Къснозрели домати Говеждо сърце: Как да отгледаме най-добрия сорт салата

Животновъдите ежегодно изненадват градинарите с необичайни сортове домати. В резултат на това градинарите разширяват своите насаждения, за да тестват нови продукти. Има обаче стар сорт, на който винаги е отделено специално място в градината - сърцето на Вола. Любимият на всички остава търсен в продължение на много години благодарение на сладостта и перфектния си вкус.

Характеристики на доматеното говеждо сърце

Говеждото сърце е къснозреещ сорт, отглеждан както в оранжерии, така и на открито. От покълването до узряването преминават 120-130 дни. Растението е неопределено. Листата са увиснали, зелени, със среден размер. Разпространяващ се храст, в парникови условия достига височина от 1,7 м. Образува прости съцветия, първият цветен грозд е положен над 8-9-ия лист.

Особеността на сорта е сърдечен червен плод с малинов нюанс. Пулпът е розов, сладък, с едва забележима киселост. Незрелите домати от говеждо сърце имат ясно изразени тъмнозелени „рамене“ (както хората наричат ​​областта около дръжката). Плътният плод наддава на тегло от 110 до 225 g или повече.

Сорт домати Говеждо сърце

Говеждото сърце е един от най-вкусните домати

От 1 m2 градинари събират 3-4 кг домати на сезон на открито и 2 пъти повече в оранжерията. Използва се прясно за приготвяне на салати, сандвичи. Той е напълно неподходящ за консервиране, но се използва за приготвяне на сок.

Видео: как изглежда домат от говеждо сърце

Произход и сортове

Въпреки факта, че в Държавния регистър на развъдните постижения на Руската федерация сортът Bull Heart е посочен като отглеждан и регистриран през 2003 г. от агрофирмата Poisk, той е добре известен: още преди разпадането на Съюза, той е отглеждан от нашето по-старо поколение. Ето защо, не се изненадвайте, ако намерите в продажба опаковка от семена от бичи сърца с марка, че това е разнообразие от народна селекция. Най-вероятно е така.

Животновъдите се опитват по най-добрия начин да подобрят Oxheart:

 • придайте му различен цвят;
 • добавете нови нотки на аромат;
 • правят го по-устойчив на болести.

Феновете на доматените новости ще искат да опитат какво се е получило. Магазините за семена сега продават сортове от този сорт във формата на сърце:

 • сметана,
 • малина,
 • оранжево,
 • праскова,
 • розово,
 • черен.

Други сортове се отличават със заоблени плодове:

 • злато,
 • шоколад,
 • кехлибар.

Фото галерия: Сортове домати Говеждо сърце

Плюсове и минуси на сорта

Сърцето на говедата не принадлежи към непретенциозните домати и изисква правилни грижи. Може би начинаещите дори ще бъдат разочаровани от него. В края на краищата, за да се получи голяма реколта, доматът е задължително доведено дете. В противен случай растението образува много издънки и листа, а плодовете ще бъдат вързани малки и много по-късно от посочената дата. Освен това недостатъците на сорта включват:

 • необходимостта от силна и висока подкрепа;
 • податливост към болести;
 • напукване на плодове (не при всички сортове).

Сърцето на Вола обаче има много предимства:

 • отличен вкус;
 • месест;
 • голям размер;
 • малко семена;
 • камерите за семена съдържат малко сок, така че този домат не се „разпространява“ толкова бързо в ястията, колкото другите сортове.

Всъщност сред всички сортове няма толкова абсолютно вкусни домати, които всеки да харесва. Разработени са десетки нови сортове, но само няколко могат да се сравнят с Bull Heart по сладост и аромат.

Домати плодове Говеждо сърце отрязване

Разрязвайки сърцето на Бика, усещаме, че сме пропуснали цяла зима

Богатият аромат на Bull Heart се дължи на наличието на голямо количество сухо вещество в плодовете. Освен това този сорт съдържа повече захари, отколкото киселини.

Отглеждащи функции

Начинаещите градинари често са разочаровани от Сърцето на бика поради факта, че не получават реколтата, декларирана на опаковката, или губят растения поради бързото развитие на късната болест. Въпреки това, при стриктно спазване на селскостопанската технология, проблемите могат лесно да бъдат избегнати.

Подготовка на разсад

Сърцето на говедата се отглежда чрез разсад. Процедурата е следната:

 1. Семената се дезинфекцират с водороден прекис, калиев перманганат или по друг удобен начин.

  Дезинфекция на семена от домати

  Дезинфекцията на семената от домати се извършва с леко розов разтвор на калиев перманганат

 2. Преди сеитбата почвата трябва да се калцинира във фурната или да се разлее с дезинфектант, тъй като патогените остават в почвата за дълго време.
 3. След това семената се засяват. По-добре е първо да сеете в обща купа и когато се появят 1-2 двойки истински листа, се гмуркайте в чаши. Тогава ще се образува растение с пълноценни надземни и подземни части.

  Засяване на семена от домати

  Засяването на семена от домати е най-добре да се извърши първо в общ контейнер.

 4. Така че корените да растат добре в разсада, поливайте доматите само след като почвата изсъхне в чаша.
 5. След засаждането, веднъж на всеки 2 седмици, разсадът се подхранва, например, с рутер за разсад "Чист лист".

  Кореново растение Чист лист

  Торене-вкореняване с микроелементи "Чист лист" е подходящо за всеки, дори и най-деликатният разсад, защото не "изгаря" младите корени

 6. Когато храстите достигнат възраст от 55 до 70 дни, те се преместват в зеленчукова градина или оранжерия. Седмица преди преместването те започват процедурата по втвърдяване: изнасят разсад навън, като постепенно увеличават времето, прекарано на слънце. Първата сесия на открито не трябва да надвишава 1 час.

Място и почва

За успешно развитие и захарен вкус доматът трябва да получава пряка слънчева светлина поне 7 часа на ден. Когато засаждате Oxheart на сянка, съществува риск да получите плодовете на тревистия вкус. Киселинността на почвата също влияе върху сладостта на доматите, така че е за предпочитане сортът да се отглежда на слабо кисели или неутрални почви. Ако е необходимо, през есента земята се дезоксидира с вар.

Важно е да запомните, че Oxheart е много „лакомен“ домат, така че е невъзможно да се получи прилична реколта на бедни неоплодени почви. За оплождане на района, където ще растат домати:

 • от есента или 2 седмици преди засаждането се прилага хумус или компост в кофа от 1 m2;
 • при липса на органични вещества почвата се пълни с минерални торове, например суперфосфат и калиев сулфат.

Препоръчително е да се наблюдава сеитбообръщение и да се засаждат домати в лехите, където преди това са растяли боб, краставици, моркови, цвекло, лук, зелени, но не и представители на семейство Solanaceae.

Таблица за сеитбообръщение

Удобно е да използвате таблицата за сеитбооборот, когато избирате място за засаждане на домати

Ако отглеждате нощници на едно и също място, патогените - причинители на заболявания - се натрупват в земята. Картофите, доматите, чушките премахват много хранителни вещества от почвата.За да се компенсират загубите, е необходимо всяка есен да се обогатява почвата с хумус, компост или сложен минерален тор.

Ако почвата не е била оплодена, по време на засаждането в дупката се добавя 1 супена лъжица. лъжица нитроамофос или четвърт кофа хумус, смесен с 1/2 чаша пепел.

Торене на почвата в градината

Най-добре е да торите и изкопавате градината през есента, пролетта и толкова много караница

План за кацане

Схемата на засаждане зависи от това колко добре въздухът циркулира около растенията. Добрата вентилация ще осигури предотвратяване на гъбични заболявания. Схемата за засаждане се избира в зависимост от вида на доматите и метода на засаждане:

 • ако засаждате домати на двойни линии, тогава между храстите се задържат 50 см, между редовете 50–75 см;
 • ако се отглеждат неопределени (неограничен растеж) сортове от говеждо сърце, разстоянието се увеличава с 10–20 cm;
 • поради високата влажност в оранжериите се препоръчва да се поддържа разстояние от най-малко 60 см между храстите.

Как се полива

Редовното поливане е от съществено значение за получаване на пълна реколта. Трябва да се има предвид, че доматите не обичат прегряването, така че не си струва да ги изливате с гореща вода в жегата. На открито е най-добре да правите това с хладка вода (около 20относно В) сутрин преди 15:00 - този режим се дължи на податливостта на говеждото сърце към гъбични заболявания. Необходимо е да се предотврати висока влажност около храстите през нощта: по това време пада роса и рискът от развитие на гъбични спори по листата на домати се увеличава многократно.

В оранжерията Сърцето на Бика се полива само рано сутрин 1-2 пъти седмично. След процедурата стаята трябва да се проветри.

За да може храстът да не угои, а да завърже плодовете, от време на време земята в кореновата област на дълбочина 30 см трябва да изсъхне. След като това се случи, доматът се полива обилно, отделяйки 3 литра за млад храст и 5 литра за възрастен. Избягвайте попадане на влага върху листата, за да не провокирате изгаряния и гъбични заболявания. Съдържанието на влага в почвата се проверява с пръст или влагомер - устройство за измерване на влажността на почвата.

Почвен хигрометър

Хигрометри за измерване на влажността на почвата се продават в градинските магазини на цени от 500 до 600 рубли

През юни, когато времето е топло, редовете домати се мулчират със сено. Тази техника ще предпази корените от прегряване и ще задържи влагата. Прегряването е опасно, защото доматите изразходват цялата си енергия за изпаряване на влагата, опитвайки се да се охладят. В резултат на това растенията забавят растежа си, гладуват, яйчниците падат.

Никога не мулчирайте насажденията си с прясно окосена трева. Оставете да изсъхне 3-4 дни на слънце. В противен случай вредителите от мулч ще пълзят до култивирани растения. Например, толкова често започва заразяването с насаждения с паяк акари.

Формиране на Буш

Сърцето на доматите от говеда обикновено се води в 1-2, на юг - дори в 3 стъбла. Колкото по-малко са стъблата, толкова по-бързо ще узрее реколтата. Сортът образува много доведени деца (издънки, растящи от пазвите на листата), които ще трябва постоянно да се изтръгват, оставяйки "пън" от 1 см. Прекомерното удебеляване на храста има отрицателен ефект върху броя и размера на доматите. Опитните фермери се съветват да премахнат всички долни листа до гроздовата купчина, но в никакъв случай по-горе. Горните листа са необходими за фотосинтеза - образуването на органични вещества от вода и въглероден диоксид.

Следвайки този съвет, веднъж премахнах всички долни листа до плодовия грозд за един ден. След първото поливане почти узрелите домати се напукаха. Както разбрах по-късно, това се случи, защото трябва да премахвате 1-2 листа веднъж на 4 дни, а не всички наведнъж. И е по-добре да направите това преди узряване. Колкото по-зрели са плодовете, толкова по-лошо се разтяга кожата. Заключение: отстранете долните листа възможно най-рано и постепенно, започвайки от момента, в който е завързана първата четка.

Отщипване на доведения домат на домат

По-добре е да се направи почерняване с ножици за подрязване, а не с нокти, те са много трудни за измиване по-късно

Видео: прищипване на домат Bull сърце

Поддръжка на Буш

Друг важен нюанс е жартиера. По-добре е да карате в колчета с височина 1,5–2 м веднага при засаждане на храст, за да не нараните по-късно корените.Стъблото е завързано за опора, докато расте с канап или ленти от плат, но не прекалено стегнато, за да не се спре потокът на сока и да се счупи стъблото.

Има и други опции за фиксиране на високи и едроплодни домати: хоризонтални или вертикални решетки. Тази сбруя намалява риска от счупване на багажника под тежестта на реколтата.

За да се проектира хоризонтална решетка, се извършват следните стъпки:

 1. По краищата на леглото се забиват здрави щифтове.
 2. 2 въжета се изтеглят от единия щифт към другия.
 3. Доматите се пропускат между тях.

Това предпазва доматите от падане дори при силен вятър.

В оранжериите често се използват вертикални решетки. Правят го така:

 1. Стъблото на домата се увива с канап.
 2. След това е прикрепен към шнур, опънат под тавана.
Решетка за домати

Вертикалната решетка е най-ефективният начин за връзване на високи домати със сърце от бик

Горната снимка е моите домати върху решетка. Опитах всички възможни методи за фиксиране, но вертикалната решетка беше най-удобна. Единият край на канапа е завързан за основата на стъблото, а другият за хоризонтална напречна греда на височина от два метра. Докато расте, стъблото се увива около канапа. Самата решетка се състои от акациеви стволове, вкопани в земята на разстояние 2 м, и напречна греда, прикрепена отгоре с винтове.
Понякога трябва да завържете не само стъблата на сърцето на Бика. Няколко пъти бях изправен пред факта, че под тежестта на собственото си тегло, четката с плодове се отчупи от стъблото. Ако четката изобщо не се отлепи, слагам мрежеста торбичка от картофи за съхранение върху плодовете и я завързвам на стъблото над горния лист.

Как да оплодим

Няма универсален режим на хранене. Всичко зависи от плодородието на почвата, количеството торове, приложени върху почвата и дупката, и честотата на поливане. Следователно препоръките са само информация за размисъл, а решенията за допълнително хранене на доматените домашни любимци се вземат въз основа на местните условия и външния вид на растението.

Коренна превръзка

Обикновено, 10 дни след засаждането на открит терен или оранжерия, Говеждото сърце се подхранва главно с азотни торове, за да образува мощен стъбло и листен апарат. Но ако почвата се напълни с компост, хумус или нитроамофоса преди засаждането, тогава в началния етап на растеж най-вероятно няма да е необходима горна превръзка. Следвайте развитието на храста: ако се образуват дебели издънки и големи листа, не трябва да подхранвате домата допълнително с азот. Това трябва да се направи, ако доматът расте слабо, има крехко стъбло и леки малки листа.

Домати за угояване

Цъфтящите домати с дебели стъбла и огромни тъмнозелени листа трябва да се хранят не с азот, а с калиев тор, така че плодовете да започнат да растат

Органична азотна добавка се приготвя и прилага, както следва:

 1. Напълнете 10-литрова кофа с 1/3 лопен, напълнете я с вода и покрийте с капак. Лопенът може да бъде заменен с пилешки изпражнения в размер на 1 литър на кофа вода.

  Пилешки изпражнения

  Пилешкият тор се използва за приготвяне на органично торене с азот.

 2. Оставете на слънчево място за една седмица.
 3. Преди хранене първо полийте доматите с обикновена вода, за да не "изгорите" корените.
 4. След това разредете 0,5 литра оборски тор в кофа с вода.
 5. Всеки храст се захранва с 1 литър от получения разтвор.

  Поливане на домати с разтвор на пилешки тор

  Всеки храст от домати се подхранва с 1 литър разтвор от пилешки тор

Понякога органичното торене се заменя с минерални торове: амониев нитрат или карбамид, следвайки инструкциите на опаковката. Ако е необходимо, азотното торене се повтаря след 2 седмици.

Излишъкът от азот води до „угояване“ на растението. Доматът дава много издънки и листа, докато плодовете не се изсипват.

Градинарите забелязаха, че сърцето на Бика от първата страна образува големи плодове (до 800 g), а след това те стават по-малки. Обяснението е просто: доматите нямат хранителни вещества, по-специално калий.

Домати плодове Бик сърце на кантар

Успях да отгледам Bull Heart с тегло 508 g, но това далеч не е рекорд, има градинари, които отглеждат плодове почти 2 пъти по-тежки

Веднага след като вторият гроздов плод започне да залепва, е време за подхранване с поташ или сложен тор с високо съдържание на калий. Разредете калиев магнезий или калиев монофосфат съгласно инструкциите.

Калиев монофосфат

Използването на калиев монофосфат засяга вкуса на доматите

От народните средства е подходяща ежедневна инфузия на пепел. Той се подготвя и прилага по този начин:

 1. Изсипете 1 литър дървесна пепел в кофа с вода, разбъркайте.
 2. Настоявайте ден, като разбърквате от време на време.

  Запарка от пепел

  Запарката от пепел се настоява за един ден, като се разбърква от време на време

 3. Филтрирано.

  Филтриране на инфузия на пепел

  Преди употреба настойката от пепел се филтрира

 4. Поливайте доматите с обикновена вода.
 5. След това изсипете 1 литър инфузия под всеки храст.

Честотата на хранене се определя чрез наблюдение на домата. Обикновено са достатъчни 4 превръзки на сезон. Ако растежът на стъблото спре твърде рано, наторете с азот. Дефицитът на калий се показва от следните симптоми:

 • изсушаване и след това покафеняване на краищата на листата;
 • малък брой яйчници или нарязване на домати;
 • неравномерно узряване - неузрели жълти „плешки“ или петънца по плодовете.

Използвайте само безхлорни торове за домати, тъй като излишъкът на хлор в почвата води до смърт на растението.

Листно превръзка

Икономичен метод за торене е чрез пръскане върху листата. Такова хранене е оправдано, ако:

 • растението е току-що засадено или повредено от вредител и кореновата система не работи добре;
 • киселинността на почвата е повишена, в резултат доматът не абсорбира някои вещества;
 • за растението е необходима линейка, например, когато цветът падне.

В оранжериите растенията се пръскат рано сутрин, на открито - в късния следобед. Важен момент: не пръскайте върху листа с разтвори със същата концентрация, както при превръзката на корените - това ще изгори листата.

Листният дресинг е различен:

 • като азотна листна превръзка най-често се приготвя разтвор на карбамид (50 g на кофа топла вода);
 • калиев тор - 1 чаена лъжичка натрошен суперфосфат в кофа с гореща вода. Обикновено 10 литра разтвор са достатъчни за обработка на 50-60 храста;
 • За да се подобри задържането на плодовете в сърцето на Бика, широко се използва превръзка на листа с фармацевтична борна киселина (7 g на 10 литра гореща вода).
Пръскане на домати

Дресирането на листа от домати е рядкост сред градинарите любители, но често срещано нещо сред фермерите

Важен нюанс: парещото августовско слънце може да навреди на узряващото сърце на Бика. Плодовете често се „пекат“ на топло. Излизам от ситуацията по следния начин: изрязвам триъгълници от най-тънкото агрофибър и го връзвам за основата на плодовата четка като пионерска вратовръзка.

Третиране на вредители и болести

Най-опасният вредител по доматите е доматната лъжичка. Тази пеперуда снася яйца от долната страна на листа. След седмица се появяват гъсеници, които правят движения в плода, в резултат на което той изгнива. За да се предотвратят щети от лъжички, растенията се напръскват с Proteus веднага щом плодовете са залегнали.

Доматична лъжичка

Доматната лъжичка е най-опасният вредител по доматите

По-лесно е обаче да се предотврати болестта по доматите, отколкото да се излекува по-късно. Поради това се отделя специално внимание на превенцията. Около 10 дни след засаждането на постоянно място, когато разсадът от говеждо сърце се пусне, напръскайте го с фунгициди (противогъбични лекарства):

 • меден сулфат;
 • меден оксихлорид (HOM);
 • Квадрис;
 • Танос;
 • Ридомил злато;
 • Antracol;
 • Скоро.

Множеството обработки и времето на изчакване са посочени на опаковката на химикала.

HOM наркотик

Всички препарати на медна основа са най-ефективните противогъбични и антибактериални средства за профилактика и лечение на болести по доматите

Често физиологично заболяване на доматите - апикално гниене - се характеризира с появата на депресирани или плоски петна по върховете на плодовете. След известно време петното почернява и се напуква. В резултат на това плодовете се развалят. За профилактика и лечение на това заболяване доматите се напръскват с калциев нитрат (25 g на 10 l).

Обикновено профилактично пръскане на сърцето на Вол за всяка болест се извършва 1 път на 2-3 седмици, в зависимост от времето.

От личен опит ще добавя: в началото на сезона е по-добре да се използват препарати, съдържащи мед (HOM, меден сулфат). В края на краищата те, за разлика от останалите, унищожават патогени както на гъбични, така и на бактериални инфекции. А последните са много агресивни и могат бързо да унищожат доматната плантация (например черно бактериално петно, кафяво петно ​​(кладоспориум)). И когато доматите започнат да се изливат, по-добре е да преминете към други лекарства от горния списък, тъй като медта изсушава плодовете, което води до образуването на набръчкана мрежа върху кожата.

Отзиви за сортове

Вярвам, че всеки трябва да се опита да отгледа бик сърце. Сортът дисциплинира добре градинаря, защото той не прощава грешки. Това е може би най-добрата тренировка за начинаещи. За тези, които са напълно разочаровани от своите умения, ще разкрия тайна. Има разнообразие, много подобно на вкус на сърцето на Бика, само че по-малко причудливо. Това е гигантски розов крем. Подозирам, че е получено от Oxheart. Кремът започва да дава плодове по-рано и е по-устойчив на болести по доматите. Виждам само един минус в този сорт - неопределеност, тоест той е дори по-висок от сърцето на Вола.

Харесах доматите от говеждо сърце за техния вкус. Те са толкова месести, сочни. Нарязването им на салата е удоволствие. И за зимата можете да приготвите салата от тях. Но целият плод няма да попадне в буркана. Те растат доста големи. На самия храст няма много домати, тоест не се поръсва с домати. Бушът вече се огъва под тежестта на тези герои. Домати храсти Говеждо сърце се нуждаят от грижи. Тези домати трябва да бъдат вързани, в противен случай те просто ще се счупят под товара на плодовете си. И те също изискват закрепване. Въпреки факта, че има много работа с тях, препоръчвам тези домати за засаждане. Вкусът ще бъде вашата награда.

Лезера

https://otzovik.com/review_2399304.html

Говеждо сърце е любимият ми сорт домати. Обичам го заради вкусните, месести плодове. Разсадът винаги бързо се вкоренява и расте. Уважавам го за малко количество зеленина. Неговите храсти не засенчват съседите си, не е необходимо често да откъсвате излишните листа. Но много големи плодове са вързани. Най-често засаждам сорт розово биче сърце. Но червеното също е добро. Тази година се опитах да отгледам Сърце от портокалов бик. Сладък вкус и диетични качества. Препоръчва се за хора с висока киселинност в стомаха. Използвам говеждото сърце прясно и в препарати - лечо, зимни салати.

Сказея

http://ireкоменnd.ru/content/rozovoe-oranzhevoe-krasnoe-odinakovo-prekrasnoe

Bull heart е може би най-популярният сорт големи домати сред руските градинари. Доматът е висок, изисква оформяне и жартиера. В зависимост от линиите за избор, Говеждото сърце се различава от производителя до производителя. Ще ви разкажа за семената от фирма "Aelita". “Aelita” Най-много харесвам Bull Heart, доматите са по-големи, по-еднакви по размер, форма и по-сладки от, например, “Gavrish” или “SeDec”. Средният размер на доматите е от 260-320 грама, когато се оформят в 1 стъбло, можете да уловите до 400 грама. Но тези домати често се напукват и огъват водните клони с теглото си. За мен идеалният размер на Bull Heart е 300 g, само за да направя салата за един човек. Недостатъците на говеждото сърце са слаб имунитет и ниска устойчивост на късна болест. При всякакви условия на отглеждане, третиране, поливане и хранене, на фона на други сортове и хибриди, сърцето на бика е най-болното. Забелязвам появата на късна болест по този конкретен сорт, веднага щом гъбите изпълзят малко от почвата и сърцето на Бика първо ще се разболее. Освен това, след лечението, най-вероятно ще продължи да боли, вече по-малко, но все още няма да бъде излекувано до края. Следователно долните листа и няколко плода от храста трябва да бъдат унищожени.

Моцарела

http://ireкоменnd.ru/content/delyus-vpechatleniyami-i-krasivym-serdechnym-foto-0

Добър сорт, от недостатъците може да бъде само този, който няма време да узрее. Напоследък се опитвам да засадя ранозреещи, защото лятото стана невъзможно да се предскаже. Миналата година имаше наводнение, валяха и валяха дъждове.Но съпругът обича точно този сорт! Бера зелено и къщите узряват перфектно. Плодовете са едри, но не за осоляване, много вкусни за салата. Основното нещо е да се хранят разсадът навреме и след засаждането не забравяйте да ги храните. Тези домати обичат да се хранят добре! Добър реколта, всички!

скъпа альонка

http://ireкоменnd.ru/content/otlichnoe-serdtse

Отгледах Божието сърце преди два сезона. Всъщност плодовете стават много по-малки след втората ръка. Разбира се, доматите са отлични, но с нисък добив. Преминах към аналог на Сърцето на бика - кардинал от Гисок. Също едро, малиново, във формата на сърце, животновъдите го наричат ​​подобрено говеждо сърце. Сортът ми хареса, тази година ще засадя както собствени семена, така и закупени. Според моите наблюдения неравномерното поливане или ненавременните обилни валежи са основната причина за напукване. Капковото напояване и оранжерията са може би най-добрите средства за избягване на този проблем. Отглеждам всичко на открито, така че ако дъждовете се зареждат, розовите домати ще страдат.

Дуся

http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=53455

От много години засаждам този сорт домати в оранжерия. Накисвам семената в началото на март. Клоните растат много дълги, така че предварително трябва да подготвите пръчки от около 80 см за жартиера. Ако разсадът цъфти, преди да ги прехвърля в оранжерията, тогава такива цветя трябва да бъдат отрязани. В средата на май разсадът ми се премества в оранжерия. Тогава не бива да забравяте да отрежете пасинките. Реколтата е много голяма. Плодовете са големи, месести, сладки, бих казал, захарни, по форма наистина приличат на малко говеждо сърце. Реколтата зависи от качеството на грижите. Те са много добри във всяка салата и в препарати, с изключение на мариноването.

Калнинская

https://otzovik.com/review_6470400.html

Сега е трудно да си спомним кога домати Oxheart се появиха на нашите парцели в задния двор. Големи, сочни, захарни - те са такива за всички градинари. Плодовете растат до 400 грама, подходящи за салати. Популярен и много продуктивен сорт. На моя личен парцел засадих разсад в началото на юни на открито. Разсадът започна добре, те не се страхуваха от нощния студ. За да не се разболеят от късна болест, отстраних болните листа и наблюдавах постоянното проветряване между храстите. Пръсках храстите два пъти с микроелементи. Събирам семена за следващия сезон от най-големите екземпляри, узрели по храстите. Но след 3-4 години семената трябва да бъдат подновени, така че реколтата винаги да е приятна и изразходваният труд да не е напразен!

Светоки

http://otzovik.com/review_1959000.html

Грижата за сорта Oxheart може да изглежда плашеща, но усилията ще се изплатят с лихва. В крайна сметка има възможност да получите уникално преживяване на идеална земеделска технология и най-ароматните захарни плодове.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.