Как да премахнем трипса в хризантема: видове и методи за отстраняване

Как да се справим с трипсаТрипсът е дребни насекоми вредители с размер не повече от 1 мм. Оптималната температура за активността на трипса е + 21-29C, когато падне под + 11C, те напълно губят своята активност. Въпреки факта, че тези насекоми имат крила, трипсите са практически неподвижни. Ларвите на тези бръмбари са с почти същия размер като възрастните, но са по-леки и без крила.


Вреди от трипса

Как да премахнете нашествието на трипсТези вредители пробиват листни клетки, съцветия, цветни листенца и изсмукват сока от тях. На места, където трипсът вече е бил, в листата се появяват кухини, което прави повърхността им блестяща и сребриста. След известно време сажди или други бъгове проникват в празните места на листата. Листата, заразени с трипс, вече не участват във фотосинтезата и след кратко време изсъхват.

Някои видове трипс живеят върху цветя и пъпки, като се хранят със сока на венчелистчетата на отворените цветя. Защо пъпките придобиват грозен вид, падат, без да се отварят, а дори и да се отворят, тогава това цвете вече ще бъде напълно без декоративни. В допълнение, насекомите са носители на редица вирусни заболявания, например вирус на къдрене или пръстен.

В случай, че атаката на трипс е насочена към вече отворените цветя на храстите, венчелистчетата на пъпката са покрити с драскотини, кафеникаво-жълти петна, бързо изсъхват, съцветията изсъхват преди време, цветята бързо падат. Повечето от тези вредители страдат цветя с бели пъпки... Почти всички градински растения страдат от трипс.

От стайните цветя следните растения са най-изложени на тези вредители:

 • амарилис;
 • антуриум;
 • фикус Бенджамин;
 • бегония;
 • каучуков фикус;
 • орхидеи;
 • пъстър фикус;
 • сблъсък;
 • син пасифлора;
 • дифенбахия;
 • камбана;
 • фуксия;
 • хризантема;
 • палми;
 • цинерария;
 • монстера;
 • циклама.

Когато трипсът атакува листа, те са много лесно може да се обърка с паяк акари, тъй като и в двата случая листата са сребристи.

Но за разлика от кърлежите, трипсът не създава паяжина между листата. Ясен признак за наличие на трипс е наличието на разпадащ се прашец от плодници върху цветни листенца или върху листата на храст. Поленът обаче също пада по време на горещо време, поривисти ветрове, по време на транспортиране или просто преминава наблизо, докосва храст. Внимателно гледайки цветните пъпки и венчелистчета, можете да видите жълти петна или драскотини, тяхното присъствие значително намалява декоративността.

За да сте сигурни, че по цветята има вредители, трябва да вземете няколко пъпки и да ги разклатите върху чиста хартия.

Доста трудно е да се определи точно кой вид трипс е във вашите градини и апартаменти, поради малкия им размер и бързата видова изменчивост. Най-често срещаните вредители са:

 • Американски флорални;
 • западен флорален;
 • драцена;
 • розово;
 • луковичен;
 • тютюн и редица други видове.

Видове трипси

Калифорнийски трипс

Сортове трипсВъзрастният е с размер приблизително 2 мм и може да варира в цвят от ярко жълт до сиво-жълт. Този вид насекоми предпочита да бъде на цветя и пъпки, но вредителят е вероятно да се размножава по листата. Тези трипси са най-опасни, защото се считат за носители на доматения вирускоето придава на венчелистчетата на домати бронзов цвят.

Калифорнийският трипс е доста голям полифаг. Тази грешка може да се намери на краставици, чушки, домати, лук, кайсии, грозде, ягоди и някои други зеленчукови и овощни култури, както и на различни цветни и декоративни цветя: рози, камбани, гербери, лалета, хризантеми, лайки, циклами , цинерария, Сенполия.

Възрастни видове и ларви на този вредител се хранят с клетъчния сок от цветя. Това първо създава образуването на жълти жилки по плодове, листа или пъпки, жилавост; с течение на времето на тези места на инфекция растителните клетки умират. Поражението на цветните пъпки в зеленчуковите и овощните растения създава деформация на цветя и плодове.

Например значителна къдравост на съцветия и къдрене узряването на плодовете от домати е първият признак, че това насекомо е на храста. На хризантемите в присъствието на калифорнийски трипс заразените пъпки не се отварят и умират.

Тютюневият трипс

Този вредител достига размер до 1,4 мм, има яркокафяв или чисто кафяв цвят. Ларвите могат да бъдат светлокафяви, жълти или бели.

Насекомото заразява над 450 разновидности на култивирани насаждения. Това число включва както декоративни, така и зеленчукови растения. Най-вече този вид трипс вреди на чесъна, патладжаните, лука, доматите, краставиците, пъпешите - пъпеши, дини, тикви, по-рядко магданоз, зеле, репички, ряпа.

Американски трипс

Как да предпазим растенията от вредителиБръмбар с кафяв или тъмнокафяв цвят, с размери от 1,4 mm (мъжки) до 1,9 mm (женски). Този вид насекоми предпочита да се среща най-често по листата, където ларвите са останали в тъканите на женските.

Това разнообразие от трипси е идентифицирано през 80-те години. миналия век в Холандия на най-популярната цветна изложба, където са изложени растения от цял ​​свят. Първо, насекомото е намерено на хризантеми. Днес тази бъг се пренася по целия свят върху отрязани цветя, издънки, стайни растения в саксии.

Активността на трипса се забелязва в началото чрез образуването на жълти петна... Наличието на вече десет трипса на един храст вече е достатъчно, за да изсъхне цветето. 40-50 бъгове могат да доведат до изсъхване и падане на листа, което се случва от долния слой. И въпреки че този вид не води пряко до смъртта на храста, вредителите значително намаляват декоративния ефект на растенията. В търсене на храна насекомите се придвижват до цветя и плодове или растения, които са наблизо, и на това място те вече започват своята жизнена дейност.

Тъй като популацията на този вид трипс се разпространява доста бързо, има голяма вероятност за неговото присъствие както по всички декоративни и цветни храсти, така и по други зеленчукови растения, които се отглеждат в оранжерии и парници.

Черен трипс

Възрастните могат достигат дължина приблизително 1,2-1,6 мм, тъмнокафяв или почти черен на цвят с тъмнокафяв корем и жълти крила. Ларвите са жълти или бели, за разлика от възрастните насекоми, те са малко по-къси и им липсват крила.

Ларвите и възрастните от този вредител обикновено се намират на гърба на листата. Степента на увреждане на цветята е почти същата като тази на тютюневите видове.

На затворен терен (в оранжерии, оранжерии) черният трипс се среща навсякъде и може да се размножава през цялата година.Вредите причиняват както възрастните, така и техните ларви, причинявайки най-големи щети на краставиците, доматите и други зеленчукови и овощни растения, както и на декоративните и саксийни цветя, особено хризантемите. Черният трипс отлично се справя с понасянето на замръзване в горния слой на почвата в компостните ями или под отломки.

Драцена трипс

Инвазия на трипси върху растенияВъзрастни бъгове може да бъде до 1,5 мм, женските са кафяво-жълти на цвят, мъжките са малко по-малки и по-светли на цвят. Ларвите са бели на цвят.

Този вид насекоми също е голям полифаг и се среща в листата на доста голям брой разновидности на декоративни цветя: чудовища, орхидеи, традесканция, аралия, хибискус, хризантеми, антуриуми, драцени, фикуси, палми и така нататък. В естествената си среда драцената трипс най-често живее в субтропичен и тропически климат. В северните райони е по-често на храсти в оранжерии и парници.

В производствените парникови условия на трипса почти невъзможно да се унищожи напълно... В най-добрия случай количеството им се поддържа на ниво, което не би повлияло на търговските свойства на продуктите. Това е така, защото вредителите имат доста добра адаптация към отрови и химикали. Освен това това се отнася за насекоми, които се хранят с цветя.

Как да се справим с трипса?

Поддържайте висока влажност на въздуха през цялото време. Този метод може да се използва по всяко време на годината. Тази опция е отлична защита и превенция срещу насекоми.

В домашни условия, когато има възможност, е препоръчително да премахнете заразените с трипси цветя от здравите. Прехвърлете цветя възможно най-внимателно: при разклащане ларвите на насекомите лесно падат от пъпките и листата и могат дълго да чакат момента, за да се заселят отново на храстите.

Мястото, където са разположени заразени с трипси цветя, трябва да се измие старателно. За нападнатите саксийни цветя също е най-добре да отстраните горния слой на почвата, тъй като може да има ларви на бъгове.

При обработката е най-добре да премахнете всички съцветия и заразени листа по храстите. Необходими са 3-4 лечения с интервал от време 9-12 дни.

В процеса на обработка на стайни цветя от насекоми можете да използвате голяма опаковка. Поставете саксията с цветя в нея, напръскайте и покрийте добре с торба за няколко часа. Този метод е подходящ и за премахване на акари.

Единственият начин да убиете трипса е направете няколко пръскания със системни инсектициди, например, actellik или фитоверм (това са най-безопасните препарати за вътрешна употреба). На откритата земя можете да изберете aktara, agravertin, vertimek, mospilan, spark, докато разтвори на тези средства могат да се използват както за пръскане, така и за поливане в корена. Комбинацията от силни концентрации, с малко добавяне на шампоан против бълхи, е доста ефективна.

В борбата срещу този вредител лекарството Spintor, което е инсектицид от естествен произход, се показа перфектно. Пръскането със спинор става ясно според инструкциите с интервал от време 9-12 дни.

Народни начини за премахване на трипс с хризантеми

Агенти за контрол на трипсаВодни смеси на основата на:

Бархатцев:

 • стъблото на растението и цветята (може би малко мудни) се поставят в контейнер до половината контейнер;
 • след това добавете топла вода;
 • издържат разтвора в продължение на 2 дни, източват водата и я използват за пръскане.

Домати:

 • изсушена зеленина (около 45 грама) се излива с вода при стайна температура;
 • оставете да се вари около 4 часа;
 • филтрираната течност се разрежда с 1 литър. прясна вода и използвайте разтвор за пръскане.

Жълтурчета:

 • няколко връзки пресен жълтурчета се разреждат с 1 литър. вода;
 • оставете да се вари 1 ден;
 • след това сместа е готова за употреба.

Трипсът може да се размножава доста бързо.Следователно, виждайки, че листата на храстите започнаха да се покриват с жълти петна, а цветята са "обсипани" с избледнели петна от прозрачен плат и дупки с тъмен контур, трябва незабавно да реагирате. Когато боравите с хризантеми и други растения, използвайте също ръчно бране на вредители.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.