Всички подхранвания за разсад от домати: видове торове, кога и какво е по-добре да се хранят

Много летни жители сами отглеждат разсад от домати, опитвайки се да създадат комфортни условия за това и да осигурят допълнително хранене. Всъщност тяхното по-нататъшно развитие и плододаване зависи от храненето на растенията през периода на разсад. Прекаляването с торовете обаче може да им навреди. Ето защо е много важно да се прилагат торове, като се отчита състоянието на растенията и стриктно се спазват определени норми.

Трябва ли да храня разсад от домати

Доматите се нуждаят от балансирана диета, но не можете да бързате да прилагате допълнителни торове, ако семената са засети в плодородна почва и докато кълновете имат силни стъбла и яркозелени листа.

Разсад от домати

В хранителната среда растат здрави, здрави разсад

С нарастването на разсада обаче той извлича всички необходими микро- и макроелементи от почвата и в резултат на дисбаланс на хранителните вещества става слаб. Подхранването ще помогне на разсадите да станат по-силни и да повишат имунитета. От какви видове торове се нуждаят растенията, може да се съди по външния им вид.

 • Ако започнат да изсъхват и отделят долните пожълтели листа, това означава, че им липсва азот.

  Азотен глад

  Азотният глад води до пожълтяване на долните листа

 • Бавният растеж на разсад и придобиването на лилав оттенък е знак за липса на фосфор.

  В доматите липсва фосфор

  Лилавият оттенък на листата на разсад от домати показва липса на фосфор

 • Светложълтите листни плочи с ясно видими тъмнозелени жилки показват недостиг на желязо.

  Знак за дефицит на желязо

  Признак на недостиг на желязо при разсад от домати е изсветляването на листните плочи

Видео: необходимо ли е да се хранят разсад от домати

Кога да се хранят разсад от домати

По време на разсадния период растенията се хранят няколко пъти.

 1. За първи път торовете се внасят около 20 дни след поникването, веднага щом в един малък разсад се образуват 1-2 истински листа. Трябва да използвате сложен състав, съдържащ азот, калий, фосфор и допълнителни микроелементи. Торовете не само ще имат благоприятен ефект върху растежа на разсад, но и ще помогнат за формиране на устойчивост към болести.

  Първо време за хранене

  С появата на два листа в разсад се извършва първото подхранване

 2. Доматите се хранят втори път 2 седмици след обирането, което се прави, когато се появят 3 листа. Разсадът вече е пуснал корени на ново място и се нуждае от допълнително подхранване за по-нататъшен растеж.

  Подхранване на разсад от домати след бране

  Подхранването ще ви помогне да прехвърлите по-лесно периода на възстановяване след кирка

 3. Следващото торене се извършва 7 дни преди засаждането на разсад в земята.

  Торене поливане преди разсаждане в земята

  Торенето с поливане преди разсаждане в земята ще увеличи защитните сили на разсада

Ако е необходимо, можете да оплождате растенията по-често, веднъж седмично, като същевременно намалите скоростта на приложеното вещество с 2 пъти.

Препоръчително е доматите да се хранят сутрин, за да не причинят изгаряния от водни капчици по листата.

Колкото по-добре да се хранят разсад от домати

За подхранване на младите издънки се използват минерални и органични торове. Подхранването се прилага по два начина: под корена при поливане или чрез пръскане върху лист. Листният метод се счита за най-ефективен за младите издънки, при които хранителните вещества много бързо се усвояват от растенията.

Пръскане на разсад

При пръскане хранителните вещества се усвояват по-бързо от листата

Минерални торове

Готовите торове могат да бъдат в течна форма (Effect, Ideal, Krepysh, Biohumus) и сухи (Agricola, nitroammofoska). Наторявайте разсад с хранителни разтвори, стриктно следвайки инструкциите.

Таблица: минерални добавки

ПодхранванеПриготвяне на разтвор
1 подхранване
 1. Урея (1 супена лъжица. \ 1 л)
 2. Силен човек (10 g \ 10 l)
 3. Двоен суперфосфат (2 g), калиева сол (0,5 g), урея (0,5 g \ 1 l)
2 хранене
 1. Нитрофоска (15 g \ 1 l)
 2. Силен човек (10 g \ 10 l)
 3. Агрикола 3 (25 г \ 10 л)
 4. Effecton (1 супена лъжица L. \ 1 л)
 5. Натриев хумат (250 ml \ 5 l)
3 хранене
 1. Двоен суперфосфат (4 g), калиеви соли (8 g), урея (1 g \ 1 l)
 2. Нитрофоска (1 супена лъжица. \ 10 л)

Фото галерия: най-добрите торове за разсад

Видео: приложение на тор Krepysh

Народни средства за разсад на домати

За да хранят разсад, градинарите често използват народни средства, ефективността на които е доказана от многогодишната практика.

Как да храним разсад с пепел

Пепелта е ценен органичен тор, богат на калий, фосфор и калций, които са особено необходими на разсад от домати в ранните етапи на развитие. Настойката от пепел се подава на кълнове на седмична възраст и отново след 14 дни. Разтворът се приготвя от 2 супени лъжици. л. пепел и 1 литър вода, настоявайте за един ден, филтрирайте и нанесете в корена или напръскайте растението.

Запарка от пепел

Запарката от пепел е идеално хранене за слаби разсад

Подхранване на разсад от домати с мая

Хранителната добавка с дрожди е особено полезна за млади халати, стимулирайки растежа им и формирането на силна коренова система. Дрождените гъбички, съдържащи аминокиселини, витамини, микроелементи, увеличават насищането на растенията с витамини, подобряват метаболизма на кислорода.

Мая

Хлебната мая може да се използва като ефективен тор за разсад от домати

Подхранването с дрожди във фазата на 2-3 листа подобрява степента на оцеляване на разсад след бране. Такова торене обаче е ефективно само когато се прилага върху топла почва (най-малко + 18 ° C). Освен това, за да се избегне дефицит на калий и калций, които се абсорбират по време на ферментацията на гъбичките, дрождите се комбинират с въвеждането на пепел (20 g) или черупки от яйца (5 g / 10 cm2). За приготвяне на закваска, 200 g прясна мая се разбърква в 1 литър топла вода, след 1 час, разрежда се с вода 1:10 и се нанася под корена на влажна земя или се напръсква с растения.

Използвам хляб вместо мая, тъй като има дрождова основа.Изсипвам филийки хляб, бисквити с вода и ги поставям под натиск за една седмица. Преди употреба филтрирам и разреждам с вода 1: 3.

Тор за хляб

Торът за хляб, благодарение на дрождната основа, действа като биостимулатор

Йодът е ефективен тор за зеленчукови разсад

Използването на йод като подхранване не само подобрява развитието на доматите, но и намалява риска от разпространение на патогенни бактерии. 5% алкохолен разтвор на фармацевтичен препарат съдържа йод, калиев йодид и 96% етанол. Използването на такова хранене ви позволява да избегнете йоден дефицит и, благодарение на своите антимикробни свойства, предпазвате от заболявания. Йоден разтвор (3 капки \ 10 л вода) се прилага във фазата на 2-3 истински листа по време на поливане на корена или пръскане.

Поливане на разсад с йоден разтвор

Храненето с йод след бране помага на растенията бързо да се справят със стреса и да повишат имунитета

Отличен фураж за разсад от домати е млякото с добавка на йод. Изсипете 5 капки йод, 200 мл нискомаслено мляко в 1 литър топла вода и напръскайте. В резултат на това доматите получават необходимите микроелементи, патогенните почвени микроорганизми се потискат и филмът, който лактозата образува върху растенията, надеждно предпазва от гъбични спори.

Млечен йоден разтвор

Млечен йоден разтвор - тор със защитен ефект

Пилешкият тор е ценен органичен тор

Най-богатият източник на хранителни вещества е пилешкият тор. Съдържа азот, фосфор, калий и калций, които са отговорни за растежа и здравето на растенията. За оплождане на домати се използва запарка от пилешки тор: 1 литър органичен тор се смесва с 1 литър вода и се оставя в затворен съд за ферментация в продължение на няколко дни. Концентратът трябва да се разрежда 20 пъти преди употреба.

Пилешки изпражнения

Пилешкият тор съдържа полезни микроелементи и биоактивни вещества, които насърчават активен растеж на растенията

Тази настойка се използва най-добре по време на първото поливане с торене. Въпреки това, пилешките изпражнения имат неприятна миризма и когато отглеждате разсад от домати на перваза на прозореца, по-добре е да го замените с други средства.

Зелен тор за разсад

Няколко дни преди засаждането в земята, разсадът може да се храни с билкова инфузия. Коприва, бял равнец, глухарче се заливат с вода в съотношение 1:10 и се оставят за една седмица. Преди употреба концентрираният тор се разрежда с вода 1:10 и растенията се поливат (150 ml / храст).

Билкова инфузия

Билкова инфузия - ефективен органичен тор

Видео: хранене на домати преди засаждане на открито

Подхранване на разсад с инфузия на лукови кори

Това хранене има двоен ефект. Каротинът, съдържащ се в кората от лук и притежаващ антиоксидантни свойства, насърчава интензивния растеж на разсад, възстановява силата на отслабените и повредени растения. А фитонцидите, присъстващи в лучената обвивка, унищожават вредните бактерии. 1 чаша лукови кори се изсипва в 1 литър вряща вода, настоява се 2 дни, след това се филтрира, разрежда се с вода 1: 3 и се нанася върху лист.

Кора от лук

Луковите корпуси съдържат хранителни вещества и фитонциди

Храненето на зеленчукови разсад трябва да бъде балансирано, така че органичните торове трябва да се използват в комбинация с минерални торове.

Как да храним разсад от домати с пероксид

Торенето с водороден прекис също има благоприятен ефект върху доматите. Използването на пероксид е особено полезно за отслабени, бавнорастящи или нарязани разсад. Водородният пероксид, който е прозрачна течност, е химически подобен на дъждовната и стопената вода, която в народите се нарича жива вода.

Водороден прекис

За да нахраните разсад от домати, можете да използвате 3% водороден прекис, който се продава във всяка аптека

Когато се използва пероксид, почвеният слой е наситен с кислород, биохимичните процеси в кореновата система се ускоряват и усвояването на хранителните вещества се подобрява.Положителни промени след такова хранене се забелязват вече след няколко часа - листата на разсад стават по-сочни и придобиват богат зелен цвят. Поливането или пръскането с разтвор (1 супена лъжица L. \ 1 л) се извършва, за да се ускори растежа на разсад или да се съживят разсадът, който изсъхва след гмуркане.

Как да храним слаби и тънки разсад от домати

Дори опитни градинари понякога забелязват, че разсадът започва да расте твърде интензивно, да се простира и стъблата да стават по-тънки. Причината за това може да е нарушение на селскостопанската технология, недостиг или излишък на хранителни вещества.

Тънки разсад от домати

Ако разсадът от домати е изпънат и е придобил бледозелен цвят, тогава е време да ги храните с полезни микроелементи

За реанимация на слаби и тънки разсад, за да контролирате растежа им, можете да използвате стабилизиращото лекарство Athlete. В резултат на използването на биостимуланта растежът на надземната част на растенията се забавя, образува се силна коренова система, стъблото става силно и дебело. Спортистът се използва, когато се появят 3-4 листа, като се добавя разтвор (1,5 ml \ 300 ml вода) с поливане 1 път. Или разсадът се напръсква три пъти със седмична почивка с по-концентрирана течност (1,5 ml \ 500 ml).

Лекар за спортист

Използването на лекарството Athlet ще забави растежа на надземната част на растенията и ще формира силна коренова система

След пръскане с препарата, растенията могат да се поливат за един ден, след прилагане на корена - след 2-3 дни. Последното третиране трябва да се извърши 3-5 дни преди трансплантацията в земята.

За да получите силни, здрави разсад от домати, трябва да им осигурите балансирана диета. Съвременните летни жители имат голям арсенал от химически и народни средства. Те обаче трябва да се използват, като се отчита биологичното състояние на растенията и се спазват стриктно инструкциите.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.