Кога и как да трансплантираме чушките правилно?

Как се засажда пиперПочти всички градинари отглеждат сладки и горчиви чушки на своите парцели. Топлолюбивата култура е много популярна. Вкусовите качества, големият състав на витамини и микроелементи направиха зеленчука много популярен. Много градинари отглеждат собствени зеленчукови разсад. Някои хора го купуват на пазара, за да го засадят в лехите или в оранжерията.


Тъй като културата е термофилна, тя се нуждае от внимателно отношение. Тя се нуждае от определени условия за добро развитие. Как да отглеждаме разсад от пипер и кога могат да бъдат трансплантирани на открито?

Коренната система на пипера и нейните характеристики

Топлолюбив зеленчук принадлежи към пасхарски култури... Родината му е Мексико и Гватемала, така че той се нуждае от топлина, слънчева светлина. Растението се нуждае от лека глинеста плодородна почва. За добро развитие зеленчукът е подходящ за температура на въздуха от +22 до +28относноC, ако е пуснат под +15ОТНОСНОС, пиперът е спрян в растеж и развитие. Експертите препоръчват да се вземат предвид метеорологичните и климатичните условия на региона, в който ще растат при избора на сортове пипер.

Кореновата система на чушката е много слаба в сравнение с други нощници. Има слаба регенерираща способност, коренът е крехък и лесно се чупи при трансплантация. Пиперът не трябва да се засажда твърде дълбоко, тъй като кореновата шийка, когато се задълбочи, забавя растежа на растението, ще навреди.

Мнозина се опитват да отглеждат разсад от пипер сами, но не всички постигат успешен резултат. Как правилно да отглеждате разсад от пипер сами, да се гмуркате или не и кога да ги засаждате в леглата? На какво трябва да обърнете внимание при отглеждане и пресаждане на чушки?

Сеитба на семена

Семена от пипер за сеитбаНеобходимо е да се подбират зеленчукови семена още през февруари и да се сеят след селекция. Ранната сеитба ще даде възможност да се развиете добре, да получите по-силни разсад. По-добре е да накиснете семената преди засаждането и след излюпването им засадете в контейнер с почва за саксии... Той трябва да бъде избран като за домати.

Семената на пипера не са много активни, не покълват добре, но може да им се помогне с това. За тази цел се прави разтвор от различни стимулиращи лекарства като „Циркон“ и се потапя в него за 20 минути, след което можете да посеете в подготвени чаши. След покълването на семената, разсадът трябва да се гледа правилно. Семената могат да се засяват по два начина:

  • в отделни чаши;
  • в голям контейнер.

В такъв контейнер те могат да покълнат, докато не се появят 2 истински листа, това се случва около 30-35 дни след покълването. Разсадът се нуждае от редовно поливане, тъй като почвата изсъхва. В никакъв случай не трябва да се препълват, тъй като голямо количество влага ще доведе до болест на разсад. За напояване се използва утаена вода, към която можете да добавите торене под формата на калциев нитрат.

Чушките се нуждаят от добро осветление, разсадът е най-добър място от слънчевата страна... Когато няма достатъчно светлина, можете да използвате LED лампи. В облачни или къси светлинни дни обикновено се използва изкуствено осветление. При лоша светлина разсадът на пипер ще се простира нагоре.

Гмуркайте разсад

Как се гмуркат разсадАко разсадът се гмурка, те ще се окажат по-силни и ще дадат богата реколта в бъдеще с подходящи грижи. Можете да започнете да берете, когато се появи първият лист.Преди това разсадът трябва да се напоява добре. Така че е по-лесно да го извадите и прехвърлите в отделни чаши. Мократа почва ще ви позволи бързо да трансплантирате разсад, без да увреждате кореновата система. Очилата трябва да съдържат малки дупки в дънототака че влагата да не се задържа и кореновата система да може да диша.

Почвата в чашата трябва да бъде добре напоена, след това направете вдлъбнатина под корена на разсада и внимателно поставете. Много е важно по време на трансплантацията да не се повреди кореновата система на растението. Не се препоръчва дълбокото задълбочаване на корена, в противен случай разсадът ще се развива слабо. Препоръчително е да засадите разсада на същата дълбочина, където той е израснал по-рано. По-добре е да изберете чаши с обем най-малко 0,5 литра, така че коренът да расте добре.

Опитните градинари препоръчват да отделите време за гмуркане с чушки. Най-добре е да изчакате, докато се появят 2 истински листа и след това да потопите разсада. Отглеждане на разсад в торфени блокове дава отлични резултати, корените остават в добро състояние по време на трансплантацията.

След бране, разсадът на пипер трябва да се постави на перваза на прозореца, където има по-голяма част от светлината, така че растенията да са уютни и топли. Разсадът не реагира много добре на пряка слънчева светлина. През първите 2-4 дни разсадът може да засажда, но ако процесът на бране е бил извършен правилно, тогава той бързо ще изчезне. Кореновата му система ще стане по-силна и скоро ще се развие по-нататък. Разсадът се нуждае от хранене преди засаждане на открито или оранжерия. Най-често се използват азот и фосфор, които стимулират растежа и укрепват корена. Следва извършва на няколко етапа:

  • първият път, когато се появят пълни листа;
  • няколко дни след гмуркането;
  • 2-3 дни преди засаждане в оранжерия или на открито.

Пресаждане на разсад в открит терен или оранжерия

Как да засаждаме разсад от пиперКогато разсадът има 3-4 листа, разсадът е готов за засаждане на открито. Времето за засаждане зависи от климатичните условия. Това обикновено се прави през месец май, когато няма вероятност от нощни студове.

Невъзможно е да засадите чушки в студена земя, по-добре е да изчакате, докато температурата се повиши до +15относноВ. Преди разсаждане, пиперът трябва да се напои и след това пристъпете към слизане до подготвеното легло. Препоръчително е да направите дупката с желания размер, така че пиперът да може лесно да се постави в нея заедно с бучка пръст, без да се наранява кореновата система.

Опитните градинари добавят към всяка дупка около 1 супена лъжица калиев тор. След това се пълни напълно с вода, оставя се да кисне и се засаждат разсад. Както вече споменахме, не може да бъде дълбоко погребан; желателно е да го оставите на същото ниво, както е нараснал по-рано. Почвата около разсада трябва да се уплътни, напои и ако разсадът е висок, да се завърже.

В рамките на 10 дни разсадът трябва напълно да пусне корени. Това ще бъде забележимо, когато на него се появи първият лист. Експертите смятат, че след това трябва да се подхранва и с минерални торове. Такова хранене е най-добре да се прави на всеки 10-14 дни. Може да се направи подхранване от карбамид, калиев тор и суперфосфат... Сместа се разрежда в 1 кофа вода и 1 чаша се изсипва под храста.

Храстите на пипера не понасят изсъхване от почвата, така че растенията се нуждаят от редовно поливане. Добро градинско легло ще бъде парче земя, разположено от южната страна и защитено от силен вятър. Чушките обичат рохкава почва, затова се нуждаят от често плевене. Така че, кореновата система ще допринесе за развитието на зеленчука, тя бързо се адаптира към новите условия.

Като се имат предвид климатичните условия в някои региони на Русия, много градинари отглеждат чушки в оранжерии. Това помага да се предпазят зеленчуците от студ и листни въшки. Термолюбиви чушки лошо понасят температурни промени... В оранжерията оптималната температура ще се поддържа през нощта.

Наблюдавайки всички етапи от засяването на семена до засаждането на разсад, грижите правилно за градината, можете да съберете добра реколта от сладък или лют пипер.Вкусът му ще бъде много по-добър от този, закупен на пазара или в супермаркета.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.