След колко дни поникват семената на домати, какъв е срокът им на годност и как да се провери кълняемостта им

Висококачествените семена от домати са ключът към бъдещата обилна реколта от плодове. Ако качеството на семената по някаква причина поражда съмнения, възможно е да се провери тяхната кълняемост преди засаждане.

Условия за съхранение на семена от домати и тяхното въздействие върху кълняемостта

Първоначалното качество на семената от домати зависи преди всичко от това колко зрели са плодовете, от които са получени. В идеалния случай доматите, които са напълно узрели в растенията, се използват за семена, те произвеждат семена с най-високо качество. Семената от плодове, събрани в кафяво или напълно оформено зелено, които след това са оставени да узреят напълно на закрито, също са напълно подходящи. От недоразвити плодове се получават бедни семена с ниска кълняемост.

Вторият важен момент е, че плодовете на семената не трябва да се преекспонират твърде дълго след окончателното им узряване, в противен случай семената започват да покълват преждевременно още в плодовете, а по-късно, когато изсъхнат, такива семена умират. Точният момент за извличане на семената е, когато доматите са станали меки, но все още не са кисели. Извлечените семена се измиват старателно с чиста вода и се сушат на чинийка, след което се съхраняват.

Сухи семена от домати

Качествени семена от домати - леки, с характерна леко рунеста повърхност

Нарушаването на технологията за получаване на семена е една от най-честите причини за лошата им кълняемост.

 • Също така е важно да се вземе предвид колко добре се съхраняват семената:
 • Необходимо е да съхранявате семена от домати в сухо помещение със стайна температура около +15 .. + 20 градуса.
 • Семената не трябва да се съхраняват в близост до отоплителни уреди - те могат да загубят кълняемостта си от прегряване и изсъхване.
 • Влажността е не по-малко опасна, така че не трябва да оставяте семена в неотопляеми селски къщи през зимата.
 • Препоръчително е да съхранявате семена от вашата градина в хартиени торбички или плътно затворени стъклени бутилки с лекарства.
 • За маркови закупени семена, запечатаната опаковка от фолио се счита за идеална за съхранение.

При правилно съхранение семената на доматите запазват добра кълняемост най-малко 4–5 години, а семената с много високо качество понякога до 7–8 години. По-старите семена рядко покълват.

Условия за покълване на семената от домати и колко бързо покълват

За покълването на семена от домати минималната температура е +8 .. + 10 градуса, при тези условия разсадът ще се появи след 8–12 дни. Оптималната температура за тяхното покълване е около +20 градуса, в този случай разсадът ще бъде след 4-5 дни.

Доматните семена не се нуждаят от светлина за покълване, те могат да покълнат на тъмно и след появата на разсад, да се преместят на светло място. Може да се засява със сухи семена или предварително да покълне, за да се ускори процесът.

Разсад от домати

Ето как изглеждат разсадът от домати: първо се появяват цели ръбове с удължена форма и едва след това типични издълбани листа от домати

Действителният тест за покълване е директно покълване на семена във влажна кърпа или върху навлажнена филтърна хартия. За покълване семената се нуждаят както от вода, така и от въздух, така че не трябва да се заливат с твърде дълбок слой вода, те ще се задушат и няма да поникнат.

 • Те просто трябва да се увият с мокра кърпа или да се поставят между два слоя филтърна хартия и да се навлажни структурата с вода.
 • Всеки ден, сутрин и вечер, е необходимо да се провери цялата икономика и при необходимост да се напръска с вода, за да не събудените семена умрат от изсъхване.
 • Голите семена трябва да бъдат засети незабавно в саксии с пръст на дълбочина 1 сантиметър, след 2-3 дни разсадът ще бъде видим.
 • Ако са се излюпили по-малко от половината семена, посадъчният материал се счита за некачествен. По-добре да вземете други семена.
Мариновани семена от домати

За да проверите кълняемостта на семената, покълнете във влажна кърпа

Ако кълняемостта на семената е ниска, но семената са ценни, те могат да бъдат третирани със стимуланти на растежа (0,003% разтвор на хетероауксин или 0,002% разтвор на янтарна киселина) съгласно инструкциите за препарата.

Проверка на семена от домати със солена вода

Солената вода се използва за сортиране на семена по специфично тегло, а не за тестване на кълняемостта. За покълването на семената солта е вредна, поради което след такава проверка те трябва да бъдат добре изплакнати с чиста вода. Семената се поставят за 20 минути в разтвор на натриев хлорид. Най-често препоръчваните пропорции са:

 • 1 чаена лъжичка сол в 1 чаша вода
 • или 1 супена лъжица сол в 1 литър вода.

След това леките семена, изплували на повърхността, се изхвърлят, а тежките, улегнали на дъното, се считат за завършени и впоследствие се използват за сеитба.

Дядо ми, който се занимаваше професионално с разсад за домати за продажба, многократно ме предупреждаваше, че такава проверка може погрешно да изхвърли семена с нормална жизненост. Просто накисваме нашите семена от домати за 5–10 минути в гъст малинов разтвор на калиев перманганат за дезинфекция, след което ги изплакваме с течаща вода и ги поставяме във влажни кърпички за покълване.

Проверка на семена от домати със солена вода - видео

Проверката на кълняемостта на семената не е задължителна. Ако качеството на семената не се съмнява, всички тези манипулации могат да бъдат избегнати.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.