigusxpro.com/sadovye-cvety/hrizantemy/kustovaya-hrizantema-sadovaya-mnogoletnyaya-posadka-i-uhod-foto.html

Китайска хризантема

Това е хибридно растение. Нискорастящо, многогодишно растение, високо 31-135 см, изправени издънки, изправени или силни, с времето дървесни близо до основата. Листата са ланцетни, леко месести, овални или овално-лопасти, дълги до 8 см, имат мирис. Остриетата са с големи зъби, твърди. Съцветията са ароматни кошници, двойни, полу-двойни или прости, доста големи, с 6-8 см обиколка, събрани 3-9 на странични листни клони или единични. Яйцевидни, с различен цвят, по-дълги от диска. Вътрешни цветя от този сорт хризантеми жълти.

Корейски хризантеми

Разнообразие от хибридни зелени хризантеми. Сортовете от този вид се различават по височината на храста, времето на цъфтежа, цвета на тръбестите и езичестите цветя, размера и структурата на съцветията. Тези сортове се отглеждат отлично на открито.

Цветята, като се вземе предвид сортът, могат да достигнат размери в кръг над 17 cm. Височина на растението 35-110 cm.

Сортовете корейски градински видове са устойчиви на патогени, вредители и неблагоприятни фактори. Тяхната отличителна характеристика е висока декоративност, способност за дългосрочен и обилен цъфтеж.

Класификация на корейските цветя:

По диаметъра на съцветията:

 • едроцветни - съцветия повече от 11 см в кръг;
 • дребноцветни - съцветия с обиколка до 11 см.

По вид съцветия:

 • полу-двойни - с три или повече реда тръстикови цветя;
 • Тери - съцветия от множество езичести цветя с различни размери и форми, в средата има малък брой тръбести;
 • двуредови и едноредови - езичестите гранични цветя са в 1-2 реда;
 • помпон - съцветия в кръг от 3-4 см в, от множество тръстикови цветя;
 • анемона - с няколко или един ред тръстикови маргинални цветя.

Височината е класифицирана:

 • Размножаване на хризантемивисок - височина на храста 54-110 см. Растенията от този сорт се характеризират с добре развит, голям храст, по-големи съцветия и по-късен цъфтеж.
 • средно големи - височина на храста 34-55 см.Сред растенията от този сорт има цветя с напълно различни цветове с двойни, полу-двойни и не-двойни съцветия. Всички храсти, принадлежащи към средно големи видове, могат да бъдат засадени в еднакви буци, на цветни лехи или в групови насаждения. За разлика от граничните растения, много видове от тази група се засаждат както в декоративни насаждения, така и за резитба.
 • маломерна - височината на храста е до 32 см. Тези хризантеми се характеризират с ранно време на цъфтеж, няколко коренови издънки, гъст храстовиден храст.

Най-често срещаните сортове корейска хризантема

 • ‘Altgold’ - наситени жълти растения с съцветия с размер около 6,5 см. Височината на храста е до 54 см.
 • 'Alyonushka' - розови светли хризантеми, с прости лайкови съцветия. Височината на храста е до 54 cm.
 • „Бекон“ е червена хризантема с размер до 85 см. Махрови съцветия с обиколка до 5 см. Цъфти през септември.
 • ‘Снежанка’ е храст с размер до 75 см. Бяла махрова хризантема, съцветие с обиколка до 6 см. Цъфти през есента.
 • ‘Gebe’ е хризантема от лайка с едноредови цветя, с размер до 7 см.
 • „Вечерни светлини“ - ефектни червени цветя с жълт пръстен близо до средата на съцветието. Съцветията са лайка, прости.
 • ‘Sunset Orange’ - двойна хризантема, оранжево, със съцветия с размер до 11 см. Храст с височина до 81 см.
 • ‘Malchish-Kibalchish’ - маломерна хризантема, с височина под 35 см. Съцветията са прости, розови. Цъфти в края на лятото. Размерът на съцветията е до 8 см.
 • ‘Umka’ е хризантема с помпони със съцветия до 8 см. Височината на храста е 85-110 см. Цветът на съцветията варира от розово до чисто бяло.
 • ‘First Snow’ - бели компактни растения с размер до 40 см. Махрови съцветия с размер до 6 см. Цъфти през целия месец, от август.

Хризантеми индийски

Използва се за рязане, цъфти в края на есента, обикновено се отглежда на закрито.

Популярни типове

 • ‘Altgold’. Съцветията са плоски, златисто жълти, гъсто двойни, с размери 6-8 см. Височината на храста е 50-65 см. Листата са малки, тъмнозелени. Времето на цъфтеж е началото на октомври.
 • 'Полярно сияние'. Съцветията са плоски, с размер 9-11 см, оранжеви. Височината на храста е 75-84 см. Листата са средно големи, тъмнозелени. Цъфти от септември.
 • ‘Снежен елф’. Съцветията са помпони, гъсто двойни, снежнобяли, с размери 6-8 см. Височината на храста е 54-75 см. Времето на цъфтеж е от септември.
 • ‘Valley Roof’. Съцветията са плоски, розово-люлякови, двойни, с размери 7-9 см. Времето на цъфтеж е края на септември.
 • Съцветията ‘Primzvara’ са полусферични, с размер 8-11 см, светло розови. Височината на храста е 74-95 см. Листата са средни, тъмнозелени. Цъфти от септември.

Тези сортове включват всички характерни цветове на хризантемите. Има и двуцветни типове. Отчитайки възрастта и сорта, едно растение може да има от десет до стотици съцветия.

Хризантема Есена

Красиво цъфтящ и висок (до 1,5 м) храст. Яйцевидни бели цветя, тръбести - наситено жълти. Съцветия чадър. Цъфтежът настъпва от септември. Този сорт е многогодишно растение.

Засяване на хризантема

Едногодишен храст с твърди удължени листа без дръжки и изправено стъбло, до 64 см... Съцветията обикновено са оцветени в наситено жълто. Цъфти от юни.

Хризантема многостеблена

Нискорастящ храст с изправени многобройни стъбла, с размер до 24 см. Формата на листата може да бъде различна. Съцветията са наситено жълти на цвят, достигайки размер от 4 см в обиколка. Различава се с дълъг и обилен цъфтеж.

Хризантеми: отглеждане и грижи

Осветление

Как изглеждат градинските хризантемиРастенията обичат разсеяна ярка светлина, цветя засенчват от пладне прякото слънце. Вечерните и сутрешните лъчи на слънцето са полезни за растенията. Подходящо място за грижа за цветя е на первазите на прозорците в посока изток и запад.

Температура

Препоръчително е да държите градински цветя извън къщата през лятото, в зона, защитена от слънчевите лъчи. Можете да държите растението там до замръзване. На закрито е най-добре да дадете на хризантемите хладно място, около 16С.

Видове начини за премахване на трипси от хризантеми:https://flowers.desigusxpro.com/sadovye-cvety/hrizantemy/chem-vyvesti-trips-v-hrizanteme-vidy-i-sposoby-udaleniya.html

Поливане

Хризантемите се поливат обилно през вегетационния период, с утаена и мека вода, тъй като горният слой на земята изсъхва. Невъзможно е да оставите почвата да изсъхне при напускане - това може да доведе до опадане на пъпки и листа. Когато се държат на хладно в къщата, поливането се извършва внимателно, за да не се навлажни земята твърде много.

Тор

Приземната примамка, когато се грижи за растение, се произвежда всяка седмица, по време на вегетацията, с комплексен цветен тор.

Прехвърляне

Многогодишна градинска хризантемаКогато храстът на хризантемата избледнее, трябва да го отрежете близо до земята и да го преместите на хладно място с температура около 4-6С. През март храстът се трансплантира и премества в хладно (14-19С) и светло помещение. Субстратът за хризантема се взема хлабав и питателен, например това:

 • хумус (1 час);
 • копка земя (1 час);
 • пясък (0,3 часа);
 • торф (1 час).

На дъното на контейнера е осигурен дренаж.

Отглеждането на многоцветни градински хризантеми оживява есенния и скучен пейзаж, тъй като те цъфтят преди зимните студове. Те изглеждат страхотно с много различни храсти и цветя в градината, така че можете да поставите храстови хризантеми във всеки ред цветни лехи. Използването на листа и цветя на хризантема не спира при декорирането на градината, днес те се използват широко за медицински цели. Смята се, че тяхното използване повишава имунитета и е превенция на сърдечно-съдови и онкологични заболявания.

Многогодишни градински хризантеми
Тери пернати форми на хризантемиГрадинска цветна хризантемаКак се размножават хризантемиГрижа за хризантемаСорт хризантемаЖълт сорт хризантемиГолеми цветя на хризантемиЦвете на бяла хризантема в градинатаПоливане и торене за хризантемиМногогодишна градинска хризантемаГрижа за хризантемаОтглеждане на хризантемиМногогодишна градинска хризантемаБяло в градината

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.