Засаждане на грудки от далия в саксии през пролетта: допълнителни грижи

Много градинари предпочитат многогодишни декоративни растения. Те включват далии. Тези великолепни цветя изумяват с разнообразие от ярки цветове и дълъг цъфтеж. В зависимост от сорта, цветята на далия могат да имат различни форми, размери и височина.


Те цъфтят в края на август и продължават да радват окото до октомври, ако няма измръзване. Много любители на далиите ще се интересуват да знаят кога и как да ги засаждат през пролетта? Ще говорим за някои от характеристиките на засаждането и съхраняването на далиите в нашата статия.

Кралски цветя

Далии са многогодишни термофилни растения. Те са много лесни за грижи, но единственият проблем е да ги засадите на открито и да съхранявате клубените. Култивират се над 12 000 разновидности на далия, въпреки че има не повече от 15. Далии имат коренови клубени, които живеят 3-4 години. В процеса на развитие те образуват нови тънки корени. Грудките се отделят лесно и след това са готови за по-нататъшно засаждане.

Засаждането на грудка от далия е показано на снимкатаТъй като цветята са термофилен вид, те не могат да се адаптират към нашите климатични условия през зимния сезон. Те се нуждаят от топлина, така че още през септември, преди настъпването на слана, клубените им трябва да бъдат изкопани и съхранявани до следващата година.

Сред разнообразието от видове и разновидности на далии има много хибриди. Растението има изправени, кухи и многобройни стъбла, високи от 30 до 190 см. Широколистната маса може да бъде зелена, червеникаво-кафява... В края на стъблото има съцветия с форма на кошница с диаметър 3–30 см. Изобилието от сортове ви позволява да изберете най-подходящото време за цъфтеж:

  • ранни далии (началото на май);
  • среден (от втората половина на юни);
  • късно (от края на август).

За успешното отглеждане те трябва да създадат определени условия и тогава ще зарадват другите със своите ярки и завладяващи цветове.

Подготовка на грудки за засаждане

Още през април започва подготвителната работа преди засаждането на грудки от далия на открито. В подготовка много зависи от климатичните условия... В някои региони клубените започват да се готвят едва през май. Далии се размножават по няколко начина:

  • резници;
  • семена;
  • грудки.

Грудки от далия могат да бъдат разделени на парчета.Най-често градинарите използват последния от методите за размножаване. За покълване на добър посадъчен материал клубените трябва да бъдат внесени в топла стая... Разстелете ги на рафт и поръсете със смес от торф и пясък, оставяйки отворените коренови шийки. При добра влага, очите ще се излюпят след няколко седмици.

След това клубените трябва да бъдат разделени на няколко части с остър нож, като на всяка част се оставят 2-3 очи. Ако грудката е дълга, тя трябва да бъде съкратена, така че бързо да пусне корени и да започват да се появяват нови грудки по време на процеса на растеж. Резените трябва да бъдат изсушени няколко дни и се поръсва с дървесна пепел. След това клубените се покълват в саксии или кутии на топло и добре осветено място. Във втората версия клубените са разделени с прегради, така че корените им да не се преплитат.

С нарастването на процесите се отстраняват слабите бъбреци, остават не повече от 1-2 от най-силните. Това ще им позволи да се развиват по-активно, издънките ще имат адекватно хранене.В бъдеще храстът ще дава повече съцветия, а клубените ще бъдат по-силни и ще могат да зимуват добре.

Как да засаждаме грудки на открито?

Най-успешното място за засаждане на далии е слънчева и защитена зона от силен вятър. За да не умират грудките на цветята, те трябва да се засаждат само в топла земя, когато няма вероятност от пролетни слани. Най-добре е да ги засадите в средата на май.... Почвата трябва да е рохкава, леко кисела или неутрална, с добър дренаж. Преди засаждането на мястото се въвежда зрял нелистен компост, дървесна пепел. Препоръчително е мястото за засаждане да се оплоди с компост или хумус дори през есента. За да се предотврати заразяване с болести, най-добре е да засаждате далии на ново място всяка година. Не можете да засаждате далии в района, където астерите растат преди.

Засаждането на цял грудден георгин в земята на мястото е показано на снимкатаСлед като подготвите мястото, трябва да изкопаете дупки за клубените. Те трябва да са по-просторни от посадъчния материал. Те съдържат тор или изгнил компост и отгоре малък слой пръст. След това клубените се поставят в дупките и се поръсват с рохкава пръст със слой 3-4 см... За високите далии ще трябва да поставите опора. Влажната почва след засаждане на грудки не може да се полива веднага. Ако първите листа вече са се появили върху далиите, тогава дупката е леко навлажнена с вода. След засаждането е препоръчително почвата да се мулчира. За тази употреба:

  • дървени стърготини;
  • кора от малко дърво.

Те трябва да се смесят с компост или торф и да се поръсят върху земята. За да се предпазите от измръзване, можете да покриете далиите с изолация.

По-нататъшни грижи

Далии са непретенциозни цветя за грижи. За нормално развитие те се нуждаят от своевременно поливане, отстраняване на плевелите и разрохкване на почвата. Също така трябва да прищипите и отрежете стъблата... Цветята се нуждаят от редовно поливане, най-добре два пъти седмично. Липсата на влага ще се отрази негативно на развитието на далии.

Цветята се нуждаят от добро хранене, трябва да има поне 2 от тях на сезон:

  • във фазата на бутониране - в състава на азот, фосфор и калий 2; 1; 1;
  • в началото на цъфтежа - калий и фосфор 1: 1.

Пасят само високи сортове далии, които отстраняват страничните издънки до 4-та двойка листа отдолу. Още през втората половина на лятото се отстраняват долните издънки. Основното стъбло се издига на височина 10-15 cm... Ако извършите прищипване, цветята на далиите ще бъдат най-големи. Допълнителните пъпки няма да позволят на всички да се развиват нормално, ще бъдат слаби и не толкова красиви. Когато високите сортове достигнат 50 см, стъблата се завързват за опори.

Съхранение на грудки

Грудки от далия могат да се съхраняват през цялата зимаС настъпването на първата слана, стъблата на далиите се изрязват, оставяйки до 10 см, а кореновите клубени се изкопават. Те трябва да бъдат почистени от остатъците от земята и добре изсушени. След това те се съхраняват в оранжерия или в друго топло и добре проветриво помещение. След това стъблото се съкращава до 4 см и всички корени се изрязват... Точките на изрязване на корените трябва да бъдат поръсени с гасена вар. В тази форма те трябва да се съхраняват още една седмица при температура 19-25относноВ. През зимата клубените се съхраняват удобно в мазето или мазето; някои градинари успяват да държат клубените на георгините в апартамента.

Ако влажността на помещението е 70%, тогава е най-добре да съхранявате коренови клубени в иглолистни дървени стърготини, пясък или торф. Когато се съхраняват в апартамент, грудките се поставят в найлонови торбички с вермикулит, торф или перлит. Те се полагат и запечатват в торба.... Като такива те могат да се съхраняват в кутия, покрита с тънък слой пръст и хартия.

Ако се съхранява в изба или мазе, тогава температурата там не трябва да е по-висока от +7относноВ. Самите грудки се поръсват с дървени стърготини, така че се съхраняват през цялата зима. Проверявайте периодично корените и отстранявайте изгнилите части... Когато се съхраняват правилно, през пролетта те могат да бъдат покълнати и засадени обратно в цветното легло.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.