Грижи за далия и технология за отглеждането им от грудка

Препоръки на опитни градинари за това как да отглеждате далии от грудкиГрадината, в която цъфтят далии, винаги изглежда красива и привлекателна. Красивите цветя не губят своята привлекателност до самия край на есента. Въпреки това, не много голям брой градинари засаждат далии, тъй като не са запознати с технологията за отглеждане на далии от грудки и съхраняването им.


Особености на отглеждането на георгини от грудки

Характеристики на отглеждането на цветя на далия от грудкиПървата причина да не искате да отглеждате далии е съхранението на грудки. Градинарите винаги се съмняват, че могат да създадат всички необходими условия за съхранение на грудки до следващата пролет. Те вярват, че могат лесно да закупят грудки в магазините, цената на които е ниска.

По принцип точно това правят във всички европейски страни. Чуждестранните градинари не съхраняват корени през зимата. С настъпването на есента те изкопават клубените и ги изхвърлят. С настъпването на пролетта те придобиват нови далии, отглеждане и грижи, които се извършват постоянно.

Те не правят това у нас. В края на есента далиите се изкопават внимателно, поставят се в добре затворена кутия, след което грудките се поръсват с дървени стърготини. Грудките с цветя се съхраняват в дълбока изба.

С настъпването на пролетта клубените на тези цветя се изнасят от избата и внимателно се изследват. Изгнилите части могат да бъдат отстранени чрез рязане с остър нож. Малки рани могат поръсете с дървесна пепел.

Първият въпрос, който винаги тревожи градинарите, е как да отглеждате далии от грудки, кога трябва да започнете да покълвате цветя? Ранните сортове могат да започнат да се „събуждат“ в края на март. Късните сортове се засаждат директно на открито.

Земята трябва да бъде добре затопленкогато не се очаква повече слана. Това обикновено се случва в последните дни на май.

Когато купувате грудки от далия в магазина, трябва да сте сигурни, че всеки от тях има живи „очи“, които никнат. Корените на далия се продават по тегло, независимо от броя на кълновете. Много често в цветни торбички можете да намерите мъртви грудки, всякакви боклуци и сухи стъбла.

В тази връзка е необходимо вижте добре корена... Много е важно шията да има зелени пъпки, които скоро ще започнат да растат.

Как правилно да отглеждате далии

Правила за засаждане на грудки от далияГолемите грудки трябва да бъдат разделени на няколко части. Ако това не бъде направено, растящите стъбла ще започнат да си пречат.

Несъмнено храстът ще стане голям, но цветята ще бъдат малки и незабележими.

Готови грудки засадени в саксии... Почва за далии може да бъде:

 1. Пясък, смесен с дървени стърготини.
 2. Кокосов субстрат.
 3. Смес от торф и пясък.

За добър растеж е необходимо почвата да се навлажни добре с вода. Грудките се засаждат така, че шийката с пъпката да не е твърде дълбока.

Клубените поникват в рамките на няколко седмици. Пъпките най-накрая се събуждат, появяват се зелени издънки. След като кълновете достигнат 15 см дължина, разрешено е да започне присаждане.

Издънката, която има няколко междувъзлия, се отрязва и се потапя във вода. Обикновено към него се добавят няколко капки активатор на растежа. Градинарите често използват epin за това.

Грудка с отсечени резници ще събуди още едно "око", ще се появи нов издънка. Постоянно отрязвайки резници, можете да получите повече от 30 нови далии от една грудка.

Ако грудка с отрязан разрез има две очи, тя също могат да бъдат разделени на части... Всеки трябва да има по една дупка.

След всички операции, покълнали корени, добре вкоренени резници се засаждат в земята. При засаждане шийката на далията трябва да има леко задълбочаване, за да може да диша лесно.

За удобство трябва да има всяка дупка малък стълб, към който по-късно можете да завържете храст. Разбира се, стълбът може да се монтира през лятото, но има опасност от нараняване на коренището на георгините. През зимата просто ще изгние.

Подготовка на почвата

Описание на процеса на подготовка на почвата за засаждане на грудки от георгиниАко планирате да започнете да отглеждате далии, тогава трябва да започнете да мислите за засаждането им с настъпването на есента. Почвата трябва да се изкопае предварително. Необходимо е да се наторява с градински компост или оборски тор.

С настъпването на пролетта почвата трябва да се разрохка с вили и добавете костно брашно... Забранено е да се засаждат далии, ако в тази почва растат растения, заразени с гъбични заболявания. За да се защитят грудките на далията, почвата трябва да се наторява със гранулирани инсектициди.

Кацаща яма... Размерът на депресията зависи от размера на грудката. Освен това се взема предвид и пространството за торове. Кладенецът трябва да има приблизително следните размери:

 • дълбочина - 25-30 см;
 • диаметър - 30–35 cm.

Дупката за засаждане се полива с вода и се добавят торове. Между ямите трябва да има разстояние най-малко 50 cm.

Кога да започнете да засаждате далии

Грудки от далия се страхуват дори от малки студове. Обикновено студовете напълно изчезват с настъпването на май. Ето защо, далиите са най-добре засадени в края на месеца. Разбира се, тези термини са силно зависими от климата в даден район.

Можете, разбира се, да засадите далии по-рано, но за всяко, дори и най-малкото застудяване, те трябва да бъдат покрити с някакъв материал.

Какви грижи за далиите са необходими

Нюансите на грижата за далииЗа да бъдат цветята стабилни при силен вятър, е необходимо да се оформят храсти. Когато цветето започне да расте, трябва да получите ярко и голямо съцветие отрежете растящите издънки.

Изискват се храсти, които са достигнали голяма височина вързан за стълбтака че силният вятър да не счупи стъблото. Правилната грижа за цветята се състои от няколко стъпки.

За добър растеж и богат цъфтеж цветята трябва да имат:

 • Плодородна почва.
 • Слънчева светлина.
 • Много вода.

Отглеждане на далия изисква постоянно поливане... Водата трябва да навлажни почвата на дълбочина повече от 25 см. Ако излеете вода, цветето може да се разболее и да умре. Причината е много проста, висока влажност, враг на корените на далия.

Торене и подхранване

Когато растението започне да расте, трябва да го храните веднъж на две седмици. Далиите се заливат с вода и каша.

Когато пъпките се появят, почвата се подхранва с помощта на торове, които включват суперфосфат и калий... За десет литра вода са достатъчни 30 грама тор.

Ако торовете вече са добавени в почвата преди засаждането на далии, можете да пропуснете горната превръзка. Развитието на растението ще ви каже дали трябва да направите допълнително хранене.

Поддръжка на жартиера и цветя

Далии имат кухо и много крехко стъбло. Лесно се чупи при силни пориви на вятъра, дори струи дъжд могат да го счупят. Поради това цветето не забравяйте да завържете... Всеки материал може да се превърне в опора:

 1. Дървени колчета.
 2. Метална тръба.
 3. Арки.
 4. Стените на верандата.
 5. Дървени огради.

Жартиера трябва да се направи преди стъблото на цветето да започне да расте.

Подрязване и оформяне на храста... За да бъдат пъпките големи и красиви, са достатъчни само три издънки. Всяко цветно стъбло трябва да се състои от 2 пъпки.Всички цъфтящи пъпки трябва да се режат с градински ножици, в противен случай растежът на новите съцветия ще се забави.

Отглеждането на високи сортове далии, по време на периода на цъфтеж, изискват отстраняване на страничните и долните издънки. Ако растението е маломерно, за да се създаде разкош, издънките не могат да бъдат отрязани.

Как да съхранявате далиите през зимата

Особености на съхранението на грудки от далия през зиматаОбикновено грудки съхранявани в кутия, където те се поръсват с дървени стърготини или пясъчен субстрат. Най-добре е да съхранявате далиите, като ги поръсите с пепел. Той ще предпази клубените от всякакви болести. Клубените трябва да прилепват плътно към пясъка. В кутията не трябва да има празно място.

За да се предотврати изсъхването на клубените през зимата, те могат да се съхраняват в найлонови торбички... В този случай слой дървени стърготини или пясък трябва да разделят грудката и филма. Това е необходимо, тъй като по време на съхранението клубените отделят малко количество влага. Той се утаява върху филма, клубените започват да гният.

Съхранението на грудки в найлонов плик изисква постоянно наблюдение на състоянието на субстрата. С високата си влажност торбите трябва да бъдат отворени и проветрете добре съдържанието... Ако основата е много суха, тя трябва да бъде леко навлажнена.

Ако на клубена се открие гниещо място, то трябва да се отреже. Поръсете мястото на среза с натрошени въглища. Тази грудка се оставя във въздуха за 24 часа, за да изсъхне. След това се поставя обратно в найлонова торбичка.

Ако спазвате всички правила, описани по-горе и се придържате към технологията, тогава отглеждането на далии ще бъде често срещано нещо, а добрата грижа за цветята ще ви позволи да украсите градината си с красиви цветя, които радват окото, преди да започне сланата.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. […] Източник: flowers.desigusxpro.com […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.