Подготовка и сеитба на семена от краставици за отглеждане на разсад

Как да сеем семена от краставициВсеки градинар се стреми да получи обилна реколта на парцела си. Можете да постигнете висококачествена кълняемост на зеленчуците чрез метода на правилното засяване на семената. Много често опитни градинари самостоятелно отглеждат разсад от семена, за да се поглезят с ранни плодове възможно най-рано.


Краставиците са едни от най-ранните за отглеждане на зеленчуци в лятната си къща. Ако знаете характеристиките на подготовката на семената, тогава можете значително да ускорите растежа на краставиците във вашата градина и да имате свой собствен продукт в началото на юни. Как се извършва правилно сеитбата на семена от краставици за разсад и какво е необходимо за добра реколта на популярен зеленчук?

Какво дава засяването на семена от краставици за разсад?

Как да отглеждаме разсад от краставициПовечето от собствениците на вили сеят семена от краставици на откритокогато вече е топло. Този доказан метод дава добри резултати, но плодовете от краставица не се появяват веднага, както бихме искали. Методът за разсад дава възможност да съберете краставиците си много по-рано, както и да увеличите добива им.

Прилагайки този метод, е необходимо да се вземат предвид климатичните и метеорологичните условия, както и да се знае по кое време се планира да се засаждат разсад на открито. Най-често краставиците се засаждат в началото на май. Имайки собствена оранжерия, можете да засадите разсад от краставици в края на март или началото на април. Краставиците много обичат топлината и когато нощите са студени през пролетта, те често могат да умрат или да се разболеят от измръзване. Това се проявява първо с пожълтяването на листата, те скоро изсъхват, растението се развива много слабо. Преди да започнете да отглеждате разсад, трябва да подготвите семената за сеитба и след това да продължите с по-нататъшни действия.

Подготовка и накисване на семена

Как се гмуркат разсадКогато купувате семена, трябва внимателно да прочетете информацията на опаковката. Често производителите на семена предварително обработват семената, като ги пълнят в торбички. За това използвайте специални лекарства, след което семената са готови за употреба.

Ако няма такава информация за избраните семена или ако те са лежали в продължение на няколко години, тогава семената трябва да бъдат дезинфекцирани. Най-добрият начин да направите това е да използвате пластмасов съд, като чаша разтвор на калиев перманганат. Трябва да задържите семената в нея за около 30 минути, след което да ги извадите и изплакнете с топла течаща вода. След това инокулумът трябва да се постави в хранителен разтвор за 12 часа и след това да се прехвърли във влажна марля или хартиена кърпа.

Семената трябва да бъдат разпределени равномерно, не трябва да има прекалено много влага. Най-добре е да навлажнете салфетката със спрей бутилка с топла вода, така че семената да са постоянно влажни от двете страни. По-добре е да поставите ястия със семена на топло място, тогава те се излюпват по-бързо. Ако семената на краставиците са хладни, те ще умрат. При комфортна температура от около +30относноСемената ще се излюпят след няколко дни.

Отглеждане на разсад

Най-добрата почвена смес за отглеждане на разсад от краставици се счита за състав в равни части от смес от торф, хумус, дървени стърготини и копка земя. Можете също да си купите готова смес в магазина. Всякакви разсад отглеждани по два начина:

  • чрез поставяне на семената в отделни пластмасови чаши;
  • засаждане в голям контейнер и след известно време гмуркане кълнове.

Според опитни градинари, краставиците не се развиват добре след бране. Най-добрият вариант за отглеждане на разсад е засаждането на семена в отделни чаши с вместимост 300-500 мл. Изсипете почвена смес във всяка чаша, навлажнете с вода от спрей бутилка. След това поставете семената плоски в бразда с дълбочина 1,5-2 см, поръсете ги леко с пръст. Контейнерите са най-добре поставени на перваза на прозореца в близост до топъл радиатор. Оптималната температура за добро развитие на разсад трябва да бъде + 25-28относноОТ.

За да накарат семената да покълнат по-бързо, контейнерите могат да бъдат херметично покрити прозрачно прилепващо фолио или пластмасов капак. Когато се появят всички издънки, подслонът може да бъде премахнат. При нормална температура не по-ниска от +20относноСлед няколко дни на издънките трябва да се появят първите листа. Поливането на разсад трябва да бъде умерено, така че корените да не изгният. Препоръчително е да се полива, когато почвата изсъхне.

Мястото за поставяне на разсад трябва да е удобно и без течения. Краставиците обичат топлината, така че трябва да създадат всички условия за нормално развитие. Често градинарите използват флуоресцентни лампи, за да помогнат на растенията да получат необходимата им светлина, когато денят е все още кратък. Най-добре е да изберете място от южната страна на стаята и да поливате редовно, обръщайте контейнерите, така че растенията да не растат в една посока. Когато разсадът на краставицата няма достатъчно светлина, те се простират в стъблото.

Ако за отглеждане на разсад от краставици се използват отделни чаши, тогава всеки контейнер се нуждае сложете 2-3 семена... След това оставете най-силното кълнове и отстранете останалите.

Бране на разсад

Как да засаждаме разсад от краставициАко семената са били засети в един голям контейнер, тогава, когато разсадът расте, те трябва да бъдат гмуркани. Това се прави най-добре, когато кълновете имат 2-3 листа. Необходимо е да се подготвят отделни чаши почва за саксии и да се използва с лъжица разсадът с почвата върху корена и веднага да се постави в чашата. Почвата в новия контейнер трябва да се навлажни след пресаждането на разсада трябва да запълни почвата.

Краставиците са много по-трудни за гмуркане от другите зеленчуци, те са много крехки. Дългите им корени често се преплитат със съседни разсад по време на развитието. Когато ги пресаждате в друг контейнер, кореновата система може лесно да пострада и това ще доведе до смъртта на кълновете.

Подхранване и поливане на разсад

Необходимото хранене за разсад може да се осигури, ако към почвената смес се добави определен състав от хранителни вещества. За да направите това, трябва да вземете една чаена лъжичка урея и нитрофосфат, а също така да добавите 1 чаша дървесна пепел. Комбинирайте получения състав с 10 кг подготвена почва за покълване на семена. Когато първият лист се появи в разсад от краставици, е необходимо да се прави редовно подхранване на растенията. Най-доброто от всичко е това правете веднъж на 7-10 дни.

Разсадът винаги се полива с топла вода, в която няма белина. Добре е да използвате стояща вода за няколко часа при стайна температура. Когато разсадът е на перваза на прозореца, където се намира батерията, препоръчително е да се създаде желаната влажност. За да направите това, малък прозорец с вода се поставя на перваза на прозореца и се осигурява оптимална влажност.

Засаждане на разсад от краставици

Около седмица преди засаждането, разсадът от краставици трябва да бъде втвърден, свикнал с пряка слънчева светлина. Ако няма замръзване, тогава можете да извадите разсад на балкона и да оставите за определено време, като постепенно увеличавате времето за адаптация. Трябва само да изберете слънчевата страна на стаята. Ако планирате да засадите разсад от краставици в оранжерия, след това ги вземете там за 1 седмица, опитвайки се да поддържате постоянна температура.

Когато разсадът има първия истински лист, той може да бъде засаден на постоянно място в оранжерия или на открито. Препоръчително е да правите това до момента оставя по-малко от 4-5 парчета, в противен случай растението ще претърпи трансплантация по-зле и ще се развива слабо.

  • Как да отглеждаме краставициОптималната температура за слизане през деня трябва да бъде + 22-25относноC, през нощта не трябва да пада под +13относноОТ.
  • Популярният зеленчук е много придирчив към влагата, светлината и топлината.
  • Опитните градинари винаги трансплантират разсад от краставици вечер, след като добре навлажнят почвата.
  • Препоръчително е подготвеното легло за краставици да се наторява с оборски тор или компост.
  • Правят дупки в почвата с дълбочина около 15 см, поливат ги обилно с вода и засаждат разсад, след като попият влагата.
  • Градина за краставици трябва да бъде избрана на мястото, където те не растат миналата година.
  • Зеленчукът обича добре осветени участъци от сушата и защитени от северния вятър.
  • Първите дни след засаждането на разсад от краставици, те трябва да се поливат обилно.

При спазване на всички правила на технологията на засяване на краставици за разсад, можете да отглеждате отлични разсад за вашия сайт. Изпитан метод ще ви помогне да получите гарантирана реколта зеленчуци в началото на лятото. Правилната грижа за краставиците ще осигури богата реколта дори в малка лятна вила.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 flowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.