Отглеждане от семена на божур и други астри

Астра, отглеждаща се от семенаAster е цвете, което изумява с огромен брой цветове и необичайна форма. Тези двойни цветя са много привлекателни на външен вид и рядко се вижда цветно легло, цветна градина или лятна вилна градина, където астри липсват.

В материала ще ви разкажем как да отглеждате астра, по-специално божур и други сортове цвете от семена, ще видите и снимка на някои проби от това растение.


Описание на астри и снимки

Astra е невероятно привлекателна характеризиращ се с дълъг цъфтеж и много цветове. В същото време мнозина наричат ​​това цвете "есен", защото то разкрива цялата си красота през есента. Някои сортове астри цъфтят още през месец май и радват с цъфтежа си до ноември. Основните характеристики на това цвете са:

 • астрата принадлежи към двусемеделните растения Compositae;
 • тя може да бъде едногодишна и многогодишна;
 • листата са дебели;
 • височина на цветето - от 20 до 200 см;
 • цветята са прости, двойни и полу-двойни;
 • в природни условия живее в планински, степни и горски райони;
 • Цветовете на Aster могат да варират от бяло до наситено лилаво.

От всичко съществува около 600 вида и 800 сорта от това растение. Също така, астрите имат развита коренова система. Листата им са гранулирани, имат големи зъби и широка овална форма. Стъблата на растението са изправени и приседнали. Съцветията са кошници под формата на петна или метли. В средата цветята най-често са малки и имат жълт оттенък, а по краищата са тръстикови и могат да имат различни цветове. Диаметърът на кошницата може да варира от 1 до 15 cm.

Разновидности на астри

Aster цветя есенни красотиИма много видове, форми и разновидности на астри. И така, има:

 • сферична;
 • просто;
 • иглени;
 • помпон;
 • божур;
 • хризантема;
 • розово;
 • лъчиста и други.

Например, сортът Версай е божур, а Драконът - хризантема. Астри от божур често се отглеждат от тези, които предпочитат да поставят нарязани цветя във ваза.

Божур астра: снимки, сортове и отглеждане

Божуровите астри имат своя отличителна черта: структурата на съцветието наподобява божур. Той самият цвете сводесто кълбовидно и има диаметър до 10 см, външните венчелистчета са широки и дълги, а вътрешните къси и тесни. Всички те, с изключение на крайните, отиват в средата, създавайки формата на цвете. Бушът може да нарасне до 50 см, стъблата се разклоняват слабо, така че колонообразната корона е добре запазена.

Най-популярни сортове:

 • Кула;
 • Дама;
 • Херцогиня.

Подобно на други видове астри, растенията божур се отглеждат от семена чрез разсад и сеитба на открито.

Божур астра: отглеждане от семена

Развъждане на астриЗа постоянно засаждане трябва да изберете слънчево място, което е добре защитено от вятъра. Следователно Astra не обича застоялата вода не можете да го засаждате до подземни води... Почвата трябва да е добре дренирана и питателна.

Семената могат незабавно да бъдат засадени на градинското легло в края на април, след което са покрити с филм. Когато се появят издънки, те трябва да се разреждат. Те се отварят в топлите дни, целият филм се отстранява по-близо до лятото. По-нататъшното отглеждане е както следва:

 • не забравяйте внимателно и редовно да разхлабвате почвата до растението;
 • поливайте астрата навреме;
 • преди пъпка и в началото на цъфтежа, астрите трябва да се хранят.

Ако искате да засадите семена за разсад, тогава те се нуждаят от хранителна смес. А сеитбата се извършва през месец март. Семената са разпръснати по повърхността на почвата и покрити със земя. След това всичко се полива и покрива. Кълновете покълват при температура около 20 градуса, след появата им се понижават.

Няколко седмици преди трансплантацията извършват хранене и втвърдяване... Разсадът трябва да бъде под прикритие през първите 2 седмици.

Стратификация като метод за покълване на семената

Когато отглеждат астри, много специалисти използват метода на стратификация, тоест контраста на температурните показатели, за да ускорят изплюването на семената.

Посадъчният материал се излага на земята, след което се поръсва със слой сняг от 1 см. Под топящия се сняг се пуска корен и процесът симулира засаждане на цветя през есента. Контейнер със засети астри за колко часа се поставя на студено място и след това се пренарежда на топло място. Такова редуване на температурите трябва да се извършва, докато семената се излюпят.

Когато се появят разсад, те трябва да бъдат засадени в отделни торфени таблетки или саксии. Процесът на стратификация също помага да се увеличи броят на семената, които са пуснали корени след засаждането.

Как да засадите астри в земята?

Време за засаждане на семена AsterАстрите трябва да се отглеждат в съответствие с необходимите стандарти. Например, за отглеждане на разсад, оптималната температура на въздуха трябва да бъде поне 15 градуса... И трябва да нахраните разсад два пъти: първия път през май, като се използва разтвор на нитрофоска и Агрикола, а вторият път след две седмици.

Астерите не обичат твърде влажната почва. Ето защо е необходимо да се полива разсадът много рядко, за да не изсъхне почвата. Всеки път разсадът трябва да се проветрява след поливане.

Засаждането на семена в открит терен се предшества от втвърдяването им. След това растението няма да се страхува от студове до 4 градуса под нулата. Отнема около 2 месеца от момента на засаждане на семена до разсаждане в открита почва. Ако засаждате семето в средата на март, можете да презасадите разсада в средата на май.

Астри трябва да се отглеждат в лека и не блатиста почва... Във влажни зони цветята могат да изгният. Препоръчително е да се използва пясъчна глинеста почва или некиселинен чернозем за засаждане. Ако почвата е бедна, тогава все още трябва да наторите с хумус през есента и след изкопаването да добавите компоненти като:

 • амониев сулфат;
 • суперфосфат;
 • калиева сол.

Цветята много обичат цвета, но се овладяват добре на полутъмно място, ако сортовете закъснеят, тогава мястото трябва да е само слънчево.

За да не се повредят корените на разсада, те трябва да се поливат, преди да ги разсадят на открито, докато почвата се навлажни дълбоко. След това, заедно с навлажнена буца пръст, те се изваждат от контейнера и се вкореняват в земята.

Подготвената почва трябва да е рохкава, също предварително маркирайте дупки или бразди върху нея, поливайте я. След засаждането на астерите, поръсете със суха почва отдолу и уплътнете, така че растенията да са възможно най-устойчиви.

Полейте разсад до корена... След окончателно вкореняване на открито, режимът на грижа е както следва:

 • 3 дни астри се поливат;
 • 1 ден почвата се разхлабва.

Безсемен метод за засаждане на семена

Ако живеете в топъл климат, тогава едногодишно растение може да се отглежда без разсад. Семената, засадени на открито, са склонни да цъфтят по-обилно и да се противопоставят добре на болестите. Единственият недостатък в този случай е, че цъфтежът настъпва по-късно.

Семената се засаждат в земята в края на април, когато земята е достатъчно топла и не се взема на бучки или по-близо до зимата. Когато се появят издънките и се появят първите истински листа, те се засаждат, като се оставя разстояние между цветовете около 15 см. След това те се разреждат, ако е необходимо. Ако засадите астри в земята през април, те ще цъфтят по-късно от разсад, до две седмици. А семената, засадени през ноември, ще цъфтят през месец май.

Как да се грижим за астри

Астрите не са твърде взискателни по отношение на грижите. Просто ти трябва спазвайте тези правила:

 • навреме и достатъчно за напояване;
 • не забравяйте да разрохквате и плевите почвата;
 • прилагайте торове.

Трябва също да наблюдавате влажността на почвата. Необходимо е да се разхлаби след поливане и дъждове, така че излишната влага да се изпари. В горещо време трябва да поливате астрата обилно, но рядко.

За да може кореновата система на цветето да се развива нормално, трябва да изтриете цветята. И редовното плевене ще намали риска от заболяване.

Оплодете астри през вегетационния период и когато се появят първите цветя.

Потенциални болести и опасни вредители

Астерни заболяванияОтглеждането на астри може да бъде свързано с проблеми под формата на болести и отрицателни ефекти от вредители.

Например неправилното редуване на културите може да провокира фузариозно увяхване... Такова заболяване се появява по време на цъфтежа и се проявява под формата на летаргия на растението и падане на венчелистчета. Повредените цветя трябва да бъдат изгорени.

Друга опасна болест е брашнестата мана, която се появява поради такива фактори:

 • слабо питателна почва;
 • грешен режим на поливане;
 • удебелени насаждения.

Проявява се под формата на сиво-бял цвят по стъблата и листата. Можете да се преборите с болестта с помощта на препарати Топаз и Сулфарид.

Астрата може да бъде атакувана от гъбички, тя може да бъде разпозната по тъмните пръстеновидни петна по листата. Те трябва да бъдат отстранени и изгорени, а растението трябва да бъде обработено с "Fundazol" или "Polychom".

Жълтеницата е заболяване, при което растението се покрива с жълти петна. Болните по този начин цветя се отстраняват спешно, те не могат да бъдат лекувани.

За да се предотврати сивото гниене преди цъфтежа на астра обработени с продукти на медна основа:

 • Бордо течност;
 • меден сулфат;
 • меден хлорид.

Сивото гниене се появява като сиво-бял цвят. Засегнатите области трябва да бъдат премахнати. Болестта възниква поради излишната влага и излишния азот в почвата.

Вредители

Поливане на астриВредителите също са много опасни за астри. Най-сериозните врагове на това цвете са листните и кореновите нематоди, които оставят кафяви петна между жилките на листата. Листата се отстраняват; при тежки повреди се отстранява цялото растение.

Изядени листа и образувания от пяна - следствие от активността на мърлявата стотинка. Растението трябва да се изплакне с маркуч и да се третира с запарка от чесън.

В горещо и сухо време паякът е нежелан гост за астри. В същото време те трябва да се третират със сапунена вода и да се напръскват с инфузии на базата на лукови кори, чесън, глухарче, махорка и други средства.

Всеки знае какви красиви цветя са астри. Те могат да бъдат декорация на градина, парцел или да стоят дълго време в изрязана ваза. И за да ви донесе това растение естетическо удоволствие, трябва правилно да се грижите за него.

Астер и неговите разновидности
Засаждане на астра с форма на пионАстра, отглеждаща се от семенаAster цветя есенни красотиМетод за отглеждане на астриКрасиви астриAster цвете и неговите видовеКак да размножаваме астриУсловия за отглеждане на астриАстра БожурВреме за засаждане на семена AsterСортове от сортове астриКак да отглеждаме астри в градинатаОписание на астриАстра БожурВреме за засаждане на семена Aster

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.