Храстова хризантема градина многогодишно: засаждане и грижи, снимка

От средата на лятото до самата слана много чифлици, вили и предни градини са украсени с ярки храсти градинска хризантема... Растението цъфти дори когато много цветя вече са изсъхнали след първата слана. Дори и най-опитните градинари са изумени от разнообразието на цветни цветове, видове и форми. Можете да научите за сортовете и особеностите на отглеждането на "Кралицата на есента", като прочетете нашата статия. Снимка на хризантеми ще ви помогне да изберете видовете цветя, подходящи за градината.


Сортове и сортове градински хризантеми със снимки

Градинската хризантема е многогодишно растение, чиято височина зависи от вида и може да бъде от 15 до 150 cm... В момента са известни голям брой разновидности на хризантемите, които според някои особености и характеристики се обединяват в групи.

Размерът на съцветията

Многогодишните хризантеми са разделени на три групи по диаметър на цветето:

 • дребноцветни;
 • средноцветни;
 • едроцветни.

Малкоцветните или корейските растения могат да бъдат прости и двойни. На един храст растат голям брой съцветия с диаметър на цветето 2-10 cm... Самите храсти могат да достигнат височина от 25 до 120 см. Листата на растението имат форма на дъбови листа. Цветята са устойчиви на замръзване, неизискващи към състава на почвата и лесни за грижи. Цъфтежът им започва в средата на септември и продължава до самата слана.

Средноцветните или декоративни хризантеми могат да се отглеждат не само за градинска декорация, но и за рязане. Те също се развиват добре в саксии у дома. Те могат да се използват за украса на балкони, лоджии и тераси. Декоративните храсти растат до 30-70 см и имат диаметър на цвете 10-18 см.

Големи цветни хризантеми са ефектни високи растения. Дължината на стъблото им може да достигне от 80 до 120 см. Цъфтят в големи цветя с диаметър 10-25 см. Този вид хризантема не понася добре слана. Само някои от неговите сортове могат да зимуват на открито. Такива цветя са предназначени главно за нарязване на букети.

Формата и височината на храста

Корейски хризантемиСпоред формата и височината на храста, градинските хризантеми са разделени на три вида, всеки от които има много разновидности.

Висок. Стъблата на този вид градинска хризантема могат да бъдат много високи и да изискват опори под формата на рамки, метални мрежи или дървени колчета. По време на засаждането на храсти се монтират опори. Растенията, засадени в група, могат да се използват като жив плет. Повечето популярни сортове високи градински хризантеми са:

 1. "Amber Lady" - растението се отличава със златни съцветия.
 2. "Umka" - хризантеми с бели цветя, чиято форма наподобява помпон.
 3. "Дъщеря на Розета" е осеяна с плоски съцветия с цветя от розови и бели нюанси.

Среден размер.Храстите, растящи до 30-50 см, изглеждат много впечатляващо както на цветно легло, така и по пътеки, огради, беседки. С тяхна помощ можете да реализирате различни дизайнерски фантазии. Най-добрите сортове средно големи градински хризантеми са считани:

 1. „Зора“ - растението има жълто-кафяв цвят, който е точно за есенното настроение.
 2. "Дюна" е наистина вълшебен сорт, цветята на който могат да променят цвета си по време на цъфтежа. Цъфтят жълто-кафяви и след няколко дни стават жълто-златни.
 3. "Лили" ще помогне да добавите яркост към всяка композиция със своите тъмночервени цветя.

Бордюр. Малките растения растат само до 30 см. Този вид хризантема се счита за едно от най-красивите градински цветя. Храсти от гранични хризантеми с форма на топкапокрити с малки цветя. Най-популярните сортове от тази група са:

 1. "Варвара" е растение с нежни люляково-лилави цветя.
 2. "Вечерни светлини" - сортът се отличава с алени съцветия, които наподобяват празнична заря.
 3. "Талисман" е обсипан с ярки цвекло-пурпурни цветя.

Форма на цвете

Градински хризантеми имат пет различни вида цветни форми:

 1. Градинска хризантемаПомпонните цветя са сбор от езици, които се събират в топка, която прилича на помпон.
 2. Анемоидните цветя се състоят от големи венчелистчета, които се събират в един, два или три реда. Самите цветя са малки и много приличат на цветята на анемона.
 3. Едноредови и двуредови съцветия са оградени с езиковидни цветя. В центъра на такива съцветия растат малки тръбести цветя. Границата на цветята може да бъде подредена в един или два реда.
 4. Полудвойните цветя се състоят от три реда тръстика, разположени около централно цвете.
 5. Махровите съцветия са подобни на полудвойни, но цветята им са по-буйни, тъй като са разнообразни на външен вид и форма.

Градински хризантеми - засаждане и грижи

Препоръчително е да засадите растение през периода от края на май до средата на юни... До есента храстите ще имат време да пуснат корени и да станат по-силни. И тогава те няма да се страхуват от зимни студове.

Характеристики за кацане

Хризантемите обичат слънчевите райони. Растението изисква много светлина, за да постави цветни пъпки. Дори и в полусянка, хризантемите няма да цъфтят.

Почвата трябва да е богата на органични вещества. Следователно, по време на копаенето, една кофа тор, компост или торф трябва да се добави към един квадратен метър почва. Не е нужно да добавяте повече органични вещества, в противен случай само листата ще растат бързо на храста и растението ще цъфти с много малки цветя.

Когато засаждате градинска хризантема, се препоръчва:

 1. Хризантемите в саксии се грижат за тяхЗа големи храсти разстоянието между отворите трябва да бъде поне 50 см, а за малките храсти - 25 см.
 2. Препоръчително е да добавите дренаж или пясък към всяка дупка.
 3. При засаждане растението не може да се задълбочи дълбоко в земята.
 4. Близо до големи, високи храсти трябва незабавно да инсталирате опора.
 5. Листата на растението могат да се напръскат с Epin, което ще му помогне да се адаптира по-добре. Подходящ е и "Корневин", с разтвор на който храста се полива.
 6. Ако все още се очакват слани, тогава младият храст трябва да бъде покрит с нетъкан материал през нощта.

Правила за грижи

Когато се грижите за градинска хризантема, трябва да се обърне специално внимание на поливането й, тъй като растението зависи от нивото на влага в почвата... Трябва да поливате храстите своевременно, в противен случай цветето ще изхвърли всички пъпки.

Количеството вода за поливане на един храст зависи от неговите характеристики. Растенията с малки, твърди листа могат да се поливат по-рядко от растенията с меки, големи листа, които изпаряват много влага.

Хризантемите реагират добре на храненето. За това се използват сложни минерални торове със съдържание на магнезий и калий и органични под формата на хумати. По време на активния растеж на зелената маса растението се подхранва с азот.

Грижата за градинските хризантеми включва оформяне на храст. Необходимо е редовно щипка и подрязване... За първи път горната част на растението се отстранява, когато централният издънок нараства до 10 см. След известно време, когато страничните издънки растат до 10 см, те също прищипват короната. След това храстът расте, за да цъфти.

През периода, когато хризантемата цъфти, избледнелите и увехнали пъпки трябва редовно да се отстраняват от храста. По този начин можете да удължите периода на цъфтеж.

Ако искате да получите големи красиви цветя, можете да направите цялостно подрязване на страничните издънки. В резултат на храста ще останат само една дръжка и един дръжка. Всички сили на растението ще отидат за формирането и растежа на цветето.

Грижа за зимна градина хризантема

Красиви цветя на хризантемаЗа да може растението, засадено в градината, да цъфти толкова красиво и обилно през следващата година, трябва да се уверите, че то зимува добре.

През мразовита зима дори студоустойчивите сортове изискват подслон... Ето защо, след края на цъфтежа, стъблата на храстите се изрязват на земята. Растението е сгушено и покрито с паднали листа.

Хризантемите с големи цветя се страхуват от температурата на замръзване. Затова те трябва да бъдат изкопани заедно със земна буца и засадени в подходящ съд. Растенията се съхраняват преди засаждане през пролетта в помещение с температура 0-5 градуса. Грижата за тях се състои в рядко поливане на земна кома, която не трябва да изсъхва.

Болести и вредители на многогодишни хризантеми

При правилна грижа растението рядко се засяга от вредители и практически не боледува. Въпреки това, храстите трябва да се проверяват редовно, за да се идентифицира проблемът възможно най-скоро и да се започне лечение на растението. Заплахата за градинските хризантеми е:

 1. Паякът е вредител, който изсмуква сок от растение. Той може да бъде намерен от паяжините на гърба на листа. Ако листата на хризантема станат сиво-кафяви, започнат да потъмняват и падат, тогава най-вероятно върху нея се е заселил кърлеж. Растението трябва да се третира със специални химикали.
 2. Листни нематоди - болестта се проявява чрез деформация на листата и потъмняването им между вените. В този случай трябва да смените почвата и да отрежете повредените области.
 3. Вертицилозата е инфекциозно заболяване, което се разпространява през корените. Следователно листата започват да пожълтяват и изсъхват от дъното на храста. В началните етапи ще помогне пръскането с биологични продукти.
 4. Брашнестата мана засяга първо листата и пъпките, върху които се появява бял цвят. Засегнатите части на растението се отстраняват, а самият храст се третира с течност от Бордо.

Размножаване на храстова хризантема

Хризантема може разпространяват се по три начина:

 • разделяне на храста;
 • семена;
 • чрез резници.

Разделяне на храста

Храстите могат да бъдат разделени през пролетта, но само след преминаване на заплахата от замръзване. За да цъфтят по-добре хризантемите, се препоръчва храстите им да се разделят на всеки три години. За това растението е внимателно изкопано и разделено на няколко малки храста. Корените на растението ще трябва да се режат. Деленките се засаждат в земята и се поливат.

Размножаване на семена

На открито сеитбата се извършва през май... За всяко бъдещо растение се изкопава отделна дупка, разстоянието между която трябва да бъде 25 см. В една дупка се заравят 3-4 семена. За първи път хризантемите трябва да цъфтят в края на лятото.

Резници

Грижа за градинската хризантема и процес на отглежданеРазмножаването чрез резници е най-лесният начин, тъй като хризантемите се вкореняват бързо и добре.

 1. Стрък с 3-4 листа се отрязва под листен шаблон. Дължината му трябва да бъде 6-8 см.
 2. Контейнерът се пълни първо с торф, а след това с пясък, в който седи стъблото.
 3. Почвата се напръсква и кутията се покрива със стъкло.

Температурата на вкореняване трябва да бъде между 13-15 градуса. Когато се появят корените, резниците ще се нуждаят трансплантирайте в отделни саксии... Младите храсти се засаждат на открито, само когато е преминала слана.

Спазвайки правилата за засаждане и грижи за градинските хризантеми, можете да постигнете красив и грандиозен цъфтеж през половината лято и почти през цялата есен.Всяка част от градината, където ще расте "Кралицата на есента", ще се превърне в луксозна украса на градината.

Буш хризантема
Описание на хризантематаРозово-лилави хризантемиРазмножаване на хризантемиКак да засаждаме хризантемиКаква е особеността на отглеждането на хризантемиХризантема специално цветеРазмножаване на хризантемиГрадинска хризантемаРазмножаване на хризантемиПразник на хризантематаКорейски хризантемиРозово-лилави хризантемиВъншен вид на цвете на хризантемаГрадинска хризантема

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. […] Източник: flowers.desigusxpro.com […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.