Засаждане на чесън през пролетта: за нюансите за начинаещи

Засаждането на зимен чесън винаги е риск. Ами ако зимата ще бъде много сурова и малко сняг? Или топената вода ще остане на лехите толкова дълго, че посадъчният материал ще изчезне? Днес засаждането на чесън през пролетта изглежда разумен вариант за много градинари и земеделски производители да премахнат тези рискове.

Кой сезон е обичайно да се извършва работа

Зимен чесън в кошница

Засаждането на зимни сортове не винаги е успешно

Отглеждането на чесън през зимата е традиция сред руските градинари. През пролетта, когато има толкова много работа, че не знаете кой да вземете, е хубаво да знаете, че някои насаждения вече са направени през есента. Освен това първите зеленчуци, които могат да се използват за салати, се появяват много бързо, а прибирането на реколтата също може да започне рано. Смята се също, че подвинният чесън има по-ярък вкус от пролетния чесън.

Пролетното засаждане на чесън, което е чудо за много собственици, има своите предимства. Разсадът се появява приятелски, тъй като посадъчният материал попада в достатъчно топла почва. Растенията боледуват по-рядко през вегетационния период, събраната реколта се съхранява добре.

Какви видове чесън се засаждат през пролетта

Засаждане на скилидки чесън през пролетта

Засаждането със зъби е най-лесният и популярен метод.

Разделянето на сортовете на стрелци и нестрелци по правило е разделение на сортове зима и пролет. Първите понасят добре зимния студ, вторите са по-малко устойчиви на замръзване и именно те са засадени през пролетта.

Пролетният чесън се различава от зимния чесън по външния вид на луковицата: той няма централна стрелка, а скилидките са малки, разположени на няколко реда. Във всяка от зъбите, колкото и малка да е тя, вече има зачатъци на бъдещи листа.

Животновъдите са отгледали много сортове пролетен чесън, отглеждани за получаване на пълноценна луковица - на глава. За централна Русия това са:

 • Гуливер - средно късно, устойчив на болести, плодоносен, луковиците тежат до 40 г;
 • Yelenovsky - в средата на сезона, теглото на отделните карамфил може да бъде 8 g, а цяла крушка - 50 g;
 • Ершовски - в средата на сезона, високодобивен, в една луковица с тегло 35 г може да има до 25 парчета карамфил;
 • Сочи 56 - в средата на сезона, луковиците тежат до 50 г;
 • Викторио - различава се от останалите сортове с восъчно покритие по листата, плодоносно, добре съхранявано;
 • Ароматът е най-старият от сортовете, но все още е популярен поради високия си добив и доброто си съхранение по време на съхранение.

Всеки от изброените сортове може да се отглежда в северните райони, тъй като първоначално са били предназначени за тях, но след това са били успешно аклиматизирани в централна Русия. Конкретно за сибирците е предназначен пролетният сорт в средата на сезона Новосибирск, който успява да узрее за рекордно кратко време - от 75 до 85 дни.

Градинарите се чудят дали зимните скилидки чесън могат да се използват за пролетни насаждения. Да, можете, но резултатът ще разстрои тези, които биха искали да получат големи крушки през есента.За съжаление те ще растат малки или изобщо няма да бъдат: растението, както казват експертите, ще влезе в стрелката. Но зимните сортове дават много добра зелена маса, тя може да се използва като витаминна добавка в различни ястия.

Какви методи за кацане има

Луковица чесън

Прилича на луковица чесън

Най-често срещаният метод за засаждане е със зъби. Резултатът от такива насаждения е големи глави чесън. Но не всички собственици на овощни градини знаят как да използват луковици за засаждане, но е наложително да овладеете този метод: той дава възможност да получите свой собствен висококачествен и най-важното, здравословен посадъчен материал.

Собствениците обикновено се отърват от повечето стрелки в края на май - началото на юни. Това се прави така, че стрелките да не отнемат от растението силите, необходими за образуване на крушката. Все още е препоръчително да оставите няколко стрели (най-силните) - именно върху тях узряват луковиците с миниатюрни семена.

В края на юни филмът, с който са били покрити, започва да се напуква, което означава, че бъдещият посадъчен материал е узрял. Стрелите трябва да бъдат изрязани, завързани и окачени, за да изсъхнат в добре проветриво тъмно помещение (на слънце е невъзможно, под въздействието на ярки лъчи семената „обръщат стъкло“ и губят кълняемостта си). Когато са сухи, луковиците могат да се отделят от съцветията и след това да се използват за засаждане - преди зимата или пролетта.

Интересен факт: от всяка стрелка можете да получите от 20 до 100 лука. Ако използвате обикновен голям лук за засаждане, тогава в него ще има от 4 до 10 скилидки, което означава, че за бъдещата реколта ще трябва да похарчите лъвския дял от току-що събраната. Ползите от използването на луковици са очевидни, особено що се отнася до сортовия чесън, който бихте искали да видите повече на вашия сайт (между другото сортовите качества на семената от луковиците са напълно запазени).

Експертите обясняват: всяка година луковиците чесън стават все по-малки, ако се размножават чрез карамфил от едно и също растение. Чесънът се нуждае от подмладяване на всеки 3-5 години. Този проблем може да бъде решен с помощта на крушки.

Дати на засаждане на чесън през пролетта, в зависимост от региона

Засаждане на чесън в Урал

В Урал зимната сеитба е по-уважавана, но те също не пренебрегват пролетната сеитба.

Чесънът е устойчива на замръзване култура. Времето за засаждането му в който и да е от руските региони се определя според общите правила: веднага щом снегът се разтопи и земята се затопли до +6 градуса, работата може да започне. В Кубан ще бъде края на първото десетилетие на март, в Московска област - края на април, в Сибир и Урал - първото десетилетие на май.

Първо, растението образува корени и при температура на почвата от 8-10 градуса надземната част на чесъна ще расте. Невъзможно е да се забави засаждането: стопената вода може да изсъхне (а чесънът обича влагата) и растението да изсъхне, също така има опасност луковицата просто да няма време да узрее за краткия период от време, който ще бъде определен то.

Според наблюденията на експертите, ако засадите пролетен чесън, когато температурата на въздуха стабилно надхвърля +5 градуса, тогава не можете да чакате луковиците през есента - чесънът ще увеличи зелената маса и нищо повече.

Инструкции за подготовка на почвата и открито засаждане

Чесън на стрелката

Стрелките от чесън се наричат ​​още див чесън

Не се препоръчва да засаждате чесън на едно и също градинско легло в продължение на няколко години - добивът със сигурност ще намалее. Желателно е тиквичките, грахът, зелето да са предшествениците на чесъна.

Пролетен чесън се засажда върху главите в добре подготвена почва. Тя трябва да е хлабава, така че водата да циркулира през нея свободно, питателна - за това в нея се внася хумус или компост няколко седмици преди засаждането. Когато останат 2 дни преди засаждането, почвата в градината ще трябва да се полива с разтвор на натриев хлорид (1 чаша на 10 литра вода). Тази процедура има две функции: солта ще предпази бъдещите растения от вредителя - лукови мухи, а също така ще ускори разтварянето на хранителните вещества, така че корените да ги усвоят по-лесно.

Посадъчният материал се приготвя по следния начин: главите чесън се разделят на скилидки, повредените се изхвърлят. Завива се с влажна кърпа и се съхранява на студено място няколко дни или в хладилник. 0,5 дни преди засаждането, карамфилът се потапя в съд с топла вода. Ще бъде полезно да се третират посадъчни материали със стимуланти на растежа, които могат да бъдат закупени в специализирани магазини за градинари.

И ето как да засадите чесън.

 1. Подгответе редовете, разстоянието между тях е 20 см. Във всеки ред (след 6 см) маркирайте дупките. Ако сортът е едроплоден, разстоянието между дупките трябва да се увеличи до 10 cm.
 2. Във всяка дупка спуснете скилидката с дъното надолу, дълбочината е не повече от 2-3 см. Не можете да натискате скилидката, можете да нараните корените.
 3. Поръсете засаждането със земя.
 4. Поръсете с много вода.
 5. Нанесете тор (напр. Амониев сулфат).

Издънките с чесън трябва да се очакват след 14 дни.

Когато засаждате чесън върху стрелката (за получаване на семена), скилидките са особено щателно подбрани - те трябва да бъдат най-големите. Мястото за кацане трябва да е слънчево. Засаждането се извършва както обикновено, но разстоянието между дупките се увеличава - бъдещите растения трябва да се чувстват свободно в градината.

И ето как опитни градинари отглеждат чесън от семена. Отделената за засаждане площ се мулчира с два или три слоя вестници, които трябва да се поливат. Мястото е условно разделено на редове, в тях се правят дупки, във всеки се спуска мъничък зъб. След това вестниците се покриват с пръст (слоят трябва да е тънък, така че растенията да имат достатъчно сила да го преодолеят). Благодарение на тази техника е възможно да се отървете от плевелите, които биха могли да унищожат насажденията.

Как да засаждаме пролетен чесън: видео

Как да се грижим за засаден зеленчук

Чесън кълнове

Чесънът бързо ще пожълтее от липса на поливане.

Грижата за засаждането на чесън е проста, но трябва да бъде редовна:

 • поливането е необходимо (температурата на водата е от 15 до 20 градуса), но излишъкът им може да нарани корените, поливането завършва 2 седмици преди прибирането на реколтата;
 • като подхранване се използват калиеви и фосфорни торове;
 • земята се разхлабва (след поливане - задължително), за да не се нарушава циркулацията на въздуха;
 • отървете се от плевелите, ако това не бъде направено, пълноценни луковици няма да се образуват;
 • премахват се допълнителни стрелки, като остават само тези, от които ще бъдат получени семената;
 • засаждането, ако възникне такава необходимост, предпазва от вредители и болести (един от най-често срещаните е фузариумът).

Как да положим готова реколта за употреба през следващата година

Глави чесън в тъкан

За да не купувате чесън през пролетта, подгответе посадъчен материал преди време

За да запазите чесъна до пролетта и да го използвате като посадъчен материал, трябва да създадете редица условия. Помещението трябва да е добре проветриво, температурата да е от +18 до +20 градуса. Минималната влажност е 60 процента, ако въздухът е прекалено сух, крушките ще се разпаднат на карамфил и ще изсъхнат.

Някои собственици съхраняват семената чесън в кутии, изработени от тънки ленти. Според опитни градинари е много по-безопасно да ги държите в торби, ушити от плътна тъкан, в които освен чесън се добавят и лукови кори. Възможен е и друг вариант: смажете главите чесън с растително масло с йод с памучен тампон (в размер на 10 g на 0,5 l масло).

Ако има много посадъчен материал, те правят това: изсипват чесън в торба и го погребват на дълбочина 50 см. Като изолация се използват фолио, компост, листа - това е надеждна защита срещу зимните студове.

За това как правилно да поставите чесън за съхранение за храна:https://flowers.desigusxpro.com/ovoschi/kak-hranit-chesnok.html

След като усвои метода за пролетно засаждане на чесън, градинарят не само отглежда полезен продукт, но и си осигурява собствен висококачествен посадъчен материал.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.